|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziwna sprawa :(
Witam Was moje drogie, mam do was pytanko i proszę o porady.
Od kwietnia biorę alvesco 120 i strasznie przytyłam, przeczytałam gdzieś, że wziew zawiera sterydy od których się tyje. Słodycze i inne kaloryczne rzeczy ograniczyłam do minimum a moja waga nie spadła wręcz zwiększyła się. Nie mam pojęcia co zrobić , może jakaś dieta, myślę też nad odstawieniu leku. Co byście zrobiły na moim miejscu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziwna sprawa :(
Na pewno nie odstawiłabym leku. Przynajmniej nie na własną rękę, tylko ew. po konsultacji z lekarzem. Może ten sam lekarz rozwieje wątpliwości odnośnie tycia?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Musisz porozmawiać z lekarzem. Ten lek jest glikokortykosteroidem, więc przybierasz na wadze, bo lek wzmaga apetyt.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Powiedziałam lekarzowi że tyję i to bardzo a pani do mnie że ona nic nie słyszała że powoduje on tycie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
To w takim razie dziwna ta Pani doktor.
wiadomo że kortykosteroidy przy dłuższym stosowaniu mogą zaburzać gospodarkę węglowodanową organizmu. Zbadaj sobie też od czasu do czasu cukier, bo takie leki mogą na niego wpływać. Alvesco to głównie substancja zwana Cyklezonidem. Teoretycznie nie powinna powodować tycia. Dużo zależy też od dawki. Ważne również jest czy przyjmujesz jeszcze jakieś inne leki? Może po prostu doszło do jakiejś interakcji między nimi? W żadnym wypadku nie powinnaś zaprzestać SAMA brania tego leku. Mój tata jest astmatykiem od kilkunastu lat i alvesco to tez jeden z przyjmowanych przez niego leków.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.