|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Podawanie ręki
Hej!
Czy w mroźny zimowy dzień podając rękę chłopakowi w moim wieku powinnam ściągnąć rękawiczkę czy nie jest to konieczne? Niby zasady savoir-vivre tak nakazują, ale w praktyce w takich luźnych relacjach nie zawsze się ich tak strasznie trzyma. Wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego, jeśli podam komuś rękę w eleganckich skórkowych rękawiczkach. Co innego, jeśli byłaby to osoba starsza albo jakieś bardziej oficjalne spotkanie. Chyba, że się mylę i powinnam zawsze bezwarunkowo ściągać rękawiczkę? Pozdrawiam Ilona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Podawanie ręki
Ja bym nie ściagała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Zgodnie z zasadami, powinnaś ściągać. Ale ja tego nie robię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja się dostosowuję do faceta. Jeśli ten nie ma rękawiczek to ściągam, jeśli ma i ściąga to też ściągam, a jeśli ma i nie ściąga to ja też nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
ja ściągam
nie lubię, kiedy ktoś podaje mi rękę w rękawiczce, więc sama tak nie robię
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja przeważnie ściągam.
Chyba, że ktoś podaje mi rękę w rękawiczce, wtedy ja też nie ściągam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jeśli nie chcesz zdejmować rękawiczki - nie podawaj ręki. Kobieta podaje rękę pierwsza, więc dobrze wychowany chłopak nie wyskoczy z łapką na powitanie. Jeśli wyskoczy - trudno, zdejmujesz rękawiczkę lub też łapką w rękawiczce przybijasz "piątkę" ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ale dla mnie najwazniejszy jest uscisk, nie nawidze jak ktos podaje dlon jak umierajacy labedz bleee |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Dziewczyny za odpowiedzi! Właśnie na tym mi zależało, żeby dowiedzieć się, jaką zasadę stosuje się w praktyce. Nie chcę, żeby ktoś uznał, że jestem niegrzeczna czy źle wychowana, ale wolę jednak trzymać swoje łapki w rękawiczkach. Widzę, że zdania wśród Was są podzielone. Na pewno bezpieczniej jest ściągnąć, ale czy to może zostać bardzo źle odebrane, jeśli tego nie zrobię?
Myślę, że facetowi zupełnie nie wypada podawać ręki dziewczynie, nie ściągając rękawiczki. Ja nigdy na kogoś takiego nie trafiłam. No ale dziewczyny mają na ogół większe "przywileje" w takich sprawach. Podoba mi się, kiedy facet prosi, żebym nie ściągała rękawiczek. Czasami widzę też, że dziewczyny podają rękę w rękawiczce, a potem za to przepraszają z uśmiechem. Myślę, że robią to intencjonalnie, a nie przez gapowatość. ![]() @Agrippinilla: Całuski na mrozie są ok, dopóki to nie ja odmrożę sobie wargi. ![]() A z przybijaniem piątki mnie zaskoczyłaś. Nigdy nie spotkałam się z taką reakcją na podanie ręki, ale zabawne to jest. ![]() Edytowane przez ilonka88 Czas edycji: 2012-12-31 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Rekawiczki caluski...
http://www.google.pl/search?q=rekawi...w=1024&bih=673
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zawsze zdejmuję.
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Generalnie to chłopak powinien dostosować się do Ciebie, nie Ty do chłopaka. Jeśli trzymać się ściśle zasad to kobieta pierwsza podaje mężczyźnie rękę
![]() Ale z doświadczenia wiem, że jeśli dobrze zna się z kolegą, to w którymś momencie ta granica się zaciera. Po jakimś czasie z kolegami ze studiów i z pracy przyzwyczailiśmy się do takiego przywitania na tyle, że odruchowo wyciagamy do siebie dłonie nie patrząc na to kto pierwszy. Do samych zasad savoir vivre stosujemy się przy oficjalnych spotkaniach lub, gdy druga osoba jest osobą nowa. Kwestię przywitań na mrozie rozwiązalismy przybijaniem żółwików w rękawiczkach ![]() ![]() Jeśli jednak kogoś nie znam aż tak dobrze to albo daruję sobie podawanie ręki, albo przepraszam za brak tego gestu ze względu na mróz. Tapnięte z mojego HTC ONE V |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ekran dotykowy Twojej komórki chyba nie pozwala na obsługiwanie go w zwykłych rękawiczkach? Dlatego wolę taki z tradycyjną klawiaturą, zwłaszcza w zimie. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zresztą moi koledzy sami zachowują sie wobec mnie w porządku, bo przy przywitaniu od razu mówią, zebym nie ściągała rękawiczek, albo po prostu witają się tzw. żółwikiem ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aimee_J Czas edycji: 2013-01-02 o 09:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jednak zdecydowana większość z Was uważa, że powinno się ściągać rękawiczki. Chyba będę się musiała dostosować. Miałam cichą nadzieję, że napiszecie "jasne, że dziewczyna nie musi tego robić", a tak moje delikatne łapki trochę ucierpią.
![]() Tak na marginesie, to bardzo mi się podoba, jak dziewczyny odpowiadają na tym forum (przynajmniej w tym wątku). Zero złośliwości, krytycznych uwag, z którymi często można się spotkać na innych forach. Jesteście kochane. <3 Dziękuję za rady Buziaczki dla wszystkich! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja nie ściągam chyba, że jest to ktoś ważniejszy albo mam z tym kimś gdzieś iść się bawić. A jak jakiś typek, którego już nigdy nie zobaczę to nie ma opcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Powracając do tematu, ja zawsze ściągam rękawiczke na przywitanie ale myślę, że na duzym mrozie nie jest to konieczne. Lepiej faktycznie przywtac sie w takim wypadku żołwikiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybrałam sobie zawód, w którym wciąż przodują głównie faceci, więc mam wokół siebie głównie ich. Ręce mi czasem opadają jak z niektórymi się witam. Czasem mam wręcz wrażenie, że swoim uściskiem robię im krzywdę ![]() Moi koledzy czy współpracownicy też się ze mnie śmieją, że mam mocniejszy uścisk niż niejeden facet i że im łamie palce. Z tym łamaniem to oczywiście przesada ![]() Szczerze mówiąc kobietom nie podaję dłoni na przywitanie, bo patrzą na mnie jak na wariatkę ![]() Tapnięte z mojego HTC ONE V |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Faktycznie kobiety często dziwnie reagują na wyciągniętą w ich strone dłoń ![]() Natomiast mam jednego znajomego który przegina z uściskiem w drugą stronę i miażdzy mi wręcz palce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.