![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prawo- potrzebuje rady
Potrzebuje kogoś kto studiuje, bądź zna sytuację kogoś kto studiuje prawo.
Mój problem polega na tym, że chcę zdawać historię i geografię oraz prawdopodobnie wos. Wiem, że lepiej by mi wyszło zamiast geografii zdawać rozszerzony polski, ale nie ukrywam niechęci do tego przedmiotu i nie jestem pewna czy podołam. Dlatego mam parę pytań. Czy zdając geografię utrudniam sobie drogę do dostania się na ten kierunek? Czy dałabym radę przygotować się ew. do języka polskiego R kilka miesięcy przed maturą? (z wypracowaniami radzę sobie świetnie, do tego przedmiotu po prostu jestem zniechęcona) Szczerze mówiąc jak na razie (2 klasa liceum) nie mam pojęcia na jakie kierunki mam szansę z owymi przedmiotami ![]() I jeszcze jedno pytanie: Czy w związku z obecną reformą uczelnie mogą zmienić wymagane przedmioty? Bo o progi nawet nie pytam... Edytowane przez parislondon Czas edycji: 2013-09-17 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Prawo- potrzebuje rady
Polski rozszerzony jest banalny - masz tam samo wypracowanie. Ja pisałam w tym roku, praktycznie z zerowym przygotowaniem. Moja praca w ogóle mi się nie podobała, już na maturze wiedziałam, że nie zdam :P A tu podczas wyników jakie zdziwienie - 60%
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jestem typowym umysłem ścisłym, ale "kręci mnie" też prawo, więc się trochę tym interesowałam, choć ostatecznie wylądowałam na wymarzonym kierunku na Politechnice. Startując na prawo warto zdawać polski PR, matematykę zamiennie z historią PR, język obcy PR, nie pamiętam tylko, jak wyglądała sytuacja w WOSem. Nie sądziłam, że geografia też się liczy, choć to pewnie zależy od uczelni. W tym roku na UAM w Poznaniu próg na dzienne wynosił 74,3/100. Mam znajomych na prawie, zarówno na stacjonarnym, jak i niestacjonarnym, więc mogę popytać, gdybyś miała jakieś pytania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o Poznań to z tego co czytałam to tam na bank właśnie polski i historia albo wos i obcy. Nie ukrywam, że bardziej się nastawiam na geografia, historia wos niż języki z których jestem słaba i ciężko mi z nimi idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z zastanowiłaś się po co i na co iść na prawo i co będziesz po tym robić...?
Czy nie zmarnujesz 5 lat ?? Bo tytuł mgr już dawno się zdezaktualizował i nikomu nie imponuje. Prawo to trudna dziedzina i naprawdę w obecnej sytuacji jest bardzo trudno coś ugrać po tym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Zdaje sobie z tego sprawę, ale skoro już mówimy o rynku pracy w Polsce... czy przypadkiem nie mamy takiej sytuacji po każdym kierunku? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Są kierunki po których konkretną prace znajdziesz bez problemu i wcale nie musi być to, skądnikąd - przereklamowana politechnika. Cytat:
Problem w tym, że podatki to hardcore, więc lepiej sprawdź na co się piszesz, bo adwokaty itd. to jest przy tym pryszcz. ![]() Jeśli nie przepadasz za matmą, to może też iść np. na finanse ( FiR ), jeśli nie będziesz się obijać na studiach, to z pracą nie będzie problemu ( szczególnie w dużych miastach ). Nie bez znaczenia jest też miejsce studiowania / pracowania, generalnie: Warszawa > Wrocław = Poznań = Katowice >>>>>>>>>>>> reszta. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wrocław za daleko, Katowice również, myślę o Łódź (tutaj wiem, że ciężko ponoć z pracą)/Poznań/Gdańsk/Kraków Moje ambicje mnie prędzej wykończą, więc o obijaniu się nie ma mowy ![]() ![]() Edytowane przez parislondon Czas edycji: 2013-09-17 o 19:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na czystą "Matematykę" na UAM nie ma progów raczej, na PP mogą być, ale raczej wątpię - składasz papiery = jesteś. Na UŁ napewno progów nie ma, na PŁ nie wiem, ale raczej też nie. Tyle, że matematyki nie ma sensu studiować byle gdzie, najlepsze miejsca to Wrocław i Kraków z najlepiej prowadzoną w Polsce specjalizacją "matematyka finansowa i nauka aktuarialna". Co zostaje - stawiałbym na Poznań, to bardzo konkretne miasto, Łódź nieco ssie, ale poziom nauczania mają równie dobry co w Poznaniu. A tak w Poznaniu to hmm np. UE mógłby pod Ciebie pasować: - Informatyka i Ekonometria spec. Analityka Gospodarcza ( w Katowicach i Wrocławiu jest "czysta" Analityka Gospodarcza - bez informatyki, na bezprogowym UŁ - AG, ale jest trochę informatyki też ) - Finanse i Rachunkowość na UE - WZ, spec. inżynieria finansowa i podobne ( sporo matmy ) - wspomniana Matematyka - ale w Poznaniu czy to UAM czy PP to tak <meh, meh> - Informatyka na UAM ( jeśli chcesz coś z IT ) tyle na "dzień dobry" przyszło mi do głowy - wszystko wymienione jest dobre/bardzo dobre i praktycznie bezprogowe, dostaniesz się bez problemu. Problemem jest tylko FiR, ale wcale też specjalnie wygórowanego progu nie ma. Gorzej z kierunkami inżynierskimi - to będzie ciężko bez matmy R. z dobrym wynikiem, ale ona jest, że tak powiem "doable"...rób Operon na pałę. ![]() Edytowane przez Japanication Czas edycji: 2013-09-17 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ja matmy R sie uczyłam od października do kwietnia w 3 kl, i jestem na automatyce i robotyce na PWr
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() O wynik matury P się jakoś wybitnie nie martwię. Tak jak mówiłam- matematykę uwielbiam, matematyczkę mam wręcz zaj*, więc w głębi duszy liczę na powyżej 80% (żebym się nie przeliczyła ![]() Edytowane przez parislondon Czas edycji: 2013-09-17 o 21:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
moja matematyczka nawet nie wiedziała, że zdaje matmę na rozszerzeniu, dopiero w dniu matury zapytała się co robię w szkole
![]() Ale po fakcie żałuję, że jej nie powiedziałam, może by mnie bardziej zmotywowała ![]() Edytowane przez P0m Czas edycji: 2013-09-17 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Żartujesz...nie rozumiem Twoich problemów. Przecież jesteś dopiero w II lo, masz mnóstwo czasu. Ja też uczyłam się sama i dość późno zaczęłam, zdałam na 82% R. Kupujesz dobry zbiorek ( to podstawa ) i ryjesz zadania na blachę ). Poza tym to nie wiem co tu do rzeczy ma nauczyciel i kwestia jego zapatrywania się na tą sprawę. Moja nauczycielka taka samo nie widziała co ja zdaję.
Edytowane przez Hemikryptofit Czas edycji: 2013-09-17 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
na niektóre uczelnie polski na prawo się nie liczy w ogóle, np. na UJ.
a jeśli chcesz zdawać ten przedmiot w innym celu, to polecam po prostu rozwiązywać klucze maturalne, bo to największa pułapka, dużo szczegółów, ale to można wyćwiczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz jakiś inny złoty środek, niż doradca podatkowy, geniuszu? Nie pytam dla własnego interesu, bo chociaż studiuję mało przyszłościową zdaniem wielu bohemistykę, to akurat liczy się dla mnie w niej coś więcej, niż moje możliwości na rynku pracy, zwłaszcza, że zamierzam zostać na uczelni - pytam, bo mnie drażnisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Podkreślam "dopóki". ![]() 2) Powodzonka. :F |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Prawo- potrzebuje rady
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Prawo- potrzebuje rady
Cytat:
![]() Edytowane przez parislondon Czas edycji: 2013-09-18 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tam gdzie była historia i wos, tam będzie historia i wos. To, że każdy z tych przedmiotów nijak się ma do prawa, to inny temat. ![]() Nasłuchałem się wieeelu opinii, że najbardziej start na prawie ułatwia...rozszerzona matematyka. I to wcale nie jest żart. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A niby dlaczego ? Na prawie to nic nie ułatwia startu jeśli chodzi o wiedzę wyniesioną z lo, bo wszystkie te przedmioty nie mają z prawem jako dziedziną nic wspólnego. Ona jest jakby to powiedzieć "jedyna w swoim rodzaju ".
Poza tym parislondon Twój dylemat jest dla mnie naprawdę absurdalny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez savva Czas edycji: 2014-08-12 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:00.