Skromne przyjęcie - jak? (Wrocław) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-14, 09:59   #1
luiza_laura
Raczkowanie

Skromne przyjęcie - jak? (Wrocław)

Witajcie Wizażanki!
Zajrzałam do kilku wątków i stwierdziłam, że jestem z kompletnie innej bajki, ale bardzo liczę na Waszą pomoc.
Chcemy pobrać się wiosną, ma to być ślub cywilny. Z różnych względów zrezygnowaliśmy z wesela, przede wszystkim dlatego, że jakoś nas to nie kręci. Ja najchętniej pobrałabym się tylko we dwoje i nie robiła żadnej uroczystości, ale TŻ chce zaprosić najbliższą rodzinę.
Ponieważ rodzina przyjeżdża z daleka, nie chcemy, aby było to tylko ślub, obiad i wracajcie do siebie. Musimy wykupić wszystkim noclegi, a skoro już zostają do rana, to nie chcemy by nasze spotkanie ograniczało się tylko do obiadu. Powinno być coś w stylu obiad, a potem kilka godzin siedzenia i rozmawiania przy kawie, ciastku, alkoholu, może jakaś kolacja lub zimne przekąski, nie wiem co jeszcze, bo nigdy na takiej imprezie nie byłam. Najchętniej zaprosiłabym rodzinę do domu, ale niestety mieszkamy w wynajętej kawalerce, która nie pomieści 16 osób
Dlatego zwracam się do Was z pytaniem, czy takie coś jest realne do zorganizowania i jeśli tak, to jak?
Chodzi głównie o to, czy powinniśmy szukać w restauracjach czy bardziej jakiejś małej sali?
Jak w restauracji, to czy będziemy musieli za wszystko zapłacić wg cen z karty, czy można się jakoś dogadać co do sumarycznego kosztu, albo przynieść swoje ciasto/napoje? Jak sala to co z jedzeniem, jakiś catering z obsługą? Oczywiście zależy nam żeby nie wydać na to za dużo.
A może ktoś mógłby polecić odpowiednie miejsce do zorganizowania takiej uroczystości we Wrocławiu, najchętniej żeby na miejscu/w pobliżu można też było wykupić noclegi?
luiza_laura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 11:19   #2
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Skromne przyjęcie - jak? (Wrocław)

a może zorganizujcie jakiegoś grilla pod namiotem w pobliżu tych noclegów? albo wynajmijcie cały domek letniskowy i w nim urządźcie imprezę?
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 12:43   #3
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez luiza_laura Pokaż wiadomość
Witajcie Wizażanki!
Zajrzałam do kilku wątków i stwierdziłam, że jestem z kompletnie innej bajki, ale bardzo liczę na Waszą pomoc.
Chcemy pobrać się wiosną, ma to być ślub cywilny. Z różnych względów zrezygnowaliśmy z wesela, przede wszystkim dlatego, że jakoś nas to nie kręci. Ja najchętniej pobrałabym się tylko we dwoje i nie robiła żadnej uroczystości, ale TŻ chce zaprosić najbliższą rodzinę.
Ponieważ rodzina przyjeżdża z daleka, nie chcemy, aby było to tylko ślub, obiad i wracajcie do siebie. Musimy wykupić wszystkim noclegi, a skoro już zostają do rana, to nie chcemy by nasze spotkanie ograniczało się tylko do obiadu. Powinno być coś w stylu obiad, a potem kilka godzin siedzenia i rozmawiania przy kawie, ciastku, alkoholu, może jakaś kolacja lub zimne przekąski, nie wiem co jeszcze, bo nigdy na takiej imprezie nie byłam. Najchętniej zaprosiłabym rodzinę do domu, ale niestety mieszkamy w wynajętej kawalerce, która nie pomieści 16 osób
Dlatego zwracam się do Was z pytaniem, czy takie coś jest realne do zorganizowania i jeśli tak, to jak?
Chodzi głównie o to, czy powinniśmy szukać w restauracjach czy bardziej jakiejś małej sali?
Jak w restauracji, to czy będziemy musieli za wszystko zapłacić wg cen z karty, czy można się jakoś dogadać co do sumarycznego kosztu, albo przynieść swoje ciasto/napoje? Jak sala to co z jedzeniem, jakiś catering z obsługą? Oczywiście zależy nam żeby nie wydać na to za dużo.
A może ktoś mógłby polecić odpowiednie miejsce do zorganizowania takiej uroczystości we Wrocławiu, najchętniej żeby na miejscu/w pobliżu można też było wykupić noclegi?
Byłam na takiej imprezie, było nas 18 osób. W restauracji, gdzie były trzy osobne sale i w każdej wesele/przyjęcie weselne. Zaczęło się dość wcześnie. Pierwsze dwa dania były ok. 14 + po jakiejś godzinie deser. Potem zimna płyta + ciasta (wiem, że Młodzi sami je przynosili) + alkohol. Ok. 19 było kolejne ciepłe danie. Młodzi wybrali wcześniej jadłospis i mieli wyliczoną cenę za osobę za całą imprezę. Napoje były w cenie, oprócz alkoholi. Było bardzo fajnie, jedynie czego brakowało to muzyki - można było puścić z wieży, ale nik nie miał płyt przy sobie
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 12:53   #4
ana_87_
Przyczajenie

Ja bym się przeszła po restauracjach i popytała jak to wygląda.
My robiliśmy co prawda na 50 osób:
Obiad podali o 18, koło 20.30 był tort i koło 23 drugie danie ciepłe. Poza tym zimna płyta, cista i owoce. Impreza trwała do 1 w nocy. Mieliśmy dodatkową małą salkę w której można był otańczyć - czasem w restauracjach maja takie salki VIP to tam się można zaszyć z własną wieża i własną muzykę puścić (trzeba to wcześniej uzgodnić z restauracją). Restauracja była otwarta i byli tam turyści na obiedzie - nawet życzenia złożyli
W naszym wypadku obiad wyszedł mniej więcej w cenie podanej w normalnym menu, gratis wyszły napoje, herbata i kawa. Alkohole płatne wg zużycia.
A może byście wynajęli jakiś domek w fajnym miejscu i tam z noclegiem dla wszystkich posiedzieć i pobiesiadować? Zamówić catering, napoje, alkohol, owoce i ciasta we własnym zakresie.
ana_87_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 13:45   #5
luiza_laura
Raczkowanie

Dziękuję Wam za odpowiedzi! Nieco mi się rozjaśnia z której strony to ugryźć

Tak jak napisały Stefannia i ana_87, o czymś takim mniej więcej myślimy, ale nie chcemy zbankrutować jak nam policzą za alkohol wg karty
Chyba właśnie wycieczka po restauracjach nas czeka, ale jeszcze zastanawiamy się nad innymi opcjami.

Co do wynajęcia domku i grilla... Fajna opcja, jeśli miałaby to być impreza dla znajomych, ale my zapraszamy rodzinę: rodziców, babcię i rodzeństwo z małymi dziećmi, więc muszą to być w miarę dobre warunki, a nie takie campingowe. Może coś takiego istnieje, muszę pogooglać
luiza_laura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 15:46   #6
puchaczmalinowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luiza_laura Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam za odpowiedzi! Nieco mi się rozjaśnia z której strony to ugryźć

Tak jak napisały Stefannia i ana_87, o czymś takim mniej więcej myślimy, ale nie chcemy zbankrutować jak nam policzą za alkohol wg karty
Większość knajp przy takich okolicznościach daje wolną rękę, co do alkoholu i pozwala to załatwić we własnym zakresie, a tym bardziej jak dacie im zarobić na kilku posiłkach i powiedzmy napojach po ich marży (choć myślę, że jak się dobrze zakręcicie to i napoje i ciasta da radę wyłączyć z ceny restauracyjnej).
I moim zdaniem mała salka w jakiejś restauracji sprawdziłaby się najlepiej - jesteście w swoim, małym gronie i spokojnie spędzacie sobie te chwile
Życzę szczęścia!

You made me feel like a million bucks
You do… I was made for you

"Na zawsze" składa się z wielu "teraz".
puchaczmalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości