![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
schroniska dla psów-nie lepiej usypiać?
Co myślcie o schroniskach dla psów i kotów o tym ze ludzie je ratuja, lecza itd. potem szukają im domów. Nie lepiej te pieniądze i środki i czas przeznaczyć na ludzi ktorzy potrzebuja pomocy, również cierpią. Często te psy są trzymane i tak w strasznych warunkach w ciasnych klatkach i na wpół dziczeją=.=, bo trudno im znależć dom.
Po zastanowieniu też myślałam "kochane zwierzaki, trzeba je ratować, a nie zabijać, one tez czuja itd.", ale z drugiej strony czy to nie jest czysta hipokryzja ,np szczury wytrówamy, zabijamy tak samo lisy i inne zwierzeta. Tylko dlatego, że są mniej "ładne", albo nie są domoymi pupilkami, a przecież mówi się , że szczury są bardzo mądre. Pomijając już inne tematy traktowania zwierząt... Skupmy sie na tych schroniskach, co o tym myślicie? Pytam, bo próbuje sobie wyrobić na to jakiś pogląd i chciałą bym usłyszeć obe strony dyskusji. ![]() btw. kolezanka ktora mnie skłoniła to tych przemyslen zasypywała mnie tego typu zaproszeniami o pomoc dla jakiegos schroniska, a jak jej napiałam ze fajnie ze pomaga, ale prosze mnie nie powiadamiac o tym, bo ja nie chce pomagać, to sie oburzyla i powiedziala ze jestem bezduszna i nie rozumie jak moge patrzec na cierpienie innych i mam ja usunac ze znajomych ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: schroniska dla psów-nie lepiej usypiać?
Pytaniem analogicznym IMHO mogłoby być: Domy dziecka - nie lepiej eutanazjować?
Ja szczurów nie wytruwam, lisów nie zabijam, nie korzystam z kosmetyków testowanych na zwierzętach i nie jem mięsa. Schroniskom pomagam, jak mogę. A reakcja koleżanki przesadzona, ty wybierasz czy chcesz pomagać dzieciom, bezdomnym, zwierzętom czy wcale. A tak w ogóle to przeczuwam nadchodzącą awanturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że i zwierzęta i ludzie zasługują na pomoc. Choćby całe pieniądze z ratowania zwierząt przeznaczyć na pomaganie ludziom i tak by brakło, bo niestety pomaganie ma to do siebie, ze nigdy się nie kończy.
Są ludzie i instytucje, które zajmują się jednym i drugim. Ja idee działalności obu tych grup oceniam bardzo dobrze. Przykre, że ze względu na ograniczone zasoby nie da się w stu procentach zapewnić zwierzętom pomocy, miłości i dobrego domu, ale nie wyobrażam sobie, żeby z tego powodu pomaganie zarzucić całkiem. Każdy jeden przypadek, gdy uda się takie zwierzę uratować, znaleźć mu dom jest warte każdej złotówki i minuty temu poświęconej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 1. Koleżankę masz głupią. Powinna uszanować, że nie chcesz pomagać i tyle. 2. "Nie lepiej te pieniądze i środki i czas przeznaczyć na ludzi ktorzy potrzebuja pomocy, również cierpią" - nie. Są ludzie, którzy pomagają ludziom i zbierają dla nich pieniądze. Są ludzie, którzy pomagają zwierzętom i zbierają dla nich pieniądze. Jedni i drudzy są tak samo dla mnie ważni. 3. "Często te psy są trzymane i tak w strasznych warunkach w ciasnych klatkach i na wpół dziczeją" - to prawda, ale takie schroniska się zamyka. A przynajmniej próbuje się. Dlatego właśnie tak ważne jest żeby zbierać pieniądze na hotele i domy tymczasowe. W nich psom jest dużo lepiej, mają cały czas kontakt z człowiekiem i innymi zwierzętami, są zadbane, są w małych grupach i można z nimi lepiej pracować i szybciej wypatrzeć problemy. 4. ale z drugiej strony czy to nie jest czysta hipokryzja ,np szczury wytrówamy, zabijamy tak samo lisy i inne zwierzeta. Tylko dlatego, że są mniej "ładne", albo nie są domoymi pupilkami, - ja nie należę do takich osób. Sama miałam szczury, hodowlane. Cudowne zwierzęta. Teraz mam dzikiego szczura, słyszę go w przewodach kominowych tuż przed świtem. Nie mam zamiaru utrudniać mu życia w żaden sposób, zadbałam tylko o bezpieczeństwo moich zwierząt bo wiem jakby się skończyło spotkanie dzikiego szczura z moim psem. Nie rozumiem i potępiam "sport" jakim jest myślistwo. Dla mnie to jest niezrozumiałe i okrutne. 5. Skupmy sie na tych schroniskach, co o tym myślicie? - tak jak pisałam wyżej, wolę holete i domy tymczasowe. Ale niestety bezpańskich zwierząt jest tyle, że byłoby to ciężkie do zrobienia. Dlatego cieszy mnie, że za rozmnożenie psów bez papierów można dostać grzywnę. Liczę na to, że po kilku latach przyniesie to polepszenie i bezpańskich zwierząt będzie mniej. Z tego samego powodu należy bezwzględnie kastrować swoje zwierzęta. Bo pies się zerwie ze smyczy, pokryje sukę i co? Bo kotka pójdzie w świat i wróci z brzuchem. Kastracja dla zwierząt to ich dłuższe życie i mniej ich na ulicach. W Warszawie jest fundacja Koteria, która zajmuje się kastracją dzikich kotów. Niektóre koty całe życie spędziły w piwnicach, dziko i nie byłyby w stanie nauczyć się żyć z człowiekiem. Można takiego kota odłowić, zawieźć do fundacji i oni za miejskie pieniądze (i darowane) kastrują delikwenta, dają mu dojść do siebie po czym jest on wypuszczany tam, skąd przyszedł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama mam psa ze schroniska i obserwuje często stronę z adopcjami i wiele, naprawdę wiele psów znalazło dom. To co zamknijmy schroniska a jak ktoś chce psa to niech sobie kupi rasowego? Poza tym psy w odróżnieniu od szczurów i lisów to zwierzęta domowe, a jak mówił Mały Książe jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś ![]() Nie chcesz to nie pomagaj, przymusu nie ma, nie każdy musi być miłośnikiem zwierząt. A to, że koleżanka ocenia Cię w ten sposób to rozumiem. Każdy sądzi według swojej moralności, ona kocha zwierzęta i widocznie nie chce znać kogoś komu ich los jest obojętny. Ma do tego prawo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
demi :Jednak nie stawiałabym bezdomych psów na równi z dziećmi, które straciły rodziców.
A szczury wytrówasz i lisy będać członkiem społeczeństwa swojego miasta, na które płacisz podatki, a oni robią to w twoim imieniu. Jak by tego nie robili to w nocy byś się bała wyjść o wchodzeniu do swojej piwnicy nie mówiąc. a nie jedzenie miesa nie bardzo ma sie do tego tematu, ktory sam w sobie jest nierozwiazalny i mozna sie sprzeczac w nieskonczonosc;/
To jest moje prywatne zdanie, zbudowane na moich subiektywnych doświaczeniach. Mogę się mylić. Edytowane przez kleo1991 Czas edycji: 2012-12-27 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
niech każdy sam decyduje, komu chce pomagać.
być może kogoś bardziej wzrusza cierpienie bezbronnych zwierząt niż ludzi.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
NO racja ale naprawde mnie irytuje ludzka hipokryzja, tym pomagamy a tym nie...
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
to nie jest hipokryzja. to jest wolny wybór.
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Miasto nie wytrUwa mi żadnych szczurów, nie wybija lisów jeśli nie są chore na wściekliznę. Nie wiem skąd takie teorie. No to nie wiem o co ci chodzi. Zakładasz temat a potem stwierdzasz, że jest nierozwiązalny i można się sprzeczać bez końca? Ja tam nie widzę sensu w sprzeczkach ale w fajnej, merytorycznej dyskusji owszem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tam pomagam jednym i drugim. Co miesiąc wpłacam pewne kwoty na różne fundacje lub konkretne przypadki. A przed świętami wpłaciłam wszystko co miałam na pewnego pana, który potrzebował pomocy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wracając do tematu, sama bardzo lubię psy, zawsze posiadałam własne, gdy spacerując znajdowałam przybłędy, to próbowałam im znaleźć dom. Często biorę akcjach internetowych zbiórek. ALE czasami nachodzi mnie myśl(za którą pewnie zostanę zlinczowana) czy większym okrucieństwem jest humanitarnie uśpić psa, który ma zerowe szanse na adopcję, czy trzymać go w klatce 3x3 do końca życia...
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie, nie lepiej usypiać. Skoro jest szansa na to, że po wielu cierpieniach jakie przeszły zwierzaki, ktoś znajdzie miejsce w swoim domu, ofiaruje im swój czas, miłość i przede wszystkim szczęście-dlaczego nie? Zawsze warto próbować zapewnić im lepsze życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę w tym hipokryzji. Widzę wybór. Nie da się pomóc wszystkiemu i wszystkim. Odpuszczenie pomocy wszystkim, bo nie da się pomóc każdemu jest dla mnie nie do przyjęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Właśnie zawsze mnie ciekawiło jak schroniska to rozwiązują. Mam koleżankę, która bardzo często udostępnia apele schroniska z Celestynowa i naprawdę niektóre psy są w strasznym stanie, różne rany, ucięte łapy itp. a w schroniskach po 6-10 lat(a wiek psa szacowany na 13). Sądzę, że wiele osób się boi adopcji takich psów, że nie przeżyją zbyt długo i będą przeżywali stratę. Najbardziej przerażające są te smutne oczy psiaków.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() Edytowane przez magrat16 Czas edycji: 2012-12-27 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja jestem za schroniskami dla zwierząt. Ja swojego pieska musiałam usypać po 13 latach dlatego ze była chora na raka i miała guza na pyszczku, gdyby nie to nigdy bym jej nie uspała. Jestem przeciwniczką usypiania tylko dlatego że pies czy kot jest mniej ładny albo jest kundelkiem tym bardziej że takie pieski ze schroniska to najlepsi przyjaciele bo ktoś ich uratował
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
A ja jestem za odejściem od uporczywej terapii. Tak, widziałam psy/koty/konie, które były w strasznym stanie i nie rokowały a po leczeniu biegały zadowolone z życia. Ale w temacie trochę siedzę i wiem, że takie zwierzaki to jest promil wśród tych, które nie rokują, są uporczywie leczone, cierpią w trakcie leczenia a potem umierają. Uważam, że powinno się im tego zaoszczędzić. Z ludźmi niestety nie możemy tego robić ale ze zwierzętami tak, więc czasem sensowniej podarować im luksus bezbolesnej, spokojnej śmierci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
hospicja dla dzieci -nie lepiej odłączać sprzęt ratujący życie?
Dżiiiii, kota mam ze schroniska, dzięki Bogu nikt nie uśmiercił dużej kotki. To zbyt proste by tak sobie rzucać... takimi tekstami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Albo dorośnie i zostanie pasożytem społecznym, którego wszyscy będziemy utrzymywać z naszych podatków.
Zamiast zamykania schronisk i usypiania zwierząt jestem za znalezieniem przyczyny tego problemu. Zwierząt jest za dużo. Dlaczego? Bo są na świecie ludzie (mam bardzo niskie mniemanie o ich inteligencji i wyobraźni), którzy pozwalają swoim zwierzętom mnożyć się bez końca. Znam takich, którzy regularnie pójdą z kotkiem do weterynarza na szczepienie czy z chorobą, ale sterylizacja to już zbyt duży wysiłek dla nich. Względnie mając kilka kotów sterylizują tylko samice, bo to one mogą sprawić bezpośredni problem. Potem są akcje w stylu topienia kotów w szambie albo właśnie zanoszenie do schroniska - oczywiście przepełnionego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Źle uyylam przecinkow chodzilo mi o temat poruszony przez kolezanke czyli "wegetarianizm"
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja też
![]() Akurat na całe szczęście ludzie mają wybór, jedni pomagają zwierzętom, inni ludziom. Są ludzie od tego i od tego, każdy ma wybór komu pomagać albo nie pomagać w ogóle. Fajnie, że weszła ta ustawa o zakazie niekontrolowanego rozmnażania zwierząt. Na pewno jeszcze nie teraz, ale może za kilka lat faktycznie bezpańskich psów będzie mniej. Fajną, ale niestety kosztowną inicjatywą jest tworzenie domów tymczasowych. Co do tego wrzucania na fejsbuka zaproszeń do akcji dot. zwierząt, z jednej strony jest to irytujące, ale z drugiej może akurat ktoś przez przypadek się dowie i pomoże. Co do dodawania przez znajomych fotografii zmasakrowanych zwierząt - to istna przesada. Mam znajomą, która wiecznie zaśmiecała mi fejsa racząc foto rodem z horrorów - ustawiłam sobie tak, że nie pokazują mi się jej akcje w aktualnościach.
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z kolei jestem za tym, by przeciwdziałać nadmiernemu namnażaniu się zwierząt. Dziwią mnie właściciele, którzy nie chcą powiększenia rodzinki, a nie sterylizują swoich psów czy kotów.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-12-27 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam takie wątki
![]() Chce ktoś- niech pomaga ludziom. Może sobie wszystkich pod swój dach wziąć albo oddać całą swoją pensje. Nikomu nic do tego jak ktoś pomaga zwierzakom- ich czas i ich pieniądze. Nie dla wszystkim pomoc ludziom jest ważniejsza. Dla mnie nie. W dodatku mam czelność stawiać dobro takiego psa na równi z dobrem ludzkim. Taka żem straszna. Aczkolwiek temat intrygujący, gdyż ja nie do końca mam wyrobione zdanie na ten temat. Może powiem tak: dopóki pies ma wolę walki, warto walczyć. Kiedy on już sam żyć nie chce, może lepiej byłoby mu pozwolić godnie odejść.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.