|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Obiad w domu zamiast wesela
Witam,
Przeszukałam forum, jednak nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moj problem. Razem z Tz planujemy ślub, ponieważ jednak nie mamy zbyt dużego budżetu postanowiliśmy że weźmiemy ślub cywilny i przygotujemy obiad w domu tylko dla rodziców i rodzeństwa. Ślub kościelny z weselem planujemy za jakieś 2 lata, kiedy już będziemy mieć nieco lepszą sytuację finansową. W jaki sposób przygotować tafkiobiad? Jakie dania powinny się tam znaleźć? Czy taki obiad możemy zrobić w moim jeszcze obecnym domu, czy raczej w naszym wspólnym mieszkaniu? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Obiad w domu zamiast wesela
Gości będzie tyle co na standardowym świątecznym obiedzie, więc staraj się zorganizować to podobnie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
zielony stworek
|
...no i tort musi byc.
![]() U nas bylo jak ponizej- obiad 2 daniowy, przekaski, a potem ciasta i tort. Odbylo sie w domu moich rodzicow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Powinniście zrobić w waszym wspólnym mieszkaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Witaj
My pobraliśmy się w sierpniu (ślub konkordatowy ) i też ze względu na naszą sytuację finansową postawiliśmy na poczęstunek/obiad. Zrobiliśmy to na naszych wynajmowanych 38m kw. W sumie z nami było 15 osób (najbliższa rodzina ). Pokusiliśmy się o to że wszystko zrobimy sami. ![]() ![]() ![]() Goście bawili się z nami do 2giej nad ranem, nikt nie wyszedł głodny ![]() Każdego wychodzącego gościa pożegnaliśmy słodkościami zrobionymi przez nas ![]() Co do miejsca robienia obiadu.....pytasz gdzie macie przyjąć gości? Jeśli macie swoje mieszkanko(wynajmowane lub własnościowe to naprawdę bez różnicy) to na pewno fajnie by było jakbyście podjęli gości u siebie w domu ![]() Jeśli natomiast nie macie jeszcze niczego swojego to nie będzie grzechem jak ten obiad będzie w Twoim rodzinnym domu albo w domu rodzinnym Twojego Tż ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dzięki wielkie i buziaki dla Was
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dowód osobisty jest bezpłatny. Kiedy dostaniesz swój akt małżeństwa (przeważnie około tygodnia od ślubu) - to wtedy możesz podejść i złożyć o nowy dowód. Jeszcze muszą pewne dane przejść przez system (mi pani nie chciała przyjąć przez to wniosku, ale znajomej z forum przyjęła -a więc co urząd to obyczaj). Jak dane są już w systemie nie ma problemu, weź swój akt i złóż wniosek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zielony stworek
|
Akt malzenstwa dostalismy w 3 szt w dniu slubu bezposrednio po podpisaniu dokumentow (trafil na rece swiadkow- tak sie wczesniej umowilismy z urzedniczka).
Urzednik nie moze odmowic przyjecia wniosku o dowod jak masz akt malzenstwa w rece- nie bylo z tym problemu, a bylam 2 dni po slubie (slub sobota, wniosek w poniedzialek). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
To super, ze prawie od razu mogę złożyć wniosek o dowód, w maju mam matury i muszę zdążyć z wyrobieniem nowego dowodu, a ważność dotychczasowego kończy mi sie na poczatku kwietnia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widzisz mi pani odmówiła, choć próbowałam ją przekonać bo już tego dnia wracałam za granicę i się nie dało ... bo powiedziała, że muszą najpierw przejść dane, żeby mogła przyjąć wniosek, więc zależy od urzędu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Raz byłam na takim ślubie (konkordatowy), gdzie po ceremonii goście byli zaproszeni do domu Młodych. Muszę przyznać, że bardzo miło wspominam takie przyjęcie. Choć było to 13 lat temu pamiętam przez mgłę, że dania były serwowane podobnie jak w np. restauracji tzn. na początek rosołek, później drugie danie (ziemniaki, kawałki kurczaki lub kotlety, surówki), były ciasta, owoce, oczywiście tort. Ten ślub bardzo mocno zapamiętałam, bo podczas przygotowań Panny Młodej (koleżanka mojej siostry) poznałam uroczego chłopca (brat Pana Młodego), który teraz jest moim mężem.
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
bardzo miły zbieg okoliczności
![]() ![]() Ja też w temacie ślubno-weselnym. Jesteśmy po ślubie cywilnym i nosilismy się z zamiarem zorganizowania kościelnego za jakiś nieokreślony czas ok. 1-5 lub 2 lata. Przy okazji cywilnego zaprosiliśmy kilka najbliższych osób z rodziny na obiad (garstka osób). W międzyczasie wzięliśmy kredyt. Aktualnie chcemy zorganizować ślub kościelny. Okazuje sie jednak, że finansowo nie wydolimy i nie jesteśmy w stanie zrobić wesela tak jak wcześniej planowaliśmy. W związku z tym plan jest taki: ślub+obiad dla rodziny ok. 30 osób, a wieczorem u nas w domku trochę bardziej uroczysta domówka ze znajomymi. Dość nietypowo ale w ten sposób wszyscy będą ugoszczeni a uciekniemy od kosztów-co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo fajny pomysł ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Też podoba mi się ten pomysł, nikt nie każe Wam robić typowego ślubu, a właśnie takie trochę "inne" najlepiej się zapamiętuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi się podoba to, ze młodzi coraz częściej mają gdzieś co twierdzą stare ciotki, które chcą wesela na 150 osób bo "co ludzie powiedzą". Tak samo ze ślubami cywilnymi zamiast kościelnych, jeśli ktoś ma takie przekonania. Wydaje się, że wreszcie zaczynamy żyć wg własnych marzeń i przekonań, a nie "bo tak trzeba"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.