|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Kosmiczne ceny perfum w Polsce
Czy jeszcze ktoś przy zdrowych zmysłach kupuje perfumy w Polsce?
Kosztują dokładnie dwa razy tyle ile w zachodnich krajach. Nie rozumiem jak te sklepy egzystują. Ale my Polacy lubimy przepłacać i być nabijani w butelkę... |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmiczne ceny perfum w Polsce
Cytat:
![]() Mam wrażenie,że coś Ci się pomyliło. Jakie dwa razy tyle? Prosty przykład: niemiecki Douglas-Coco Mademoiselle EDP 35ml-cena 53 Euro. 1Euro=4,51PLN ; 53x4,51=239,03 PLN. Nie wiem jakie jest Twoje pojęcie o cenach w Polsce, ale ja się jeszcze nie spotkałam z 35ml Coco M. po 478,06PLN. Przykład2: Noa 30ml-Douglas Niemcy-35EUR=157,85PLN (kurs euro z wczoraj) Douglas Polska-ok. 150PLN. Gdy euro kosztowało trzy zł z hakiem to w innych europejskich krajach faktycznie było taniej. Ale teraz nie widzę specjalnej różnicy. A już na pewno nie dwukrotnej.
![]() Edytowane przez vesenka Czas edycji: 2009-02-04 o 07:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
No z rok temu to była prawda...teraz już nie...niestety. Nawet Niszówki są tańsze w Quality niż na stronach producenta ...
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a co ludzie z polski maja jezdzic za granice specialnie po perfumy? to dopiero sie nie kalkuluje
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
"W zachodnich krajach" to trochę na wyrost powiedziane, ale fakt, że w USA perfumy są wciąż tańsze niż u nas - nawet mimo tego, że przez ostatnie pół roku dolar wzrósł niemal o 100%.
![]() O relatywnej cenie, w stosunku do średniej wys. pensji, faktycznie nawet szkoda gadać. ![]()
#7 |
Zakorzenienie
|
a w moim "zachodnim kraju" perfumy sa drozsze nizli w Polsce
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja doszukiwałabym się większej rozbieżności cenowej niekoniecznie między Polską a 'zagramanicą'. Raczej między cenami w sklepach internetowych ( tu niezależnie, czy to perfumeria.pl czy inne Fragrantexy ) a cenami w sklepach stacjonarnych. Zaczęłam swoją przygodę perfumową w internecie. Znałam tylko 'internetowe' ceny, ja biedna naiwna. I wycieczka do perfumerii stacjonarnej okazała się niemiłym zaskoczeniem. Myślę, ze wycieczka z zagranicznej stacjonarnej perfumerii do polskiej nie spowodowałaby tak ciężkiego urazu
![]()
#9 |
Zakorzenienie
|
Mysle ze nie mozna generalizowac. Niektore perfumy maja ceny bardzo podobne do polskich , ale sa tez takie które są o wiele tańsze. Mieszkam w Anglii i ostatnio widzialam np. YSL Baby Doll 50ml za 50zl (ceny przeliczone z funtów), Anais Anais 30ml (45zl), Elizabeth Arden - rozne zapachy m.in zielona herbata 30ml (25zl), Armani Code 30ml (125zl) czy tez jablko Niny Ricci 30ml (75zl). Z zestawów świątecznych przecenionych wciąż można kupić Angel (25ml +5ml+balsam 30ml) za 150zł, Dior Addict (50ml plus 2 balsamy po 50ml ) tez 150ml czy chociazby Code (30ml i 2 balsamy po 50ml) za 105zl.
Za to w Polsce kupiłam sobie tester Miss Dior Cherie 100ml za okolo 25% niższą cenę niż musiałabym zapłacić w Anglii oraz lekko używaną Lolitę 50ml za 75zl... Akurat w tych dwoch przypadkach zakupy cenowo okazaly sie bardziej korzystne w Polsce! Oczywiscie wszystko zalezy od zapachu, perfumerii a takze od przecen. |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jestem przy zdrowych zmyslach, a przynajmniej nikt mnie do psychiatryka nie probowal jeszcze wsadzic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niszowki rzeczywiscie są drogie, ale na tym też polega ich urok. Gdyby były tanie,to każdy by je mógł kupić i już nie byłyby niszowe! |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkich.
czy w USA faktycznie są niższe ceny niż Polsce? czy może bardziej opłaca się kupować na strefie bezcłowej na lotnisku? Mam ochotę na nowe perfumy max mara kashmina touch i nie wiem czy nie warto poczekać parę tygodni aż będę miała możliwość zakupu ich w USA. Co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W Hameryce nie maja 22% podatku Vat. W stacjonarnych perfumeriach nie jest wcale tanio / po doliczeniu podatku stanowego /. Vesenka: Towar jest wart tyle , ile gotow jest zaplacic klient. Stad juz prosta droga do serwisow aukcyjnych , gdzie produkty sa o 40-50 % tansze niz np. w Douglasie. Przy obecnym kursie zlotowki , jestem pelen podziwu dla sprzedajacych na Alledrogo / oczywiscie mam na mysli tych uczciwych , handlujacych oryginalami i wyst paragony /.Ich przecietny zysk brutto , to ok. 20-25 pln / szt. . Prawde mowiac niewiele , uwzgledniajac Zus , podatek i inne koszty. Anna Antonina: Czy zawsze otrzymywalas wraz z przesylka dowod zakupu / rachunek , paragon/ ? Ceny w niektorych sklepach internetowych , sa tak niskie , ze czasami mysle , iz wiekszosc dziala w "szarej strefie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Dlaczego w Polsce są tak drogie perfumy?
Czy któraś z was może mi powiedzieć (napisać) dlaczego w Polsce są tak szalenie drogie perfumy. Nie rozumiem jak, i z czego żyją te sklepy. Kto przy zdrowych zmysłach kupuje cokolwiek?
Kosztują dokładnie 40,50 % więcej niż w zachodnich krajach.... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego w Polsce są tak drogie perfumy?
Przy obecnych kursach walut wcale nie są droższe.
Możesz mi wyjaśnić po co dublujesz swoje własne wątki? Nie pamiętasz,że niedawno był przez Ciebie założony właściwie identyczny? http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=ceny Tam już chyba wszystko zostało powiedziane. Nie wiem jak inni, ale ja nie mam ochoty się powtarzać. Będziesz tak długo dublować wątki, aż ktoś Ci przytaknie? Przykro mi,że muszę być niemiła, ale wkurza mnie takie zachowanie.
![]() Edytowane przez vesenka Czas edycji: 2009-04-17 o 07:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Chyba tak...
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.