Korepetycje online - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-21, 13:44   #1
Agatek23
Przyczajenie

Korepetycje online

Cześć,

Od dłuższego czasu śledzę forum, ale dopiero teraz założyłam konto gdyż mam pytanie. A mianowicie czy ktoś z was korzystał może z takiej formy korepetycji jak korepetycje online? Zastanawiam się nad takim wyjściem dla mojego syna, ale nie wiem na ile jest to dobre i czy może nie warto poświęcić trochę więcej czasu żeby dowieźć go do korepetytora.

Co o tym sądzicie?

Z góry dzięki za odp.

Agata
Agatek23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 11:52   #2
Agatek23
Przyczajenie

Dot.: Korepetycje online

Macie może jakieś doświadczenia?

Głównie chodzi mi o serwis http://dobrekorepetycje.pl/ bo takie coś znalazłam.
Agatek23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 09:30   #3
bwagner
Przyczajenie

Nie miałam do czynienia z podobnymi serwisami ale mam trochę do powiedzenia na ten temat z racji zawodu.
Agatek ty najlepiej znasz swojego syna i zastanów się czy brak bezpośredniego kontaktu z nauczycielem byłby dla niego dobry? Według mnie bezpośrednia interakcja między nauczycielem a uczniem jest kluczowa i stanowi o sukcesie nauczania. Uważam że nauczyciel który pozna ucznia osobiście jest w stanie dostosować program, czas dla tego konkretnego ucznia by nauka była dla tego konkretnego ucznia przyjemna. I wydaje mi się że taka jest idea korepetycji i uczenia prywatnego. Pozdrawiam
bwagner jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 14:21   #4
aga__tka
Zakorzenienie

Przez jakiś czas udzielałam korepetycji w ten sposób.
Moim zdaniem dużo zależy od przedmiotu...
(Udzielałam korepetycji z fizyki i angielskiego w ten sposób)
Mimo że serwisy korepetycyjne (tego o którym piszesz nie znam, więc nie wiem jak tam, ale myślę że warto to ew. sprawdzić przed wykupieniem lekcji) oferują coś w stylu tablicy do komunikacji pomiędzy uczniem a nauczycielem (oprócz głosu) to jednak do przedmiotów takich jak matematyka czy fizyka, kartka jest zdecydowanie wygodniejsza... (poza tym na kartce zarówno uczeń jak i nauczyciel bedzie szybciej pisał - szczególnie wzory, rysunki, więc godzina korepecycji za twoje pieniążki będzie bardziej efektywna),
czasem jednak może się okazać jedynym szybkim wyjściem ;P
W tym serwisie, w którym ja prowadziłam korepetycje (2 lata temu i nie wiem czy ten serwis jeszcze istnieje), dzieci które miały wykupione korepetycje mogły skorzystać z szybkiej porady różnych nauczycieli w czasie ich dyżurów...
Poza tym rzeczywiście jeśli nauczyciel jest dobry i sie stara, to nawet korepetycje z fizyki mogą być efektywne (np wcześniej zadajemy uczniowi zadanie, on je rozwiązuje, skanuje, a na korepetycjach nauczyciel sprawdza i tlumaczy błędy...) albo w momencie, kiedy nauczyciel wie jaki materiał będzie przerabiany na korepetycjach i wcześniej przygotuje sobie pomoce pod konkretnego ucznia.

Teraz o angielskim
Prowadziłam korepetycje przez internet i uważam że nawet całkiem sensownie to wychodziło... ale mieliśmy przed sobą tę samą książkę...
Myślę też że sensowne są również konwersacje - bo wtedy nie ma aż takiego znaczenia czy są prowadzone face to face czy on-line...
nawet gramatykę da się zrobić, bo wpisywanie tekstu nie trwa tyle co wzorów...

Podsumowując - sądzę że czy korepetycje on-line mają sens, zależy w dużej mierze od przedmiotu... ale nawet trudne przedmioty można sprawdzić wykupując lekcję próbną...
Pozostaje jednak faktem to co napisala poprzedniczka - bezpośredni kontak w tej formie nauczania jaką są korepetycje jest bardzo ważny i pozwala na dostosowanie do ucznia. Ja osobiście decydowałabym się na tę formę korepetycji tylko jeśli nie udałoby mi się znaleźć dobrych korepetycji w inny sposób... (ps. warto sprawdzić czy dziecko ma efekty po korepetycjach - niestety nie zawsze po dobrych korepetycjach pierwszy sprawdzian uda się napisać lepiej... = bo dobry korepetytor sięgnie do braków i może przed pierwszym sprawdzianem nie zdążyć, ale efekty jakieś powinny jednak byc ;P )

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2010-01-27 o 14:24
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 13:50   #5
andre1090
BAN stały

Co sądzicie o tej stronie? www.nieopłacona_reklama

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2013-01-31 o 07:36
andre1090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości