Oświadczyny - po co te podchody? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-15, 18:50   #1
migotka2106_90
Raczkowanie

Cool

Oświadczyny - po co te podchody?

Jesteśmy ze sobą już kilka lat, od około roku pojawiają się wzmianki (z jego strony) o oświadczynach i tego typu sprawach... ostatnio, przed mikołajkami zasugerował, że może jako prezent dla mnie to oświadczyny właśnie (po czym stwierdzil, ze za szybko, ze przyjdzie pora). Wczoraj wspomniał że może by już mnie zapytal, czy chciałabym byc jego żoną a potem do konca wieczora ani słowa o tym... sprawdza moja reakcje, czy jak? Nie chce go naciskać, toteż poprostu luźno z nim rozmawiam o tym, bez zbędnych podniet ale zamiast poprostu to zrobic, bez wcześniejszego zagadywania to nie... O co mu moze chodzić?

migotka2106_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 18:57   #2
malamenda2009
Zakorzenienie

Dot.: Oświadczyny - po co te podchody?

hmm - jego zapytaj myślę, że warto pogadać o tym wprost - skoro on woli owijac w bawełnę, to Ty bądź bezpośrednia
Stary 2013-02-15, 19:00   #3
motylek2701
Rozeznanie

Moim zdaniem bada sobie grunt i sprawdza Twoją reakcję. Takimi podchodami prowokuje Cię do tego żebyś powiedziała co na ten temat myślisz i w ten sposób upewni się czy Ty też tego chcesz już, czy może chcesz jeszcze poczekać.
Stary 2013-02-15, 19:05   #4
amb86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem bada sobie grunt i sprawdza Twoją reakcję. Takimi podchodami prowokuje Cię do tego żebyś powiedziała co na ten temat myślisz i w ten sposób upewni się czy Ty też tego chcesz już, czy może chcesz jeszcze poczekać.
dokładnie
amb86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 19:14   #5
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
też tak uważam może boi się odrzucenia z Twojej strony ?
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 19:27   #6
migotka2106_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
też tak uważam może boi się odrzucenia z Twojej strony ?
może faktycznie... bo najpierw jak wspominał, obiecał ze w tym roku to zrobi, to ucieszylam się ale nie chciałam wypytywać kiedy, nie chcę go też za specjalnie naciskać bo chcę, żeby to była jego świadoma i przemyślana decyzja. Sama z siebie też nie chce tego tematu zaczepiać...

Stary 2013-02-15, 19:33   #7
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez migotka2106_90 Pokaż wiadomość
może faktycznie... bo najpierw jak wspominał, obiecał ze w tym roku to zrobi, to ucieszylam się ale nie chciałam wypytywać kiedy, nie chcę go też za specjalnie naciskać bo chcę, żeby to była jego świadoma i przemyślana decyzja. Sama z siebie też nie chce tego tematu zaczepiać...
Jeśli Ty też tego chcesz to nie musisz naciskać, wystarczy że delikatnie zasugerować że nie ma się czego obawiać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-15, 19:43   #8
migotka2106_90
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli Ty też tego chcesz to nie musisz naciskać, wystarczy że delikatnie zasugerować że nie ma się czego obawiać
w sumie... wczoraj mowil wlasnie, ze najpierw mamy mojej zapyta czy by nie miala nic przeciwko i zażartowałam pytaniem 'czy chce sie oświadczać w koncu mojej mamie czy mi?' i wlasciwie do konca wieczora nie bylo o tym mowy..

Stary 2013-02-15, 19:59   #9
laska4
BAN stały

Mój to niedawno przyznał mi się do tego że gdy był gotowy do oświadczyn to jeszcze nie był gotowy do małżeństwa,bał się że jak dostanę pierścionek to zaraz polecę kupić suknię i rezerwować salę a on chciał tak ok 3 lat poczekać do ślubu.Ja nawet nie pamiętam jak to on ze mnie wyciągnął ,podobno mu powiedziałam przed oświadczynami ze najpierw muszę spłacić kredyt[brałam kredyt na własny biznes] no a potem to chciałam tak ze 2 lata spokojnie odłożyć coś na wesele.Nie wiem czy rozmawialiście o ślubie ,kiedy co i jak ,może on chce wybadać czy zaraz polecisz po suknię,tak jak mói
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 20:12   #10
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Mój to niedawno przyznał mi się do tego że gdy był gotowy do oświadczyn to jeszcze nie był gotowy do małżeństwa,bał się że jak dostanę pierścionek to zaraz polecę kupić suknię i rezerwować salę a on chciał tak ok 3 lat poczekać do ślubu.Ja nawet nie pamiętam jak to on ze mnie wyciągnął ,podobno mu powiedziałam przed oświadczynami ze najpierw muszę spłacić kredyt[brałam kredyt na własny biznes] no a potem to chciałam tak ze 2 lata spokojnie odłożyć coś na wesele.Nie wiem czy rozmawialiście o ślubie ,kiedy co i jak ,może on chce wybadać czy zaraz polecisz po suknię,tak jak mói
mój też tak myślał bał się, że zaraz wskoczę w suknię i go usidlę W końcu to on wybrał datę i to dość wcześnie A tak się bał..
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 09:34   #11
PannaCzesia
Zadomowienie

popieram wcześniejsze posty- moim zdaniem bada sobie grunt Daj mu odczuć/ daj do zrozumienia, że będziesz przeszczęśliwa i chcesz tego
Mamy pytać? Po co?

Mój TŻ zwlekał a ja szału dostawałam- aż w końcu w najmniej oczekiwanym momencie mnie naszedł

I sam datę ślubu zaproponował- byłam w szoku
zadrutowana:
27.01.2012- góra
22.08.2012- dół
----------------------
62 --> 59 --> 57
PannaCzesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 12:01   #12
Lemon_Drop
Zadomowienie

Myślę, że chce wybadać grunt Tak w ogóle to jakbym czytała o moim TŻ Kilka miesięcy temu wygadał mi się że upatrzył dla mnie pierścionek, tzn "musiał" mi o tym powiedzieć bo nie zna rozmiaru mojego palca. Rozmiar już zna, i od 3 miesięcy cisza ;/ Chciałabym żeby się już oświadczył ale nie chce naciskać.
Lemon_Drop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 14:28   #13
aneczka25057
Rozeznanie

Myślę, że po prostu boi się odrzucenia i dlatego Cię tak podpytuje żeby upewnić się, że Mu nie odmówisz
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014

Edytowane przez aneczka25057
Czas edycji: 2013-02-16 o 14:31
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 15:41   #14
migotka2106_90
Raczkowanie

dzięki dziewczynki to w sumie wszystko składa się w logiczną całość - napewno bada sobie grunt ale wie, ze nie polece od razu po sukienke bo przede mna rok studiow i chcialabym prace jeszcze znalesc zeby juz sama na siebie zarabiac, on już pracujacy... tez raczej zna rozmiar piersciona, powinien sie orientowac przynajmniej ale dziwnie czuje, że gdzieś to na dniach nastapi bo wczoraj pytał o zabobon dotyczący zółtych tulipanów, zeby nie wyszło, ze jak kupi to ze cos bedzie nie tak... ajjj za chłopem nie trafisz :P

Stary 2013-02-18, 14:47   #15
123daria
Przyczajenie

Rozmawiałam ze swoim facetem o zaręczynach i powiedział, że zawsze jest ten strach, że dziewczyna się nie zgodzi albo że nie wykaże tyle entuzjazmu. Powinnaś się cieszyć, że chce to tak idealnie przygotować
123daria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 14:58   #16
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

W sumie mam podobnie. Często rozmawiamy o przyszłości, o ślubie, zaręczynach. Raz mówi, że za parę lat - gdy skończę studia, gdy się ustatkujemy, a innym razem, że nasz ślub będzie szybciej niż się spodziewam.

Myślę, że tym właśnie mężczyźni sprawdzają sobie grunt. Może chcą nam przez to powiedzieć ''spokojnie kochanie, bądź cierpliwa, to już niedługo''. Nie chcą, żebyśmy leciały od razu po zaręczynach po ołtarz, ale jednocześnie chcą pokazać, że planują z nami poważną przyszłość.

Ach, ci faceci... a to ponoć my jesteśmy trudne do pojęcia.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 21:20   #17
blackcherry12
Raczkowanie

Cytat:
Jesteśmy ze sobą już kilka lat, od około roku pojawiają się wzmianki (z jego strony) o oświadczynach i tego typu sprawach... ostatnio, przed mikołajkami zasugerował, że może jako prezent dla mnie to oświadczyny właśnie (po czym stwierdzil, ze za szybko, ze przyjdzie pora). Wczoraj wspomniał że może by już mnie zapytal, czy chciałabym byc jego żoną a potem do konca wieczora ani słowa o tym... sprawdza moja reakcje, czy jak? Nie chce go naciskać, toteż poprostu luźno z nim rozmawiam o tym, bez zbędnych podniet ale zamiast poprostu to zrobic, bez wcześniejszego zagadywania to nie... O co mu moze chodzić?
Oczywiście, że sprawdza Twoją reakcję, nie chce pewnie tego zrobić póki nie będzie pewien że jesteś gotowa, że mu nie odmówisz, że uznasz że to za wcześnie. Faceci sie boja takich rzeczy Mój tż oświadczył mi się prawie po 8 latach razem, były o tym rozmowy, wiedzieliśmy od dawna że się kochamy nade wszystko i na pewno chcemy być razem, ale denerwował się jak głupek, od razu wyczułam że coś kombinuje Więc nic się nie martw, daj mu do zrozumienia, że chcesz tego i na pewno niedługo się oświadczy
blackcherry12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 20:16   #18
myszeczka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackcherry12 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że sprawdza Twoją reakcję, nie chce pewnie tego zrobić póki nie będzie pewien że jesteś gotowa, że mu nie odmówisz, że uznasz że to za wcześnie. Faceci sie boja takich rzeczy Mój tż oświadczył mi się prawie po 8 latach razem, były o tym rozmowy, wiedzieliśmy od dawna że się kochamy nade wszystko i na pewno chcemy być razem, ale denerwował się jak głupek, od razu wyczułam że coś kombinuje Więc nic się nie martw, daj mu do zrozumienia, że chcesz tego i na pewno niedługo się oświadczy

Dobrze, że mój nie badał gruntu...Bo ja za nerwowa jestem i jakby mnie tak zagadywał, to sama bym się mu oświadczyła

Ale faceci niektórzy tak mają, że boją się odrzucenia, czy nieciekawej Twojej reakcji...
myszeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 19:27   #19
migotka2106_90
Raczkowanie

noo chciałabym, aby to było gdzieś za niedługo (obiecał, że w tym roku!) ostatnio podpytałam czy sprawdza sobie grunt tym zagadywaniem bo gada, gada i no nic... i najpierw stwierdził że tylko tak napomknął sobie, że wie, że chciałabym tak jak inne moje koleżanki już być zaręczona ale jak będzie miał sie oświadczyć to zrobi to...(nigdy mu tego nie mówiłam, ale może tak to zinterpretował bo zachwycałam się dzidziusiami koleżanek) ale kilka godzin potem pytał jaki rozmiar tych pierścionków mam ;P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 17:13   #20
DiorPa89
Przyczajenie

Hmm, ten wątek to coś dla mnie

Kiedy jednego dnia przyjechałam do Jego domu rodzinnego okazało się, że mój facet ostro zabalował dzień wcześniej z kolegami. Pod wpływem procentów zaczął zadawać mi dwuznaczne pytania albo mówić, że byłabym dobrą matką, że jak zamieszkamy razem (w sierpniu br.) będzie trzeba pomyśleć o potomku... Nie chciałam wówczas z Nim o tym dyskutować, bo widziałam, że nie do końca był świadomy lub po prostu nie był w stanie Ale jak wiadomo alkohol rozwiązuje język...
Na drugi dzień wypiłam na odwagę drinka i chciałam podjąc ten temat co On poruszył dzień wcześniej. Jednakże skutecznie mnie zbywał twierdząc, że gadam głupoty

Oprócz tego Jego Mama coraz częściej podejmuje tematy zaręczyn pytając D. czy jak zarobi to w końcu kupi pierścionek zaręczynowy itp. Ostatnio będąc wspólnie na wyjeździe, który był prezentem dla mnie podsłuchałam niechcący lub też nie rozmowy telefonicznej z Jego Mamą. Nie potrafię przybliżyć dokładnych słów jednak przysłuchując się osoba trzecia pomyślała by podobnie jak ja: czyżby myślał o zaręczynach?

Też wydaje mi się, że robi jakieś podchody, jednak nie liczę, że ten moment nadejdzie prędzej niż na naszą 3 rocznicę...
DiorPa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-24, 13:36   #21
migotka2106_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DiorPa89 Pokaż wiadomość
Hmm, ten wątek to coś dla mnie

Kiedy jednego dnia przyjechałam do Jego domu rodzinnego okazało się, że mój facet ostro zabalował dzień wcześniej z kolegami. Pod wpływem procentów zaczął zadawać mi dwuznaczne pytania albo mówić, że byłabym dobrą matką, że jak zamieszkamy razem (w sierpniu br.) będzie trzeba pomyśleć o potomku... Nie chciałam wówczas z Nim o tym dyskutować, bo widziałam, że nie do końca był świadomy lub po prostu nie był w stanie Ale jak wiadomo alkohol rozwiązuje język...
Na drugi dzień wypiłam na odwagę drinka i chciałam podjąc ten temat co On poruszył dzień wcześniej. Jednakże skutecznie mnie zbywał twierdząc, że gadam głupoty

Oprócz tego Jego Mama coraz częściej podejmuje tematy zaręczyn pytając D. czy jak zarobi to w końcu kupi pierścionek zaręczynowy itp. Ostatnio będąc wspólnie na wyjeździe, który był prezentem dla mnie podsłuchałam niechcący lub też nie rozmowy telefonicznej z Jego Mamą. Nie potrafię przybliżyć dokładnych słów jednak przysłuchując się osoba trzecia pomyślała by podobnie jak ja: czyżby myślał o zaręczynach?

Też wydaje mi się, że robi jakieś podchody, jednak nie liczę, że ten moment nadejdzie prędzej niż na naszą 3 rocznicę...
myśle, że faktycznie myśli o tym ale faceci to boid*py, zamiast to zrobić, z zaskoczenia to najpierw nawijają bez końca i nadzieje robią na szybkie oświadczyny...

Stary 2013-02-24, 20:05   #22
123daria
Przyczajenie

Cytat:
myśle, że faktycznie myśli o tym ale faceci to boid*py, zamiast to zrobić, z zaskoczenia to najpierw nawijają bez końca i nadzieje robią na szybkie oświadczyny...
Migotka boskie posumowanie
Stary 2013-02-24, 21:53   #23
migotka2106_90
Raczkowanie

[QUOTE=123daria;39435081]Migotka boskie posumowanie [/QUOTE niestety ale taka jest prawda

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości