Co robić, jak postąpić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-02, 10:33   #1
m0nia93
Przyczajenie

Unhappy

Co robić, jak postąpić?

Witam.
Mam 19 lat. Jestem z chłopakiem od 16 miesięcy, od 8 mieszkamy razem u jego rodziców. Kocham go niesamowicie i to dlatego podjęłam taką decyzję. Chcę z nim być, budzić się i zasypiać przy nim. Wyprowadziłam się od rodziców tuz po ukończeniu liceum, jeszcze przed maturą. Byli baaardzo temu przeciwni i nadal nie rozumieją mojej decyzji. Na początku było wspaniale, do czasu,az jego rodzice nie pokazali się w 'pełnej krasie'. Mianowicie- piją. Gdyby mieli pieniądze piliby codziennie. Gdy się upiją robią awantury, głupie aluzje do mnie, wyzwiska w naszą stronę itd.. Jestem osobą baaaaardzo wrazliwą i przy kazdej takiej sytuacji pwajłaczę. Mój chłopak zawsze mnie wtedy uspokaja, przeprasza za nich i krzyczy zeby przestali co niekiedy skutkuje... Najgorsze jest to, ze od jakiegos czasu ma nocki i na weekendy kiedy on pracuje jestem nocami sama z nimi... W weekendy zawsze piją i pozwalają sobie na więcej w stosunku do mnie, nie ma mnie kto bronić więc wyzywają mnie i moją rodzinę( mimo, ze jej nie znają) ile wlezie... Podczas rozmow z nimi na trzezwo prepraszają i obiecują , ze to juz sie nie powtorzy ale zawsze i tak jest tak samo. Dodam, ze mieszkamy w prowizorycznym pokoiku ( kawalerka przerobiona na 2 pokoje, scianka z regipsu(?), wszystko słychać jakby nie było scianki, zero prywatności). Marzy nam się wynajęcie kawalerki, ale studiuję dziennie, nie pracuję, dostaję od ojca 500 zł miesiecznie, chłopak zarabia 1500 na reke+ placimy raty za laptopa i kablowke( łacznie 400/msc) i nas na to nie stać. Staram się właśnie o kredyt studencki, jak go dostanę wyprowadzamy się ood razu. Jest to jednak watpliwe bo nie mam poreczyciela. Moze byc nim jedynie moj chlopak, ale on dostaje jedynie umowy zlecenie co miesiac(od 7 mscy) na ktorych ma niby pnad 700zł netto wpisane... Myslalam tez o przejsciu na studia zaoczne i znalezieniu pracy, ale zaoczne tez kosztują i ciezko znalezc pewną pracę bez doswiadczenia... Poradzicie? Nie chcę się juz bać za kazdym razem jak wracam do domu, czy znów chleją...
m0nia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 15:44   #2
Trzepotka
Zakorzenienie

Dot.: Co robić, jak postąpić?

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2013-01-03 o 16:20
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 15:50   #3
kennedy
Zakorzenienie

Chyba bym zwariowala jakby mi sie na chate obca dziolcha synalka sprowadzila. Oboje bym wywalila.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 15:54   #4
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Jak dla mnie, to siedzisz obcym ludziom na głowie i ja się nie dziwię, że nie są szczęśliwi z tego powodu. No niestety.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 16:05   #5
Hanan26
Zakorzenienie

rodzice chłopaka zachowują się strasznie wobec Ciebie i alkohol tego nie tłumaczy.

gdyby nie chcieli jej w domu, to przecież by porozmawiali z synem o tym zanim się wprowadziła. także zgodzili się na jej zamieszkanie i wcale się nie wwaliła, bo mają prawo się zgodzić lub nie. problem polega na tym, że im odwala po alkoholu. nadużywają go w znacznym stopniu i autorka opisała jak się zachowują - to jest już alkoholizm. może zastanów się jeszcze raz, czy aby nie wrócić do domu? albo rzeczywiście akademik?
Stary 2013-01-03, 16:05   #6
Merys
Zakorzenienie

Ja to się dziwie ludziom, że nawet jak nie mają kasy na studia, to się na nie pchają drzwiami i oknami. Nie stać Cię na samodzielność to nie próbuj na siłę być samodzielna. Powinnaś się wyprowadzić stamtąd jak najszybciej, bo życie z alkoholikami kończy się tylko jednym - przetrąconą psychiką. Wróć do rodziców, pójdź do pracy i wtedy zacznij ewentualnie studia zaoczne. Jeśli ta wersja Ci nie odpowiada, to jedzcie z chłopakiem na rok za granice, zarobicie kasę i wtedy będziecie mieli łatwiejszy start.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 16:10   #7
MsLullaby
Zakorzenienie

Dla mnie chore jest w ogole to, dlaczego Ty sie tam wprowadzilas? Mialas gdzie mieszkac, moglas sie widywac normalnie z TZ i np czasem u niego nocowac, mieszkaja w klitce w 3 osoby i Ty jako czwarta sie tam zwalilas, nie dziwie sie Twoim rodzicom, ze byli przeciwni tej wyprowadzce. Albo wracaj tam skad przyszlas i wtedy szukajcie czegos tylko we dwoje, albo sie mecz. To byl Twoj wybor zeby wprowadzic sie do domu alkoholikow, z tego co wnioskuje po Twoim poscie nic Cie do tej decyzji nie zmusilo...
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 16:20   #8
chwast
Zakorzenienie

A ja w ogóle nie wiem jak kochający Cię facet mógł pozwolić Ci się tam wprowadzić. Niepojęte to jest dla mnie alkoholików i podobne sytuacje w rodzinie mam, więc nie gadam na sucho.

chcesz się przy nim budzić, fajnie ja przy swoim tż też chcę. Ale nie mam pracy i mieszkania. Ty też nie masz, więc w ogóle o co chodzi, czego Ty oczekujesz? żeby rodzice przestali pić albo co? no dla własnego dobra powinni przestać, ale kurde zwaliłaś się na głowę OBCYM LUDZIOM na dodatek nic o nich nie wiedząc (co, nie wiedziałaś, że piją? super kontakty)

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

a jeśli wiedziałaś, że piją to gratulacje - to znak, że jesteś jeszcze dziecko

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2013-01-03 o 16:20
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 16:27   #9
leniwca
Zakorzenienie

Ja tam sie nie dziwię twoim rodzicom, że są niezadowoleni. Dziecku zachciało bawić się w dom: zwalając się na głowę obcym ludziom, którzy chleją, i u których nie ma warunków do mieszkania 2 par, dorosłych, i dzieciaków.

Nie czaję tego ciśnienia na wspólne mieszkanie razem. Warto było? Znosić wyzwiska, upokorzenia, awantury, strach, że pijani znowu wybuchną i zaczną się na tobie wyżywać, byle tylko zasypiać przy chłopaku??

Porażka totalna.

Też cholernie tęsknię za chłopakiem, równie mocno chciałabym chociaż, co jakiś móc zasnąć przy nim. Ale nie stać nas na wynajęcie choćby pokoiku. Rodzicom też się nie zwalamy na głowę, żeby tylko móc się poprzytulać w nocy. W życiu by mi takie coś do głowy nawet nie przyszło. Szczególnie, gdy chłopak mieszka za kartonową ścianą w kawalerce.

Totalna nieodpowiedzialność. Masz jakiś chory pęd do pakowania się w toksyczne i patologiczne sytuacje. chyba tęcza i jednorożce przesłoniły ci zdolność logicznego myślenia. A raczej myślenia w sensie ogólnym.

Ale jak wspomniałam. Tak to się kończy jak dzieciarnia uważa się za wielce dorosłą i zaczyna bawić w dom.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 16:27   #10
zuziazla
Raczkowanie

Haha, podzielam powyższe opinie. Próbujesz być na siłę samodzielna i z deczka ci nie wychodzi. Po jaki piernik wyprowadzałaś się od rodziców? Przecież masz te kłopoty na swoje własne życzenie. Lepiej przeproś rodziców za swoją głupotę, pakuj manatki i wracaj do domu. Z chłopakiem możesz się spotykać tak czy siak przecież, u ciebie, u niego, na mieście. Poczekaj aż dorośniesz do samodzielności, żeby podejmować takie odpowiedzialne decyzje, bo na razie życie cię przerasta.

MY - 20.11.
zuziazla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:00   #11
KrwawaMary86
Zadomowienie

Moja rada - wrócić do rodziców albo wynająć sobie pokój (jest o wiele tańszy niż kawalerka).
KrwawaMary86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 17:28   #12
madana
Zakorzenienie

Czy tylko dla mnie czystą groteską i abstrakcją jest zamieszkanie w tak młodym wieku u rodziców chłopaka "bo chcę budzić się koło niego"??? Na dodatek panna zamieszkała wśród ostro chlejących ludzi i ma pretensje ???
Mam 2 synów, nastolatki już- no śmiechem bym zabiła, gdyby któryś wpadł na pomysł "wbicia na chatę" panny jakiejś po 8 miesiącach znajomości, bo "chcemy budzić się koło siebie "
Każdy z opisanych kłopotów masz na własne życzenie.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-01-03 o 17:39
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:41   #13
malma22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Czy tylko mnie czystą groteską i abstrakcją jest zamieszkanie w tak młodym wieku u rodziców chłopaka "bo chcę budzić się koło niego"??? Na dodatek panna zamieszkała wśród ostro chlejących ludzi i ma pretensje ???
Mam 2 synów, nastolatki już- no śmiechem bym zabiła, gdyby któryś wpadł na pomysł "wbicia na chatę" panny jakiejś po 8 miesiącach znajomości, bo "chcemy budzić się koło siebie "

No spoko, tylko logicznym jest, że oni się zgodzili. Nie po 8 miesiącach znajomości tylko od 8 miesięcy. Czy naprawdę czytanie ze zrozumieniem niektórych boli czy jak?
Autorko, to nie było dobry pomysł. Wyprowadź się z chłopakiem, albo wróć do rodziców. Będzie gorzej, nie będzie lepiej.

btw. w czym mają pomóc komentarze mamusiek o swoich synalkach i jak to one by wyśmiały...? żal.
Stary 2013-01-03, 17:41   #14
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Zrobiłaś wiele głupot
-zamieszkanie z chłopakiem by się przytulać i razem spać jest wybacz, że to napiszę, po prostu żałosnym argumentem
-zwalanie się obcym osobom na głowę jest co najmniej nietaktowne
-musiałaś wiedzieć, że jego rodzice mają problem alkoholowy. wprowadzanie się z taką wiedzą jest głupotą do kwadratu
-zakładając, że dowiedziałaś się o alkoholizmie dopiero po jakimś czasie to powinnaś stamtąd zwiewać po pierwszym "incydencie"
-nie macie kasy, Ty nie pracujesz on zarabia marnie a macie kredyty pobrane? Toż to skrajna nieodpowiedzialność
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:45   #15
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malma22 Pokaż wiadomość
No spoko, tylko logicznym jest, że oni się zgodzili. Nie po 8 miesiącach znajomości tylko od 8 miesięcy. Czy naprawdę czytanie ze zrozumieniem niektórych boli czy jak?
Autorko, to nie było dobry pomysł. Wyprowadź się z chłopakiem, albo wróć do rodziców. Będzie gorzej, nie będzie lepiej.

btw. w czym mają pomóc komentarze mamusiek o swoich synalkach i jak to one by wyśmiały...? żal.
- byli ze sobą 8 miesięcy, panna przed maturą chciała udowodnić, ze dorosła jest i pomysłem było: wbiję się na chatę do obcych ludzi, w warunki mocno średnie do prywatności, jest tam często sama i jest obrażana- jej decyzja była decyzją niemądrą i przedwczesną. I owszem, być może ci ludzie, akurat w fazie "jestem na trzeźwo", zgodzili się- a teraz widać im to nie pasuje, obrażana jest dziewczyna, jej rodzice.
I powód "chcemy budzić się koło siebie" gdy nie ma warunków finansowych po temu, by samodzielnie zamieszkać, jest po prostu zabawny.
Tak, jestem mamuśką, dla której opisana sytuacja byłaby z gatunku "po moim trupie" - zlinczuj mnie
Do tego ma jakieś niedojrzałe wyobrażenie o finansach, kredyty pobrane, pomysł na kolejny kredyt...

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-01-03 o 17:48

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 17:47   #16
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

na studiach dziennych też wiele osób podejmuje pracę No chyba, że studiujesz jakiś bardzo ambitny kierunek, jeśli nie to chociaż jakieś pilnowanie dzieci czy coś
Stary 2013-01-03, 17:52   #17
malma22
Raczkowanie

Cytat:
- byli ze sobą 8 miesięcy, panna przed maturą chciała udowodnić, ze dorosła jest i pomysłem było: wbiję się na chatę do obcych ludzi, w warunki mocno średnie do prywatności, jest tam często sama i jest obrażana- jest decyzja była decyzją niemądrą i przedwczesną. I owszem, być może ci ludzie, akurat w fazie "jestem na trzeźwo", zgodzili się- a teraz widać im to nie pasuje, obrażana jest dziewczyna, jej rodzice.
I powód "chcemy budzić się koło siebie" gdy nie ma warunków finansowych po temu, by samodzielnie zamieszkać, jest po prostu zabawny.
Tak, jestem mamuśką, dla której opisana sytuacja byłaby z gatunku "po moim trupie" - zlinczuj mnie

No na takie wyróżnienie ode mnie to trzeba sobie zasłużyć
A teraz nauka czytania i rozumienia:
1. Mam 19 lat. Jestem z chłopakiem od 16 miesięcy, od 8 mieszkamy razem u jego rodziców.
2. Autorka zwraca się o radę, a wątek nie jest zatytułowany " Jestem mamą nastoletniego syna, który chce sprowadzić dziołche do domu. Mamuśki co poradzicie?"
3 .Dalej nie chce mi sie tego komentować.
Stary 2013-01-03, 17:55   #18
madana
Zakorzenienie

Cytat:
No na takie wyróżnienie ode mnie to trzeba sobie zasłużyć
A teraz nauka czytania i rozumienia:
1. Mam 19 lat. Jestem z chłopakiem od 16 miesięcy, od 8 mieszkamy razem u jego rodziców.
2. Autorka zwraca się o radę, a wątek nie jest zatytułowany " Jestem mamą nastoletniego syna, który chce sprowadzić dziołche do domu. Mamuśki co poradzicie?"
3 .Dalej nie chce mi sie tego komentować.
- czyli : byłam z chłopakiem 8 miesięcy (a teraz dodajemy 8 miesięcy, kiedy już mieszka w takim wariatkowie, czyli jest z nim faktycznie 16 miesięcy), gdy wpadłam na pomysł , aby zamieszkać u jego chlejących rodziców, gdzie jestem wyzywana. Mój dochód to 500 zł., chłopak ma jakieś kredyty, ja myślę o kolejnym, "drogie Bravo" co robić
Stary 2013-01-03, 18:06   #19
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Czy tylko dla mnie czystą groteską i abstrakcją jest zamieszkanie w tak młodym wieku u rodziców chłopaka "bo chcę budzić się koło niego"??? Na dodatek panna zamieszkała wśród ostro chlejących ludzi i ma pretensje ???
Nie tylko dla Ciebie

Sama jestem młodą studentką ale w życiu by mi do głowy taki poroniony pomysł nie przyszedł. Nie wyobrażam sobie tak po prostu wprowadzić się do obcych ludzi ( aby zasypiać i budzić się przy ukochanym ).

Tak to jest jak dzieci chcą się bawić w dorosłych za pieniądze i pod dachem rodziców

Autorko, na własne życzenie masz co chciałaś. Jak się chce być dorosłym to trzeba umieć też trochę przewidywać pewne sytuacje, a przede wszystkim MYŚLEĆ racjonalnie a nie bujać w obłokach. Moja pierwsza rada: zejdź na ziemie, bo na tych obłoczkach miłości trochę za daleko poszybowałaś

Edytowane przez Ashaai
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:08
Ashaai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 18:21   #20
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
Nie tylko dla Ciebie

Sama jestem młodą studentką ale w życiu by mi do głowy taki poroniony pomysł nie przyszedł. Nie wyobrażam sobie tak po prostu wprowadzić się do obcych ludzi ( aby zasypiać i budzić się przy ukochanym ).
Też nie ogarniam wyprowadzać się z domu mając 500zł. Na dodatek do takiej klitki i patologii.

Kurde, ja wypłata + stypendium bym wyciągnęła spokojnie 1500-1800zł, a jakoś miłość mi nie przesłoniła mózgu, i nie cisnę na mieszkanie z chłopakiem, choć też wiele bym dała, żeby czasem przy nim zasnąć i się obudzić.

A już tym bardziej nie wyobrażam sobie brać kredytu, żeby właśnie móc sypiać razem.

Edytowane przez leniwca
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:28
Stary 2013-01-03, 18:25   #21
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

brawa za umiejętności matematyczne dla niektoórych w tym temacie

co do meritum - decyzja o zamieszkaniu w takich warunkach i okolicznościach nieodpowiedzialna, ale błędy młodości (i w ogóle błędy) mądrzy ludzie powinni dostrzec i naprawiać
nie będe się powtarzać jak bo już tu poprzedniczki napisały rozsądne rozwiązania
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:32   #22
malma22
Raczkowanie

Cytat:
- czyli : byłam z chłopakiem 8 miesięcy (a teraz dodajemy 8 miesięcy, kiedy już mieszka w takim wariatkowie, czyli jest z nim faktycznie 16 miesięcy), gdy wpadłam na pomysł , aby zamieszkać u jego chlejących rodziców, gdzie jestem wyzywana. Mój dochód to 500 zł., chłopak ma jakieś kredyty, ja myślę o kolejnym, "drogie Bravo" co robić

łoo dowaliłam jak jehowy w zamkniete drzwi z matematyką
sorki

I tak uważam, że jak tak masz sie wypowiadać to lepiej zmień wątek
po co to i na co ?
Stary 2013-01-03, 18:34   #23
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
sorki

po co to i na co ?
A po co takie wypowiedzi jak twoje?
Stary 2013-01-03, 18:37   #24
madana
Zakorzenienie

Cytat:
sorki

po co to i na co ?
- bo mogę? bo to forum otwarte? bo KAŻDY błąd może zrobić, a dziewczyna głupio postąpiła strasznie, ale jak mówię: błędy/głupoty chyba każdy ma na swoim koncie mniejsze czy większe- ALE głupotą patentowaną jest tym błędzie tkwić- bo -jaka sama zresztą jej napisałaś- tu nie będzie lepiej, a gorzej. Bo ani kasy na samodzielność, ani warunków do wspólnego mieszkania.
Bo o ile marzenie "chcę przy nim się budzić" na wyśmianie nie zasługuje, bo to oczywiste marzenie zakochanej kobiety, to tak, śmiać się chce, gdy jest ono siłą napędową do takich decyzji.
Stary 2013-01-03, 21:49   #25
overmind
Rozeznanie

Dla mnie również ta sytuacja to jakaś abstrakcja.

Wyprowadziłaś się od rodziców jeszcze przed maturą? Czy był ku temu jakiś głębszy powód (patologia w domu rodzinnym, agresja etc.), czy po prostu przeważyło to, że chcesz się budzić obok ukochanego? Jeśli w domu rodzinnym działoby się u Ciebie źle, to zrozumiałabym, że szukałaś ucieczki i wytchnienia. Ale taki argument w twojej sytuacji tj. 19 lat, brak własnej kasy (bo 500 zł/m-c to kasa taty), zamieszkanie w kawalerce prowizorycznie podzielonej na dwa pokoiki u obcych ludzi to po prostu groteska. Gratuluję pomyślunku

Co robić, jak postąpić?
Wróć do domu, skończ studia, które dopiero co zaczęłaś. Nie bierz żadnego kredytu. A jak zaczniesz pracować, będziesz stabilna i niezależna finansowo, to dopiero wtedy zacznij myśleć o tym jak to zrobić, by móc się budzić obok ukochanego faceta. Bo póki co, bawicie się w dom.
Co do rodziców Twojego chłopaka - są jacy są, ale ty sama się tam wpakowałaś, przecież nikt cię z domu nie wyrzucał. Chyba nie sądziłaś, że w kawalerce, którą zajmują cztery osoby będziecie mieli intymność/spokój i w ogóle wypas?

Spójrz na swoją sytuację krytycznie, a nie przez pryzmat tego, że chcesz mieszkać z ukochanym misiem.
overmind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości