![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Parfums M. Micallef
Postanowilam zalozyc osobny watek dla tych perfum, bo wg mnie zasluguja na uwage. Chcialabym sie dowiedziec, co o nich sadzicie. Ja nie znam (jeszcze) wszystkich, ale zamieszcze tu kilka slow o tych, ktore juz wachalam.
Ananda - ladne, ale jak dla mnie ludzaco podobne do Champs Elysees 4 pory roku - dobrze znam tylko Wiosne i jesien i Wiosna jest piekna - lekka, z wyczuwalna piwonia. Jesien kojarzy mi sie troche z Angel, choc podobna nie jest, to utrzymana w mniej wiecej takim trudnym klimacie. Gardenia - wachana w pospiechu na papiwerku, na poczatku mnienei zachwycila, ale chyba powacham raz jeszcze ![]() Ciekawa jestem Watch, bo ma niezwykle praktyczny flakon ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Parfums M.Micallef
Watch, niestety, nie dla każdego
![]() ![]() Jesień bardziej kojarzy mi się z Flowerbomb, z tym,że to wersja łagodniejsza, bardziej subtelna. Zapach naprawdę przepiękny ![]() Zima - ciężka, pudrowa, niezwykle zmysłowa, chociaż dostojna. To jeden z niewielu zapachów, których w żaden sposób nie mogłabym nosić latem ![]() ![]() Songes - gorszy brat Watch. Znacznie gorszy ![]() ![]() Gaiac - dla mnie król zapachów Micallef. Oczywiście mogę się mylić, bo nie znam ich aż tak wiele, ale to zapach wyjątkowy. To nie jest zapach "seksowny", to jest zapach seksualny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Gaiac
![]() ![]() Automne. Cieplutki, jarzębionowo-wyrazisty. Śliczny. Też pisałam ![]() Więcej grzechów nie pamiętam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Pg
Edytowane przez anniehall78 Czas edycji: 2007-08-16 o 00:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Anniehall, tym bardziej czekam na poznanie Aoud - po takiej zapowiedzi obawiam się, że jednak mnie pokona
![]() Etiudo, chyba pomyliłaś z Van Cleef@Arpels ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Znam tylko Hiver czyli Zimę, dzieki Ennce i na pierwszy rzut nosa wydał mi się taki męski, koloński wręcz, później stał sie przyjemniejszy, bardziej piżmowy, pudrowy i zmysłowy. Teraz bardzo podoba mi się ta pierwsza "nerolowato-cytrusowa" nuta. Bardzo fajnie brzmi teraz właśnie. Nie wyobrażam sobie tego zapachu zimą. Jest raczej świeży, orzeźwiający. Później bardziej otula, ale jednak to nie jest otulacz zimowy w moim stylu. Raczej ładniej mi to współgra z wiosną. Bardzo przyjemny oryginalny zapach!
Mówię o tym zapachu http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=17652 E, a Van cleef&arpels to co?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
.... i jedziemy dalej
Edytowane przez anniehall78 Czas edycji: 2007-08-16 o 00:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zdaje się, że to o Zimie właśnie Annihall mówi: "pasujący do niedzielnego futra" ![]() Anni, jak mogłaś mi to zrobić ![]() ![]() ![]() Futer na stanie niet - z premedytacją ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
E, a Van Cleef& Arpels to jakie zapachy?? Ja mam ten zapach z wymiany i taki dostalam link (mam odlewkę, więc po flakonie nie stwierdzę) Chociaż jak patrze na nuty to by się zgadzało. ( te moje odczucia)
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do teraz TŻ nie chce pachnieć niczym innym, tylko raz czy dwa "posikał" się moim Smokiem. P.S. Z kotem do tej pory tego zapachu nie kojarzyłam, ale zdecydowanie coś w tym jest ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dobra jak chodzi o Van Cleef..Hiver to znalazłam tylko to http://www.viva.pl/index.php?option=...1&limitstart=1
No a Micallef Hiver mamy na KWC, Ennko, wzywam Cie do tablicy, co mi posłałaś ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są dostępne w Douglasie - może porównaj? ![]() Zima Micallef jest od początku ciężka, pudrowa. Naprawdę nie da rady tych zapachów pomylić, bo są diametralnie odmienne!
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja myślę, że to nie jest dobry pomysł
![]() ![]() Anniehall, czekam na kolejne opisy ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z zapachów MM testowałam ino Jesień, którą mi posłała Kijanka ![]() ![]() ![]() ![]() ciekawa jestem bardzo Gaiac'a, jak wreszcie zamówię te próbki z Q Gaiac będzie wśród nich na pewno ![]() ale jakie piękne flakony mają Pory Roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
http://allegro.pl/item186947662_m_mi...ana_100ml.html Micallef na allegro FLORAL
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie chyba wiekszość Micallefów mi sie podoba. Nie bedę sie za bardzo rozpisywac po za krótkim wymieniemiem: Ananda - piekna delikatna i kwaitowa (nieliczne podobajace mi sie kwaitki) Aoud (zwany teraz profanacyjnie Aoud) Aoud Night - ostatnio nazwany szpitalnym Vanilla Aoud - piekna ciepła wanilia na mocno drzewnej bazie Rose Aoud - jedyny który mnie nie powalił na kolana Gaiac - tego nie trzeba nawet opisywac Red Sea - ciepły, ziołowy, na poczatki pieknie przyprawowy Zima i Jesień - oba mi sie podobają ![]() Wiosna i lato - takie kwaiatowo owocowe przyjemniaczki, nie w moim typie ale na innych mi sie podobają Patchuly - taki ciepły i mieciutki jak tylko moze być futerko czarnego kota dopiero co po wyszczotkowaniu, na dodatek takiego głosno mruczacego Watch - jest OK ale duzo mu dodaje ten Zegareczek Anant Grande ( ![]() spokojny, stonowany, klasyczny elegancki zapach meski, sadze ze mezczyzna tak pachnacy na pewno spowodował by wodzenie za nim nosem
... I chłodną żmiją świt dżunglowy Wpełza do jamy, A w dżunglach wilgoć mszy grobowej, Dym kadzidlany. ... czarne kredki Edytowane przez Eenax Czas edycji: 2007-04-18 o 13:30 Powód: Bo żem ja tromba zapomniała o Patchuly |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
nie kojarze Avant Garde
![]() Zima, Lato itd odnosze wrazenie ze moja mama bylaby bardzo zadowolona z takiego zestawu..sa klasycznie piekne,jednak nie sa wyjatkowe.. Patchouli- piekna aksamitna ,kuszaca i malo piwniczna jak na paczule .Wedlug mnie jeden z naprawde udanych zapachow M.M. Spokojny, bez zgrzytow i idealnie wtapiajacy sie w naturalny zapach skory.. Z racji ze musze ponarzekac sobie- to mam zastrzezenie do- trwalosci ![]() Aoud- przyjemnie pełzający po skorze, i ulatujący z niej falami ![]() ![]() Night Aoud -to mniej wiecej to samo z tym ze wszystko polane lizolem ![]() ![]() Gaiac- ech z tym osobnikiem mam problem- bo raz mnie mdli niemiłosiernie a raz jest wytrawnie i sucho drzewny..Moze w jakiejs mieszance jest mniej kaprysny ale solo nie chce z nim ryzykowac. Watch- prawdziwy killer, jasmin z wanilia, juz czuje jak mi slabo.. ale na pewnej Pani pachnial swietnie chociaz nie ukrywam ze mimo to nie wyobrazam go sobie inaczej niz jako zapach bardziej do wachania niz uzywania.. a flakony- no coz, dla mnie sa oblesne..moze sie nie znam ![]() ale wole prosta geometrie Hermesa albo Armani Prive |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Tak mi sie podobaja Wasze opisy, ze musze niebawem skoczyc do perfumerii Lulua po raz kolejny
![]() Nikt nie wachal Pomelos? ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A mnie same flakony się podobają, tylko korki mają gwizdkowe
![]() ![]() Gdyby tak zdjąć te naklejki i dać piękny, ciężki szklany korek - to byłoby cudo ![]() Lato, wiosnę i coś tam jeszcze testowałam - ale nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia ![]() ![]()
![]() |
#23 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Gdzieś już czytałam podobne refleksje (na Gazetowym to pisałaś?) i tak cały czas zastanawiam się, co z tym zrobić ![]() ![]() ![]() Moje odczucia są zarazem podobne i inne. Kocham Aoud, bo jest dla mnie duszą Krakowa skroploną we flakonie obskurnym jak podwórka podgórskich kamienic, z elementami tandetnego smaku reprezentowanego bazarowe rejony Nowej Huty. Sterylny? Nigdy bym tego tak nie określiła. "Sterylny" kojarzy mi się z bielą i surowymi liniami. Aoud nie jest taki. Ale jednocześnie po otwarciu tego paskudnego złotawego korka, z pierwszą falą aromatu uparcie stawała mi przed oczami ulica Kopernika z jej przydymionymi cegłami fasad. Sterylny - Kopernika - UJ-owskie szpitale: chyba się zgadza ![]() Obcość, nieprzyjazność - lęk. Tak, okolice Kopernika tak się w moim życiu zapisały. Aoud wydobywa te wspomnienia i macha mi nimi wyzywająco przed nosem z krzywym, bezczelnym, trochę okrutnym uśmiechem pokrewnym pirackiemu szelmostwu Ravageura. Ale ul. Kopernika to także Ogród Botaniczny, w którym opalając nogi uczyłam się do pierwszego egzaminu na studiach, a po skończonej partii materiału wracałam spieczonymi słońcem ulicami w stronę Plant, które dawały odrobinę wytchnienia, dalej ul. Tomasza na filiżankę kawy do Larousse'a i znów Szpitalną (sic!) w stronę tętniącego dążeniem do rozkoszy wszelakich Rynku. A potem w tłumie sybarytów krętymi schodami w dół, do zatęchłych piwnic, rozświetlonych płomieniami migotliwych świec, przeżartych mieszaniną zapachu roztopionej parafiny, drewnianych ław i piwa, piwa, wszechobecnego piwa wnętrz "Kacpra" na Sławkowskiej. Albo nie istniejącego już Old Pubu na Poselskiej... Aoud jest zapachem "alkoholickim" jak mało który. Może tylko Ambre Russe bije go na głowę ilością procentów w nucie głowy. Ale o ile AR trzeźwieje pod naporem herbaty, ambry i kadzidła, Aoud rozzuchwala się z każdą chwilą jak pijany zając, przychodzi falami niczym najdziwniejsze pomysły, które tak kochają nocną porę, po tzw. "spożyciu" ![]() I z tym prymitywnym, niewyrafinowanym aromatem Goeffrey Newmann skojarzył potężną, krwistą, kolczastą różę - to berło otrzymywane na znak bezwarunkowej władzy nadawanej na mocy skąpanego w wiosenno-letnim słońcu romansu! Dogasając Aoud jest nieco mglisty, a przecież wciąż rześki, przesypujący się jak pył pod miotłą śmieciarza czyszczącego Planty. Aoud jest jedną z moich największych fascynacji i drugim (obok listopadowej Manii) zapachem krakowskim (lecz w całkiem różny sposób). Cytat:
![]() Cytat:
![]() Uhm ![]() Cytat:
Armanek... tak! To kotibe ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ok
![]() ![]() ![]() Acha...tego drugie zapachu nie znam, ale Zima VC&A jest właśnie taka chłodna, torchę pieprzna, kminkowo-anyżowa (jeśli mnie pamięć nie myli) to w życiu nie pasuje tego Hiver...przynajmniej na mnie ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Toccato, widze, ze jestes z Warszawy. Rozumiem, ze od dawna tam mieszkasz? W Twoim opisie Aoud jest tyle "strasznych"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja też; a co gorsza, trzaskacie tu takie opisy, że gdyby mnie było stać, pewnie bym je w ciemno kupiła...
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale również niestety pasują do nut Micallef ![]() ![]() Tak czy inaczej mnie się podoba to co mam (to Hiver ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Olciu...strasznie Cię przepraszam..rozmawiałam teraz z wizażanką o której dostałam ten zapach i ona niestety potwierdza wersje dziewczyn...zaszło więc nieporozumienie. Ja też brałam ten zapach myśląc, że to ten z KWC. Dla mnie to żadna różnica bo nie znałam żadnego z tych zapachów, więc nie robiło mi to różnicy ani nie miałam skąd wyczuć, że to nie to. A wg nut nic mnie nie zaniepokoiło.
Nie mam bladego pojęcia jak to wypada cenowo czy jakościowo więc napisz co Ci mogę dosłać za tą pomyłkę. Jeszcze raz przepraszam.
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Uczestników tego wątku przepraszam za zamieszania a moderatora poproszę o usunięcie niepotrzebnych postów. Mogę?
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę chcesz?
![]() Bo w sumie nie widzę potrzeby ciachania ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:16.