|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Witamina PP na trądzik
Przerobiliśmy już z dermatologiem widocznie wszystkie możliwe sposoby na uporanie się z moimi wypryskami, ponieważ przy ostatniej wizycie zasugerował powrót do antybiotyku. Podziękowałam. Działa tylko w trakcie przyjmowania. Dostałam receptę na witaminę PP, C i B2. Daruję sobie komentarze (po antybiotykoterapii i tabletkach antykoncepcyjnych lekarz próbuje badać mnie witaminami, nieźle) ale zastanawia mnie jedno: w internecie znalazałam informacje na temat górnej granicy dopuszczalnej dawki witaminy PP i wynosi ona 35 mg. Ja mam na recepcie dawkę 200 mg trzy razy dziennie. Ktoś z was przyjmował ją w takiej dawce?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Witamina PP na trądzik
Tak ja. Swojego czasu łaziłam po dermatologach i każdy leczył chyba na oko i czym popadnie. W końcu trafiłam na wspaniałą dermatolog, która mi powiedziała wprost, że lekarze podpisują umowy z firmami farmaceutycznymi (byłam wtedy za młoda by aż tyle o tym wiedzieć) i powiedziała, że natura nas może wyleczyć, często tylko i aż natura. Powiedziała, że pewnie nieprawidłowo się odżywiam, brak mi witamin, a pewnie (słusznie się domyśliła) nie mam ochoty jeść kilogramami warzyw i owoców i przepisała same witaminy, miałam ich jeszcze więcej niż ty. A witaminę PP brałam 2 razy dziennie, więc wychodzi o ile się nie mylę 400mg. Po 2 miesiącach trądzik zniknął. Nie wiem czy byłam szczęściarą, może po prostu trafiłam wreszcie na dobrego lekarza, więc się nie zrażaj tylko ciesz.
![]()
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2013-01-14 o 07:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dziewczyny, zainteresowałyście mnie tą witaminą PP. Może być po niej wysyp jak np. po bratku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że wysypu nie będzie, bo ona nie oczyszcza, tylko uzupełnia to, czego brakuje organizowi. Ja mam straszny rumień i też chyba zacznę brać PP
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
no to chyba zajde po pp do apteki
![]() co do witamin to polecam nasze polskie A+E ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ale PP jest na receptę, z tego, co mi wiadomo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
to i tak sie dobrze składa, bo ide w tygodniu do lekarza po zwolnienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Jakoś nie chce mi się wierzyć w efekty leczenia tą witaminą (jak i pozostałych). Sądzę, że niedobór musiałby wystąpić w skrajnych przypadkach długoterminowego niedojadania. Bardziej skupiałabym się już na cynku i biotynie mających właściwości wysuszające.
Łykam PP i B2 w dawkach wysoce ponad normę już drugi miesiąc i szału nie ma. Dołożyłam aktualnie ww. cynk i biotynę, zakupiłam też wiesiołka, który dodatkowo upłynnia łój więc powinien przeciwdziałać powstawaniu grudek. Do kompletu powinnam jeszcze dołożyć witaminę A i chrom, ale obawiam się, że to będzie już za dużo dla mojego biednego żołądka i wątroby, atakowanych przez lata antybiotykami od dermatologa. ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
PS. Eliminacja słonych przekąsek i kawy też w ramach walki o piękną cerę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam już wszystkich witamin jakie brałam, dawek tym bardziej. Wiem, że była właśnie PP, prawie każda B, do tego była witamina H i jeszcze cynk. Kawę musiałam wyeliminować ze względu na hemoroidy, ale na cerę też dobrze to wpłynęło, bo cera nie lubi kawy, ostrych przypraw itp.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
wit pp nie wolno łączyć z tabletkami anty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W swojej walce o piękną cerą przerobiłam chyba wszystkie możliwe sposoby. Witamina PP była również. Brałam ją jako dodatek do jakiejś maści, efekty były (pytanie tylko, czy to zasługa maści czy samej witaminy
![]() Myślę jednak, że warto spróbować, nie zniechęcać się lecz wierzyć, że to pomoże. I tak - witamina PP jest na receptę ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja borykam się od dłuższego czasu z trądzikiem na plecach. Próbowałam wielu rzeczy: maści, tabletki, nawet czosnek, który w konsekwencji poparzył mi skórę i potem miałam problem z bliznami ( wiem za głupotę się płaci). Jedna kobieta doradziła mi żeby po prostu stosować krem nivea soft i faktycznie codziennie wieczorem smaruje całe plecy tym kremem ale bardzo dokładnie tak, że na dość duże wypryski nakładam jego grubą warstwę i zostawiam aż sam wsiąknie w skórę. Muszę powiedzieć, że chyba najlepsza metoda i pomaga przynajmniej mi. Stosowałam też maść propolisową, która była równie dobra. Był jednak taki problem,ze straszni brudziła ubrania bo nigdy nie wsiąkała do końca, a tutaj nie ma takiego problemu i dodatkowo krem ładne pachnie i nie jest drogi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ta witamina tylko na receptę z tego co wyczytałam, jak myślicie, czy dużą głupotą będzie kupienie jej w internecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie warto ryzykowac, skoro jest na recepte to lepiej skonsultować to z lekarzem, bo może mas jakieś przeciwslazania do brania pp, poza tym w internecie nie możesz sprawdzić źródła leków.
![]() Edytowane przez LadyElfiee Czas edycji: 2013-01-31 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję, może faktycznie wybiorę się lepiej do lekarza.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.