![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Agresywny chomik, gryzie - WĄTEK ZBIORCZY
mam taki maly problem z chomiczkiem, ktory jest przeslodki, ale za chiny ludowe nie daje sie oswoic i rzuca sie z zebami na wszystko co sie rusza, nawet na powietrze jak dmuchne
![]() ![]() Moze mialyscie podobnie z jakims zwierzakiem ? jakies rady, sugestie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: agresywny chomik ;|
Tak-do dziś mam bliznę na palcu
![]() Powoli i cierpliwie, a Bandyta Cie pokocha. Powodzenia
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
no tez tak mialam - Jeden z moich chomikow ta swoja agresja przyczynil sie do wlasnej smierci. Dzikus byl z niej - mogla dotknac ja moja mama, i ja czasem palcem posmyrac - nic nie pomoglo - nie oswoil sie na tyle by zostac pieszczochem ale sie go lubilo. kazdego pchajacego lapy w akwarium od razu uprzedzalismy 'ugryzie' co gasilo zapedzy potencjalnych glaskaczy. Kuzynka mala zdebilala jednak chciaola byc twarda i pod nasza nieobecnosc wyjela Bubusie z akawrium a nastepnie zostala przez nia ukaszona - bolesnie wiec chomik zostal upuszczony i runal na ziemie. Poczatkowo wydawalo sie ze chyba z nim ok ale zostal rozbity 'od srodka' i umarl za 2 dni.
Nic na sile. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Chyba żaden z chomików, jakie kiedykolwiek miałam, nie był od razu oswojony.
Świnka morska mojej cioci do dziś jest bardzo nieufna, nawet wobec domowników - zwierzaki też mają "osobowość" ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Daj chomikowi czas na zadomowienie się! Najlepiej nie wyjmuj go z jego klatki. Podając mu smaczne kąski (np. kawałek jabłka) poczekaj aż podejdzie i sam weźmie ci je z ręki! Pamiętaj nic na siłę. Zwierzątko musi oswoić się z zapachem twojej ręki! Mój chomik też był taki, a później gdy tylko usłyszał mój głos wychodził za swojego domku i wdrapywał sie na drzwiczki klatki bym go wyjęła!! To bardzo słodkie i kochane zwierzątka, ale też bardzo strachliwe. Cierpliwością i delikatnością sprawisz, ze będzie cię uwielbiał!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jeszcze go nie wyjelam, nie mialam odwagi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
mój drugi chomik też był taki terminator ;/
chciałam go wziac na rece to sie rzucał... wkoncu chomisia oddałam koledze ( w bezpieczne ręce ![]() dodam ze to był chomik syryjski. moj pierwszy - dzungarski to kochany poprostu! cudo! nie gryzł mnie, [wszystkich innych,którzy sie zblizali do klatki oszem ![]() az wreszcie po 3 l. odszedł... nie bardzo moge pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
no wlansie moje poprzednie chomiczki byly takie spokojne i bez problemow moglam sie z nimi bawic, a ten Bandzior to ja nie wiem skad sie wzial
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
naszego zwierza można w łapki wziąść tylko i wyłącznie w momencie kiedy sam już z otwartej klatki wylezie. Łapek do klatki nie wsadzać bo zjem
![]() No i jak ktoś nowy jest /kolega, znajomy/ to musi spróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
a moj jak kolko probowal ostatnio to sikalam ze smiechu
![]() ![]() ![]() ![]() ale postep przy oswajaniu = 0 :/ nie mam juz pomyslow ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Może właśnie za bardzo się starasz i "przedabrzasz"? Podawaj mu jedzonko, ale bez żadnych niepotrzebnych ruchów typu - a tu masz jabłuszko i teraz cię pogłaszczę. Po prostu bez emocji i w końcu się przyzwyczai
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chomiczek jesty zestresowany, to przecież dla niego nowy dom - nowe akwarium/klatka, nowe trociny, nowe otoczenie. Troszke się boi. On się musi oswoić, a Ty masz mu w tym pomóc ![]() ![]() A więc cierpliwości on stresuje się całą sytuacją bardziej niż Ty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój wariat był strasznie nietykalski. Po wielu neiudanych próbach oswojenia go dałam za wygraną i już nawet nie próbowałam się z nim bawić ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dobra dobra. spróbuj dać mojemu chomiorowi łapkę pod nos to użre. a łapać da się go tylko i wyłącznie od góry /w połowie/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wazne nie dmuchaj w chomika bo one tego bardzo nie lubia no i trzeba uzbroic sie w cierpliwosc, nie wykonywac gwaltownych ruchow i przekupywac ulubionymi kaskami ![]() fajne imie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
ojjj tak na chomika dmuchac nie wolno
![]() a jesli chodzi o oswajanie...chomiki sa rozne jedne oswoisz szybciej inne pozniej ![]() Temu najwidoczniej potrzeba czasu. tez mialam takiego dzikusa..i dwa lata sie go balam...w koncu tato jak sobie troszku drinknał to go wziol na rece. Chomik go gryzl a on nawet nie poczul ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja tam mam bliznę na palcu do dzisiaj. Dałam drabowi śmietanę na palcu, a ten rozwarł paszczę i dziab. Aż podskoczyłam do góry. Ale to nic jeszcze. Kiedyś wypuściłam go na dywan u mamy w pokoju, zeby sobie pobiegał a przy okazji miałabym go na oku. Może to niewiarygodnie zabrzmi, ale gamoń podbiegł do bujanego fotela, wbił się zębami w płozę i dawaj się szarpać z nim. Myślałąm, że może za mocno ząbki wbił i nie moze ich wyjąć. Pomogłam mu nieco, zdążyłąm go odstawic a ten kolejny atak przypuszcza. Uśmiałam sie do łez. Chomiki mają różne charakterki. Twój widocznie jest bandzorem na 102. Ale kto wie, moze złagodnieje. Przekupstwo jest dobre. Tylko żadnych płynnych łakoci nie radzę na palcach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() po moich gryzoniach tez została mi blizna na palcu. Kiedys jadlam cos najwidoczniej apetycznego i pozniej dotknelam chomika, pomylil moj palec z zarciem.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
hehehhe
![]() ![]() a ja juz zwatpilam czy da sie cos z moim zrobic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A moj kolega mowi ze on sobie napycha uszka trocinami zeby mnie nie slyszec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Gryzący opętany chomik :/
Mam chomika od sierpnia. Niby słodzniutki bialutki ale to poprostu wcielony diabeł.
W sierpniu było ok. we wrześniu też ale już pod koniec września zaczął mnie gryźć. Tak leciutko. A potem za każdym razem nie tylko jak go trzymałam ale jak wkładałam ręke do klatki to od razu sie na mnie wieszał i wbijał te swoje zębiska w moje palce ![]() ![]() Nie chce mieć chomika tylko w klatce, chce go wziąć czasem na ręce pobawić sie z nim zeby mu nie było nudno ale co? Za każdym razem mam zakładać rekawice robocze albo bokserskie? ![]() ![]() Już sie zastanawiałam czy go nie pokropić wodą świecona -_-' Pooomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gryzący opętany chomik :/
moze powinnaś zapytać sie weterynarza lub sprzedawce w sklepie zoologicznym ja mialam chomika 3 lata i był aniołem,hmm a moze taka jego natura?to chłopiec?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Nie samiczka :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
to coś jest podejrzane ,radze udać sie do weterynarza
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Podróżniczka
|
Chomiczki to bardzo strachliwe zwierzatka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
mój też mnie zaczął gryzać ale to dlatego bo zapominam go nakarmić i myśli że moje łapy to żarło(pewnie mu pachną czy co
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Chomik angorski - wredny i straszny gryzoń! Co robić?
Witam! Jako że przekopałam wątki dotyczące chomików nie znalazłam metody z poradzeniem sobie z futrzastym terrorystą proszę o pomoc.
Mój problem wygląda następująco: dostałam w prezencie chomika angorskiego - strasznie kudłatego, przesłodkiego gundam pearl ![]() Z góry dziękuję.
Edytowane przez kudlik_kk Czas edycji: 2013-01-04 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dot.: Chomik angorski - wredny i straszny gryzoń! Co robić?
Ja mam chomika ponad rok i na poczatku identycznie sie zachowywal, jedyne co moglam zrobic, to wylozyc gazetami miejsce gdzie wywalal wszystko, lekarz tez doradzila, abysmy nie brali go na rece sila, zeby miec jakis smakolyl w dloni i go zachecac, ze wtedy nabierze do nasz szacunku, bedzie czul sie bezpiecznie, no i codzienne branie na rece. Teraz maluch tak sie przywyczail, ze glupieje jak nie bierzemy go przed dwa dni z klatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
2. Chomik chomikowi nierówny. Ja miałam 4 i każdy był inny. 3. Może to taka rasa jest? Jedne chomiki szybko się oswajają, inne są tylko do obserwacji. 4. Ile masz już tego chomika? 5. Syn nie dokucza mu? W sensie, że straszy, znienacka zachodzi, z zaskoczenia głaszcze, budzi ze snu, jest nachalny wobec niego? 6. Chomik młody czy z odzysku? Proponuję 3 opcje do wyboru: 1. Wejść na wątek o chomikach i skopiować powyższy post z zapytaniem o radę dziewczyn z doświadczeniem: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618586&page=108 2. Nie wyciągać chomika z klatki, syn niech nie głaska i ma z nim kontakt tylko wzrokowy. Istnieje niebezpieczeństwo, że podczas ugryzienia chomika syn niechcący zrobi mu krzywdę (rzuci na podłogę albo w coś i przetrąci kręgosłup) . 3. Oddać chomika osobie, która nie ma dzieci , a która zapewni chomikowi ruch np. w dużej klatce nie wypuszczając go.
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
1. Dostałam go od TŻ w prezencie gwiazdkowym. Chciałam mieć zwierzątko i mimo wszystko jest kochany... 2. Wiem, że ile chomików tyle charakterów. 3. Dostałam takiego chomika, bo wszędzie w internecie czytaliśmy, że angorki są spokojniejsze, łatwiej je oswoić, są dobrym wyborem też dla dzieci, ale chyba nie z każdym zwierzątkiem ta teoria się sprawdza. 4. W poniedziałek będzie 4 tygodnie. 5. Synek bardzo o niego dba. Siada przy klatce i obserwuje co robi, karmi go, nie krzyczy, często mówi do niego po cichutku aby on się nie wystraszył. 6. Chomik jest z domowej hodowli rasowych chomików, z metryką. Ma 9 - 10 tygodni. Także to jest jego pierwszy dom nie licząc domku ze swoją mamą. Co do porad: 1. Zajrzę napewno. Dziękuję! 2. Mówię synkowi, że chomik jest jaki jest i ograniczam jego kontakt z chomikiem a wczorajszy incydent miał miejsce kiedy chomik był w klatce 3. Nie mogłabym oddać go komuś innemu, bardzo się przywiązaliśmy do niego - może bardziej niż chomik do nas. Ma dużą wielopoziomową klatkę. Z powodzeniem miejsca by starczyło dla 2 - 3 chomików. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja miałam tak, że 1 chomika mama kupiła jak miałam ok. 12 lat i bardzo szybko ją oswoiłam, chociaż raz czy 2 mnie ugryzła. Kolejne 2 chomiki również. Natomiast moją ostatnia chomiczkę miałam jak byłam pełnoletnia. Nie wiem, ale czułam przed nią lek, że mnie ugryzie i na rękach miałam ją może z 5 razy w ciągu niecałych 2 lat. Chomiczka była puszczana po pokoju, ale nie brałam ją bezpośrednio do ręki, tylko do czegoś. Brałam ją nawet na ogródek pod wieczór, latem. Nie wiem, taka byłam zdziwiona swoją reakcją ![]() Zajrzyj na ten wątek co podałam, może nie od razu, ale powinien ktoś odpowiedzieć ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.