![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pompki na wąsko rozstawionych rękach
Witam, zacznę od tego, że przyznaję, że z lekkim strachem zakładam ten wątek, bo temat niby błahy, oklepany
![]() ![]() Otóż muszę się nauczyć pompek na wąsko rozstawionych dłoniach z pchaniem łokcia do ciała, a nie na boki. I jest to dla mnie na tyle wielki problem, że nie umiem prawidłowo wykonać ani jednej. Tu moje pierwsze pytanie - czy lepiej żebym robiła najpierw na szeroko rozstawionych rękach i z czasem przeszła do wąsko (szeroko też są dla mnie problematyczne, ale kilka umiem zrobić) czy robić na wąsko jak umiem i liczyć, że za którymś razem się uda? I czy taka pompka działa prócz tricepsa i barku także na biust? Czy gdybym miała na celu dodatkowo poprawę wyglądu biustu powinnam w domu robić jeszcze oddzielne serie na szeroko rozstawionych rękach? I czy te szerokie nie rozbudują mnie wszerz? ![]() Tych wąskich kazał mi się nauczyć instruktor, więc chciałabym w miarę szybko osiągnąć efekt - na ile to jest możliwe oczywiście. Ponadto znalazłam program treningowy 100pompek.pl , 300 brzuszków, przysiadów itp. - chcę z nim wystartować, macie swoje doświadczenia z nim? Będę wdzięczna za wszelkie rady, sformułowane prosto i konkretnie ![]() ![]() ps. nie chcąc zakładać nowego tematu - czy brzuszki wykonywane w szybkim tempie są tak samo efektywne jak te wolniejsze? Które lepsze? Edytowane przez Dinulka Czas edycji: 2012-12-20 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pompki na wąsko rozstawionych rękach
Nie wypowiem się na temat tych programów. Mogę Ci jednak doradzić jak dojść do pompek na wąsko rozstawionych rękach
![]() Zaczynają w ten sposób wszyscy nasi klienci i po krótkim czasie są w stanie wykonać (może nie "100") je poprawnie. Zacznij od pompek damskich - czyli bądź oparta nie na palcach stóp a na kolanach. Trzymaj pupę w jednej linii, poniżej barków. Na początek zbliżaj podbródek do rąk, po pewnym czasie możesz zacząć przybliżać klatkę piersiową. Potem zostaje już tylko wspiąć się na palce, do "męskiej" pompki ![]() Nie zaszkodzi też, jak będziesz wzmaciała triceps w oparciu o krzesło. (np tu masz pokazane: http://www.youtube.com/watch?v=x-bNSrFM-94) PS. przepraszam moderatorów za takie "reklamowanie" się, ale to łatwiej pokazać niż opisać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() a z tym podbródkiem to mam jakby głowę pochylać bez ruchu brzucha/klatki? Dobrze zrozumiałam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Kółka też są moim marzeniem. Jak patrzę na youtuba to aż mnie skręca, ale dopiero "dorobiłam" się liny więc kółka to jeszcze odległa przyszłość.
Co do pompek - nie - idziesz w dół całym ciałem, utrzymując je w jednej linii. http://www.youtube.com/watch?v=vu9Ow...ature=youtu.be 2:24 ale nie w kierunku brody, tylko postaw ręce bardziej pod klatką piersiową. pozdr! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dziękuję!
![]() ![]() o jakich kolkach mowicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rzabbocop
|
A ja proponuję nie damskie pompki tylko zacząć w oparciu np. o ścianę i schodzić coraz niżej. Szybciej dojdziesz do celu niż robiąc damskie
![]() tu są pokazane szeroko ale chodzi o to samo ![]() Wszystkie pompki działają i na triceps i na klatę ale różne w różnych proporcjach więc i jedno i drugie się poprawi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
nie martw sie, da sie nauczyc tych przy waskim rozstawie rak. ja teraz robie meskie (wczesniej to damskie, na kolanach) np 60 w trakcie workoutu
![]()
![]() |
#8 |
Rzabbocop
|
Większość ćwiczeń działa na mięśnie brzucha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, że mi się uda nauczyć tych wąskich
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś robiłam na pięściach
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
BRAWO
![]() a mam takie pytanie jeszcze - czy one wpłyną mi jakos na ramiona? Wyszczuplą? Bo mam niestety brzydkie, szerokie łapy, do tego bezkształtne. Nie chce jakichś mięśni, ale jakby się wyszczupliły i zaczęły być zgrabniejsze i bardziej kobiece, to nie obraziłabym się ![]() dodaję zdjęcie poglądowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Pompki to ćwiczenie na rzeźbę
![]() Masz ładną rękę co Ty od niej chcesz ![]()
![]() |
#14 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
one w ogóle nie przypominają delikatnych rączek moich koleżanek
![]() ![]() ![]() ![]() a wracając do tych pompek, to na razie nawet w wersji ułatwionej mam problem z wąskoustawionymi rękami, jakoś w ogóle nie umiem utrzymać w tej pozycji ciężaru ciała na rękach, ale będę próbować na pewno dalej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
pompki przy waskim rozstawie dloni powoduja angazowanie miesni rak
(w szczegolnosci tricepsa) oraz obciazaja lokcie pompki "szerokie" obciazaja glownie miesnie klatki piersiowej wiadomo ze inne miesnie posturalne tez sa angazowane, ale mniej tu uwaga - rozbudowany triceps optycznie powieksza ramie bardziej niz biceps |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale swieta prawda ze mozna pompki robic na 100 sposobow, zmuszajac miesnie do roznego wysilku i zapobiegajac zbudowaniu wielkiego miesniora ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
pracuje antagonistycznie wobec bicepsa
biceps zgina, triceps prostuje ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- grafika ktory miesie pracuje kiedy: http://www.kgmedia.pl/K34/pushup_3.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
bombowa
![]() ![]() dziś znajomy ze mnie zażartował "Ania, nie ćwicz tak,bo wpędzisz facetów w kompleksy" jak nic przewidział chłopak przyszłość ![]() ![]()
lubię sobie spuszczać wpie..ol ![]() Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-01-03 o 16:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Na prawdę ciężko pracuję, żeby mieć trochę więcej mięśni ale to nie jest takie łatwe jak się większości wydaje ![]() Cytat:
![]() a koledze wyżej proponuję podciągnąć się tak, żeby triceps został rozluźniony ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Delikatne rączki nie są fajne
![]() ![]() ładne ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale u Ciebie to taka jak u sportsmenki jest ![]() Cytat:
![]() moje od małego będą chodziły na jogę, a potem i PD ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
udało się zrobić już te na ziemi normalne męskie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
tego nie wiedzialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
No wlasnie! Sie dolaczam zreszta do was ta droga. Probuje robic takie prawdziwe pompki, ale mi brakuje "pare cm" od klatki do podlogi, pomocy!!! Trenuje crossfit a w crossfit klatka ma byc 1 mm od ziemi, nie mniej, nie wiecej, a tu klapa. Na kolanach dam rade, no ale kto chce robic pompki na kolanach przez cale zycie, nie ja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.