![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
Czesc. Dzisiaj sie tak wkurzylam ze musialam o tym napisac i zapytac o Wasze obserwacje w tej sprawie.
Dzisiaj moj TZ potrzebowal drobnych do parkometru i jeszcze w innym celu. Probowal rozmienic 50 pln ale oczywiscie w zadnym sklepie nikt nie mial. OK wiec stwierdzilismy ze cos zakupimy, wtedy beda musieli. W kiosku facet powiedzial ze nie ma i nie sprzedal nam poprostu biletu wiec poszlismy do Rossmana i tez pani nie chciala, pytala czy mozemy zaplacic karta ale powiedzielismy ze musimy rozmienic wiec z bolem przyjela banknot. Czy Wy tez macie takie problemy? W Biedronce juz czasami czuje sie winna ze nie mam tych drobnych. Zawsze staram sie w sklepach dawac ale czasami sie tak zdarza ze poprostu nie mam. Nie wiem. Skoro to taki problem to moze powinni wycofac banknoty powyzej 20 pln. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja nigdy nie miałem problemu z rozmienieniem kasy - może takie mam szczęście.
![]() Jeśli potrzebuję rozmieniam u kasjera w markecie albo w POK. ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556180 5]To ja tylko wstawię komentarz obrazkowy[/QUOTE]
Ja przewaznie doswiadczam tego przy kupowaniu, ze kasjwrzy krzywo patrza jak im sie podaje banknot. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Naczelny Hipster
|
To jakieś jaja, że ktoś wam nie chciał czegoś sprzedać albo jęczał, żeby kartą, ALE może też warto spojrzeć z drugiej strony? Sprzedawca nie ma przecież tam banku, ma kasę jaką ma, czasem akurat brakuje drobniejszych i co, nie będzie mógł wydać komuś, kto coś kupił, bo ktoś wcześniej miał kaprys rozmieniać kasę. Może ten facet faktycznie nie miał wydać, no litości.
Akurat ja z takimi klientami miałam wiele razy do czynienia (standard, wpadanie, żeby rozmienić i foch, że powiem, że nie, kupowanie demonstracyjnie wody mineralnej za 2,50 i płacenie mi 100 ![]() ![]() ![]() Więc zamiast stękać i zakładać wątki na wizażu z bzdurnych powodów, może czasem trzeba trochę pomyśleć (i nie wiem, może wydatki wcześniej planować). I gratuluję roszczeniowego podejścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ma zielone pojęcie
|
Wtedy pojawiłby się np. problem z bankomatami, w których nagle mieściłoby się mniej pieniędzy.
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Za granicą nigdy nie spotkałam się z brakiem drobnych. Tylko w PL coś takiego. Masz sklep to zadbaj sobie żeby mieć drobne. No ale Polak musi nosić kilogramy miedziaków przy sobie. Inaczej nic nie kupi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardziej chodzi mi o sytuacje ze przy normalnych zakupach kasjerzy kreca nosem na banknoty. Ja zawsze staram sie im pomagac i jesli mam drobne to ZAWSZE daje. Ale przeciez sa sytuacje ze nie ma sie tych drobnych. Czasami wyciagne z bankomatu i mam tylko to. Dlatego przewaznie place karta ale np. w Biedronce jest to niemozliwe. Zle trafilas bo ja akurat watki zakladam bardzo rzadko i co dla Ciebie jest blahym stekaniem dla innego moze byc wazne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Naczelny Hipster
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556226 4]O ile wiem sprzedawca ma obowiązek przyjąć pieniądze nie ważne czy 100 zł czy sumę w 1goszówkach.
Za granicą nigdy nie spotkałam się z brakiem drobnych. Tylko w PL coś takiego. Masz sklep to zadbaj sobie żeby mieć drobne. No ale Polak musi nosić kilogramy miedziaków przy sobie. Inaczej nic nie kupi.[/QUOTE] Ja tam sklepu nie mam :P Bo ta zagranica taka różowa, tam wszystko lepsze ![]() Ja za to za granicą nie spotykam się ze zrzedzącymi ludźmi strzelającymi fochy na sprzedawców, no i co z tego? Owszem, ma obowiązek przyjąć. Ale nie ma obowiązku rozmieniać. Tylko no sorry, jak technicznie wyobrażasz sobie sytuację, w której ktoś naprawdę nie ma wydać? Bo ja proponuję wezwać policję (co ponoć w przypadku jeśli ktoś ci odmówi sprzedaży jest możliwe) i powiedzieć "A bo ten pan nie chce wyczarować pieniędzy." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4556226 4]O ile wiem sprzedawca ma obowiązek przyjąć pieniądze nie ważne czy 100 zł czy sumę w 1goszówkach.
Za granicą nigdy nie spotkałam się z brakiem drobnych. Tylko w PL coś takiego. Masz sklep to zadbaj sobie żeby mieć drobne. No ale Polak musi nosić kilogramy miedziaków przy sobie. Inaczej nic nie kupi.[/QUOTE] Otoz to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
O ile prostsze byłoby życie, gdyby za parkomat czy bilet autobusowy można byłoby zapłacić sms, albo dostać "wezwanie" do zapłaty na koniec miesiąca i zaplacic przelewem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
żenujący temat, ale odpowiedzi jeszcze gorsze. zajmijcie się może czymś bardziej sensownym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
Ale wątek ogólnie założyłaś o tym, że ktoś nie chciał rozmienić, więc nie dziw się, że tak, a nie inaczej odebrałam Twój post. Masz rację, fakt, że ktoś nie miał rozmienić, to ważny powód. A tak swoją drogą moim zdaniem większym problemem jest wymyślanie limitów "Płatność kartą od..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ma zielone pojęcie
|
Z tego, co wiem, to takie rozwiązanie jest podyktowane ceną, którą właściciel sklepu musi płacić za obsługę płatności kartą. Przy bardzo tanich zakupach może się okazać, że więcej płaci za tę transakcję niż na niej zarabia, dlatego w miejscach, gdzie ludzie robią regularnie bardzo małe zakupy, pojawia się możliwość płatności kartą dopiero od jakiejś sumy.
![]() |
#15 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
I jest to strasznie upierdliwe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- wlasnie, albo jakos karta zblizeniowo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
o ile faktycznie jest to niezgodne z umową jaką podpisują z firmą od terminali, to rozumiem właścicieli firm, bo i tak płacą horrendalne stawki za płatności kartą -jakby podatki nie były wystarczająco wysokie... druga sprawa to taka, że szlag mnie trafia jak widzę ludzi którzy nie mają 2zł w portfelu i płacą kartą. Kiedyś taki typ zablokował całą kasę w leclercu, bo zepsuł się terminal a on nie miał 2,79.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ma zielone pojęcie
|
No niezgodne z prawem i niefajne dla klienta, ale z kolei dla właściciela sklepu to jedyna szansa, żeby nie tracić na niektórych transakcjach. No, może jeszcze w ogóle zlikwidować możliwość płacenia kartą, ale to też niefajne dla klienta.
![]() |
#19 |
Naczelny Hipster
|
Sądziłam, że to "płatność od..." tyczy się tylko osiedlowych sklepików. I to jest moim zdaniem bez sensu, bo tam i tak nikt raczej nie robi wielkich zakupów, więc po co mają ten terminal, skoro nikt nic nie zapłaci, bo sprzedawczyni nie przyjmie
![]() Ale w dużym sklepie to jakaś abstrakcja totalna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
tree hugger
|
W Lidlu już chyba nie ma tych ograniczeń, bo płaciłam ostatnio kartą za zakupy o wartości kilku złotych.
![]() |
#22 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() ![]() Ps kiedyś chciałam rozmienić pieniądze na prezent na ślub ( wszystko miało być po 1, maks 2 zł)...brałam po 10, 20 zł i chodziłam po sklepach itp. Praktycznie wszędzie się zgadzali. Ale poszłam do pobliskiego banku...dostałam odpowiedź od kasjerki, że banki nie są od rozmieniania pieniędzy ![]() pod jednym warunkiem - nich najpierw wymyślą skuteczne metody ochrony transakcji ![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
z rozmienianiem nie mam raczej problemu, bo mało kiedy potrzebuję coś rozmienić dla samego faktu rozmieniania.
ale.. do szału mnie doprowadza biedronka. np. godzina 20, ludzi nieskończone tłumy, a kasjerka każdego prosi o drobne co do grosika, bo nie ma wydać, przez co stoi się w tej kolejce bez końca. pyta ludzi żeby jej rozmienili, potem ludzie czekają na resztę aż ona skasuje inne osoby. ostatnio płaciłam coś ponad 80zł, daję stówę, a pani do mnie 'drobne poproszę, bo nie mam wydać.' no litości ![]() omijam biedronki jak tylko mogę, ale czasami jest tak, że to najbliższy mi sklep po drodze z pracy, a po całym dniu nie mam siły na wycieczki do innych sklepów. no i prawie za każdym razem jest ta sama sytuacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ja często mówię bez zaglądania w portfel, że nie mam drobnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A z tym szybkim pakowaniem sie to prawda, zanim sie spakuje (choc staram sie to robic szybko) to juz obok moich laduja zakupy nastepnej osoby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() W sytuacji wyżej opisanej oczywiste, że zrezygnowałabym z zakupu. Jednakże drobne lepiej zbierac jeśli jedzie się pociągiem i nie ma się biletu. Jak nie zdąży się kupic w kasie, to trzeba u konduktora... Jezu, ile razy wyciągając 100zł zostałam opieprzona, że nie jest pracownikiem kasowym! A co ja mam wtedy zrobic? Zazwyczaj konduktor robi numer, że bierze banknot, daje bilet i idzie, bo jak będzie miał to odda. A ja siedzę jak na szpilkach, bo co jak nie odda? Nie udowodnię. Biorąc pod uwagę, że wiele osób kupuje w pociągach konduktorzy powinni byc lepiej wyposażeni w drobne. Nie muszą tego przy sobie nosic po pociągu, no ale mają swój przedział. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.