![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Lifestyle i PESEL
Chciałam założyć sobie kartę klubu Lifestyle [dla niezorientowanych: karta lojalnościowa Superpharm]. Ze zdziwieniem odkryłam, ze z jakiegoś nie zrozumiałego powodu wymagają podania PESELu. Argumenty podane w regulaminie [identyfikacja osoby w celu naliczenia punktów przy braku karty lub jej wyrobienia w razie zgubienia] do mnie nie przemawiają, bo nigdy w żadnym programie lojalnościowym nie potrzebowali takich moich danych.
Z założenia karty pewnie zrezygnuję, choć nie ukrywam, że mnie to irytuje - czasem można naprawdę fajne promocje spotkać. Zastanawiam się jednak czy po prostu ja jestem taka czuła na punkcie PESELu, czy podawanie go w takich miejscach do takich baz danych faktycznie zakrawa na szastanie nim gdzie popadnie? Może ja po prostu przesadzam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lifestyle i PESEL
ja nie mialam z tym problemu
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A ja Cię rozumiem bo z tego samego powodu nie założyłam tej karty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
PESEL jest po to, żeby z niego korzystać (bo wygodniej jest podać datę urodzenia i pięć cyferek niż wszystkie dane pomagające odróżnić jedną Anię Kowalską od drugiej), a nie się z nim tajniaczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przecież i tak podaje się wszystkie dane więc po co pesel? Nie jest niezbędny, a w złych rękach może narobić mnóstwo problemów. Nie mówię że Superpharm wykorzysta te dane ale dla hakerów to łakomy kąsek. Każdy swoją prywatnością niech zarządza jak chce, ja zakładam że lepiej być ostrożnym niż mieć parę procent rabatu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
PESEL to nie są dane wrażliwe, więc ja nie miałam problemu z założeniem tej karty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale są to dane, które są wymagane przy załatwianiu spraw urzędowych czy bankowych. Nie martwi Was to, ze byle jaki sklep wymaga od Was podawania takich danych? Teoretycznie wiem, że nie mają prawa ich rozdawać na prawo i lewo i wykorzystywać. W praktyce numer PESEL identyfikuje Was dość... wyraźnie. Nie martwi Was to, ze w razie wycieku danych, ktoś może Wasze dane wykorzystać? Szczególnie w kraju, w którym historie o tym, że urzędnik podaje informacje bez wylegitymowania osoby pytającej są niemal codziennością?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no, ale co wtedy mi zrobi ten ktos jak juz ma moj pesel, konto mi okradnie, weźmie kredyt na moj pesel czy juz nie wiem co, to i bez tego moze zrobic, jak mu zalezy
bez przesady, bo niedlugo wlasnego cienia bedziemy sie bali
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ale samym PESELem nic się nie załatwi! Nie wiem, jak sobie to wyobrażacie. Imienia i nazwiska również się używa w banku i urzędzie. Jak Was pani w sklepie przy kupnie alkoholu o dowód prosiła, to zasłaniałyście palcem, żeby nie zapamiętała i nie rozpowszechniła?
![]() Żeby nie być gołosłowną, proszę bardzo - 90082512120, bierzcie kredyty, kupujcie domy, wyrabiajcie sobie karty kredytowe, dowiadujcie się gdzie mieszkam i o której godzinie myję zęby, o ile w ogóle to robię ![]() Edytowane przez szarri Czas edycji: 2013-03-18 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
w zus, w us tez podajemy, a co urzędnik tez czlowiek i moze wyniesc, wiec bez przesady
![]() jak ma nam sie cos złego przydarzyc, to żaden pesel jest niepotrzebny
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem. Mnie się wydaje to dziwne i kompletnie bez sensu biorąc pod uwagę, ze żaden sklep do życia tego nie potrzebuje jak człowiek tlenu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja nie miałam z tym problemu. Założyłam kartę i korzystam.
Ale na przykład byłam ostatnio w ZUS z pewnym wnioskiem. Podałam swoje imię i nazwisko oraz wpisałam PESEL. Pani nie poprosiła mnie o dowód, żeby to zweryfikować... Więc na dobrą sprawę mając czyjeś imię i nazwisko oraz PESEL można iść do ZUS i złożyć za taką osobę wniosek/oświadczenie i cholera wie co jeszcze...
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybym żyła w kraju, w którym dużo bardziej szanuje się człowieka i jego dane - nie byłoby problemu. Pewnie bym się nawet nie zastanowiła. Ale żyję w kraju, w którym każdy może nawymyślać bzdur i wiele osób nie zada sobie trudu wylegitymowania danej osoby dlatego mam opory. Niby PESEL nie stanowi wrażliwych danych, ale jakoś nie potrafię zaufać jakiemuś sklepowi na tyle, aby go podać. W każdym razie - karty nie zakładam, ale byłam ciekawa zdania innych osób ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja założyłam i korzystam z fajnych promocji
![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pani Mizantrop
|
A ja właśnie próbuję założyć i nie mogę
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mam problemu z podaniem peselu i nie tylko SP go wymaga, niektóre inne karty lojalnościowe również. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
a czemu?
moze masz a nie wiesz? chcialas podac nie swoj pesel, no ładnie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Jak klikam dalej, to mi się wszystkie dane w tych okienkach kasują i się wyświetla, że są nieprawidłowe ![]() Nie zaznaczam tych oświadczeń na dole, bo nie chcę żadnego spamu dostawać.
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
to nie wiem, moze lepiej osobiscie załoz, a moze trzeba to zaznaczac, choc ja nic nie dostaje na meila
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Zaznaczyłam tylko pierwszy kwadracik dotyczący spamu na maila i w smsach i poszło ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba, ze cos sie zmienilo ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to trochę przesada z tym PESELem i strachem o niego
![]() Na dobrą sprawę: jak się ktoś nas pyta o imię i nazwisko (często też o nr dowodu!!!) to co, mam nie podawać? Udawać, że nie słyszę? Co mi ten ktoś zrobi? Weźmie kredyt, bo zna mój numer dowodu, czy PESEL? ![]() No nie czaję ![]() Ja wiem, że teraz tyyyle się mówi o ochronie danych osobowych, ale nie dajmy się też zwariować, naprawdę wyciek danych może się zdarzyć tam, gdzie się nie spodziewamy. Całkiem niedawno dostałam wezwanie na policję, w sprawie wycieku danych z apteki na osiedlu, gdzie mieszkałam z rodzicami. Otóż okazało się, że na moje dane były realizowane jakieś tam lewe recepty. Gdzie ja nigdy takich leków (jakie widniały na receptach), nie zażywałam. A dane mieli, bo owszem, kilkukrotnie zdarzyło mi się tam realizować (inne) recepty. Więc nauczona tym doświadczeniem, to hmm... mam nie kupować nic na receptę? ![]() ![]() No naprawdę, wyluzujcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
dodam jeszcze że ja wyrobiłam na miejscu w sklepie , więc nie trzeba nic drukować domu chyba że chce się dostać więcej pkt.
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
zuy mod
|
![]() Bawi mnie ten strach przed tym, że ktoś się dowie kim jesteśmy (!!!). Tak samo mnie bawi strach przed podawaniem wieku w internecie, czy imienia, tak samo bawi mnie robienie problemów przy zakładaniu jakichś kart gdzie trzeba podać pewne dane osobowe - oczywiście, przymusu nie ma, karty mieć nie trzeba.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.