![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Lodowiec
Przepis na dużą tortownicę:
1 szkl cukru ( może być mniej aby było nie za słodkie) 1 szkl mleka 2 cukry waniliowe 2 galaretki 5 jajek 1 margaryna Odrobina kakao 1 lyżka mąki ziemniaczanej (lub 1 bydyń waniliowy lub śmietankowy ) Biszkopty do wyłożenia spodu i boków tortownicy lub blachy Owoce Jajka roztrzepać z mąką ziemniaczana(ewentualnie z budyniem) i wlać cienkim strumieniem na gotujące się mleko z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Starannie wymieszać aby nie powstały grudki do zgęstnienia. Ostudzić. Do utartej margaryny dodawać stopniowo ugotowaną zimną masę i utrzec na jednolitą masę.1/3 masy zmieszać z kakaow proporcjach nam odpowiadających ![]() I teraz: Blache lub tortownice wyłożyć na spodzie i po bokach biszkoptami które możemy odrobine namoczyć w galaretce lub zwilżyć aby nie były za suche. Na biszkopty wyłożyć połowę masy białej, potem masę z kakao i następnie resztę masy białej. Poukładać owoce i zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki . Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Lodowiec
Dodam Ze Fotka Nie Jest Zrobiona Przeze Mnie Ale Ciasto Tak Wlasnie Wyglada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Troszkę mało wyraźna ta fotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
niestety nie posiadam innego lepszego zdjecia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ciasto serdecznie polecam jest poprostu pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!! U mnie nie ma żadnej imprezy bez lodowca! Przepis sprzedała mi moja przyjaciółka a ja ujęłam tym ciastem mojego przyszłego męża, skądinąd okropnego łasucha. Fineska gratuluję pomysłu z tym wątkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
to prawda ze ciasto jest po prostu pyszne i rozplywa sie w ustach wszystkich gosci
![]() Sawyer a czy twoj przepis tez jest podobny czy odrobine inny?? czy zawsze uzywasz biszkoptow czy moze czasami pieczesz po prostu biszkopt?? buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
OTO MÓJ PRZEPIS:
2 paczki biszkoptów okrągłych (np. o smaku bananowym) 2 galaretki (najczęściej truskawkowe) kakao 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3/4 opakowania budyniu śmietankowego (tego na 3/4 l. mleka) kostka masła owoce (najczęściej banany) Mleko zagotowac i ostudzic. Żółtka utrzec z cukrem i budyniem. Wymieszac i wlac do przestudzonego mleka. Zagotowac cały czas mieszając. Wystudzic i utrzec z kostką masła. Podzielic krem na 2 części, do jednej dodac kakao (dla koloru). galaretki rozpuścic w 3 szkl. wody (czyli o jedną mniej niż w przepisie na opakowaniu, szybciej gęstnieje) odlac ok. 1 szklankę galaretki do zamaczanie w niej biszkoptów. W brytfannie ułożyc ścisło warstwę biszkoptów zamoczonych w galaretce i przykryc je białą masą. Następnie ułozyc 2 warstwę biszkoptów i wyłożyc na nie ciemny krem. Wierzch wyrównac, ułożyc plasterki np. bananów i zalac tężejącą galaretką. Czasami robię biszkopt do tego ciasta z 5 jaj, 10 dkg. cukru i 10 dkg. mąki. Ale przyznam się szczerze, że mi z biszkoptami lepiej smakuje. Fineska sama widzisz, że nasze przepisy dużo się nie różnią, no może trochę sposobem wykonania. Pozdrawiam ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Sawyer Czas edycji: 2006-02-18 o 09:41 Powód: błąd w przepisie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Sawyer właśnie w mojej lodówce czeka lodowiec twojego przepisu
![]() ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Sawyer faktycznie nasze ciasta roznia sie warstwami..mysle ze to zalezy czy ktos lubi biszkopty..bo no moj maz woli miec biszkopciki na spodzie a druga warstwa nie wchodzi w gre bo woli delektowac sie kremem
![]() ale dla mnie w jakiejkolwiek bylby postaci lodowiec smakuje zawsze swietnie ![]() pa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ojej kobitki sama sobie narobiłam ogromnej ochoty na to ciacho.
Sportsmenko, jak już spróbujesz daj znac czy Ci smakuje! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się w pełni że ciasto jest cudowne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
No i wyprobowalam deser przepisu Sawyer. Wyobrażcie, że ten przesmak pochłonięto w godzinę przez 4 osoby!
![]() ![]() ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ten krem świetnie nadaje się na masę do karpatki
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Fakt lodowiec należy do tych bardziej słodkich ciast. Ale to że za miękki to się nie zgadzam. Może masa budyniowa zrobiła ci się za rzadka? Albo za krótko siedział w lodówce? Mój nie wychodzi miękki, super się kroi i jest sztywny. Pamiętajcie że budyń musi byc na opakowaniu na 3/4 mleka lub wsypujecie cały na 0,5 l. mleka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Była mała pomyłka w przepisie za co bardzo przepraszam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja już kupiłam składniki i zrobię go na niedzielny deserek. Pychotka!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
a taki lodowiec zrobil mi maz na 8 marca na dzien kobiet
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
fineska mam pewne ale do tego przepisu..., zrobilam właśnie to ciasto, studzi się. Ale w przepisie jest dowolność 1 łyżka mąki lub budyń smietankowy- proporcje te nie są sobie równe... Poszłam na calość i dałam budyń. Wyszedł strasznie gęsty kit, nawet chyba sie nie dał zagotować bo taki ulep wyszedł, rozrzedził się troche jak go zmiksowałam, a po dodaniu margaryny wyszlo ok. No ale chyba sie nie ugotował. Myślę że nalezy dać 1 łyżke mąki, bo ten budyń to przesada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Elu- i jak wyszło ciacho?
Pierwszy raz widzę ten przepis i w ogóle takie ciasto-wcześniej o nim nie słyszałam; narobiłyście mi ochoty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Mniam
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
wyszło ok, kiedys juz jadłam to ciasto...
Odkąd jestem w ciązy do słodkości mnie nie ciągnie, więc zachwycać się nie będę. Ale smaczne jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może jednak z opakowania biszkoptów pewnej znanej firmy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
lullaby22 jest to w pelni przepis z mojego zeszyciku pysznosci
![]() ![]() co do tej maki i budyniu to ja dodaje make..faktycznie ugotowana masa jest bardzo gesta ..na pewno gesciejsza niz zwykly ugotowany budyn na mleku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ale ja nie mówię o cieście z pudełka, tylko o tym, że identyczny przepis znalazłam na dziś zakupionych biszkoptach
![]() Ale OK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
lullaby22... kurcze to jednak ktos wczesniej ode mnie opatentowal ten przepisik!!nie bylam pierwsza...szansa uciekla sprzed nosa!!!
a tak na serio to nie wiem skad jest ten przepis..po prostu mamy go z rodzina juz od dawna, a ze jest pyszniutki to polecam go kazdemu!a dodatkowo szybko i latwo sie go robi ![]() buziaczki...pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
no przepis wygląda na łatwy i prosty do zrobienia a w dodatku śzybki na letnie dni w sam raz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:36.