|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Do dziewczyn, które ukończyły polonistykę lub są na ostatnim roku ;)
Zastanawiam się, czy któraś z Was pisała pracę dyplomową z językoznawstwa? I czy mogłaby mi powiedzieć jak taka praca powinna wyglądać? Wybrałam się na seminarium językowe (z racji mojej amatorskiej fascynacji biolektami, a konkretnie językiem kobiet
), jednak nigdy w życiu nie zajmowałam się badaniem języka! Zatem mam problem, jak zawęzić temat pracy i jak wąski powienien on być w ogóle (dodam, że jest to seminarium licencjackie)? Proszę o pomoc Ps. Oczywiście mogłabym zapytać o to promotorkę, ale nie chcę wyjść na "matoła" i wolałabym wiedzieć COŚ, zanim seminarium rozpocznie się "na dobre"
|
|
|
|
|
#2 |
|
KWC
|
Dot.: Do dziewczyn, które ukończyły polonistykę lub są na ostatnim roku ;)
nie pisałam pracy mgr z językoznawstwa, ale po 4 roku miałam pisemne zaliczenie z j. własnie. Zajmowałam się onomastyką, a potem skupiłam się na samych chrematonimach, więc bawiłam się tylko i wyłącznie nazwami własnymi. Pisałam o nazwach produktów spożywczych
Kumpel natomiast pisał pracę mgr właśnie z językoznawstwa. Z tego co wiem analizował neologizmy Super Expressu ,hehe
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
moj maz pisal z literatury wiec Ci nie pomoge...
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem na czym to zajmowanie się ma polegać
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
KWC
|
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie.
Onomastyka to duży dział językoznawstwa więc wybrałam sobie jedno konkretne zagadnienie, mianowicie nazewnictwo własne wytwórów spożywczych. Onomastyką, jako taką, nie zajmowałam się w ogóle, we wstępie pracy napisałam jedynie co to jest i czego dotyczy. Gdybym miała w swoim badaniu objąć to wszystko, to chyba do dzisiaj bym to pisała |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem o co to jest onomastyka
Chodzi mi o to jak taka praca językowa wygląda w ogóle wybrałaś sobie kilka nazw produktów spożywczych i... ? jak je badałaś? czyli np.: ile rodziałów miała taka praca (w sensie Twoja praca ), pod jakim kątem te nazwy analizowałaś, takie tam podstawowe sprawy (ps. ja po prostu nigdy takiej pracy nie pisałam/nie widziałam, więc w ogóle nie wiem jak ma wyglądać i jak się za to zabrać )
|
|
|
|
|
#7 |
|
KWC
|
aha, no to już wiem o co chodzi
Wybrałam sobie konkretną grupę art. spożywczych ( alkohole wysokoprocentowe a potem zrobiłam podział na nazwy tychże ze wzgledu na: nazwy genetycznie własne, nazwy odosobowe, nazwy powstałe od miejsc geograficznych, nazwy powstałe od przymiotników, itd. Każdą grupę opisałam i dałam mnóstwo przykładów. Dam Ci wzór: W nazewnictwie produktów alkoholowych często pojawiają się przymiotniki o charakterze odtoponimicznym, np.: -Krakowska -Pomorska I tutaj robiłam bardziej szczególową analizę tej grupy |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Super
Praca pewnie była świetna Sama bym chętnie taką przeczytała Ja właśnie powoli wymyślam temat, ale ciągle nie wiem czy mój pomysł jest dobry...(myślę nad czymś takim: Płeć w języku. O różnicach w języku kobiet i mężczyzn na podstawie forów internetowych. )
|
|
|
|
|
#9 |
|
KWC
|
o, świetny pomysł. bardzo mi się podoba.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.

), jednak nigdy w życiu nie zajmowałam się badaniem języka!

Nie wiem na czym to zajmowanie się ma polegać
wybrałaś sobie kilka nazw produktów spożywczych i... ?