|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
seksuolog -pierszka wizyta POMOCY
Nie wiem czy jest to dobre miejsce do zakładania takiego wątku ale lepszego nie znalazłam.
Obecnie mam duże problemy ze współżyciem i potrzebny mi seksuolog. Proszę osoby które u niego były o opis jak wygląda pierwsza wizyta(wiem, że to jest sprawa indywidualna). Ale może ktoś mi napisze jakieś przykładowe pytania jakie on zadaje. Mój problem dotyczy tego, że panicznie boję się zajść w ciąże. Dodam, że mam już jedno dziecko- planowane, ma rok a od porodu biorę tabletki antykoncepcyjne. Na początku o zmniejszone libido a nawet "jego brak" obwiniałam tabletki, ale że już pięć różnych firm przetestowałam i po każdych jest tak samo zdałam sobie sprawę, że gdzie indziej jest przyczyna. Tabletki już odstawiałam dwa razy, libido nie wróciło wręcz był jeszcze gorzej bo..."teraz to na pewno zajdę w ciążę- przecież tyle się mówi że po odstawieniu tabletek łatwo o ciąże". Ogólny obraz jest taki: mam kochanego męża z którym idę do łóżka raz na miesiąc, przy czym z reguły jest tak, że biorę tabletki anty, on używa prezerwatywy a i tak czasami we mnie nie kończy...bo się boję. Na prawdę chciałabym to zmienić, żeby było tak jak przed zajściem w ciąże. Po porodzie jakoś tak zdziczałam. Proszę o nie udzielanie mi rad typy "najlepiej nie uprawiaj seksu to nie zajdziesz w ciąże". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: seksuolog -pierszka wizyta POMOCY
Cóż, ja byłam już dawno temu, z innym problemem. Właściwie byliśmy razem z mężem, wtedy jeszcze chłopakiem. W skrócie mówiąc nie osiągałam żadnej przyjemności od rozpoczęcia współżycia (prawdopodobnie przez to, że początki były bardzo bolesne i trudne).
Pani seksuolog była bardzo miła. Pytała m.in. w czym konkretnie jest problem (żeby go dokładnie opisać). Czy tylko nie osiągam orgazmu, czy w ogóle się nie podniecam. Jak wyglądał pierwszy raz. Co było w nim takiego trudnego i dlaczego. Pytała jak się masturbuję i czy wtedy osiągam satysfakcję. Nic więcej nie pamiętam. Dała nam jakieś rady, które po części wykorzystaliśmy, choć myślę, że najwięcej pomogła nasza mozolna praca nad tym problemem ![]() Teraz jest OK. Ogólnie trzeba się nastawić na dużą otwartość, na bardzo intymne pytania i nie wstydzić się odpowiedzi. Pamiętaj, że ta rozmowa będzie po to, żeby Ci pomóc i wiele zależy od Twojej współpracy. Powodzenia! PS. Skąd jesteś?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
witam
powaznie zastanawiam sie nad pojsciem do seksuologa poniewaz od ponad roku moje libido jest rowne zero ![]() boje sie ze jestem aseksualna ![]()
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytania zadaje różne, generalnie namawia do opowiadania o problemie, w trakcie zadaje pytania zależne od tego co opowiadasz. Nie ma schematu ani listy pytań. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dobry seksuolog powinien w kwestii psychiki też dobrze sobie radzić. Nie koniecznie wypisuje tylko recepty.
Zależy na jakiego się trafi...
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
mamtakie pytanko do stalych uczestniczek tego forum
jakie tabletki anty sa najczesciej polecane (przez inne uzytkowniczki)jako takie ktore az tak bardzo nie obnizaja libido?
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie polecano Yasminelle i doopa - też obniżały. Trzeba dobrać do SIEBIE, nie ma innej drogi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wątek stary, ale jednak napiszę, może kiedyś ktoś skorzysta są lekarze-seksuolodzy - taki dr może zlecić badania, zbadać pacjenta także fizycznie, przepisać leki i psycholodzy-seksuolodzy - ci używają narzędzi psychologicznych, nie może przepisać leków ale może prowadzić np psychoterapię. W tym przypadku warto sprawdzić czy ma tytuł seksuologa klinicznego warto sprawdzić ZAWSZE jakie uprawnienia ma seksuolog, do którego się wybierasz, ważne czy jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Seksuologicznego Polecam artykuł http://kobieta.wp.pl/kat,126594,page...?ticaid=1101cd Pierwsza wizyta jest bardzo stresująca, to oczywiste, ale dobry seksuolog postara się by przebiegła w możliwie najmilszej atmosferze. Nakreśla się główny problem z którym się przyszło, rozmawia się sporo o domu rodzinnym, doświadczeniach seksualnych, relacjach z partnerem - w zależności od problemu scenariusz jest różny. Należy się spodziewać trudnych pytań, ale też w razie trudności, początkowych oporów i zdenerwowania nie na wszystkie trzeba odpowiedzieć. Z czasem (jeśli złapie się nić porozumienia z seksuologiem) łatwiej jest się otworzyć i rozmawiać o wszystkim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:45.