|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wieczór panieński - kto organizuje?
Witajcie (: Czy byłoby to dziwne, gdybym sama zorganizowała wieczór panieński? Czy w praktyce zazwyczaj zajmuje się tym panna młoda, a świadkowa tylko pomaga?
Po prostu uwielbiam organizować takie tematyczne imprezy, poza tym to będzie sporo kosztować i nie wydaje mi się żebym mogła takimi kosztami obciążać moją świadkową... Jak to wygląda u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wieczór panieński - kto organizuje?
wieczór panieński organizuje świadkowa, przynajmniej u mnie tak jest, choć w praktyce zazwyczaj robi to świadkowa z młoda.
Jeśli masz pomysł na wieczór panieński to po prostu poinformuj Pannę Młodą że go zorganizujesz, myślę że dziewczyna się ucieszy i tak pewnie zabiegana jest przed weselem i nie ma czasu o tym myśleć.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Różnie to bywa, panieńskie są organizowane z większą czy z mniejszą pompą, także koszty są różne. Teoretycznie panieński leży w obowiązkach druhny, ale myślę, że nikt nie miałaby Ci za złe jakbyś ją odciążyła z tego obowiązku. Co do kosztów, myślę, że najuczciwiej jest je podzielić między uczestników zabawy. Nie sądzę żeby uczciwe było kazanie płacić za całość druhnie
![]() Ups, zrozumiałam, że jesteś PM, a nie świadkową ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Stokrotek90 Czas edycji: 2013-02-05 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Wcale sporo nie musi to kosztowac, najczesciej robi to swiadkowa, choc przeciez nie trzeba trzymac sie regul, mozesz zrobic tak, ze swiadkowa bedzie Ci pomagala w organizacji, albo raczej Ty jej, zeby ona tez czula sie potrzebna dla Ciebie, a nie tylko jest, bo trzeba miec swiadka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
u mnie wszystkim zajęła się świadkowa z moją przyjaciółką. Wszystkie obecne dziewczyny zrzuciły się na wieczór.
Na wszystkich innych panieńskich, w których miałam okazje uczestniczyć, było tak samo ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ja byłam świadkową na ślubie cywilnym mojej siostry i miało nie być jakiegoś dużego panieńskiego.. drinki u mnie w domu, jakieś jedzonko, a później dyskoteka - panna młoda tak postanowiła, ale nie wiedziała, że ja szykuję potajemnie większe przedsięwzięcie
![]() ![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
U nas świadkowa, a wszyscy się zrzucają wcześniej, oprócz panny młodej. Ona za nic nie płaci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Czasami była to pełna organizacja, a czasami ograniczała się do wynajmu lokalu, a coś do przekąszenia i picia przynosiły osoby zaproszone, już w ramach prezentów.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Taki wątek kiedyś zakładałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A moja świadkowa w tej kwestii się nie popisała. Nie dość, że sama zorganizowałam, sama opłaciłam, to prezentu od niej nie dostałam;] Inne zaproszone dziewczyny nie przyszły z pustymi rękami.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam dotąd na jednym panieńskim, było ok 10 osób, zrzucałyśmy się po ok 50 zł plus coś do jedzenia. Świadkowa zarezerwowała lokal i kupiła prezenty i atrakcje dla PM. PMka załatwiła tylko alkohol
![]() Ja bym chciała, żeby mój panieński był w domu, impreza koszykowa, każdy przynosi alko i coś do jedzenia, ja na pewno też sama coś zrobię i na pewno nie dam świadkowej ani pozostałym dziewczynom za wszystko płacić. Jeśli się nie zgodzą i mi zabronią ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zastanawiam się, kto powinien zorganizować wieczór panieński, gdy Para Młoda ma za świadków dwóch mężczyzn... najlepsza koleżanka? kuzynka?
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
jest taka mozliwosc, aby bylo dwoch swiadkow ? A nie musi byc jedna swiadkowa i jeden swiadek ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie musi być. Mają być po prostu dwie osoby.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Kurde nawet tym sie nie przyinteresowalam, bo u mnie jest przyjaciolka a u Tz przyjaciel, ale dobrze wiedziec, nawet nigdy nad tym nie myslalam ;d.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam dwóch świadków (ale szczerze przyznam, że wszyscy bardzo się temu dziwili ![]() Co do wieczoru panieńskiego, jako że świadkowej nie miałam a wiadomo, że świadek takiej imprezy nie będzie organizował ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:50.