![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Fantasy
Chciałabym, żeby ten wątek był takim miejscem spotkań osób, które lubią tego typu książki i filmy,
Sama jestem początkującą "fantasy-maniaczką". Przeczytałam niewiele książek, ale powiem szczerze, że jest coś pociągającego w tego typu literaturze. Jakoś trudno mi to jest opisać słowami. Może jest we mnie jeszcze dużo z małej dziewczynki, która lubi historie o czarach, elfach i magicznych stworzeniach, o herosach, czarodziejach itd. itp. A co Wy lubicie w fantasy? I jakie są Wasze ulubione tytuły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fantasy
Polecam neila Gaimana- Amerykańscy Bogowie, Dymy i Lustra,Nigdziebądź, Koralina, a na początek Gwiezdny Pył.
Tolkiena chyba przedstawiać nie trzeba. Ale zacznij nie od WP A od Silamrillionu, potem Hobbit i WP (reszta może potem) . Sillmarilion to potężna mitologia, czytać uważnie. Będzie chronologicznie i zrozumiesz mechanizmy w WP
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Z polskich ksiązek polecam Sapkowskiego, ale pewnie już czytałas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Sapkowskiego czytałam całość -rzeczywiście bardzo ciekawe -postacie są takie "soczyste"
![]() Właściwie pozaczynałam kilka serii: - kilka książek z Pratchetta -boskie poczucie humoru - pierwszy tom cyklu "Pamięć, Smutek, Cierń" Tada Williamsa -momentami mrozi krew w żyłach - "Władcę pierścieni" -połowę ![]() - Ursula Le Guin -"Czarnoksiężnik z Archipelagu" -wspaniała -widać trochę wpływ Junga (no w każdym razie ja widzę ![]() Przeczytałam całą trylogię Susanna Clarke "Jonathan Strange i pan Norell". Polecam to takie połączenie fantasy z stylem Jane Austen. I właściwie wszystkie te pozycje polecam. Aaa no i „Harry Potter” –to też chyba można dopisać do fantasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja lubię i często wracam do cuklu książek o Księstwie Ambery,autor Roger Zelazny,
Opowieści Ze Świata Czarownic-Andre Norton, XANTH(seria)-Piers Anthony |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Cykl o Księstwie Amber
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dopisuję się do Klubu Wielbicieli Fantasy
![]() Miłość do baśni przeewoluowała mi w miłość do mitów, a to z kolei zaowocowało umiłowaniem fantasy ![]() Tolkien - trudno, aby było inaczej ![]() Andre Norton - kto zna, domyślać się może skąd moj nick ![]() Sapkowski - inna bajka, ale bajka ![]() Pratchett - przypomnisz sobie o mięśniach, o których istnieniu nie miałaś pojęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a ja polecam 'czarna kompanię' glena cooka i drugi jego cykl o 'garett'.
z polskich autorów przepadam za ewą białołęcką i anną brzezińską. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też uwielbiam fantasy, ale chyba od czytania jeszcze bardziej lubię sama tworzyć...
![]() ![]()
![]() |
#10 |
调解人
|
Sapkowski to według mnie klasyka, z którą obowiązkowo trzeba się zapoznać
![]() ![]() ![]() Neil Gaiman napisał świetną klimatyczną książkę na popołudnie "Koralina", "Amerykańscy Bogowie" i "Nigdziebądź" nie urzekły mnie już tak bardzo.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a Koralina dla mnie była taka dla dzieciaków. Ja jestem zachwycona Amerykańskimi bogami-uwielbiam zabawę mitologią. Po "Nigdziebądź" niemiło jeżdziło mi się metrem w Paryżu;-)
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Moje ulubieni autorzy to Tolkien,Pratchett,Norton (niesamowita Saga o swiecie czarownic),Sapkowski.
Z tych niewymienionych polece P.Beagle ("Ostatni jednorozec' - ta ksiazka jest po postu niesamowita,kto widzial dawno temu film animowany o tym tytule ,bedzie wiedzial o co chodzi; "Piesn oberzysty" - mit o Orfeuszu i Eurydyce w wersji fantasy,bardzo ciekawie napisany) oraz D.Terakowska "Corke Czarownic" - piekna opowiesc,do ktorej milo sie wraca. Z najnowszych hitow zagranicznych odnosnie fantasy czytalam "Sabriel" Gartha Nixa. Szczerze mowiac,nie zachwycilo mnie to jakos szczegolnie.Nieco przereklamowana ksiazka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ze swoje strony zawsze i wszędzie polecam Pratchetta
![]() potem oczywiscie Tolkien i Władca Pierścieni - z tym że jednak nie polecałabym Silmarillionu jako pierszego do czytania, mimo iż chronolgicznie tak być powinno, niemniej jednak ksiazka ta odbiega neico stylem od reszty, cięzko się ją czyta i przez to z początku można sie zniechecić do WP oczywiście jeszcze LeGuinn i trylogia (?) Archipelagu ,Zelazny ze swoim królestwem Amberu, Norton z Czarownicami a nurtu bardziej sf niż fantasy wręcz gorrrąco polecam Harrego Harrisona (nie jestem pewna ile "r" ![]() ![]() I nie wspomniany jeszcze Lewis - ten od Narnii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
no tona poczate,Tolkiena,Hobbit, leciutjkie, a Sillmarilion-fakt,to już cieższe
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
I jeszcze "Achaja" Ziemiańskiego, chociaż trzeci tom moim zdaniem najmniej udany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Czytałam chyba całą serię, śmiałam się przy niej i byłam pełna podziwu dla niektórych pomysłów bohatera ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam Anne McCaffrey calutki cykl "Jeźdźcy smoków z Pern". Zaczyna się tomem: 'Jeźdźcy Smoków'. Rewelacyjny klimat!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a z młodszych lat to "Opowieści z Narnii" ,w styczniu premiera,C.J. Lewisa, nomen omen kolegi z Oxfordu Tolkiena
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
调解人
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię gatunek fantasy
![]() ![]() ![]() No i oczywiście Sapek, kocham, co zreszta widać po nicku ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Baaardzo lubię, moim faworytem jest niezrównany Terry Pratchett, co widać
![]() I widzę że jest tu troche wielbicielek kapkę zapomnianej ostatnio Andre Norton... ja od Świata Czarownic zaczynałam swoja przygodę z fantastyką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie lubiłam ani fantazy, ani sciene-fiction.
Ale bardzo polubiłam książki Phillipa Dicka, które podsunął mi do czytania mój kochany. Facet pisze naprawdę nieźle, historie są zakręcone, ale wciągające. Na podstawie jednego jego opowiadania powstał "Raport mniejszości" z T.Cruisem. Szkoda, że film nie oddawał specyficznej atmosfery z Dicka. Moją ulubioną jego książką jest Ubik. Na oceniaj.net są recenzje jego książek ![]() Mam szczegolny sentyment do Narni i Harryego Pottera, ale to już takie przyjemne bajeczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
a dla bardziej wtajemniczonych "niedokonczone opowieści" Tolkiena. Trzba jednak znać dobrze historię Tolkiena. To jedyny autor, który stworzył historie innego świata w nadrobniejszych szczególach. Mitologię, języki, historię, system miar i wag. Full service. Do tego język na najwyzszym poziomie. Dla mnie poza kategoria. Można lubic lub nie, ale w tej kwestii nikt mu nie dorównał
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Rzabbocop
|
![]()
Moim ulubionym autorem jest Robert Jordan i jego cykl Koło czasu.
Tolkiena jakoś nie mogę doczytać a próbuję od ładnych kilkunastu lat ![]() Seria Dragonlance - przyjemna, kolejne tomy coraz lepiej napisane Andre Norton - czytałam jedną książkę, juz nie pamiętam tytułu i baaardzo mi sie spodobała, poluuję na następne ![]() Jeźdźcy smoków - przeczytałam tylko kilka tomów, zaczynając chyba od 11 ![]() Sapkowskiego wstyd sie przyznać, czytałam tylko jedną książkę - tez do nadrobienia Pratchetta tez jeszcze nie czytałam wszystkiego, co mnie bardzo cieszy, bo tyle przyjemnosci jeszcze przede mną ![]() Oprócz tego jeszcze masę pojedynczych książek różnych autorów, to co mi akurat wpadło w lapki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
A ja polecam:
Mgły Avalonu - Marion Zimmer Bradley, Zapomniane bestie z Eldu, trylogia Mistrz Zagadek - Patricia A. McKillip, Obrońcy Królestwa, Siewca Wiatru - Maja Lidia Kossakowska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
no nikt tu Gaimana nie czytał?
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ze swojej strony polecam trylogię "Dziedzictwo" Ch.Paoliniego (pierwszy tom- Eragon).
Nie mogłam się do niej zabrać, ale jak zaczęłam czytać, to mi się strasznie spodobała. Z nieciepliwością czekam na ostatnią część. No i jeszcze świetny jest Sapkowski. Pratchetta niestety jeszcze nie czytałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.