Kryzys w związku- Wszystko na ten temat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-03, 17:19   #1
misiokoczka
Raczkowanie

Kryzys w związku- Wszystko na ten temat

Witam. Właśnie jestem w trakcie takiego kryzysu. Jesteśmy razem 3,5 roku, a mój meżczyzna nagle mi oświadczył, ze nie wie, czy chce ze mną byc. Stało sie tak, kiedy zaczęłąm pytac Go o naszą przyszłosc. Podobno zabrakło Mu TEGO CZEGOŚ. Nagle Mu zabrakło. Czemu, kiedy kończą sie fajerwerki w zwiazku facet chce odejśc?
Czy miałyście jakieś kryzysy w zwiazkach? po jakim czasie bycia razem? Ile te kryzysy trwały? W jaki sposób je pokonałyscie? Lub dlaczego się nie udało? Czy to prawda, że z reguły kryzys przychodzi po 3 latach? Następny po 5 itd? piszcie wszystko o kryzysach. Musze to jakoś wszystko zrozumiec.
misiokoczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 17:54   #2
gringolada
Zadomowienie

Dot.: Kryzys w związku- Wszystko na ten temat

dla mnie magiczna granica to 4 lata. zazwyczaj po tym czasie wszystko zaczyna sie psuc. a dlaczego tak sie dzieje? roznie to bywa bo kazdy zwiazek jest inny.
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 17:59   #3
venturka
Raczkowanie

GG do venturka

U mnie były drobne nieporozumienia już po dwóch latach, ale kryzys przyszedł właśnie po trzech - zdrada
Minął już czwarty rok związku i dalej czasami to wraca, choć oboje staramy się wykreślić to z pamięci.
Czy się uda, nie wiem.

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Ja właśnie gdzieś słyszałam taką teorię, że w związku kryzys przychodzi najczęściej po 3 latach bycia razem, a małżeństwa rozwodzą się najczęściej po 7 latach, a ile w tym prawdy?
venturka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 17:59   #4
szatanica1989
Zakorzenienie

Thumbs down Dot.: Kryzys w związku- Wszystko na ten temat

U mnie poważny kryzys przyszedł po 3,5 roku właśnie. Rozstaliśmy się z Tżtem w sumie na jakiś miesiąc, nie wiem dokładnie, ale i tak cały czas mieszkaliśmy razem, i teraz wróciliśmy do siebie, żeby spróbować wszystko odbudować.
Myślę, że taka przerwa dobrze robi, ja uświadomiłam sobie, jak wiele mam do stracenia.

Piszę.
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 18:02   #5
Lady_Luck
Przyczajenie

tak jak napisała gringolada każdy związek jest innych i każdy przeżywa kryzys w innym czasie (bo nie wydaję mi się, że istnieją związki, które nie przechodziły nigdy nawet najdrobniejszego kryzysu) w moim przypadku mój Tż takie załamanie miał dość szybko bo już po 8 miesiącach naszego związku ale to chyba dotyczy jego wcześniejszego życia, tak czy siak było to już dość dawno, potem wszystko się ułożyło twierdził, że potrzebował czasu by zrozumieć, że ja jestem dla niego tą jedyną. Mam nadzieję, że i u was wszystko się jakoś ułoży i życzę Wam tego z całego serca

"I należysz do mnie, choć to nie kwestia posiadania..."

Lady_Luck jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 18:14   #6
Ninlil
Wtajemniczenie

Reguły nie ma- po 3, po pięciu....nie można tak generalizować.
Kryzys w moim związku nadszedł po około 3 latach i tak juz się ciagnie rok.schudłam kilka kilo, ot co .. właściwie to chyba nigdy się nie skończy dopóki nie umrze sam, śmiercią naturalną.
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 18:33   #7
twizzy
Zadomowienie

kochane kobietki,a jak jest po takim kryzysie? ma się wrażenie ,ze kocha się bardziej? pozostaje zadra w sercu? oczywiście jeśli związek przetrwa ...

twizzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 18:35   #8
Lady_Luck
Przyczajenie

wszystko zależy od tego co było powodem takiego kryzysu, ale myślę że jeżeli potem wszystko dobrze się układa to takie nieporozumienia tylko budują bardziej uczucia partnerów i cementują ich związek

Stary 2010-08-03, 18:42   #9
nunny
Wtajemniczenie

My jesteśmy ze sobą niecałe 2 lata i chyba przechodzimy jakiś kryzys... Kłotnie, pretensje, żale, wypominanie sobie pewnych spraw. I to ze mną głownie chyba jest problem, nie umiem dojść do porozumienia z nim i z samą sobą. Kiedy to się skończy - nie wiem... Ale powoli zaczynam mieć dosyć.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:12   #10
promise me
Raczkowanie

U mnie też kryzys po 3 latach ... Czyżby faktycznie w tym coś było ...
promise me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:30   #11
Maudia
Raczkowanie

Zazwyczaj taki jest uśredniony czas trwania całej "wielkiej miłości". Począwszy od samego poznania, motylków w brzuchu, maślanych oczu, słodkich słówek, aż do przyzywczajenia. Jeśli damy mu szansę istnienia to zatracamy się w rzeczywistości. Przyzwyczajamy się, że druga osoba będzie ciągle przy nas, nie zauważamy, że jej czegoś brakuje. Kryzys nie przychodzi dokładnie w trzecim roku, kryzys zaczyna się o wiele wcześniej. Jeżeli dużo rozmawiamy, tłumaczymy sobie na bieżąco to co nas niepokoi, mamy szansę na długie, wspólne życie. Trzeba dbać o zdrowy rozwój relacji, walczyć o to, aby związek był ciekawy, nie popadać w skrajności, szukać tego magicznego, złotego środka.
Maudia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:33   #12
paula78
Zakorzenienie

12 rok razem ,zero kryzysów.
Odpukać.

siem pochwale a co

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:39   #13
misiokoczka
Raczkowanie

Z kim by nie rozmawiała, to kryzysy przychodziły po 3 latach, dużo par sie rzstało po 3 latach. ja teraz bję się o siebie. Nie wyobrażam sobie zycia bez niego. Ostatnio mi oświadczył, ze chya coś sie wypaliło, ze nie am tego CZEGOŚ... a ja tak się zawsze starałam... Mój mężczyzna ma prblem ze sobą. Nie wie co to miłosc. Stwierdził, ze chyba nie andaje się do zwiazków. jego poprzednie zwiazki konczyły się przez niego wraz z końcem fajerwerków w związku. Zaczynała sie normalnośc i kończył się zwiazek. Ze mną wytrwał 3,5 roku, ale kiedy zapytałam o naszą przyszłośc, nagle zaczął sie zastanawiac i od tego czau zaczął się nasz kryzys. Czy możliwe jest, że był ze mną tyle czasu z przyzwyczajenia? Czy można byc z kimś bez miłości taki długi czas? Czy On mógł byc ze mną tylko z przyzwyczajenia?
Rozmawialśsmy wczoraj. Nie zakończył tego definitywnie. Poprosił o czas. pracujemy razem i będę musiała zniknąc na jakis czas. Może jak mnie nie bedzie widywał, to zatęskni. W ciągu tych lat bycia razem widywalismy sie prawie codziennie. Chyba samotny urlop będe miała w tym roku. Ale mam doła. Wszystko się posypało w 1 dzień:-(

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Odpukać.

siem pochwale a co

Tylko pozazdrościc
Stary 2010-08-03, 19:40   #14
Czarna_Złośnica
Wtajemniczenie

Cytat:
Odpukać.

siem pochwale a co

to tylko można Ci pozazdrościc i pogratulować

u mnie kryzys po 5 latach
Czarna_Złośnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:43   #15
paula78
Zakorzenienie

Dziewczyny czy wasi partnerzy też wasze kopoty i kryzys tak samo oceniają ?
wiadomo ze jakies zgryzy,sprzeczki ,fochy sie zdarzają ale może wyolbrzymiamy takie pierdoły ?
powodem kryzysu dla mnie to zdrada,ew zastój i chęc odejścia,jakies brudy z przeszłości który maja wplyw na przyszlosc.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 19:45   #16
misiokoczka
Raczkowanie

To w moim zwiazku według mojego partnera jst zastój i chyba chce odejśc. Czyli mamy kryzys
Stary 2010-08-03, 19:48   #17
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Odpukać.

siem pochwale a co
Gratuluję Życzę dalszych szczęśliwych lat
Mam nadzieję, że powielę Twoją historię
Stary 2010-08-03, 19:51   #18
promise me
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny czy wasi partnerzy też wasze kopoty i kryzys tak samo oceniają ?
wiadomo ze jakies zgryzy,sprzeczki ,fochy sie zdarzają ale może wyolbrzymiamy takie pierdoły ?
powodem kryzysu dla mnie to zdrada,ew zastój i chęc odejścia,jakies brudy z przeszłości który maja wplyw na przyszlosc.
Jeśli o mnie chodzi to nie miałam na myśli fochów czy wyolbrzymiania jakiegoś głupstwa ... W moim przypadku to naprawdę był kryzys.
Stary 2010-08-03, 19:57   #19
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiokoczka Pokaż wiadomość
Czy miałyście jakieś kryzysy w zwiazkach? po jakim czasie bycia razem? Ile te kryzysy trwały? W jaki sposób je pokonałyscie? Lub dlaczego się nie udało? Czy to prawda, że z reguły kryzys przychodzi po 3 latach? Następny po 5 itd? piszcie wszystko o kryzysach. Musze to jakoś wszystko zrozumiec.
moim zdaniem nie ma reguły i dlatego nie da rady tego zrozumiec czemu tak jest
Stary 2010-08-03, 20:05   #20
paczek1990
Wtajemniczenie

Ja poważnego kryzysu nie miałam z Tż-był taki mini po 4latach związku, na szczęście opanowany Teraz minęło już 5lat i odpukać jest bardzo dobrze.
Jak go pokonaliśmy? Była poważna rozmowa, po tym jak się pokłóciliśmy-długo rozmawialiśmy, były łzy, strach ze to koniec. Jednak wyjaśniliśmy sobie wszystko, krok po kroku i tyle. Każdy am inny sposób rozwiązywania problemów,dla każdego coś innego jest ważne, coś innego "nie gra".
Spróbujcie tak poważnie porozmawiać. To, ze raz Ci powiedział, ze nie wie czy chce nie znaczy że taka jest prawda. Moze był zmęczony, miał zły dzień? Wtedy nawet zwykła romzowa może przerodzić się w kłótnię
paczek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:14   #21
misiokoczka
Raczkowanie

Jest tak już zmęczony od 2 tygodni. Przed tym, jak mi to powiedział, wiedziałam, że coś jest nie tak. Przestał mi okazywac uczucia, zamknął się w sobie. Poprosił o czas. On panicznie boi sie przyszłosci. Raz powiedział mi, ze nie wyobraża sobie żcia z 1 kobietą do końca życia:-( Zabolało bardzo:-( Ja już marzę o domu, rodzinie i dzieciach a On ucieka przed przyszłością. Ja mam 27 lat, On 29. Wcześniej powtarzał mi kiedyś, ze po to sie razem jest, by miec jakieś plany, wiec skąd ta nagła zmiana? Co się stało? Wiem, ze nie poznał innej kobiety. Chyba byłam nadopiekuńcza.
Stary 2010-08-03, 20:31   #22
Malinaa_
Raczkowanie

Ja własnie przechodzę taki kryzys. Przyszedł szybciej niż się spodziewałam. Po niecałych dwóch latach. On stwierdził, że narazie nie chce ze mną być, chce sie "wyluzować" . Dopiero teraz przejrzałam na oczy. Nigdy bym się po nim tego nie spodziewała. NIGDY!
Może ten odpoczynek dobrze zrobi.
Może wydorośleje.
Może uda się to za pare miesięcy jeszcze odbudować, bo ciągle się kochamy.

Może....

Edytowane przez Malinaa_
Czas edycji: 2010-08-03 o 20:41
Malinaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:37   #23
promise me
Raczkowanie

Współczuje Wam dziewczyny wiem jak to boli
Stary 2010-08-03, 20:51   #24
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gringolada Pokaż wiadomość
dla mnie magiczna granica to 4 lata. zazwyczaj po tym czasie wszystko zaczyna sie psuc. a dlaczego tak sie dzieje? roznie to bywa bo kazdy zwiazek jest inny.
Podobno jest to biologicznie uwarunkowana potrzeba mężczyzny, zeby szukać nowej partnerki...podobno nawet jakieś tam badania na ten temat były prowadzone (nie wierzę w nie ani ciut-ciut), za to uważam, ze to doskonała wymówka dla mężczyzn którzy te badania prowadzili
Wyniki badań są z grubsza takie:
Mężczyzna jest biologicznie tak "zaprogramowany", by po ok.4 latach pożycia- chodzi o sex, dlatego u niektórych mamy kryzys roku piątego albo 4,5 szukać kolejnej partnerki z którą mógłby mieć dziecko. Wynika to z tego, że średnio po 4 latach pożycia powinno się posiadać (biologicznie, czyli bez żadnych zabezpieczeń) ok. 3-letnie dziecko
Jest to najlepszy moment żeby zostawić już partnerkę i szukać kolejnej z którą sie można rozmnożyc...a najlepszy czas oczywiscie z punktu biologii- dziecko juz w miarę odchowane, są duże szanse że przeżyje juz samo, matka też nie potrzebuje już aż tak opieki samca, wiec samiec moze iść sie dalej reprodukować
Jak dla mnie bujda na resorach, ale chciałam sie z wami podzielić

Co do moich kryzysów- pierwszy nadszedł po ok.2 latach w pierwszym powaznym związku- był to tzw.kryzys kończący Rozstaliśmy się forever
Drugi (już z kolejnym Tżem) po ok. 3 latach (ale dlatego, że mieszkaliśmy ze sobą już od roku, pewnie nadszedłby szybciej gdyby nas nie łączyło mieszkanie) ten był kryzysem wybijającym z równowagi, a dokładnie dotyczył tego, ze znudziłam sie pożyciem z tżem i zapragnęłam kogoś nowego- nie zrealizowałam, ale tż zrobił się masakrycznie zazdrosny- stąd kryzys-ten przeżyliśmy (było ciężko, ale zaliczony na 3+
Kolejny z tym samym TŻem przeżyłam rok temu, czyli po 7latach bycia w związku. Ten był totalnie rozłamkowy- miałam podejrzenie że TŻ mnie zdradził- jak sie okazało podejrzenie było wytworem mojej wyobraźni, bo owszem umówił się z koleżanką na browara, ale resztę sama sobie dopisałam,bo prócz browara nic nie było (w końcu się dowiedziałam, po roku!!) wyprowadziliśmy sie ze wspólnego mieszkania, ale jak sie okazało na tyle blisko, ze spotykaliśmy się często, dużo rozmawialiśmy, dużo czasu spędzaliśmy jako "kumple" no bo "szkoda tylu lat znajomości psuć"....kryzys trwał rok- od lipca oficjalnie jesteśmy znów razem i raczej planujemy wspólną przyszłość, no w sumie- już mamy wspólną przyszłość co prawda na razie 9-cio tygodniową w moim brzuszku,ale już mamy
Na razie ślubu nie planujemy, zobaczy się czy opieka nad dzieckiem i wszstkie sprawy ciążowo-rodzicielskie nie przyniosą kryzysu w związku a jeśli przyniosą- jak sobie z nim poradzimy, ale jestem dobrej myśli bo widzę że Tż się stara przeokrutnie

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:53   #25
Laetitia89
Raczkowanie

GG do Laetitia89

Nigdy się nie zastanawiałam nad tym po ilu latach 'ma' przyjść kryzys. Zastanawia mnie tylko to czy niektórzy się nie nakręcają bo słyszeli , że statystycznie pierwszy poważny kryzys jest po roku czy dwóch i wtedy podświadomie szukają problemów.
Laetitia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:53   #26
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
To w moim zwiazku według mojego partnera jst zastój i chyba chce odejśc. Czyli mamy kryzys
proponuję przeczytać "dlaczego mężczyźni kochają zołzy" - i już będziesz wiedziała czemu on uważa że jest zastój i czemu chce odejść...
ta ksiażka otworzyła mi oczy na wazne sprawy w związku
powodzenia

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2010-08-03, 20:54   #27
wiewioora83
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam. Właśnie jestem w trakcie takiego kryzysu. Jesteśmy razem 3,5 roku, a mój meżczyzna nagle mi oświadczył, ze nie wie, czy chce ze mną byc. Stało sie tak, kiedy zaczęłąm pytac Go o naszą przyszłosc. Podobno zabrakło Mu TEGO CZEGOŚ. Nagle Mu zabrakło. Czemu, kiedy kończą sie fajerwerki w zwiazku facet chce odejśc?
Misiokoczka, kojarzy mi się, że już w zeszłym roku zakładałaś wątek o kryzysie w swoim związku. Czyli już wcześniej było między wami coś nie tak. Skoro tak często pojawiają się u was kryzysy, to może jednak nie do końca do siebie pasujecie?

Według mnie nie ma reguły - u jednych kryzys przychodzi po 3 latach, u innych po 5, a u niektórych wcale. W moim związku kryzys pojawił się po 5 latach, trwał ok. 3 miesięcy i prawie zakończył się rozstaniem. Na szczęście udało się wszystko odbudować. Ba, nawet śmiem twierdzić, że teraz jest o wiele lepiej, niż przed kryzysem W naszym przypadku kryzys "odświeżył" związek.
wiewioora83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:55   #28
Lady_Luck
Przyczajenie

La'Mbria gratulacje zostania mamusią! jesteś najlepszym przykładem na to, że nawet największy kryzys można pokonać, pod warunkiem, że oboje partnerów tego chce

Stary 2010-08-03, 20:55   #29
Laetitia89
Raczkowanie

GG do Laetitia89

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
Podobno jest to biologicznie uwarunkowana potrzeba mężczyzny, zeby szukać nowej partnerki...podobno nawet jakieś tam badania na ten temat były prowadzone (nie wierzę w nie ani ciut-ciut), za to uważam, ze to doskonała wymówka dla mężczyzn którzy te badania prowadzili
Wyniki badań są z grubsza takie:
Mężczyzna jest biologicznie tak "zaprogramowany", by po ok.4 latach pożycia- chodzi o sex, dlatego u niektórych mamy kryzys roku piątego albo 4,5 szukać kolejnej partnerki z którą mógłby mieć dziecko. Wynika to z tego, że średnio po 4 latach pożycia powinno się posiadać (biologicznie, czyli bez żadnych zabezpieczeń) ok. 3-letnie dziecko
Jest to najlepszy moment żeby zostawić już partnerkę i szukać kolejnej z którą sie można rozmnożyc...a najlepszy czas oczywiscie z punktu biologii- dziecko juz w miarę odchowane, są duże szanse że przeżyje juz samo, matka też nie potrzebuje już aż tak opieki samca, wiec samiec moze iść sie dalej reprodukować
Jak dla mnie bujda na resorach, ale chciałam sie z wami podzielić
Czyli z tego wynika, że mężczyzna to coś na poziomie zwierzątka [fakt, bujda]
Laetitia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-03, 20:59   #30
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laetitia89 Pokaż wiadomość
Nigdy się nie zastanawiałam nad tym po ilu latach 'ma' przyjść kryzys. Zastanawia mnie tylko to czy niektórzy się nie nakręcają bo słyszeli , że statystycznie pierwszy poważny kryzys jest po roku czy dwóch i wtedy podświadomie szukają problemów.
mi się wydaje że się nakręcic aż tak nie da...natomiast wiele związków z pozoru szczęśliwych i udanych to nic wiecej jak chemia, która drogie panie po ok.2 latach przestaje działać zawsze i wszędzie w tym samym czasie- ok.2 lata mija i zaczynamy widzieć w partnerze wady, które były wcześniej nieistotne, lub były dla nas "tymi słodkimi głupotkami które robi mój misio-pysio" ...jeśli przez te 2 lata związek był oparty na czymś więcej niż sex i zauroczenie (czyli były dojrzałe rozmowy, wspólne zainteresowania, spędzanie razem czasu w sposób czynny, ale nie związany z sexem tylko, no a przy okazji w tej dziedzinie tez się udawało wszystko zrealizować) to jest duża szansa na przetrwanie takiego związku, inaczej- to było dłuższe zauroczenie i nalezy przejść do porządku dziennego nad jego zakończeniem.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Laetitia89 Pokaż wiadomość
Czyli z tego wynika, że mężczyzna to coś na poziomie zwierzątka [fakt, bujda]
coś w tym stylu, a na dodatek- badania przeprowadzali i wymyślili mężczyźni

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości