|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
bezpłatna naziemna telewizja cyfrowa
Cześć.
Mam do Was pytanie. Czy jesli mam w domu telewizor(a wlasciwie to telewizory), ale nie mam żadnego dekodera, ani kanałów z kablówki itd. (sam sprzęt do kablówki mam podlączony bo mialam telewizje kablową od lat, tylko teraz nas nie stać na to) to i tak musze placic abonament (nie mam teraz żadnych kanałów, tylko tvp 1,2,3 ale cale zaśnieżone)? Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-04-11 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: bezpłatna naziemna telewizja cyfrowa
Tak, abonament to co miesięczny haracz za posiadanie tv i radia bez względu czy oglądasz i słuchasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nawet jeśli telewizor nie jest podlączony do prądu i nie ma zadnego dekodera, po ktorym mogliby to poznać? I jeśli tak to w jaki sposób sciągają ten haracz? I w jakiej formie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
W takim razie w jaki sposób wykrywają, że ktoś ma telewizor, czy radio, skoro nie ma tego dekodera? I w jaki sposób sciągają te kase? Trzeba im co miesiac przelewac, czy w picie to wyliczają, czy jak? Oraz czy pozbycie sie telewizora z mieszkania załatwia sprawę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Pozbycie się i zgloszenie /wystarczy w Urzędzie Pocztowym z jednoczesnym zamknięciem książeczki abonnetowej/ załatwia sprawę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ok, a dwa pierwsze pytania? W jaki sposób oni wykrywają to, ze ktos ma telewizor, skoro nie ma się dekodera? Bo z tego co czytałam, to wprowadzili tą naziemną telewizje cyfrową, bo ten nowy dekoder umożliwiałby im identyfikacje kazdego odbiornika. Wiec jesli ktos tego dekodera nie ma to co? No i w jaki sposob egzekwują te opłaty? pocztą, czy jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
A na stronie krrit gov czytałam, ze aby sciągnąć oplatę, trzeba zarejestrowac odbiornik na poczcie polskiej, a nie ze z góry zakładają, ze kazdy ma telewizor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Przeciez piszesz, ze masz telewizor, z którego korzystałaś i z którego na obecna chwile nie korzystasz...czyli kwestia poczatkow powstania ksiazeczki w ogole Ciebie nie dotyczy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
zakładać to oni sobie mogą - żeby mieli podstawę do ściągania abonamentu to użytkownik najpierw musi go zarejestrować jeśli tego nie zrobi to tak naprawdę nic nie mogą
![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2013-04-11 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja wcale nie namawiam tylko piszę jak jest a z postu autorki wywnioskowałam, że odbiornika nie zarejestrowała i nie płaci a boi się namierzenia - nie wiem przez satelitę? a może przez kosmitów? nie wnikam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
1. skoro płaciłaś kiedyż za kablówkę, to jak myślisz, jak udowodnią, że masz odbiornik?
![]() 2. Co do ściągania długów, u mnie już znajomi dostali pismo: że dług zostanie ściągnięty przez komornika, rozłożony został od razu na raty 68zł miesięcznie i do tego aktualna opłata, 3 osoby dostały pismo, więc zakładam, że ja też niedługo otrzymam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Danusiaes - Twoje rady wprowadzily mnie w bląd, bo pisalas tak, jakbym ja telewizor zarejestrowala, mimo ze pisalam, ze nic nie rejestrowalam i oczekiwalam odpowiedzi wobec tej konkretnej sytuacji, a nie wobec sytuacji wymyslonej przez Ciebie, zeby pasowała do zgodnej z prawem, Twoja odpowiedz wyglądałaby analogicznie w sytuacji np. aborcji tak - dziewczyna pyta, czy grozi jej kara za aborcje, a Ty jej odpisujesz, ze nie wykonala aborcji bo aborcja jest nielegalna.
Kotek 81 - dziękuje za rade i wyjasnienie sprawy, za telewizje podziekuje i za placenie za cos, czego nie chce, kolejne wyciąganie kasy od podatnika za nic. Ema - ale jeśli nie przychodzą zadne pisma w sprawie płacenia abonamentu itd.? Mama mówiła, ze wyrejestrowala swoj telewizor 2 lata temu, z tym ze miala potem kablówke, a teraz nie ma kablówki, ani dekodera, ani nic, telewizor jest nieużywany. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-04-11 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A ile wynosi ten abonament?
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Z tego co tu czytam i wypytalam dzis znajomych to mało kto ma zarejestrowany, bo kazdy uwaza to za złodziejstwo i w sumie sie z tym zgadzam.
Kotek81, a czy przychodzą Ci jakies pisma do mieszkania w sprawie abonamentu? Co miesieczny rachunek, czy cos? Bo moja mama mowila ze 2 lata temu wyrejestrowala i od tego czasu nic nie przychodzi. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-04-11 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2013-04-11 o 22:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
W takim razie jak mozna sprawdzic, czy telewizor jest wyrejestrowany albo czy w ogóle był zarejestrowany kiedykolwiek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
trzeba by chyba iść na pocztę i spytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Nawet jesli przez 2 lata sie nie placilo nic za ten abonament, to nie przyszloby nic, zadne pismo, aby uiścic zalegle wplaty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
do tej pory ten ich cały system poboru opłat był mocno "dziurawy" więc nawet jeśli ktoś miał odbiornik zarejestrowany ale nie płacił to nic nie przychodziło - dopiero teraz wzięli się ostro za ściganie dłużników więc jeśli odbiornik jednak nie został wyrejestrowany to możecie się pewnie w najbliższym czasie spodziewać pisma z nakazem zapłaty...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Czyli rozumiem, ze wystarczy udac sie na poczte i zapytac czy ma sie jakis zarejestrowany telewizor/radio?
Pozatym tak swoja droga to jak merytorycznie ustawodawca tłumaczy to, ze obowiązkowe jest płacenie nawet jesli sie tej rzeczy nie uzywa? To tak jakbys musiala placic za uzywanie prądu do lodówki, która nie jest podlączona i lezy np. w piwnicy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Niech twoja mama idzie (bo rozumiem, że na nią był ten tv) i powie, że nie pamięta czy wyrejestrowała czy nie i powinni jej udzielić informacji.
a jak ustawodawca to tłumaczy? nie mam pojęcia nigdy się tym nie interesowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
antena
witam
mam problem jeżeli chodzi o antenę mieszkam w dość zabudowanym miejscu naokoło mam bloki i pod oknami mam drzewa... szukam jakiejś dobrej anteny która mi bedzie odbierać.... zna ktoś coś dobrego w takie warunki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.