Podawanie ręki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-31, 10:13   #1
ilonka88
Przyczajenie

Question

Podawanie ręki

Hej!

Czy w mroźny zimowy dzień podając rękę chłopakowi w moim wieku powinnam ściągnąć rękawiczkę czy nie jest to konieczne? Niby zasady savoir-vivre tak nakazują, ale w praktyce w takich luźnych relacjach nie zawsze się ich tak strasznie trzyma. Wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego, jeśli podam komuś rękę w eleganckich skórkowych rękawiczkach. Co innego, jeśli byłaby to osoba starsza albo jakieś bardziej oficjalne spotkanie. Chyba, że się mylę i powinnam zawsze bezwarunkowo ściągać rękawiczkę?

Pozdrawiam
Ilona
ilonka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:10   #2
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Podawanie ręki

Ja bym nie ściagała.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:16   #3
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonka88 Pokaż wiadomość
Hej!

Czy w mroźny zimowy dzień podając rękę chłopakowi w moim wieku powinnam ściągnąć rękawiczkę czy nie jest to konieczne? Niby zasady savoir-vivre tak nakazują, ale w praktyce w takich luźnych relacjach nie zawsze się ich tak strasznie trzyma. Wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego, jeśli podam komuś rękę w eleganckich skórkowych rękawiczkach. Co innego, jeśli byłaby to osoba starsza albo jakieś bardziej oficjalne spotkanie. Chyba, że się mylę i powinnam zawsze bezwarunkowo ściągać rękawiczkę?

Pozdrawiam
Ilona
Ja zawsze ściągam
Stary 2012-12-31, 16:20   #4
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Zgodnie z zasadami, powinnaś ściągać. Ale ja tego nie robię Mam różne fobie, między innymi brzydzę się podawać rękę, więc po prostu tego nie robię.
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:21   #5
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Ja się dostosowuję do faceta. Jeśli ten nie ma rękawiczek to ściągam, jeśli ma i ściąga to też ściągam, a jeśli ma i nie ściąga to ja też nie
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:25   #6
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ja się dostosowuję do faceta. Jeśli ten nie ma rękawiczek to ściągam, jeśli ma i ściąga to też ściągam, a jeśli ma i nie ściąga to ja też nie
ja tak samo robię
Stary 2012-12-31, 17:48   #7
ewelinka_111
Zadomowienie

ja ściągam
nie lubię, kiedy ktoś podaje mi rękę w rękawiczce, więc sama tak nie robię

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-31, 18:49   #8
wanitatywna
Wtajemniczenie

Ja przeważnie ściągam.
Chyba, że ktoś podaje mi rękę w rękawiczce, wtedy ja też nie ściągam.
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 19:13   #9
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Hej!

Pozdrawiam
Ilona
Należy zdjąć rękawiczkę. Wyjątkiem są "całuski", ale oczywiście nie nadają się do używania na zewnątrz w mroźny dzień
Jeśli nie chcesz zdejmować rękawiczki - nie podawaj ręki. Kobieta podaje rękę pierwsza, więc dobrze wychowany chłopak nie wyskoczy z łapką na powitanie. Jeśli wyskoczy - trudno, zdejmujesz rękawiczkę lub też łapką w rękawiczce przybijasz "piątkę"
Stary 2012-12-31, 19:15   #10
Odda
Przyczajenie

Cytat:
Hej!

Pozdrawiam
Ilona
ja zawsze sciagam to wtedy nie jako wymusza to taki sam odruch na osobie drugiej
ale dla mnie najwazniejszy jest uscisk, nie nawidze jak ktos podaje dlon jak umierajacy labedz bleee
Stary 2012-12-31, 19:20   #11
crippled
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Ja przeważnie ściągam.
Chyba, że ktoś podaje mi rękę w rękawiczce, wtedy ja też nie ściągam.
robię tak samo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-31, 19:21   #12
ilonka88
Przyczajenie

Dziękuję Dziewczyny za odpowiedzi! Właśnie na tym mi zależało, żeby dowiedzieć się, jaką zasadę stosuje się w praktyce. Nie chcę, żeby ktoś uznał, że jestem niegrzeczna czy źle wychowana, ale wolę jednak trzymać swoje łapki w rękawiczkach. Widzę, że zdania wśród Was są podzielone. Na pewno bezpieczniej jest ściągnąć, ale czy to może zostać bardzo źle odebrane, jeśli tego nie zrobię?

Myślę, że facetowi zupełnie nie wypada podawać ręki dziewczynie, nie ściągając rękawiczki. Ja nigdy na kogoś takiego nie trafiłam. No ale dziewczyny mają na ogół większe "przywileje" w takich sprawach. Podoba mi się, kiedy facet prosi, żebym nie ściągała rękawiczek. Czasami widzę też, że dziewczyny podają rękę w rękawiczce, a potem za to przepraszają z uśmiechem. Myślę, że robią to intencjonalnie, a nie przez gapowatość.

@Agrippinilla:
Całuski na mrozie są ok, dopóki to nie ja odmrożę sobie wargi. Nie wiem, czy miałaś na myśli całowanie w policzek czy w rękę, ale chyba to pierwsze. W końcu mamy XXI wiek.
A z przybijaniem piątki mnie zaskoczyłaś. Nigdy nie spotkałam się z taką reakcją na podanie ręki, ale zabawne to jest. Czasami facet podaje pierwszy rękę, kiedy wita się z większą grupą osób, albo się przedstawia.

Edytowane przez ilonka88
Czas edycji: 2012-12-31 o 19:52
Stary 2013-01-01, 09:19   #13
hihi
Zakorzenienie

Rekawiczki caluski...
http://www.google.pl/search?q=rekawi...w=1024&bih=673
Stary 2013-01-01, 10:03   #14
platekrozy
Zakorzenienie

Zawsze zdejmuję.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 11:20   #15
ilonka88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ale mi głupio. Pierwsze skojarzenie z całuskami przy powitaniu miałam z buziaczkami i nie pomyślałam o rękawiczkach. Dziękuję za wyjaśnienie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-01, 12:48   #16
Aimee_J
Zakorzenienie

Generalnie to chłopak powinien dostosować się do Ciebie, nie Ty do chłopaka. Jeśli trzymać się ściśle zasad to kobieta pierwsza podaje mężczyźnie rękę

Ale z doświadczenia wiem, że jeśli dobrze zna się z kolegą, to w którymś momencie ta granica się zaciera. Po jakimś czasie z kolegami ze studiów i z pracy przyzwyczailiśmy się do takiego przywitania na tyle, że odruchowo wyciagamy do siebie dłonie nie patrząc na to kto pierwszy. Do samych zasad savoir vivre stosujemy się przy oficjalnych spotkaniach lub, gdy druga osoba jest osobą nowa.

Kwestię przywitań na mrozie rozwiązalismy przybijaniem żółwików w rękawiczkach Mężczyznom też bywa zimno w dłonie

Jeśli jednak kogoś nie znam aż tak dobrze to albo daruję sobie podawanie ręki, albo przepraszam za brak tego gestu ze względu na mróz.

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 14:28   #17
ilonka88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Generalnie to chłopak powinien dostosować się do Ciebie, nie Ty do chłopaka. Jeśli trzymać się ściśle zasad to kobieta pierwsza podaje mężczyźnie rękę
Dostosować? Czyli mogę podać mu rękę w rękawiczce i wtedy on też nie musi ściągać?

Cytat:
Kwestię przywitań na mrozie rozwiązalismy przybijaniem żółwików w rękawiczkach Mężczyznom też bywa zimno w dłonie
A tam... facetom mogą trochę zmarznąć dłonie, nic się nie stanie. xD Dziewczyny mają dużo bardziej wrażliwe paluszki. To bardzo ważne, żeby nasze delikatne łapki były dobrze chronione w zimie i nie marzły, prawda?

Cytat:
Ekran dotykowy Twojej komórki chyba nie pozwala na obsługiwanie go w zwykłych rękawiczkach? Dlatego wolę taki z tradycyjną klawiaturą, zwłaszcza w zimie.
Stary 2013-01-02, 09:52   #18
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Dostosować? Czyli mogę podać mu rękę w rękawiczce i wtedy on też nie musi ściągać?
Według mnie tak
Zresztą moi koledzy sami zachowują sie wobec mnie w porządku, bo przy przywitaniu od razu mówią, zebym nie ściągała rękawiczek, albo po prostu witają się tzw. żółwikiem

Cytat:
A tam... facetom mogą trochę zmarznąć dłonie, nic się nie stanie. xD Dziewczyny mają dużo bardziej wrażliwe paluszki. To bardzo ważne, żeby nasze delikatne łapki były dobrze chronione w zimie i nie marzły, prawda?
Nie róbmy z nich takich gruboskórnych Ja tam o kolegów też dbam

Cytat:
Ekran dotykowy Twojej komórki chyba nie pozwala na obsługiwanie go w zwykłych rękawiczkach? Dlatego wolę taki z tradycyjną klawiaturą, zwłaszcza w zimie.
HTC - nie. Ale jest to telefon, w którym mam kartę sim mobilnego internetu, więc używam go jako przenośnego komputera Do tradycyjnego korzystania z telefonu mam Nokię 5130. Nawet wybierając nowy odtwarzacz mp3 patrzyłam, aby miał tradycyjne klawisze Natomiast w moich rękawiczkach mogłabym bez problemu korzystać chyba tylko na Nokii 3310, bo tylko tam miałam odpowiednio duże odstępy między klawiszami i nie wciskałam trzech na raz [o ile nie ubieram płaszcza czy eleganckiej kurtki, to latam w grubych, sportowych rękawiczkach]. W sklepach jednak pojawiły się już rękawiczki dostosowane do korzystania przez nie z dotykowych ekranów

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2013-01-02 o 09:59
Stary 2013-01-02, 21:17   #19
ilonka88
Przyczajenie

Jednak zdecydowana większość z Was uważa, że powinno się ściągać rękawiczki. Chyba będę się musiała dostosować. Miałam cichą nadzieję, że napiszecie "jasne, że dziewczyna nie musi tego robić", a tak moje delikatne łapki trochę ucierpią.

Tak na marginesie, to bardzo mi się podoba, jak dziewczyny odpowiadają na tym forum (przynajmniej w tym wątku). Zero złośliwości, krytycznych uwag, z którymi często można się spotkać na innych forach. Jesteście kochane. <3

Dziękuję za rady
Buziaczki dla wszystkich!
Stary 2013-01-02, 22:33   #20
chwast
Zakorzenienie

Ja nie ściągam chyba, że jest to ktoś ważniejszy albo mam z tym kimś gdzieś iść się bawić. A jak jakiś typek, którego już nigdy nie zobaczę to nie ma opcji
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 07:21   #21
Panile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Odda Pokaż wiadomość
ja zawsze sciagam to wtedy nie jako wymusza to taki sam odruch na osobie drugiej
ale dla mnie najwazniejszy jest uscisk, nie nawidze jak ktos podaje dlon jak umierajacy labedz bleee
Mam tak samo, z moich obserwacji wynika, że niestety to kobiety zdecydowanie częściej podają na przywitanie "zdechłą rybę" zamiast dłoni Nigdy nie zdarzyło mi sie żeby facet przywitał mnie takim "zwłokiem" zamiast uściskiem dłoni. Ja natomiast kilka razy słyszałam od kumpli, że mam męski uścisk dłoni

Powracając do tematu, ja zawsze ściągam rękawiczke na przywitanie ale myślę, że na duzym mrozie nie jest to konieczne. Lepiej faktycznie przywtac sie w takim wypadku żołwikiem
Panile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 08:25   #22
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panile Pokaż wiadomość
Mam tak samo, z moich obserwacji wynika, że niestety to kobiety zdecydowanie częściej podają na przywitanie "zdechłą rybę" zamiast dłoni Nigdy nie zdarzyło mi sie żeby facet przywitał mnie takim "zwłokiem" zamiast uściskiem dłoni. Ja natomiast kilka razy słyszałam od kumpli, że mam męski uścisk dłoni
Oj zdziwiłabyś się jak często faceci podają taką 'martwą rybę'. Ewentualnie masz więcej szczęścia.
Wybrałam sobie zawód, w którym wciąż przodują głównie faceci, więc mam wokół siebie głównie ich. Ręce mi czasem opadają jak z niektórymi się witam. Czasem mam wręcz wrażenie, że swoim uściskiem robię im krzywdę

Moi koledzy czy współpracownicy też się ze mnie śmieją, że mam mocniejszy uścisk niż niejeden facet i że im łamie palce. Z tym łamaniem to oczywiście przesada

Szczerze mówiąc kobietom nie podaję dłoni na przywitanie, bo patrzą na mnie jak na wariatkę

Stary 2013-01-03, 09:05   #23
Panile
Raczkowanie

Cytat:
Oj zdziwiłabyś się jak często faceci podają taką 'martwą rybę'. Ewentualnie masz więcej szczęścia.
Wybrałam sobie zawód, w którym wciąż przodują głównie faceci, więc mam wokół siebie głównie ich. Ręce mi czasem opadają jak z niektórymi się witam. Czasem mam wręcz wrażenie, że swoim uściskiem robię im krzywdę

Moi koledzy czy współpracownicy też się ze mnie śmieją, że mam mocniejszy uścisk niż niejeden facet i że im łamie palce. Z tym łamaniem to oczywiście przesada

Szczerze mówiąc kobietom nie podaję dłoni na przywitanie, bo patrzą na mnie jak na wariatkę

Ja też pracuje w zawodzie zdecydowanie zdominowanym przez facetów, w sumie w moim dziale jestem jedyną babką Naprawde nie trafiłam na faceta który podaje "zdechlą rybę". Chociaż wierze, że pewnie tacy istnieja ale to jescze wieksza porazka niż kobietą ze "zdechlą rybą" zamiast dłoni
Faktycznie kobiety często dziwnie reagują na wyciągniętą w ich strone dłoń

Natomiast mam jednego znajomego który przegina z uściskiem w drugą stronę i miażdzy mi wręcz palce
Panile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości