Prawo- potrzebuje rady - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-17, 11:06   #1
parislondon
Przyczajenie

Prawo- potrzebuje rady

Potrzebuje kogoś kto studiuje, bądź zna sytuację kogoś kto studiuje prawo.
Mój problem polega na tym, że chcę zdawać historię i geografię oraz prawdopodobnie wos. Wiem, że lepiej by mi wyszło zamiast geografii zdawać rozszerzony polski, ale nie ukrywam niechęci do tego przedmiotu i nie jestem pewna czy podołam.
Dlatego mam parę pytań.
Czy zdając geografię utrudniam sobie drogę do dostania się na ten kierunek?
Czy dałabym radę przygotować się ew. do języka polskiego R kilka miesięcy przed maturą? (z wypracowaniami radzę sobie świetnie, do tego przedmiotu po prostu jestem zniechęcona)
Szczerze mówiąc jak na razie (2 klasa liceum) nie mam pojęcia na jakie kierunki mam szansę z owymi przedmiotami
I jeszcze jedno pytanie:
Czy w związku z obecną reformą uczelnie mogą zmienić wymagane przedmioty? Bo o progi nawet nie pytam...

Edytowane przez parislondon
Czas edycji: 2013-09-17 o 11:16
parislondon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 11:29   #2
Alka195
Przyczajenie

Dot.: Prawo- potrzebuje rady

Polski rozszerzony jest banalny - masz tam samo wypracowanie. Ja pisałam w tym roku, praktycznie z zerowym przygotowaniem. Moja praca w ogóle mi się nie podobała, już na maturze wiedziałam, że nie zdam :P A tu podczas wyników jakie zdziwienie - 60% Więc naprawdę, nie ma się czego bać
Alka195 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 11:49   #3
fd9cd97fbe5e9c6b53251faa190f917156bca5bc_6192f496a3201
Konto usunięte

Jestem typowym umysłem ścisłym, ale "kręci mnie" też prawo, więc się trochę tym interesowałam, choć ostatecznie wylądowałam na wymarzonym kierunku na Politechnice. Startując na prawo warto zdawać polski PR, matematykę zamiennie z historią PR, język obcy PR, nie pamiętam tylko, jak wyglądała sytuacja w WOSem. Nie sądziłam, że geografia też się liczy, choć to pewnie zależy od uczelni. W tym roku na UAM w Poznaniu próg na dzienne wynosił 74,3/100. Mam znajomych na prawie, zarówno na stacjonarnym, jak i niestacjonarnym, więc mogę popytać, gdybyś miała jakieś pytania .
fd9cd97fbe5e9c6b53251faa190f917156bca5bc_6192f496a3201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 12:01   #4
parislondon
Przyczajenie

Jeśli chodzi o Poznań to z tego co czytałam to tam na bank właśnie polski i historia albo wos i obcy. Nie ukrywam, że bardziej się nastawiam na geografia, historia wos niż języki z których jestem słaba i ciężko mi z nimi idzie.
Stary 2013-09-17, 12:37   #5
Hemikryptofit
Raczkowanie

Z zastanowiłaś się po co i na co iść na prawo i co będziesz po tym robić...?
Czy nie zmarnujesz 5 lat ?? Bo tytuł mgr już dawno się zdezaktualizował i nikomu nie imponuje. Prawo to trudna dziedzina i naprawdę w obecnej sytuacji jest bardzo trudno coś ugrać po tym kierunku.
Hemikryptofit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 17:34   #6
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hemikryptofit Pokaż wiadomość
Z zastanowiłaś się po co i na co iść na prawo i co będziesz po tym robić...?
Czy nie zmarnujesz 5 lat ?? Bo tytuł mgr już dawno się zdezaktualizował i nikomu nie imponuje. Prawo to trudna dziedzina i naprawdę w obecnej sytuacji jest bardzo trudno coś ugrać po tym kierunku.
Zdaje sobie z tego sprawę, ale skoro już mówimy o rynku pracy w Polsce... czy przypadkiem nie mamy takiej sytuacji po każdym kierunku?

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Zdaje sobie z tego sprawę, ale skoro już mówimy o rynku pracy w Polsce... czy przypadkiem nie mamy takiej sytuacji po każdym kierunku? Nie wspominając o kierunkach powiedzmy humanistycznych? Nie wiem na co by trzeba było iść, żeby ktoś powiedział, że na pewno będę miała po tym zajęcie
Stary 2013-09-17, 18:53   #7
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Zdaje sobie z tego sprawę, ale skoro już mówimy o rynku pracy w Polsce... czy przypadkiem nie mamy takiej sytuacji po każdym kierunku?
Nie, nie mamy.
Są kierunki po których konkretną prace znajdziesz bez problemu i wcale nie musi być to, skądnikąd - przereklamowana politechnika.

Cytat:
ie wiem na co by trzeba było iść, żeby ktoś powiedział, że na pewno będę miała po tym zajęcie
Prawo spec. doradca podatkowy ( musisz zdać egzamin na doradce podatkowego, aplikacja typu radca/adwokat nie jest wymagana, ale "nice to have" ) - do Big4 przyjmą Cię z pocałowaniem ręki.

Problem w tym, że podatki to hardcore, więc lepiej sprawdź na co się piszesz, bo adwokaty itd. to jest przy tym pryszcz.

Jeśli nie przepadasz za matmą, to może też iść np. na finanse ( FiR ), jeśli nie będziesz się obijać na studiach, to z pracą nie będzie problemu ( szczególnie w dużych miastach ).

Nie bez znaczenia jest też miejsce studiowania / pracowania, generalnie:

Warszawa > Wrocław = Poznań = Katowice >>>>>>>>>>>> reszta.
Japanication jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 19:47   #8
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Nie, nie mamy.
Są kierunki po których konkretną prace znajdziesz bez problemu i wcale nie musi być to, skądnikąd - przereklamowana politechnika.

Prawo spec. doradca podatkowy ( musisz zdać egzamin na doradce podatkowego, aplikacja typu radca/adwokat nie jest wymagana, ale "nice to have" ) - do Big4 przyjmą Cię z pocałowaniem ręki.

Problem w tym, że podatki to hardcore, więc lepiej sprawdź na co się piszesz, bo adwokaty itd. to jest przy tym pryszcz.

Jeśli nie przepadasz za matmą, to może też iść np. na finanse ( FiR ), jeśli nie będziesz się obijać na studiach, to z pracą nie będzie problemu ( szczególnie w dużych miastach ).

Uwielbiam matematykę i nie ukrywam, że marzy mi się jakiś kierunek matematyczny, ale na zmianę profilu już za późno Warszawa w ogóle mnie nie satysfakcjonuje, nawet nie biorę pod uwagę tego miasta gdy będę szła na studia.
Wrocław za daleko, Katowice również, myślę o Łódź (tutaj wiem, że ciężko ponoć z pracą)/Poznań/Gdańsk/Kraków
Moje ambicje mnie prędzej wykończą, więc o obijaniu się nie ma mowy Im coś trudniejszego, tym większą mam frajdę

Czas edycji: 2013-09-17 o 19:48
Stary 2013-09-17, 20:00   #9
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez parislondon Pokaż wiadomość
Uwielbiam matematykę i nie ukrywam, że marzy mi się jakiś kierunek matematyczny, ale na zmianę profilu już za późno Warszawa w ogóle mnie nie satysfakcjonuje, nawet nie biorę pod uwagę tego miasta gdy będę szła na studia.
Wrocław za daleko, Katowice również, myślę o Łódź (tutaj wiem, że ciężko ponoć z pracą)/Poznań/Gdańsk/Kraków
Moje ambicje mnie prędzej wykończą, więc o obijaniu się nie ma mowy Im coś trudniejszego, tym większą mam frajdę
Profil w LO nie ma znaczenia, a biorąc pod uwagę miasta - łatwo Ci się będzie dostać.

Na czystą "Matematykę" na UAM nie ma progów raczej, na PP mogą być, ale raczej wątpię - składasz papiery = jesteś.
Na UŁ napewno progów nie ma, na PŁ nie wiem, ale raczej też nie.
Tyle, że matematyki nie ma sensu studiować byle gdzie, najlepsze miejsca to Wrocław i Kraków z najlepiej prowadzoną w Polsce specjalizacją "matematyka finansowa i nauka aktuarialna".

Co zostaje - stawiałbym na Poznań, to bardzo konkretne miasto, Łódź nieco ssie, ale poziom nauczania mają równie dobry co w Poznaniu.

A tak w Poznaniu to hmm np. UE mógłby pod Ciebie pasować:

- Informatyka i Ekonometria spec. Analityka Gospodarcza ( w Katowicach i Wrocławiu jest "czysta" Analityka Gospodarcza - bez informatyki, na bezprogowym UŁ - AG, ale jest trochę informatyki też )
- Finanse i Rachunkowość na UE - WZ, spec. inżynieria finansowa i podobne ( sporo matmy )
- wspomniana Matematyka - ale w Poznaniu czy to UAM czy PP to tak <meh, meh>
- Informatyka na UAM ( jeśli chcesz coś z IT )

tyle na "dzień dobry" przyszło mi do głowy - wszystko wymienione jest dobre/bardzo dobre i praktycznie bezprogowe, dostaniesz się bez problemu.
Problemem jest tylko FiR, ale wcale też specjalnie wygórowanego progu nie ma.

Gorzej z kierunkami inżynierskimi - to będzie ciężko bez matmy R. z dobrym wynikiem, ale ona jest, że tak powiem "doable"...rób Operon na pałę.

Edytowane przez Japanication
Czas edycji: 2013-09-17 o 20:03
Stary 2013-09-17, 20:03   #10
P0m
Rozeznanie

Cytat:
Nie musisz zmieniać profilu. Byłam na humanie i w 3 klasie zaczęłam naukę do rozszerzonej matmy, w 2 klasie się zdecydowałam i wtedy zaczęłam jakieś podstawy, ale i tak najwięcej, jak nie wszystkiego wyuczyłam się w 3 klasie
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 20:48   #11
blessya_
Raczkowanie

ja matmy R sie uczyłam od października do kwietnia w 3 kl, i jestem na automatyce i robotyce na PWr
blessya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 20:58   #12
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Profil w LO nie ma znaczenia, a biorąc pod uwagę miasta - łatwo Ci się będzie dostać.

Na czystą "Matematykę" na UAM nie ma progów raczej, na PP mogą być, ale raczej wątpię - składasz papiery = jesteś.
Na UŁ napewno progów nie ma, na PŁ nie wiem, ale raczej też nie.
Tyle, że matematyki nie ma sensu studiować byle gdzie, najlepsze miejsca to Wrocław i Kraków z najlepiej prowadzoną w Polsce specjalizacją "matematyka finansowa i nauka aktuarialna".

Co zostaje - stawiałbym na Poznań, to bardzo konkretne miasto, Łódź nieco ssie, ale poziom nauczania mają równie dobry co w Poznaniu.

A tak w Poznaniu to hmm np. UE mógłby pod Ciebie pasować:

- Informatyka i Ekonometria spec. Analityka Gospodarcza ( w Katowicach i Wrocławiu jest "czysta" Analityka Gospodarcza - bez informatyki, na bezprogowym UŁ - AG, ale jest trochę informatyki też )
- Finanse i Rachunkowość na UE - WZ, spec. inżynieria finansowa i podobne ( sporo matmy )
- wspomniana Matematyka - ale w Poznaniu czy to UAM czy PP to tak <meh, meh>
- Informatyka na UAM ( jeśli chcesz coś z IT )

tyle na "dzień dobry" przyszło mi do głowy - wszystko wymienione jest dobre/bardzo dobre i praktycznie bezprogowe, dostaniesz się bez problemu.
Problemem jest tylko FiR, ale wcale też specjalnie wygórowanego progu nie ma.

Gorzej z kierunkami inżynierskimi - to będzie ciężko bez matmy R. z dobrym wynikiem, ale ona jest, że tak powiem "doable"...rób Operon na pałę.
Cytat:
Napisane przez P0m Pokaż wiadomość
Nie musisz zmieniać profilu. Byłam na humanie i w 3 klasie zaczęłam naukę do rozszerzonej matmy, w 2 klasie się zdecydowałam i wtedy zaczęłam jakieś podstawy, ale i tak najwięcej, jak nie wszystkiego wyuczyłam się w 3 klasie
Cytat:
Napisane przez blessya_ Pokaż wiadomość
ja matmy R sie uczyłam od października do kwietnia w 3 kl, i jestem na automatyce i robotyce na PWr
Zazdroszczę Wam szczerze mówiąc, ale ja mimo, że matematyczkę mam świetną, ale też bardzo wymagającą... Nie wiem czy w swojej karierze dopuściła kogoś z humana do rozszerzenia Nawet jeśli, to by mnie zamęczyła z materiałem A dodatkowo do geły uczę się sama, pomijając, że nauczyciel mnie wyśmiał
O wynik matury P się jakoś wybitnie nie martwię. Tak jak mówiłam- matematykę uwielbiam, matematyczkę mam wręcz zaj*, więc w głębi duszy liczę na powyżej 80% (żebym się nie przeliczyła )

Czas edycji: 2013-09-17 o 21:01
Stary 2013-09-17, 21:27   #13
P0m
Rozeznanie

moja matematyczka nawet nie wiedziała, że zdaje matmę na rozszerzeniu, dopiero w dniu matury zapytała się co robię w szkole i czemu miałaby nie dopuścić, zawsze możesz spróbować.
Ale po fakcie żałuję, że jej nie powiedziałam, może by mnie bardziej zmotywowała jak na samouka wynik 70%, to z pomocą nauczycielki mogłoby być lepiej.

Edytowane przez P0m
Czas edycji: 2013-09-17 o 21:35
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 22:11   #14
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez P0m Pokaż wiadomość
moja matematyczka nawet nie wiedziała, że zdaje matmę na rozszerzeniu, dopiero w dniu matury zapytała się co robię w szkole i czemu miałaby nie dopuścić, zawsze możesz spróbować.
Ale po fakcie żałuję, że jej nie powiedziałam, może by mnie bardziej zmotywowała jak na samouka wynik 70%, to z pomocą nauczycielki mogłoby być lepiej.
Myślę, że dla samouka wynik 70% to ogromny sukces, tylko pogratulować
Dziękuję wszystkim za motywacje i rady
Stary 2013-09-17, 22:35   #15
Hemikryptofit
Raczkowanie

Żartujesz...nie rozumiem Twoich problemów. Przecież jesteś dopiero w II lo, masz mnóstwo czasu. Ja też uczyłam się sama i dość późno zaczęłam, zdałam na 82% R. Kupujesz dobry zbiorek ( to podstawa ) i ryjesz zadania na blachę ). Poza tym to nie wiem co tu do rzeczy ma nauczyciel i kwestia jego zapatrywania się na tą sprawę. Moja nauczycielka taka samo nie widziała co ja zdaję.

Edytowane przez Hemikryptofit
Czas edycji: 2013-09-17 o 22:39

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 22:39   #16
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Żartujesz...nie rozumiem Twoich problemów. Przecież jesteś dopiero w II lo, masz mnóstwo czasu. Ja też uczyłam się sama i dość późno zaczęłam, zdałam na 82% R. Kupujesz dobry zbiorek ( to podstawa ) i ryjesz zadania na blachę ). Poza tym to nie wiem co tu do rzeczy ma nauczyciel i kwestia jego zapatrywania się na tą kwestię. Moja nauczycielka taka samo nie widziała co ja zdaję.

Bzdury mój drogi, fakt prawo podatkowe można określić jako hardcore, ale zostanie dobry adwokatem z trudniejszych działek np cywilne, ochrona własności intelektualnej itp. jest jeszcze trudniejsze.
Szczerze mówiąc obawiam się trochę podejmowania się nauki tak późno, dlatego martwię się na zaś
Stary 2013-09-17, 22:43   #17
czikabomb
Raczkowanie

na niektóre uczelnie polski na prawo się nie liczy w ogóle, np. na UJ.
a jeśli chcesz zdawać ten przedmiot w innym celu, to polecam po prostu rozwiązywać klucze maturalne, bo to największa pułapka, dużo szczegółów, ale to można wyćwiczyć
czikabomb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 22:53   #18
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez czikabomb Pokaż wiadomość
na niektóre uczelnie polski na prawo się nie liczy w ogóle, np. na UJ.
a jeśli chcesz zdawać ten przedmiot w innym celu, to polecam po prostu rozwiązywać klucze maturalne, bo to największa pułapka, dużo szczegółów, ale to można wyćwiczyć
Boje się, że wymagane przedmioty zmienią się przez tą nową reformę
Stary 2013-09-18, 10:12   #19
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Nie, nie mamy.

Masz jakiś inny złoty środek, niż doradca podatkowy, geniuszu?

Nie pytam dla własnego interesu, bo chociaż studiuję mało przyszłościową zdaniem wielu bohemistykę, to akurat liczy się dla mnie w niej coś więcej, niż moje możliwości na rynku pracy, zwłaszcza, że zamierzam zostać na uczelni - pytam, bo mnie drażnisz.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-18, 18:59   #20
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Masz jakiś inny złoty środek, niż doradca podatkowy
MSZ.

Cytat:
to akurat liczy się dla mnie w niej coś więcej, niż moje możliwości na rynku pracy, zwłaszcza, że zamierzam zostać na uczelni
1) No dopóki jest się na utrzymaniu rodziców, to tak - są istotniejsze rzeczy niż przyszła praca.
Podkreślam "dopóki".

2) Powodzonka. :F
Stary 2013-09-18, 21:28   #21
20160901857
Konto usunięte

Odp: Dot.: Prawo- potrzebuje rady

Cytat:
Boje się, że wymagane przedmioty zmienią się przez tą nową reformę
Watpie, ze sie zmienia. Raczej na pewno bedzie historia/wos, ewentualnie R polski albo matma/geo. Tak jest od wielu lat i reformy tutaj nie maja wielkiego wplywu. Po prostu to sa przedmioty, ktore najlepiej "pasuja" do kierunku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 21:46   #22
parislondon
Przyczajenie

Dot.: Odp: Dot.: Prawo- potrzebuje rady

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Watpie, ze sie zmienia. Raczej na pewno bedzie historia/wos, ewentualnie R polski albo matma/geo. Tak jest od wielu lat i reformy tutaj nie maja wielkiego wplywu. Po prostu to sa przedmioty, ktore najlepiej "pasuja" do kierunku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Wiem o tym, ale obawiam się właśnie, że na uczelnie, które obecnie wymaganymi przedmiotami "najbardziej mi pasują" zmienią w przedmiotach pierwszej kat. historię na polski, a w drugiej zażyczą sobie albo historii, albo wosu to niestety, ale nie urządza mnie to

Czas edycji: 2013-09-18 o 21:47
Stary 2013-09-18, 22:04   #23
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Wiem o tym, ale obawiam się właśnie, że na uczelnie, które obecnie wymaganymi przedmiotami "najbardziej mi pasują" zmienią w przedmiotach pierwszej kat. historię na polski, a w drugiej zażyczą sobie albo historii, albo wosu to niestety, ale nie urządza mnie to
Nikłe szanse, tam gdzie był polski i historia, tam będzie polski historia.
Tam gdzie była historia i wos, tam będzie historia i wos.

To, że każdy z tych przedmiotów nijak się ma do prawa, to inny temat.
Nasłuchałem się wieeelu opinii, że najbardziej start na prawie ułatwia...rozszerzona matematyka.
I to wcale nie jest żart.

REKLAMA
Stary 2013-09-18, 22:44   #24
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
Nikłe szanse, tam gdzie był polski i historia, tam będzie polski historia.
Tam gdzie była historia i wos, tam będzie historia i wos.

To, że każdy z tych przedmiotów nijak się ma do prawa, to inny temat.
Nasłuchałem się wieeelu opinii, że najbardziej start na prawie ułatwia...rozszerzona matematyka.
I to wcale nie jest żart.
Nic dziwnego, skoro rozszerzona mata jest na niektórych uczelniach jako przedmiot drugi w tabelach
Stary 2013-09-19, 01:40   #25
Hemikryptofit
Raczkowanie

A niby dlaczego ? Na prawie to nic nie ułatwia startu jeśli chodzi o wiedzę wyniesioną z lo, bo wszystkie te przedmioty nie mają z prawem jako dziedziną nic wspólnego. Ona jest jakby to powiedzieć "jedyna w swoim rodzaju ".
Poza tym parislondon Twój dylemat jest dla mnie naprawdę absurdalny...
Stary 2013-09-19, 08:35   #26
parislondon
Przyczajenie

Cytat:
A niby dlaczego ? Na prawie to nic nie ułatwia startu jeśli chodzi o wiedzę wyniesioną z lo, bo wszystkie te przedmioty nie mają z prawem jako dziedziną nic wspólnego. Ona jest jakby to powiedzieć "jedyna w swoim rodzaju ".
Poza tym parislondon Twój dylemat jest dla mnie naprawdę absurdalny...
A to niby dlaczego? Nie widzę nic absurdalnego w tym, że nie chce w trzeciej klasie obudzić się z ręką w nocniku Niestety, ale mój rocznik jeśli chodzi o przygotowanie do matury ma nieco utrudnione zadanie.
Stary 2013-09-19, 13:39   #27
chattygirl
Przyczajenie

Cytat:
MSZ.

1) No dopóki jest się na utrzymaniu rodziców, to tak - są istotniejsze rzeczy niż przyszła praca.
Podkreślam "dopóki".

2) Powodzonka. :F
MSZ? o co dokładniej w tym chodzi ?
chattygirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2013-09-19, 15:19   #28
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chattygirl Pokaż wiadomość
MSZ? o co dokładniej w tym chodzi ?
No ja wszystko rozumiem, ale żeby tak popularny skrót sprawiał Ci problemy...google it.
Stary 2013-09-19, 15:58   #29
chattygirl
Przyczajenie

Cytat:
No ja wszystko rozumiem, ale żeby tak popularny skrót sprawiał Ci problemy...google it.
tutaj nie chodzi o rozszyfrowanie skrotku,bo to kazdy zrobi, lecz o konkrety czym mozna sie zajmowac
chattygirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-19, 16:24   #30
savva
Raczkowanie

.

Edytowane przez savva
Czas edycji: 2014-08-12 o 17:10
savva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości