![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
TARCZYCA- do chorych.Cześć.
Dziewczyny mam pytanie ... Ostatnio dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy (TSH ponad 8 ... maksymalna granica to 4), jestem zarejestrowana do endokrynologa i wiem, że będę przyjmować leki. Pytanie do chorych z niedoczynnością lub nadczynnością - czy mocno przytyłyście PO LEKACH?
WYMIANA -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=843846 Edytowane przez SzAnElKa Czas edycji: 2013-02-02 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: TARCZYCA- do chorych.
JA jestem po całkowitej resekcji tarczycy juz kilka lat.Przytyłam pare kilo.ale to pewnie też wiek.
![]() Biorę Euthyrox 100 6x w tyg i 1x 75. Poszukaj jeste gdzies wątek dla chorych na tarczycę ,.Ja swego czasu tam się udzielałam. Będzie dobrze.Pozdrawiam
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja na przykład chudnę po Eutyroxie, tak mi się przynajmniej wydaje. Może źle się wyraziłam, ale zdrowe menu plus trochę ruchu w połączeniu z tabletkami pozwala mi szybciej zrzucić trochę wagi. Wcześniej kiedy nie wiedziałam, że mam chorą tarczycę i nie brałam leków ciężko było mi się pozbyć nadprogramowych kilogramów.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Według moich informacji granica jest do 2, a nie 4.
Mam niedoczynność i po lekach nie przytyłam. Nie przeszkodziły również w ogóle w schudnięciu.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Hej ...
Niom max. granica to 4,35 (tak jest u mnie na kartce z wynikami badań) a ja niestety mam 8, 36 ![]() Dziwne jest to, że osoby które są jeszcze nieleczone na niedoczynność ... tyją a ja bardzo dużo schudłam :/ ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- I teraz mam problem bo ... ja ważę 42 kg i nie wyobrażam sobie jeszcze schudnąć :/ ale tyć też nie chcę za wiele (martwię się bo miałam koleżankę z moją wagą a dzisiaj waży przez tarczycę ... ponad 120 kg) ... Jak to jest z wagą i tymi tabletkami to ja nie wiem ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak można przytyć po lewotyroksynie, skoro to ona przyśpiesza metabolizm, niedoczynność tarczycy to niedobór hormonu, przez co właśnie przy niedoczynności się tyje, a hormony regulują metabolizm. Dlatego właśnie osoby z nadczynnością są często baaardzo szczupłe.
Oczywiście zakładając dobrą diagnozę i dobrze dobraną dawkę, ale nawet jeśli, to nie tyjemy przez leki, tylko przez hormony i zwolniony metabolizm. ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. Edytowane przez coldold Czas edycji: 2013-02-02 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Nie, nie badałam ale pewnie będę.
Narazie byłam u internisty z bólami serca i spadkiem wagi. Lekarz na kartce do pobierania zaznaczył TSH 3-generacja no i wyszło za duże. Poszłam z wynikami do kardiologa heh ... powiedział, że z sercem ok. Ale dziwi mnie to, że nie mówił, że to może być od tarczycy i że mam się zapisac do endokrynologa (na szczęście spotkałam w drodze do lekarza sąsiadkę która mnie nastraszyła i to dzięki niej pod koniec wizyty u kardiologa- po której nie doczekałam się jakiegokolwiek komentarza na temat tarczycy-zapytałam, czy to, w senie bóle serca, może mieć powiązanie z tarczyca i czy mam sie zapisac do endokrynologa - odpowiedział -tak) eh
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że już jesteś zarejestrowana, zrób na własną rękę te badania w/w, żeby nie tracić niepotrzebnie czasu, bo po samym TSH lekarz nie może, a przynajmniej nie powinien dobierać terapii, dodatkowo domagaj się USG tarczycy.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. Edytowane przez coldold Czas edycji: 2013-02-02 o 15:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() No właśnie słyszałam, że nie jest różowo - bo trudno o dobrego no i długo się czeka na wizytę. Na pewno powrócę do internisty i poproszę o ponowne zbadanie TSH ![]() Mam pytanie - czy internista może też zbadać/wysłać na fT3 i fT4 żebym poszła już z wynikami gotowymi do endokrynologa czy to już endokrynolog?
WYMIANA -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=843846 Edytowane przez SzAnElKa Czas edycji: 2013-02-02 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W sensie dać skierowanie? Ja idę do kasy w szpitalu, proszę o TSH, FT3, FT4 i przeciwciała, płacę ok. 100 zł. idę do punktu pobrań, odbieram wyniki i wszystko na ten temat. Nie wiem, jak to jest ze skierowaniem.
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tabletki na tarczyce raczej normują takie elementy jak metabolizm, dlatego może osobom chcącym zrzucić kilka kilo może się wydawać, że tylko dzięki nim chudną. Jak dla mnie, w większej mierze, jest to raczej spowodowane zdrowszym odżywianiem i ruchem (chociaż może przy zwolnionym metabolizmie trochę ciężej zrzucać kg) ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Granica dla młodych dziewczyn/kobiet to zdecydowanie w granicach 2 - te normy podane są dla młodych, dojrzałych i starszych kobiet, więc nie na tym powinniśmy się opierać. Dobry endo Ci o tym powie.
Przed wizytą radzę Ci rozszerzyć badania, szczególnie, jeśli idziesz prywatnie - nie tylko o wspomniane FT3, FT4, antyTPO i antyTG, mi lekarz kazała zrobić także m.in. glukozę i inne wyniki, tylko nie chcę Cię wprowadzać w błąd - jutro wrócę do domu to Ci napiszę. Faktem jest jednak to, że wszystkie badania prywatnie kosztowały mnie ok. 200-300 zł ![]() Po lekach na niedoczynność się nie tyje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki za odp - poważnie - ja nigdzie się tyle nie dowiem co na tym forum
![]() Glukozę miałam robioną i wyszło ok ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Zaczynałam od TSH 18 z kawałkiem, nie przytyłam od tabletek.
![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
ja na tarczycę choruję od małego, kiedyś brałam tabletki i zaczęłam tyć, ale gdy przestałam to tyłam w dalszym ciągu, nie sądzę że to wina tabletek-raczej tarczycy, tabletek nie biorę już ładnych parę lat, to jak teraz wyglądam możesz zobaczyć na moim blogu, to ciężka choroba ale naprawdę z nadwagą da się żyć, gorzej z tym że niektórzy nie potrafią mnie zaakceptować bo każdy jak widzi grubasa to myśli że ktoś siedzi w domu przed telewizorem i ciągle wcina chipsy i czekoladę :-( ludzie nie mają pojęcia co to za coroba i co się z wym wiąże.
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Przy niedoczynności tyje się przed tabletkami a podczas leczenia do momentu dobrania optymalnej dawki. Mi endo stopniowo zwiększa dawkę letroxu. bo niby jest trochę lepiej, ale od2 ostatnich zwiększeń wszystko u mnie stoi, nie ma poprawy. Ale przynajmniej już nie tyję (choć i nie chudnę niestety).
Autorko prócz ft3 i ft4 zbadaj koniecznie anty tpo. Podobno 10% ludzi cierpi na hashimoto...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mam niedoczynność, trafiłam do endokrynologa z wynikiem 2,9, obecnie mam 1,5.
![]() Biorę euthyrox 37,5, nie przytyłam. Wątek dla osób z niedoczynnością: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521470&page=115
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2013-02-02 o 18:26 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja zaczynałam 2 lata temu temu z tsh 28,0 i po lekach nie przytyłam, bo najzwyczajniej od nich się nie tyje. Zrób badania i nie martw się na zapas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Leki na niedoczynność biorę 8 lat. Na początku przytyłam potem szybko schudłam. Jak nie pilnuję się, żeby jeść, to mi waga szybko leci w dół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
mi niedoczynność tarczycy wykryli 4 lata temu ale były to dopiero początki więc najwyższy wskaźnik jaki miałam to około 5,5. Poszłam do lekarza bo w dziwnie szybkim tempie przytyłam 8 kg (ale może to też trochę był stres i zła dieta
![]() ![]() Kiedy poszłam do endokrynologa i zaczęłam brać leki, polepszyło sie moje samopoczucie i miałam więcej energii żeby znów zacząć ćwiczyć tak na poważnie, bo jakiś czas przed wykryciem problemu miałam baaaardzo duże problemy z motywacją, ciągle byłam zmęczona i jeśli już się zmusiłam to ćwiczyłam bez ochoty. Nie miałam problemów żeby zrzucić to co przytyłam, ale zauważyłam, że teraz jest mi trudniej utrzymać wagę i bardziej muszę zwracać uwagę na to co jem. Tak w ogóle to się okazało, że moja tarczyca zupełnie odmawia współpracy i nie mogę odstawić leków, bo wskaźnik znów zaczyna rosnąć, a zmian na płatach żadnych nie mam i przy USG nikt by nie powiedział, że z nią coś nie tak bo wygląda na całkowicie zdrową. Tylko hormonu nie chce wytwarzać małpa jedna, na szczęście zapalenia nie miałam heh ![]() Co do badań to TSH tylko można zrobić ze skierowaniem od internisty, resztę czyli FT3 czy FT4 tylko może zapisać na skierowaniu tylko endokrynolog (żeby było bezpłatne musi to być wizyta na NFZ). Ja chodzę prywatnie do endo bo na NFZ bym się nie doczekała (problemy wykryli mi w marcu/kwietniu, a na wizytę mogłam się zapisać na następny rok dopiero - kpina). Nie wiem skąd jesteś, ale jakby co to mogę polecić świetnego endokrynologa z Wrocławia ![]() Aha i po lekach na niedoczynność się nie tyje, one nawet powinny pomóc schudnąć ![]() Edytowane przez kami007 Czas edycji: 2013-02-02 o 21:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A spadek, o którym pisałam nastąpił po 6 miesiącach zażywania euthyroxu. Anty odstawiłam przed leczeniem, ogólnie ustąpiły objawy takie jak: wypadanie włosów, uczucie zimna i senności.
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja chodziłam do bardzo fajnej lekarki rodzinnej na NFZ i zdaje się, że ona wypisywała mi również skierowanie na FT4 i FT3.
Przy okazji czytania waszych postów naszło mnie coś - niedoczynność wykryto mi w wieku 12 lat, czyli 10 lat temu i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała robione badania antyTPO i antyTG. Właśnie tu jest pies pogrzebany - nie przypominam sobie, bo to dawno było, ale być może miało to miejsce... do endo zawsze chodziłam na NFZ, do trzech różnych lekarzy i od kiedy pamiętam, mam wykonywane tylko badanie TSH i usg tarczycy. W takim razie, czy powinnam ww badania powtórzyć? Już od bardzo dawna moj obecny lekarz nie domaga się tych wyników, ogląda samo TSH. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
W zasadzie czy jest zwykła niedoczynność czy razem z hashimoto leczy się tak samo, tylko dieta trochę inna no i wiadomo wtedy jeśli są też inne objawy/choroby to co jest przyczyną. Możesz przy następnej wizycie spytać lekarza czy ma gdzieś na karcie wynik anty TPO zapisany a jeśli nie to poprosić o skierowanie. Możemy tylko gdybać czy 10 lat temu miałaś badane antyTPO a może lekarz uznał je za niepotrzebne, bo wtedy to była mało popularna choroba.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na początku jak zbadałam po raz pierwszy TSH miałam ok. 4,7, później spadało po Euthyroxie 100 i 75 do 2, podwyższyło się do 3,5 kiedy zaczęłam brać dawkę 50 i 75, więc dostałam uderzeniową 125. Wtedy spadło do 0,2 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Witam, ja choruję na nadczynność tarczycy, silne zapalenie i wcale nie należę do chudych, jestem szczupła.
Moje pytanie dot.jednak tego czy Wy też macie takie problemy z włosami bo ja łysieję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja nie mam ...
Może tam jakieś malutkie zmianki ale to na pewno od prostowania, farbowania i suszenia - takie "mini zmianki typowe".
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:27.