|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
wpłata na konto dane
Mam pytanie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: wpłata na konto dane
Ja nie mam konta w banku, dlatego przelewy robię pocztą, tam wymagane są dane odbiorcy jak i nadawcy
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
tak można, pani w banku/na poczcie nie jest w stanie (a nawet jakby była nie może-ochrona danych os) zweryfikować danych odbiorcy, więc możesz podać byle jakie dane i zrobic przelew/wpłatę
nikt nie pytał koleżanki o nazwisko i adres odbiorcy przy wpłacie?jezeli ma nr konta może zgłosić sie na policję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A jest jakiś sposób żeby po numerze konta dojść kto to
![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani tego zweryfikować nie może ale system już tak i może taki przelew cofnąc do zlecającego. Cofa bo jest zły nr konta lub dane sie nie zgadzają w przypadku braku danych imiennych i adresowych a nr jest prawidlowy może taki przelew przepuścić. Skoro koleżanka kupiła tel. od nie wiadomo kogo i nie wiadomo gdzie to musi sie liczyć z oszustem. Zadzwonić do sprzedającego lub iśc na policję. ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- tak jest nalezy zgłosić podejrzenie wyłudzenia na policję .Tylko policja i US ma wgląd w konta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie no za ten aparat marne grosze zapłaciła więc raczej po policji się ciągać z tym nie będzie. Czyli nawet jeśli ktoś poda mi złe dane znaczy się :imię, nazwisko i adres ,a tylko dobry numer konta to nie ma szans potem na odzyskanie kasy ? Dziwne to wszystko powinni sprawdzać jakoś te dane
![]()
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no niestety ustawa nie pozwala na weryfikowanie danych pracownikom banku/poczty itp, to twój obowiązek podać dobre dane a nie obowiązek pracownika wyszukiwać (jeżeli wpłacasz w banku macierzystym, czyli tam gdzie odbiorca ma konto) paula78-jeżeli jest to w banku macierzystym to pani może zweryfikować (no ale ustawa jej zabrania), z powodu błędnych/braku danych adresowych raczej nie cofa przelewu (przynajmniej bank w którym mam konto) równie dobrze w przelewie internetowym moge wpisać xyz, ale w okienku pani już się będzie dopytytwać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w jednym bylo bledne imie odbiorcy w drugim błedny adres pieniadze wrocily do nadawcy w przypadku braku danych mogą przejśc chcoiaż nie sądzę aby przeszła jakaś duża kwota bez danych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moim zdaniem systemy nie są aż tak skrupulatne, bo jeżeli wpłaca np babuleńka na konto trudno brzmiącej firmy a poda tylko imie i nazwisko właściciela (bo nie ma głowy do trudnych nazw)a pracownik banku "strzeli" jeszcze literówkę to i tak to przejdzie bo nr konta jest ok ale mniejsza o to...oszukali dziewczynę i już |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Z różnych banków można zrobić przelew nie podając danych odbiorcy. Jednak w BZWBK nie idzie zrobić takiego przelewu. Trzeba mieć dane odbiorcy.
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Alior z tym nie robi problemów. A jeśli chodzi o główny wątek tematu to zgadzam się z przedmówcami, zgłosić na policję.
_________________ Szablony allegro dla każdego |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Miałam swoje albo robiłam przelewy z banków: m- i multuBank, BPH, Millenium i Polbank. Większość z tych banków w ogóle przy przelewie elektronicznym nie żąda wpisywania danych, a jeśli już to przechodzą jakie się wpisze.
Ale jest taki jeden bank, który powinien beknąć za nieprzestrzeganie danych osobowych. Mój pracodawca ma konto w PKO BP założone na 2 osoby, mieszkające zupełnie gdzie indziej itd. Nieraz zdarzyła się sytuacja, że pani nie dojrzała 2 właścicieli i informuje: ale to konto Krzysztofa Kowalskiego, a nie Arkadiusza Lewandowskiego. ![]() Wątpię, by Poczta cofała przelewy w związku z błędnymi danymi, jak niby oni to mają sprawdzić? ![]() A ja bym zgłosiła na policję wyłudzenie. Albo jeszcze lepiej, wysłałabym mu maila, że zgłaszam do US donos na nieujawnione dochody - pewnie nie tylko koleżanka mu wysłała. Nawet jak to było tylko 100 zł - to 30 osób nietrudno znaleźć, a to już przekracza niemal próg kwoty wolnej od podatku. Oczywiście dałabym mu możliwość nie wysyłania donosu, jeśli kasa wróci na moje konto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:32.