Wojna! Ja i moi rodzice vs. TZ i jego rodzice - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-18, 09:27   #1
blondi88o
Przyczajenie

Wojna! Ja i moi rodzice vs. TZ i jego rodzice

Opisze tutaj problem rodem z Trudnych Spraw.
Otoz na dniach zapadla decyzja o naszym weselu. Udalo nam sie zarezerwowac piekna sale na maj. Z kopyta ruszyly przygotwania. Oczywiscie podstawowa sprawa w tej sytuacji jest zaklepanie terminu w kosciele. I tutaj zaczyna sie dramat. Mamy zarezerwowane terminy w dwoch roznych kosciolach- w parafii TZ'ta (nazwijmy ja alfa) oraz w parafii w miasteczku w ktorym odbedzie sie zabawa weselna (parafia beta). Stalo sie tak, poniewaz ojciec TZ poszedl do proboszcza parafii alfa i bez mojej zgody, ani moich rodzicow, zaklepal termin. Ja natomiast telefonicznie zalatwilam termin z proboszczem parafii beta. I teraz uwaga, rola w tym mojego TZ'ta- slyszal moja rozmowe z proboszczem parafii beta i na wszystko sie zgodzil. Powiedzial, ze jemu obojetne w ktorym kosciele odbedzie sie slub. Na drugi dzien pojechal do swoich rodzicow ktorzy oznajmili mu ze slub zalatwiony w parafii alfa. I zmienil swoje stanowisko diametralnie. Bo ojciec zamowil, bo matka tam chce, bo babcia juz placze i sie trzesie, bo ojciec ma slabe serce. Ja natomiast z moimi rodzicami chcemy slubu w parafii beta. Znajduje sie ona 200 metrow od sali weselnej. Wymyslilam sobie juz caly pochod z kosciolka na sale (jest tam urokliwy park przez ktory mozna przespacerowac i jest to ok. 200 metrow). Poza tym otoczenie jest bardzo ladne, takie wiejskie, parafia alfa natomiast miesci sie przy ruchliwej ulicy w miescie. Slub w parafii beta bylby rowniez sposobem na unikniecie transportowania gosci ok. 20 km na wesele.
Ta sprawa przerosla do rangi naprawde duzego problemu, ktory juz zaczal rodzic wrogosc. Moja mama nie rozumie postawy rodzicow TZ'ta, wytykajac im narzucanie swojej woli. Babcia TZ'ta oponujaca za parafia alfa powiedziala ze ona nie bedzie na piechote szla na sale (te 200m). Miedzy mna a TZ'tem rowniez zaczely robic sie kwasy. Ja nie chce ustapic poniewaz tak to juz sobie wymarzylam, on nie chce ustapic poniewaz jest ulegly woli rodziny (juz nie pierwszy raz).
Boje sie aby ta sprawa nie przeistoczyla sie w wielka awanture a jednoczesnie nie chce dac za wygrana. Czy ktos potrafi dostrzec jakis zloty srodek?

Edytowane przez blondi88o
Czas edycji: 2013-01-18 o 09:32
blondi88o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 10:04   #2
Madziuniusia
Zakorzenienie

Dot.: Wojna! Ja i moi rodzice vs. TZ i jego rodzice

zrobić ślub w Twojej parafii? nazwijmy ją gamma
Stary 2013-01-18, 10:21   #3
dalenka8
Zakorzenienie

Współczuję teściów... Jak już teraz się wtrącają i bez Waszej wiedzy i zgody podejmują takie decyzje, to co będzie potem ... Ja bym pewnie postawiła na swoim (ale może dlatego, że ja mam beznadziejnych teściów, i jak widzę, że ktoś też ma problem, to mną telepie :P). To Wasz ślub, nie rodziców TŻta, nie jego babci. TŻ był przy rozmowie z proboszczem parafii beta (chyba beta ), więc po usłyszeniu od rodziców wiadomości o zarezerwowaniu innego kościoła, powinien powiedzieć im stanowczo, że już macie wybrany kościół. Spróbuj z nim pogadać, powiedz, że oni nie mogą narzucać Wam swojego zdania, a Ty zaraz będziesz jego żoną- czyli najważniejszą rodziną i że nie może zawsze robić tego, co oni chcą. Życzę powodzenia .
dalenka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 10:47   #4
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dalenka8 Pokaż wiadomość
Współczuję teściów... Jak już teraz się wtrącają i bez Waszej wiedzy i zgody podejmują takie decyzje, to co będzie potem ... Ja bym pewnie postawiła na swoim (ale może dlatego, że ja mam beznadziejnych teściów, i jak widzę, że ktoś też ma problem, to mną telepie :P). To Wasz ślub, nie rodziców TŻta, nie jego babci. TŻ był przy rozmowie z proboszczem parafii beta (chyba beta ), więc po usłyszeniu od rodziców wiadomości o zarezerwowaniu innego kościoła, powinien powiedzieć im stanowczo, że już macie wybrany kościół. Spróbuj z nim pogadać, powiedz, że oni nie mogą narzucać Wam swojego zdania, a Ty zaraz będziesz jego żoną- czyli najważniejszą rodziną i że nie może zawsze robić tego, co oni chcą. Życzę powodzenia .
Zgadza się i to z Tobą utworzy tę nową rodzinę "opuści ojca i matkę swoją". Miałam podobną sytuację z salą, ale na szczęście TŻ postawił się, że on chce w tej, którą my wybraliśmy...
Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 11:03   #5
blondi88o
Przyczajenie

problem w tym, ze jak w temacie, on jest juz po stronie rodzicow....
Stary 2013-01-18, 11:06   #6
Kishlaczkowa
Zadomowienie

A rozmawiałaś z jego rodzicami na spokojnie? Przedstawić im wszystkie plusy (tylko na pewno będą je zbijać, więc przyda się stoicki spokój, bo tylko spokojem można wygrać). Babci można powiedzieć, że załatwicie jej podwózkę. No i pytanie - czy jakiś znajomy ksiądz będzie udzielał Wam ślubu w parafii Beta?

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Pytam, bo może to być karta przetargowa.
Stary 2013-01-18, 11:38   #7
blondi88o
Przyczajenie

Nie znamy ksiedza z parafii beta.

Rozmowa z rodzicami odbedzie sie dzisiaj, przyszli tesciowie przychodza na kolacje do moich rodzicow (bede tam i ja z TZ'tem) i boje sie ze ten temat moze byc punktem zapalnym do klotni.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Dyzurny samochod i tak bedzie poniewaz moj dziadek nie porusza sie samodzielnie. Ale ta babcia normalnie chodzi, jest zdrowiutka, ona po prostu strzela focha...

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
zrobić ślub w Twojej parafii? nazwijmy ją gamma
mogloby to sie wydawac rozwiazaniem, jednak ja tam slubu po prostu miec nie chce...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 11:50   #8
Madziuniusia
Zakorzenienie

To ja widzę tylko jedno rozwiązanie, a mianowicie:
to jest wasz slub, jesteście oboje dorośli, poszliście RAZEM do parafii beta zamówić ślub- to jest jedyny argument jaki mi przychodzi do głowy. A na to, że tata TŻ zamówił ślub w parafii alfa, bym powiedziała, ze w takim razie niech sam sobie tam weźmie ślub. Nie daj się!! Co innego, gdybyś ty sama poszła zarezerować termin w beta, ale ty byłaś tam razem z TŻ!! Ja bym tez huknęła w tym momencie na Twojego TŻ, bo jak wiatr zawieje, tak on zmienia zdanie... Co on jest? facet czy jakaś wołowa?? A jeśli TŻ w tej kwestii nie stanie po Twojej stronie to mocno bym się zastanowiła nad tym slubem od momentu, w którym postanowił, że chce spędzić z tobą życie powinien trzymać sie Ciebie i tego co ustalacie razem a nie trząść gaciami przed rodzicami i babcią...
Stary 2013-01-18, 12:12   #9
blondi88o
Przyczajenie

He he.
Wlasciwie to pisalam ze my tam nie poszlismy razem a jedynie ja telefonicznie uzgadnialam sprawie z proboszczem parafii beta.
TZ utrzymywal jeszcze wtedy ze jest mu obojetne gdzie bedzie slub.

Ja mam z nim takie problemy nie od dzis, jego rodzina potrafi bardzo mocno na niego wplywac ale skoro wytrzymalam to przez 8 lat to mysle ze i teraz wytrzymam

Tylko bardzo chcialabym zeby bylo po mojemu...
Stary 2013-01-18, 12:40   #10
Madziuniusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondi88o Pokaż wiadomość
He he.
Wlasciwie to pisalam ze my tam nie poszlismy razem a jedynie ja telefonicznie uzgadnialam sprawie z proboszczem parafii beta.

Ja mam z nim takie problemy nie od dzis, jego rodzina potrafi bardzo mocno na niego wplywac ale skoro wytrzymalam to przez 8 lat to mysle ze i teraz wytrzymam

ok... niech będzie, że Ty telefonicznie to zrobiłaś, TŻ obojętne. Ale to nadal jest Twój ślub a nie Twojego teścia!! Nigdy w życiu bym się nie zgodziła na to, żeby mój teść decydował o tym, gdzie poślubię swojego męża!!

Ty nie masz wytrzymywać takiego jego sposobu bycia tylko koniecznie musisz to zmienić!! bo teraz to wytrzymujesz... na etapie wybierania miejsca ślubu... a przy organizacji wesela bedziecie mieć jeszcze tyle tematów, na które Twoi tesciowe będą mieli inne spojrzenie, że cała organizacja wesela Ci zbrzydnie... jeśli jego rodzina potrafi bardzo mocno na niego wpływać to ty musisz to robić jeszcze mocniej!!

nie wiem... życzę Ci powodzenia...
Stary 2013-01-18, 13:22   #11
przytulanka87
Zadomowienie

Powiem o swoich odczuciach jak przeczytałam Twój post

Po mojemu to każde z Was ze swoimi rodzicami najlepiej niech się ochajta i będzie po sprawie...
Dlaczego tak? A dlaczego nie? Skoro podczas swojego ślubu pod uwagę bierze się bardziej rozkminy rodziny?
Nie rozumiem też Twojego Tżta...dla mnie jakaś pomyłka....wspólnie ustaliliście ślub w danej parafii, rozważyliście wszystkie za i przeciw (wyszło więcej plusów) no wię co za szopki odstawia chłop teraz...
zero własnego zdania i pod ogromną dominacją rodziny...(ja bym zastanowiła się poważnie nad takim człowiekiem....ale to tylko ja )

18.08.2012 - 15.00

Bloguję sobie
http://agadidesign.blogspot.com/

Zajrzyj też proszę tutaj
https://www.facebook.com/agaczesze

przytulanka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 14:37   #12
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez przytulanka87 Pokaż wiadomość
Powiem o swoich odczuciach jak przeczytałam Twój post

Po mojemu to każde z Was ze swoimi rodzicami najlepiej niech się ochajta i będzie po sprawie...
Dlaczego tak? A dlaczego nie? Skoro podczas swojego ślubu pod uwagę bierze się bardziej rozkminy rodziny?
Nie rozumiem też Twojego Tżta...dla mnie jakaś pomyłka....wspólnie ustaliliście ślub w danej parafii, rozważyliście wszystkie za i przeciw (wyszło więcej plusów) no wię co za szopki odstawia chłop teraz...
zero własnego zdania i pod ogromną dominacją rodziny...(ja bym zastanowiła się poważnie nad takim człowiekiem....ale to tylko ja )
Coś w tym jest... Boję się, że nie ma ma złotego środka na to, a jedynie Wasza decyzja - Twoja i Twojego TŻ'a. Rodzice powinni tutaj odejść na tor boczny, bo to pierwsza Wasza wspólna decyzja, taka na maxa...
Stary 2013-01-18, 17:44   #13
przytulanka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość
Coś w tym jest... Boję się, że nie ma ma złotego środka na to, a jedynie Wasza decyzja - Twoja i Twojego TŻ'a. Rodzice powinni tutaj odejść na tor boczny, bo to pierwsza Wasza wspólna decyzja, taka na maxa...

No dokładnie...pierwsza wspólna decyzja, a gościu wycofuje się jak jakiś tchórz, bo rodzina chce inaczej

Co do babci....może jest schorowana i może ciężko jest jej chodzić, ale podejrzewam,że znalazł by się ktoś z rodziny kto autem pod salę by ją podwiózł

Jak teraz autorka nie postawi na swoim to dam sobie rękę uciąć,że przy każdej poważnej sytuacji jej Tż będzie brać pod uwagę decyzję mamusi i tatusia.
Jeszcze Wam o miejscu(parafia) chrzcin Waszych dzieci będą decydować...i o wielu innych sprawach wydawałoby się,że błahych a jednak.

Teraz jest dobry moment żeby do tego nie dopuścić....
To z Tobą się Autorko się żeni, a nie z mamusią i tatusiem....i skoro podejmujecie jakieś decyzje wspólnie to niech postępuje jak prawdziwy mężczyzna, niech będzie konsekwentny i niech się nie wycofuje.

18.08.2012 - 15.00

Bloguję sobie
http://agadidesign.blogspot.com/

Zajrzyj też proszę tutaj
https://www.facebook.com/agaczesze

Edytowane przez przytulanka87
Czas edycji: 2013-01-19 o 10:57
przytulanka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 21:55   #14
samiramis
Raczkowanie

Cytat:
He he.

Męczysz się od 8 lat i tolerujesz takie zachowanie ale po ślubie kiedyś się zmęczysz i zapragniesz mężczyzny który umie podejmować własne decyzje a nie dzieciaka! Powinnaś sprawę postawić jasno- skoro TZ było objętne w którym kościele będzie ślub to TY zadecydowałaś i tak powinno zostać. Powiedziałabym przyszłym teściom prosto z mostu- Twój ślub i ty oraz TZ stawiacie warunki. koniec.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 22:22   #15
poznanianka1990
Zakorzenienie

Zgadzam się z dziewczynami. W życiu nie pozwoliłaby, na to, żeby ktoś bez mojej zgody załatwił mi termin w kościele i to jeszcze tam gdzie nie chcę. To jest Wasz ślub i to Wy decydujecie, a nie teście czy rodzice!
A jeśli mogę spytać - sami płacicie za wesele czy rodzice się dokładają? Bo jeśli to drugie to często tak bywa, że rodzice się potem "rządzą" i uważają, że jak płacą to mogą decydować o wszystkim...
My na szczęście sami finansujemy sobie wesele, więc tego problemu nie mamy.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-19, 07:14   #16
Antilia
Uzależnienie

Jeśli teraz ustąpisz to teściowie będą mieć zielone światło na decydowanie o wszystkim co Waszej dwójki dotyczy. Ja bym postawiła na swoim choćbym miała na głowie stanąć. Maminsynkom mówię NIE!

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 09:12   #17
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Jeśli teraz ustąpisz to teściowie będą mieć zielone światło na decydowanie o wszystkim co Waszej dwójki dotyczy. Ja bym postawiła na swoim choćbym miała na głowie stanąć. Maminsynkom mówię NIE!
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 14:17   #18
Xiezniczka89
Zadomowienie

Najważniejesze będziem tu załatwienie sprawy z tztem. Oczywiscie uważam, że jego ojciec nie ma prawa decydować, gdzie bedzie WASZ ślub!!!
Ja bym porozmawiała jeszcze raz z narzeczonym, przedstawiła swoje "ZA" i powiedziała, że Twoi rodzice się na to nie godzą (jeśli już on ma zamiar mieszać swoją rodzinę) i oznajmiła że idziesz do kościoła, w którym jesteście wpisani przez teścia i wykreślasz Was z kalendarza.
Stary 2013-01-19, 15:21   #19
AnULka248
Zakorzenienie

A czy ktoś (teść) może za młodych zamawiać mszę ślubną to chyba powinno się zrobić osobiście... Więc według mnie "załatwienie" sprawy przez teścia jest nieważne. Gorzej z Tż. Zabiłabym najpierw teścia, a potem Tż za to, że uległ rodzicom. Druga opcja, mniej inwazyjna, to postawić Tż do pionu i ostro powiedzieć - albo żeni się z Tobą, albo z rodzicami.
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-19, 18:39   #20
Madziuniusia
Zakorzenienie

blondi daj znać koniecznie co zrobiłaś i czy poskutkowało, bo podejrzewam, że nie tylko ja jestem ciekawa
Stary 2013-01-19, 18:46   #21
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
He he.

w takim razie przyzwyczaj się, że zdanie rodziców jest ważniejsze. jak dla mnie powinniście sami wszystko załatwiać, bez wtrącania się rodziców żadnej ze stron. i nie da się tutaj wypracować kompromisu, jedna ze stron musi ustąpić. powinnaś porozmawiać z NARZECZONYM, a nie jego czy swoimi rodzicami

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez przytulanka87 Pokaż wiadomość
(ja bym zastanowiła się poważnie nad takim człowiekiem....ale to tylko ja )
też tak mam

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 19:12   #22
roksana111
BAN stały

Jeszcze ślubu nie było a Wy już pozwalacie i sami wciągacie swoje rodziny do walki .Doprowadziliście do tego że Wasi rodzice skaczą sobie wzajemnie do gardeł,tylko że Wy się pogodzicie ale Wasi rodzice będa żyć w nienawiści,Twoi rodzice będą buntować Ciebie przeciwko rodzinie męża a rodzice męża będą buntować jego przeciwko Twojej rodzinie.Z tej sytuacji tylko jedno jest wyjście,idziecie do całkiem innego kościoła i tam bierzecie ślub a rodzicom nie opowiadacie co załątwiliście i kiedy
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 23:40   #23
Anaelle
Wtajemniczenie

nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z przedmówczyniami
Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
to jest swego rodzaju test dla Waszego związku - wg mnie TŻ powinien stać murem za Tobą i Twoim zdaniem bo to Wasz ślub a nie teściów

jeśli pozwolicie w ten sposób wchodzić teściom w Wasze życie i decyzje to później jak w tej reklamie będzie "zygfryd, Zyguś... No może..."

3maj się ciepło i porozmawiaj z TŻem i cokolwiek by się działo, starajcie się popierać wzajemnie bo przy planowaniu slubu i wesela jeszcze nie raz będziecie musieli bronić swoich planów i pomysłów....

nowy login - stara wizażanka
Anaelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 11:50   #24
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
w takim razie przyzwyczaj się, że zdanie rodziców jest ważniejsze. jak dla mnie powinniście sami wszystko załatwiać, bez wtrącania się rodziców żadnej ze stron. i nie da się tutaj wypracować kompromisu, jedna ze stron musi ustąpić. powinnaś porozmawiać z NARZECZONYM, a nie jego czy swoimi rodzicami

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

też tak mam
Podpisuję się.

Autorko, zastanów się porządnie, czy za taką ci.pkę i maminsynka chcesz wychodzić za mąż. Skoro wcześniej, i teraz w sprawie ślubu pozwala im się wtrącać, to nawe3t sobie nie wyobrażasz, co będzie, gdy pojawią się dzieci. Nie dość, że będziesz złą żoną, to i matką. A twój TŻ nie stanie w twojej obronie. Po ślubie nie będziecie jedną drużyną, a ty vs on.
Chcesz takiego małżeństwa?

Powodzenia w dalszym życiu z takim podejściem. Przyda wam się.
A jak ci opadną klapki z oczu, pewnie będzie bolało, więc się przygotuj.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 12:53   #25
mariea
Zakorzenienie

ciężko mi uwierzyć, żeby zdecydować się na organizację ślubu i wesela w takiej pełnej nienawiści atmosferze. poza tym Twój narzeczony chyba przydałoby się żeby trzymał Twoją stronę? a nie stronę mamusi i tatusia.... nie macie jeszcze ślubu, a z igły są zrobione widły.
co do Twojego problemu, to jeśli naprawdę tak zalezy Ci na ślubie z tym kmiotkiem, to zawsze możesz uderzyć w tradycjonalną nutę, że "ślub ma być w mojej parafii, bo według tradycji ślub odbywa się w parafii panny młodej"... słyszałam kiedyś o czymś takim.. powodzenia
Stary 2013-01-20, 16:03   #26
laska4
BAN stały

Cytat:
Nie znamy ksiedza z parafii beta.

Rozmowa z rodzicami odbedzie sie dzisiaj, przyszli tesciowie przychodza na kolacje do moich rodzicow (bede tam i ja z TZ'tem) i boje sie ze ten temat moze byc punktem zapalnym do klotni.

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Dyzurny samochod i tak bedzie poniewaz moj dziadek nie porusza sie samodzielnie. Ale ta babcia normalnie chodzi, jest zdrowiutka, ona po prostu strzela focha...

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

mogloby to sie wydawac rozwiazaniem, jednak ja tam slubu po prostu miec nie chce...
A po jakiego licha pozwalacie rodzicom na wtrącanie,co mają Wasi rodzice gdzie będzie ślub?Po co pozwalacie aby w kwesti Waszego slubu rozmawiali Twoi rodzice z rodzicami narzeczonego?Oni ślub brali,najlepiej wybierzcie całkiem inne miejsce bez porozumienia z rodzicami.
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 10:34   #27
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Podstawowe pytanie czy Twoi rodzice/Teściowie dokładają się do kosztów ceremonii/wesela? Szkoda, że Twój narzeczony jest zmienny jak chorągiewka i nie jest w stanie podjąć jednej konkretnej decyzji, której by się stanowczo trzymał. Mam nadzieje, że jednak dojdziecie do jakiegoś konsensusu, bo ślubu w dwóch Kościołach sobie nie wyobrażam .

Ja to miałam z kolei inną sytuację, moja teściowa w ogóle nie zabierała głosu odnośnie naszego ślubu. Jej było obojętnie czy w ogóle go weźmiemy czy będzie cywilny czy konkordatowy. Czy wesele będzie w pałacu czy w Remizie a może w domu. W pierwszej chwili można by było sobie pomyśleć e to fajnie w nic się nie wpieprzała, ale jednak taka postawa również była nie najlepsza, bo nam w niczym nie pomogła.
Stary 2013-01-21, 11:28   #28
ciassteczkowa
Rozeznanie

Nie ulegaj, wiem że to jest bardzo ciężkie w wykonaniu... wiem z autopsji bo sama przez to teraz przechodzę ale jestem nie ugięta...
Mojej teściowej nie podoba się nic... począwszy od sukni ślubnej (bo nie jest biała, bo nie jest rybką, bo nie będzie bolerka w kościele) powiedziała mi to prosto w oczy, nie podobają jej się zaproszenia (bo ja je robiłam, bo zamiast kwiatów jest prośba o wino = jestem alkoholiczką i alkoholoikiem zostanie mój TŻ), data ślubu (bo w maju się nie robi bo umrzemy, albo nie daj boże umrze ona), po zaręzcynach i wyznaczeniu daty ślubu powiedziała że odbieram jej syna i bratu brata (a mieszkamy 900m od siebie)..... Bardzo jest przykro słyszeć takie słowa oj bardzo, nie jedną noc przepłakałam za to że mnie tak traktuje... ale co ja poradzę na to?? nic.... TŻ się kłóci (choć ja mu mówię żeby się nie wykłócał, żeby ignorował bo powie potem że go podburzam przeciwko matce)... my załatwiamy sobie wszystko sami, konkretnie ale nie wulgarnie mówię że tak będzie i ona nie ma argumentów.... my za wesele płacimy więc nie mają dużo do gadania a mimo że jej uwagi tak bolą staram się tym nie przejmować
ciassteczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 17:05   #29
monique_05
Raczkowanie

Kochana, to jest Twój ślub. Oni już swój mieli i wtedy mogli wybierać salę, kościół, suknię, garnitur itp. Teraz niech dadzą Wam się wykazać. Nawet jeśli dokładają się do ślubu to nie powinni, aż tak ingerować w Wasze decyzje. A co? Nie przyjdą na Wasz ślub, bo będzie w innej parafii?
A mówię tak dlatego, bo ja mam bardzo podobnie, tylko, że ja mam konflikt na linii
Ja + TŻ kontra moi rodzice i mama TŻa (jego tata się nie wtrąca)
A chodzi o salę, którą wybraliśmy. Oni twierdzą, że to jest bez sensu, bo za daleko (20 km od kościoła, przy czym oczywiście zapewniamy transport gościom), że to, że tamto bleblebleblebelble... A to jest NASZ ślub i będzie tak jak MY chcemy, bo oni już mieli szansę wykazać się na swoim.
Postaw na swoim! I TŻowi też to przetłumacz, że to ma być Wasza wymarzony dzień, a nie ustawiony przez teściów.

Edytowane przez monique_05
Czas edycji: 2013-01-21 o 17:07
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 10:34   #30
myszeczka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monique_05 Pokaż wiadomość
Kochana, to jest Twój ślub. Oni już swój mieli i wtedy mogli wybierać salę, kościół, suknię, garnitur itp. Teraz niech dadzą Wam się wykazać. Nawet jeśli dokładają się do ślubu to nie powinni, aż tak ingerować w Wasze decyzje. A co? Nie przyjdą na Wasz ślub, bo będzie w innej parafii?
A mówię tak dlatego, bo ja mam bardzo podobnie, tylko, że ja mam konflikt na linii
Ja + TŻ kontra moi rodzice i mama TŻa (jego tata się nie wtrąca)
A chodzi o salę, którą wybraliśmy. Oni twierdzą, że to jest bez sensu, bo za daleko (20 km od kościoła, przy czym oczywiście zapewniamy transport gościom), że to, że tamto bleblebleblebelble... A to jest NASZ ślub i będzie tak jak MY chcemy, bo oni już mieli szansę wykazać się na swoim.
Postaw na swoim! I TŻowi też to przetłumacz, że to ma być Wasza wymarzony dzień, a nie ustawiony przez teściów.
Zgadzam się z Twoimi słowami, po prostu autorka posta powinna postawić do pionu swojego Tż...On nie może tak co chwilę zmieniać zdania, a tym bardziej powinien postawić się i stanąć za swoją przyszłą żoną a nie za Rodzicami..W ogóle jak może Teść iść do Kościoła i zaklepać termin (bez Młodych)..Nie rozumiem..

Skoro znosiła to 8 lat to powinna już je znosić tego dłużej, co za maminsynek...Porażka..Lep iej jednak zastanowić się czy autorka powinna brać ślub z tym człowiekiem...Bo po ślubie mogą wyjść inne "kwiatki" związane z innymi sprawami...
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości