|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
adnotacja o niedoszlym slubie w papierach???
witam
![]() mam pytanie czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa w papierach po niedoszlym slubie?? chodzi o to ze mialam miec slub, odwolany zostal na miesiac przed, zatem wszsytko juz bylo pozalatwiane rowniez cala dokumentacja w Kosciele. Od tego czasu minely dwa lata i planuje slub z innym chlopakiem, ten chlopak wie o calym zdarzeniu z niedoszlym slubem lecz nie chcemy mowic o tym jego rodzinie aby uniknac niepotrzebnych uwag itp. Do tego wszytkiego chlopak ma znajomego ksiedza ktorego bysmy chcieli prosic o udzielenie slubu i teraz zaczynaja sie schodki i pytania... czy ten nasz znajomy ksiadz sie wszytkiego dowie? czy w papierach w Kosciele zostają slady po tym niedoszlym slubie? czy swiadkowie przy podpisywaniu dokumentow tez maja mozliwosc sie o tym dowiedziec? mysle zadzwonic do siebie do Kosciola i po prostu sie zapytac ale obawiam sie tez pytan a czemu pytam itp wiec najpierw probuje tu ![]() Bede wdzieczna za wszelka informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: adnotacja o niedoszlym slubie w papierach???
Nic takiego nie będzie. Wszelkie informacje są wklepywane w kartoteki dopiero po zawarciu małżeństwa. Przed ślubem wyciągasz tylko potrzebne dokumenty, nigdzie nie pisze po co.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
a co z protokołem który był spisany? boje się ze ten nasz znajomy ksiądz weźmie moje papiery tak poczytać i właśnie znajdzie ten protokół bądź inne zapiski...?
Edytowane przez pomaranczka1234 Czas edycji: 2013-09-23 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wredny kotecek
|
Wydaje mi się że ten protokół jest już nieważny i nikt tego nie przechowuje bo i po co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie powinni robic problemu. To Twoje osobiste sprawy i ksiądz powinien to uszanować. dla pewności możesz porozmawiać z proboszczem. Ksiądz też człowiek
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym poszła z księdzem porozmawiać - najlepiej z narzeczonym, żeby duchowny nie pomyślał, że pytasz, bo chcesz to przed ukochanym ukryć.
Ja nie wiem czy w kancelariach przechowują jakąś dokumentację z niezawartych małżeństw? ![]() No i chyba wiąże się to z tym, że zapowiedzi powinny być podane też w parafii byłego narzeczonego - ksiądz nam mówił, że wtedy dogłębniej chcą sprawdzić czy przypadkiem ktoś nie porzucił poprzedniego narzeczonego bez słowa.
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mój TŻ był w podobnej sytuacji. Nie było żadnych problemów i przechowywanych dokumentów (protokołu). Pochodzi z mniejszego miasta, więc proboszcz zna parafian dość dobrze, pamiętał całą sytuację. Gdy poznał mnie (pochodzę z innego miasta) przy załatwianiu dokumentów TŻ to tylko uśmiechnął się i zażartował ‘Czy to ta Twoja paskuda?’ .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.