![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Mamy dzieci urodzonych zbyt wczesnie -czyli wcześniaki i ich perypetie![]() ![]() ![]() ![]() Nika.83- Martynka 36 tc (c .w)52 cm, 2950 gram Puma13 - Amelka, 37 tc,50 cm,3050 gram, SN...pkt daphne81 – Sashka, 31 tc, 43 cm, 1450 gram, marciszonek – Kalinka, 28 tc, .. cm, 1440 gram, (SN?CC?) 3 pkt Gizmiatko - Nataniel, 32 tc,45 cm, 1980 gram, CC, 6pkt malutka_24 – Dawid, 34 tc, 42 cm i 1320 gram CC buziaczekk – Dawid, 34 tc, 52cm, 2330 gram SN, 7 pkt zanka205 - Filip, 36 tc (c, w), 51 cm, 2750 gram SN[, 9 pkt Bravurka - syn, 24 tc, 34 cm, 820 gram CC 3 pkt Carolajna24 - Michał, 36 , .....3080gram, SN _kapryska_ - danielek, 35 tc, 43 cm,1670gram,CC,10pkt dzikazaba - 35tc, 52cm,2900 gram,(cc?,SN?)10pkt c. w. - chechy wczesniactwa
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2010-02-27 o 06:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy dzieci urodzonych zbyt wczesnie -czyli wcześniaki i ich perypetie
No to ja się też dopisuję
![]() Dawid urodził się w 33-34 tc z wagą 1320 g i długością 42 cm. Urodziłam przez cc, ciąże rozwiązano wcześniej z powodu mojego zatrucia ciążowego i podejrzenia hipotrofii u małego. Synek dostał 8 pkt w skali Apgar, po porodzie od razu sam oddychał, w inkubatorze spędził 3 tygodnie, musiał ogrzewać, bo szybko się ochładzał, potem awansował na normalne łóżeczko i po 4 dniach wypisali go do domu z wagą 1910 g ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To ja tez sie dopisze
![]() Dawid urodzil sie w 34 tygodniu ciazy, urodzil sie 26 stycznia a termin mielismy na 5 marca, rodzilam SN, odeszly mi poprostu wody, maly chcial juz wyjsc ![]() ![]() A to czemu urodzil sie w 34 tygodniu to podejrzewamy ze poszedl w slady mamusi ktora tez urodzila sie w 34 tygodniu i tez powodem bylo odejscie wod ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-08-10 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mój synek przyszedł na świat w 36.t.c ale traktowany był jak wcześniak więc nie wiem czy mnie tu przygarniecie?
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moja córka też z 36 tygodnia. Waga 2950 i 52 cm jednak też lekarze zaliczyli ją do wcześniaków. Dorodnych ale jednak wcześniaków termin miałam na 15 stycznia a urodziłam 20 grudnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mój urodzony 37,5 t.c niby normalnie ale zaliczylismy sporo poradni przez wczesniejsze urodzenie (kardiolog, neonatolog, neurolog...). poród SN, 6 pkt w skali Apgar. 2krotne owinięcie pępowiną, zamartwica, ASD II serduszka... urodził się jako 3,7 kg dziecko, do dziś jest większy niż przeciętna. przebywał tydzień w szpitalu... nie wiem czy to jeszcze czy już nie wcześniak. był dogrzewany na początku, potem fototerapia (zółtaczka). pediatra zalicza go do wczesniaków... dzis (15 miesiecy) jest zdrowym dzieckiem, z lekką alergia, serduszko się zrosło. urodził się 20.05 a termin miałam tak ok 3-10 maja (różnie z usg i wyliczeń wychodziło)
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2009-08-11 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Filip urodził się 05.02.2009 o 04:40
termin miałam na 03.03.09 wody zaczęły się sączyć, więc pojechałam na porodówkę po 12h i 30 min mały był na świecie rodziłam SN,Filip mial 51 cm i ważył 2750 g. Przez dwie godzinki leżał w inkubatorze, nagrzewał się Lekarz chciał poobserwować go, na szczęście nic złego się nie dzialo Niestety dostał żółtaczki i byliśmy w szpitalu 6 dni Mieliśmy kilka wizyt w poradni patologii noworodka, na kontrolach wszystko było elegancko. W sumie nie mamy żadnych problemów wynikających z tego, że mlody jest wcześniakiem Teraz ma pół roku, ma 74 cm i 8400 g wagi
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
To ja też się się dopiszę,
Amelka urodziła się w na początku 37 tc, SN. Miałam termin na 29 września, a urodziłam 9 września. 6 godzin była nagrzewana, potem już ze mną na sali, jednak od drugiej doby walczyłyśmy z żółtaczką. 1,5 doby w inkubatorze na fototerapii i po 8 dniach wyszłyśmy do domu. Kontrole tylko u lekarza rodzinnego. Za miesiąc mała kończy dwa latka i jest zdrowa. U wcześniaków zółtaczka fizjologiczna podobno częściej występuje niż u dzieci urodzonych w terminie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Puma13 znów się spotykamy
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Mała ważyła 3050 i miała 50 cm, jak na pierwszy poród to chyba szybko poszło 5-6 godz.
---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- zanka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Puma czy zoltaczka u wczesniakow czesciej wystepuje to nie wiem ale wiem ze duzo dluzej schodzi, u Dawida schodzila jakis miesiac, moze wiecej, ze szpitala wypisali go z jeszcze wysoka zoltaczka i powiedzieli ze rozwijac sie juz nie bedzie a schodzic bedzie dlugo, 9 dni bylismy dlatego ze po fototerapi i zmiejszeniu sie zoltaczki nastapil nawrot (podskoczylo spowrotem do gory) wiec kolejne 2 doby doszly
U nas od odejscia wod do konca porodu minelo 26 godzin, probowano prawie cala dobe powstrzymac skurcze bo wody z dzieckiem byly zachowane wiec probowali zatrzymac porod zeby Dawid mogl urodzic sie pozniej ale niestety on poszedl na calosc i nie dal sie kroplowkami oszukac i wyszedl ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-08-11 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
A jaki mielście najwyższy poziom bilirubiny? ?Bo chyba nie wszystkie dzieciaczki biorą na fototerapię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
też się dopisze
![]() mój malutki urodził się w 24 tyogdniu ciązy 10 dni temu z wagą 820 gram 34 cm tylko 3 punkty w skali |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawid mial najwieksze stezenie bilirubiny 18,25 podskoczylo dopiero w 2 dobie a w 1 dobie mial sladowe ilosci i wtedy chyba nie biora na fototerapie jak sa sladowe ilosci. A punktow w skali Apgar dostal 7 Bravurka a jak tam maly sie ma? lepiej juz z nim? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
u nas poziom bilirubiny podają w innych jednostkach
po przeliczeniu młody miał najwiecej ok. 15,64
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() walczy dzielnie ![]() i przybiera na wadze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
To i my się meldujemy
![]() Sashka urodziła na początku 31 tygodnia ciąży - 12.02.2008 r - jutro kończy 1,5 roku ![]() Rodziłam przez CC, odeszły mi wody. Sasia miała 43 i ważyła 1450 g. Już nawet nie pamiętam co tam z małą było nie tak, w szpitalu byłyśmy 6 tygodni. Sashka rozwija się jak dziecko urodzone o czasie, nie ma z nia żadnych problemów, nie mieliśmy żadnych rehaboilitacji, ma zdorwe oczka, płucka i jelita jedynie serduszko mamy jeszcze srawdzic jak skończy 2 lata. Biega, wspina sie wszędzie, wcina wszystko, cały czas sie smieje, wazy 10 kilo... I tyle o nas...
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Melduj sie chociaz raz dziennie w mamusiach listopadowo-grudniowych. Dobrze wiesz, ze wsyzstkie tam mocno trzymamy kciuki za zdrowie synusia i chcialybysmy wiedziec jak maly sie rozwija ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
daj znać jak się sprawy mają, pisz co słychać u niego! możesz na maila moja kalinka urodziła się w 28 tc z wagą 1440, 3 pkt, po 5 min 6 pkt ap. odkleiło się łożysko, zdążyli w ostatniej chwili, niedotlenienie, zapalenie płuc, smutek, podejrzenie głuchoty, wylew itd itd... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
bravurko
cały czas trzymam ![]() Mam do Was pytanie: Chodzi mi o karmienie Waszych maluchów, a konkretnie o karmienie mlekiem modyfikowanym. Czy Wasze dzieci zjadają porcję mleka takie jakie producent przewidział dla danego miesiąca? Bo Dawid je mniej niż powinien, ale ładnie przybiera na wadze ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
słuchaj pediatry... i siebie. dziecka nie zmusisz do jedzienia. jak dobrze przybiera to nie martw sie. moje jadłby wiecej wiec jak je mniej to sie nie martwie,ale ma poczatku rzeczywiscie mniej jadl niz w przepisie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielkosc porcji podana na opakowaniu jest tylko srednia ile powinno dziecko wypijac a to ile wypije zalezy od dziecka, od jego apetytu, od wagi Np my pijemy Nana i na nim pisze tak: "podana wielkosc porcji jest srednia, jaka zjada dziecko w danym wieku zaleznie od laknienia i zapotrzebowania. Roznice moga dotyczyc rowniez liczby posilkow. Zawsze konsultuj ilosc posilkow z lekarzem prowadzacym" A zauwazylam ze nie kazda tabela na opakowaniu Nana jest taka sama np na jednej tabeli pisze ze dziecko od 7 m-ca zycia powinno pic 210 ml a na innym opakowaniu pisze ze 210 ml dziecko powinno pic od 9 m-ca a wczesniej 180 ml i ilosc to 3 razy mleko i nie wiem czy ten producent sie zdecydowac nie moze jaka tabele wkleic czy jak ![]() Natomiast Dawid ma 6,5 m-ca i od 4 dni pije po 210 ml 4 razy + obiadek czasami 3 razy bo czasem idzie juz wczesniej spac i sie nie budzi juz na 4 butle i wszystkie schematy tak wlasnie kaza ze 5 posilkow na dobe czyli 4 razy mleko i 1 raz obiad Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-08-13 o 21:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój synek ma 8,5 m-ca i pije mleczko 3x dziennie. Rano 150 ml, 0 10.00 180 ml i przed snem 180 ml. Na swój wiek powinien wypijać za każdym razem po 210 ![]() A waży już prawie 11 kg i nie widać żeby mu akurat jedzenia brakowało ![]() ![]() Także słuchaj dzieciaczka i intuicji. Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ale tu cichutko,
Wracam jeszcze do tej żółtaczki, bo właśnie doczytałam, że was pytałam o tę bilirubinę a sama nic nie napisałam, tak więc u nas w drugiej dobie podskoczyła do 19,3 a w siódmej dobie w dniu wypisu 11 z małym haczykiem. Bravurko, a jak Patryczek się miewa? mam nadzieję, że z dnia na dzień jest coraz lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||||
Zakorzenienie
|
Witam
nie było mnie bo mały troche czasu mi pochłonoł, ciesze sie ze watek sie rozwija ;] ja mam pytanie w jakim wieku urodzeniowym i skorygowanym wprowadzalyscie nowosci pokamrowe w sensie kaszki, soczki itd? bo moj maly ma 3 w tym 1 skorygowany tzn bedzie mial 26 ale juz teraz coraz mniej sie najada melkiem , 25 mamy szczpeienia i chce sie zpaytac cyz moge mu kleik ryzowy do mleka dodawac Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.