![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Zostałam proszona na świadka na weselu ale...
Witam, 3 tygodnie temu dowiedziałam się że mój przyjaciel oświadczył się swojej dziewczynie Ilonie i ślub odbędzie się za 3 miesiące. Kacper poprosił mnie abym była Ilony świadkową. No i tu zaczyna się problem bo ja jej jeszcze nie poznałam (jest z innego miasta). Jak można być świadkiem kogoś kogo się nie zna? Gdy zapytałam go, dlaczego ja, on powiedział że Ilony koleżanki albo już zamężne są albo w ciąży. Dziwna sytuacja bo dziewczyna ma 21 lat dopiero... Najgorsze jest to że studiuje w innym mieście i nie będę w stanie przyjeżdżać i jej pomagać (sama jestem w domu raz w miesiącu na weekend). Zastanawiam się czy nie odmówić, ale z jednej strony to mój przyjaciel i wiem, że jemu zależy na tym. Nie wiem co mam robić, przecież będę musiała zorganizować jej wieczór panieński i pomóc jej w różnych rzeczach związanych z weselem...
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zostałam proszona na świadka na weselu ale...
Dziwne
![]() Ja bym odmówiła... bez przesady, nie wierzę że nie znajdzie kogoś kogo ZNA! I nie chciałabym mieć zupełnie obcej osoby za świadkową u siebie.. ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja bym odmówiła, bo przecież się nie znacie. obowiązki świadka są ważne i powinna to być bliska osoba pannie młodej
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a czemu nie mozesz byc jego swiadkowa? a ona wezmie kogos na swiadka?
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zawsze możesz poprosić żeby zorganizował Wam spotkanie. Poznasz ją, chwilę pogadasz i może podejmiesz decyzję.
Ewentualnie na dzień dobry jak tylko będzie temat ślubu spytaj co ona o tym myśli, bo może nawet nie wie że padła taka propozycja. I przy okazji wyjaśnij w jakiej jesteś sytuacji. Że nie będziesz mogła jej poświęcić tyle czasu na przygotowania, szykowanie, szukanie bo po prostu nie będzie Cię na miejscu. Sama może zrezygnować z Twojej pomocy skoro nie będziesz w stanie czynnie jej pomóc. A równie dobrze może się okazać że Twoje "zadanie" zacznie się i skończy tylko na złożeniu podpisu bo koleżanki jej pomogą i we wszystkim doradzą.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też bym odmówiła. Przypuszczam, że ani Ty ani Ona nie będziecie się czuć komfortowo w tej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
nie znasz dziewczyny PRZYJACIELA, z którą on chce wziąć ŚLUB?
![]() Różnie w życiu bywa ale śwaidkiem na ślubie zazwyczaj jest osoba bliska, zwłaszcza dla Panny Młodej jest to moim zdaniem ważna kwestia bo taka osoba wiele może pomóc w przygotowaniach ale i w dzień ślubu, dla mnie sytuacja nie do przyjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
rowniez mnie to zdziwilo
![]()
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... Edytowane przez arrakis Czas edycji: 2013-01-27 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
to zależy czy jego drużbą będzie ktoś z jej strony, tak też może być, mysle że się dogadacie jako dziewczyny i nie ma się czym martwić
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że stan cywilny świadka/świadkowej nie ma nic do rzeczy. Ja miałam siostrę mojego męża (która jest po ślubie), a on mojego brata - 2 najbliższe nam osoby. Co lepsze jest spora różnica wieku między nimi, ale nie było tego aż tak widać
![]() Strasznie to dziwne, że dziewczyna nie ma żadnej koleżanki... tym bardziej twój przyjaciel powinien cię z nią poznać i to ona powinna w razie czego poprosić cię o to abyś została świadkiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Twojego problemu, to ja uważam, że to zły pomysł, żeby byc swiadkiem u kogoś, kogo nawet się nie zna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
właśnie myślałam, że wybrał mnie bo ona wybiera kogoś płci męskiej, ale nie, Kacper będzie miał za świadka swojego najlepszego przyjeciela Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że najlepszym wyjściem jest odmowa, chyba, że świadkowanie ma się sprowadzić jedynie do podpisania dokumentów lub będziesz świadkiem przyjaciela. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Madziocha - teoretycznie rozwódka czy rozwodnik również może być świadkiem, może być nawet osoba innej religii, bo to jest jedynie do podpisania dokumentów, jednak wiadomo księża lubią utrudniać życie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Heh powiedz przyjacielowi, że bycie mężatką nie przeszkadza w byciu świadkową, zatem Panna Młoda ma potencjalne kandydatki na tę rolę. W ogóle co to za tłumaczenie?
![]() |
![]() |
#16 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Powinnaś porozmawiać na osobności z tą dziewczyną bez udziału Twojego przyjaciela,bo może ona wcale nie chce Ciebie za świadkową tylko Twój przyjaciel ma jakieś plany wobec Ciebie.Wybacz ale dla mnie to nienormalne,dziewczyna nawet do Ciebie nie zadzwoniła ,nie zapytała sama.Jakoś ten Twój przyjaciel mi się nie podoba,wszystko sam pozałatwiał,nawet świadkową dla przyszłęj żony też załatwi a ona to co jakas upośledzona czy zmuszona do tego małżeństwa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Belldandy - to w takim razie, żeby się nie okazało, że będziesz załatwiać dużo więcej niż ci się wydaje, co może być stresujące bo nie dość, że jej nie znasz to jeszcze masz kawałek drogi... koleżanka będzie leżeć, a ty będziesz biegała i załatwiała - mam troszkę czarną wizję tego, po tym co napisałaś... Nie wyobrażam sobie, żeby mój tż załatwiał wszystko przed ślubem....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę,że to zależy od dziewczyny.
Powiem Wam,że moją świadkową jest siostra Tż. Absolutnie niczego od niej nie wymagam, ani pomocy w przygotowaniach - czasem się podpytam czy to i to będzie ok, ale nie zawracam jej gitary przygotowaniami. A już z pewnością nie wymagam panieńskiego ani innych takich. Cieszę się,że się zgodziła i będzie - to mi wystarczy ![]() Poznaj się z tą dziewczyną i razem zadecydujcie ![]() Ok, doczytałam. Panna jest jakaś dziwna... może cieszy się,że złapała faceta na ciążę?? :/ Edytowane przez AnonimowaMoni Czas edycji: 2013-01-27 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
zielony stworek
|
Masakra jakas...w zadnym wypadku bym sie nie zgodzila na swiadkowanie!
Cytat:
![]() Moze pogadaj z przyjacielem o innych mozliwosciach, brac kredyt na wesele przy braku zainteresowania panny mlodej, to moze slub w USC by wystarczyl... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- a może Twój przyjaciel ma nadzieję że nie dopuścisz do tego ślubu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Na Twoim miejscu nie byłabym świadkiem,a rozmowa z nią na pewno przyniesie odwrotny skutek,raczej porozmawiaj z rodzicami kolegi może oni go powstrzymają
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
dziwna sytuacja- pierwszy raz o czymś takim słyszę....
dziwny pomysł.... czy ta dziewczyna nie ma żadnych koleżanek, sióstr itp aby prosić "obcą" osobę? Nawet się nie znacie i nie wiadomo czy się polubicie. Moim zdaniem świadkowa powinna być bliską osobą PM-ki tak aby znać ją, jej preferencje itp. Poza tym jeśli nie miała już naprawdę kogo poprosić powinna sama do Ciebie zadzwonić a najlepiej przyjechać a nie załatwiać to przez narzeczonego. Ja bym się nie zgodziła bo czułabym się niekomfortowo... ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
nie chcę Cię matrwić ale bardzo źle to wygląda ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Też znam taką "parkę". Poznali się, wielka miłość, panna zazdrosna o wszystko co się rusza i ma długie nogi
![]() ![]() Jedyne co mogę poradzić Tobie, zdecydowanie odmów bycia świadkową, nie znasz dziewczyny, poza tym nie popierasz tego związku, więc byłoby to conajmniej dziwne gdybyś się zgodziła ![]() Idź na ślub/wesele jako gość i tyle ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
On ma zamiar tak cały czas przy niej skakać?A jak się dziecko urodzi i ona będzie np nie do zniesienia, skoro już teraz ma pozycje roszczeniową?... Skoro jest zazdrosna o wszystkie jego koleżanki, to w takim razie jak Ty masz być jej świadkową? A z tymi hormonami to przesada albo jakaś zagrywka (wytłumaczenie) z jej strony... To fajnie..Jeszcze go wzięła na dziecko..Niech on się poważnie zastanowi nad tym..Porozmawiaj z nim, skoro to Twój przyjaciel i zależy Ci na jego szczęściu to przemów mu do rozsądku... A co jego Rodzice na to?Wiedzą co się u nich dzieje? W przypadku tego co piszesz byłabym absolutnie na NIE w sprawie świadkowania tej dziewczynie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z jednej strony nie chcę się wtrącać (tak jak napisała zuken) ponieważ boję się, że wyjdę na najgorszą. Z drugiej strony już drugą noc spać nie mogłam bo cały czas o tym myślę...
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jeśli się zdecydujesz to ustaliłabym pewne "zasady". Jeśli nie ma już kogo wziąć i bierze "byle kogo" - sorry za określenie, to niech się liczy z tym, że ta osoba jest tylko od podpisania kwitka w Kościele czy tak USC
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.