![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Placki po wegiersku
Ello
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Placki po wegiersku
Ja robię placki po węgiersku- tylko zaczęlam sie zastanawiać, czy o takie ci chodzilo...? czasami jedna nazwa jest na kilka róznych potraw.
W każdym bądź razie moje placki wyglądają następująco: - robię placki ziemniaczane (tylko takie duże) - nie wiem,czy mam podać dokładniejszy przepis na placki czy potrafisz je zrobić? - na patelni podsmażam pieczarki na maśle - na koljnej patelni podsmażam mięso mielone (ja robię z pół kilo na 5-osobową rodzinę) i dodaję do niego FIX Knorra do mielonego Placek wygląda następująco: - na spodzie placek ziemniaczany - na niego podsmażone pieczarki - na to drugi placek ziemniaczany - na to wszystko mielone z Fixem ...mniam Jeżeli o to ci chodziło i masz jeszcze jakieś pytania, to służę pomocą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
PLACKI ZIEMNIACZANE:
- ziemniaki obierasz i trzesz na najmniejszych oczkach tarki, dodajesz (też przetartą) cebulę, trochę soli i pieprzu, do tego troszkę mąki i (niektórzy nie dają, ale ja tak) troszkę proszku do pieczenia; do tego wbijasz jajko - i wszystko razem mieszasz na tzw. "paćkę" ![]() Smażysz z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. PIECZARKI Obierasz je i kroisz w kawałeczki, smażysz na rozgrzanym maśle dodając wegety/kucharka, możesz dodać do nich drobno pokrojoną cebulkę. Mam nadzieję, że te opisy są dokładne i wystarczą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Qrdeee nie wiem czy o takie chodziło:P hehe ale takie sprobuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ten Twoj przepis jest bardzooo dokładny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() W twoim opisie nie ma pieczarek... Możesz spróbować po mojemu, albo moze jakaś wizażanka zna jeszcze jakiś inny przepis na te placki? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a moj placek po więgiersku to usmażony na całej patelni placek ziemniaczany polany sosem(gulaszem)- przepis na gulasz znajdź w wyszukiwarce. Do tego surówka z kiszonej kapusty i
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja uwuelbiam placki po wegiersku, najpyszniejsze w resteuracji w której pracuje mój brat
![]() niestety nie znam przepisu, ale chciałabym sama takie zrobic ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
mysle ze przepis primavery jest swietny, tak wlasnie wdg. mnie wyglada placek po węgiersku
![]() ps. ale ja i tak wole placki z cukrem ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
oj, nie ma to jak placki ziemniaczane z kwasna smietana i sola
![]() ja placki po wegiersku wg. przepisu bardzo podobnego do podanego przez Primavere posypuje jeszcze drobno startym zoltym serem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
![]()
Uwaga!!! W czwartek robie placka po węgiersku!!! hehe Pierwszy raz w zyciu.. ehh kiedyś musi być ten pierwszy raz:P
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A placuszki po węgiersku........bajka ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Podróżniczka
|
Moja teściowa robi wyśmienite placki po węgiersku - dokładnie jak w przepisie Primavery tylko zamiast mięsa mielonego daje wołowinę i zamiast fixa knora robi swój sos z pomidorów - mniam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Widzicie dla mnie placki po węgiersku wyglądają zupełnie inaczej. Ja przekładam placki farszem zrobionym z czerwonej papryki (takie niby leczo) i polewam to wszystko śmietaną sałatkową. Polecam bo świetnie to smakuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Primavera podobnie jak Twoj maz jem placki z cukrem i cebulą
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Prawdziwe palcki po wegiersku jak chyba nazwa wskazuje - to te z gulaszem
![]() ![]() dzisiaj wlasnie robie z kurczaczkiem i sosem smietanowo-serowym ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Cóż to za palcek po węgiersku z samymi pieczarkami!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
placek, jak placek
![]() -1 papryka pokrojona w kostkę, na masełko i podsmażyć do miękkości, troszkę posolić - do tego umyte, poikrojone w kostkę mięsko 40-50 dkg, mogą być filety z kurczaka, ale zdecydowanie lepiej wołowinkę (np mięsko gulaszowe)-smażyć na w miarę pełnym ogniu z 15 minut -5 piaczarek pokroić w grube plastry, na patelkę do papryczki i mięska, olej lub masełko, sól-zrumienić-od tego momentu wszystko podsmażać na małym ogniu -dodać pokrojoną w cienkie paseczki dużą cebulę, a nawet dwie-wymieszać z pieczarkami i tez podrumienić -na sam koniec dodać na patelkę pokrojony w kosteczkę duzy ogórek kiszony bądź konserwowy, wycisnąć ząbek czosnku, posolić-mało, przyprawić papryką sypką-ostrą i dużą ilością pieprzu -wszystko zalać wrzątkiem i dusić z 15 minut, dodając pół torebki wymieszanego już wcześniej ze szklanką wody sosu-najlepiej ciemnego do pieczeni np knorr, wymieszać i wszystko superek!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]()
<wow> brzmi niezle
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ojjj ja tez uwielbiam placki po węgiersku !
Przepis Primaverki jest super!
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ojjjjjjjj Bluszcz Twoj przepis mnie zmobilizowal wiec na sobote go uzyje musi byc przepyszny mmmmmniammm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja często jem placki po węgiersku, ale robi je moja mama. Często też jeżdżę po górach i dużo ich w życiu jadłam
![]() To żadna filozofia - po prostu dwa duże placki i gulasz. Gulasz można robić na tysiąc sposobów - z pieczarkami, z papryką, z pomidorami. Niestety gulasz umie robić tylko moja mama, ale z tego co wiem to nie jest to trudne. Potem się to układa na talerzu, można polać śmietaną, można posypać żółtym serem, można polać nawet keczupem. I już mamy placek po węgiersku. Niestety póki co nie spróbuje skróconego przepisu primavery, bo dla mojej mamy to świętokradztwo ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
jak placek po wegiersku to tylko z pysznym dosyc gestym gulaszem z mieskiem,papryka,cebulka, pieczarkami i zawiniety w pol mniaaaaaaaam
to danie mozna spotkac tez pod nazwą: "danie dla drwala". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a,żeby nie było,że robię jeden wielki off-top to powiem,że moja ciocia robi placki po węgiersku właśnie tak jak Primavera i wychodzą pyszne! ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie -
Czy ktoras probowala robic placki po wegiersku z tego zestawu Knorra? Konkretniej pytam o sos z tego, bo zalezy mi na ostrym sosie i jestem ciekawa czy ten jest dobry, zeby tak dodac do gulaszu, taki ulepszacz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam placki ziemniaczane :ślina:
Na słodko sobie nie wyobrażam (fuj!), ale najbardziej lubię te warianty ![]() -po węgiersku robienie przez moją mamę -z gęstym sosem pomidorowym -śmietanka, sól i szczypiorek -zapiekany serek żółty/pleśniowy, szczypiorek Jem placki ziemniaczane dwa razy w tygodniu, bo jeste plackoziemniaczanoholikie m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.