|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Okulary u dziecka
Mam pytanie do mam małych okularników
![]() Syn ma 5 lat, szykują nam się okulary - z racji wieku rozumie, ze trzeba, o ściaganie się nie boję (raczej). Z dziećmi i okularami mam takie doświadczenie z pracy tylko - że ściagają na gimnastykę, niektórym rodzice też każą ściagać jak dzieci idą na dwór na plac zabaw... Czy wasze dzieci chodzą w okularach cały czas, czy tylko do przedszkola/szkoły? Co z zabawami ruchowymi, wychodzeniem na dwór? Syn jak jest ciepło to cały zcas jest na dworze i jest na zmianę Huśtawka/rower/trampolina/bieganie - na trampolinę logika każe ściągnąc, ale jakbym miała na dwór ściagać to latem nic by nie chodził... Co latem na plaży? Dziecko ściąga tytlko wchodząc do wody, a jak jest na plaży to w okularkach czy odpuszczacie wtedy okulary? Mam nadzieję, ze jakaś doświadczona w temacie mama rozwieje moje wątpliwości, doda jakieś wskazówki od siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Okulary u dziecka
Witam.
Mój syn nosi okulary od 6 miesiąca życia a teraz ma 6,5 lat. Nosi je cały czas, ściąga tylko do spania.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Siostrzenica męża miała trochę ponad 3 latka jak dostała okulary, nosi cały czas praktycznie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za podpowiedzi.
A powiedzcie mi jeszcze, jakie oprawki polecacie - w tym wieku chyba nie ma sensu już tych silikonowych,no nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Moja nosi praktycznie cały czas, lekarz powiedział, żeby zdejmować jak chce poskakać na trampolinie
![]() Zdejmuje na gimnastykę i basen, na balecie często tańczy w okularach, chyba że zapomni założyć przy przebieraniu. Jedyny problem mamy z tym, że średnio raz na kwartał trzeba wymieniać oprawki bo albo usiądzie na nie albo nadepnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No, z tymi oprawkami to cóż, zobaczymy jak będzie- ja widziałam w pracy jak nieraz dzieci ze złości rozwalały, wyginały itp... Mojego nastawiam, że okulary super sprawa, jego przyjaciel z p-la nosi więc mam nadzieje, ze tego typu sytuacje nas ominą.
Ten przyjaciel Huberta właśnie ma takie "zalecenia" od babci (ale biorę na to poprawkę, bo babcia chowa w ten sposób, ze np wychodzą z pla w kombinezonach i mój od razu w śnieg, a tamten może stać i patrzeć, ale zeby nóżki na odśnieżonym stały ![]() Aha, jeszcze poczytałam, że szkiełka plastikowe najlepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rzabbocop
|
U nas nie ma problemu z noszeniem, bo mąż nosi cały czas a ja zakładam jak mam więcej czytania i pisania.
Na zwykłe zabawy ruchowe - na podwórku, na rower itp. Misia nosi okulary, na gimnastykę zdejmuje bo tam robią dużo przewrotów, skaczą z koni, na trampolinie, z odskoczni, robią gwiazdy, stania na rękach itp. Nie wiem jak w szkole, czy i kiedy jej każą zdejmować. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Sporo chyba zależy od tego jaka wada wzroku. Bo jak mała to faktycznie lepiej/bezpieczniej bez okularków. Ale miałam w przedszkolu dziewczynkę ze sporą wadą, miała lekkie okularki na łańcuszku i nie ściągała ich nigdy i było ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
ale to nie chodzi o to, że mogą spaść tylko wbić się w nosek, głowę, pogiąć, w trakcie ewolucji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi jeszcze, czy warto brać antyrefleksy, czy wystarczą zwykłe szkoła. I czy robic od razu 2 pary (tak mi parę osób doradziło -że dziecko zaraz połamie - z tym ze dzieci tych osób nosiły okularki 20 lat temu -więc materiały pewnie były inne)
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rzabbocop
|
Ja wzięłam antyrefleksy i 2 pary
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Podrążę jeszcze temat - jak okularki wyglądaja cenowo? (oczywiście na polskie warunki)
Byłam dziś u optyka (najbliższego domu, planuję odwiedzić jeszcze paru) i wyglądało to tak: 80 zł zwykłe szkła +40 robocizna +oprawki 120 antyrefleksy +40+oprawki 160 antyrefleksy i cieńsze szkła +40 + oprawki Nie mam porównania; na innym wątku dowiedziałam się, że to drogo za szkła jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.