Kto zna chociaż trochę Autocada? Pomocy :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-11, 08:24   #1
marlena1990
Raczkowanie

Kto zna chociaż trochę Autocada? Pomocy :(

Potrzebuję dzisiaj wydrukować projekt w skali 1:500 na A1. Mam kłopot z ustawieniem wydruku . Jak pokolei ustawić rodzaj drukarki, skale itd?
marlena1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 09:10   #2
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

Dot.: Kto zna chociaż trochę Autocada? Pomocy :(

a w jakiej skali rysowałaś projekt?
ogólnie najlepiej będzie jak wydrukujesz plik z cada do pdf'a. plik->drukuj->drukarka/ploter: wybierasz opcję 'DWG to PDF' i wybierasz wielkość arkusza, na jakim chcesz to drukować - czyli A1. co do skali - najpierw muszę wiedzieć, w jakiej narysowałaś projekt
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 10:45   #3
Khanna
Raczkowanie

[1=69d5782cb96c44b77f6e0ec 22c8f79bc60c635f6_65a5448 a32992;39161537]a w jakiej skali rysowałaś projekt?
ogólnie najlepiej będzie jak wydrukujesz plik z cada do pdf'a. plik->drukuj->drukarka/ploter: wybierasz opcję 'DWG to PDF' i wybierasz wielkość arkusza, na jakim chcesz to drukować - czyli A1. co do skali - najpierw muszę wiedzieć, w jakiej narysowałaś projekt [/QUOTE]

No właśnie w jakiej skali rysowałaś projekt?
Khanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 14:17   #4
Catkate
Raczkowanie

Rysowanie w Autocadzie ma sens tylko w skali 1:1. Wykonuję rysunki budowlane- wydruki zazwyczaj są w skali 1:50. 1:100, 1:500. U mnie różnią się tylko wielkością ramek, tabelek i wysokością tekstu. Jeśli rysowałabym cos od razu np w 1:50, to wtedy automatyczne wymiarowanie nie byłoby prawdziwe. Oczywiście można to zmienić w ustawieniach wymiarowania, ale czasami to samo musi być raz wydrukowane w 1:50, a drugi raz w 1:100.
Aby wydrukować coś na formacie A1, musisz mieć drukarkę, która taki format obsługuje, to chyba jasne. Najpierw wybierasz z listy rodzaj drukarki, pod spodem masz rozmiar papieru(wybierasz A1), jeszcze niżej obszar wydruku- wybierz "okno" - myszą zaznaczysz obszar do wydrukowania, tutaj przydają się narysowane "ramki". Sprawdź na podglądzie wydruku, czy orientacja rysunku na papierze jest ok(orientację zmienia się przy ikonce z litera A, w prawym dolnym rogu okienka wydruku)I teraz skala: masz do wyboru cale lub mm. Nie wiem, jaki to rodzaj rysunku- budowlane wymiaruje się w cm, nie w mm, więc żeby mieć na wydruku 1:500 muszę ustawić skalę 1:50. Jesli rysowalś coś z dużą dokładnością, w milimetrach, to skala 1:500. Mam nadzieję, że pomogłam przynajmniej trochę
Catkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 16:54   #5
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 17:00   #6
DontSaySorry
Zakorzenienie

Tak jak dziewczyny pisały, wszystko zależy od skali w jakiej rysowałaś.

Mi ostatnio tż ściągnął program o nazwie pdf995 i w nim się wszyściutko łatwo ustawia i konwertuje na pdf.

Mm44, mi też się łatwiej pracuje na mm i w sumie zawsze tak robiłam... Nawet nie wiedziałam, że jakaś norma do tego obowiązuje

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Catkate Pokaż wiadomość
Rysowanie w Autocadzie ma sens tylko w skali 1:1. Wykonuję rysunki budowlane- wydruki zazwyczaj są w skali 1:50. 1:100, 1:500. U mnie różnią się tylko wielkością ramek, tabelek i wysokością tekstu. Jeśli rysowałabym cos od razu np w 1:50, to wtedy automatyczne wymiarowanie nie byłoby prawdziwe. Oczywiście można to zmienić w ustawieniach wymiarowania, ale czasami to samo musi być raz wydrukowane w 1:50, a drugi raz w 1:100.
Aby wydrukować coś na formacie A1, musisz mieć drukarkę, która taki format obsługuje, to chyba jasne. Najpierw wybierasz z listy rodzaj drukarki, pod spodem masz rozmiar papieru(wybierasz A1), jeszcze niżej obszar wydruku- wybierz "okno" - myszą zaznaczysz obszar do wydrukowania, tutaj przydają się narysowane "ramki". Sprawdź na podglądzie wydruku, czy orientacja rysunku na papierze jest ok(orientację zmienia się przy ikonce z litera A, w prawym dolnym rogu okienka wydruku)I teraz skala: masz do wyboru cale lub mm. Nie wiem, jaki to rodzaj rysunku- budowlane wymiaruje się w cm, nie w mm, więc żeby mieć na wydruku 1:500 muszę ustawić skalę 1:50. Jesli rysowalś coś z dużą dokładnością, w milimetrach, to skala 1:500. Mam nadzieję, że pomogłam przynajmniej trochę
Właśnie w tym celu przyda się ten program o ktorym pisałam. Raczej wątpię, że dziewczyna w domu ma drukarkę obsługującą format A1

Edytowane przez DontSaySorry
Czas edycji: 2013-02-12 o 16:59
DontSaySorry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 17:49   #7
marcia45
Zadomowienie

Ja do projektu w pracy ustawiam sobie wydruki w layoucie. Rysuje sobie ramkę 1:1 z tabelką i dalej widok -> rzutnie. Wrysowujesz rzutnie w przygotowaną ramkę. We właściwościach ustawiasz skalę rzutni uwzględniając skalę w jakiej rysowałaś w modelu(najlepiej w modelu rysować 1:1, ewentualnie 1:10, najłatwiej wtedy sobie skalę przeliczyć). Jak rzutnia jest aktywna to jest otoczona pogrubioną linią, wtedy możesz przesuwać rysunek po niej. Kliknięcie dwukrotne poza rzutnią dezaktywuje ją. Później jak wszystko gotowe ustawiasz drukarkę, papier, wybierasz okno i zaznaczasz wrysowaną ramkę i skalę wydruku 1:1.
Warto korzystać z layoutów, po coś je wymyślili.

Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam

7.7.2012 godz 17
7.3.2015 moje druga miłość

Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
marcia45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-12, 18:06   #8
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Potwierdzam. Zwłaszcza starsi prowadzący upierają się przy cm.

Przecież nie musi drukować na a1, może wydrukować w a4 i posklejać, ja tak zawsze robię.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 19:21   #9
DontSaySorry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Potwierdzam. Zwłaszcza starsi prowadzący upierają się przy cm.

Przecież nie musi drukować na a1, może wydrukować w a4 i posklejać, ja tak zawsze robię.
sklejasz tak A4? no to szacun mi się często nawet z a3 nie chce babrać, ale przynajmniej wydruk a3 kosztuje mnie 13 gr za strone
Cena większych formatów to już jakiś kosmos
Stary 2013-02-12, 19:29   #10
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
sklejasz tak A4? no to szacun mi się często nawet z a3 nie chce babrać, ale przynajmniej wydruk a3 kosztuje mnie 13 gr za strone
Cena większych formatów to już jakiś kosmos
Jak mam jakieś bardzo wielkie rysunki to staram się je robić puki jeszcze ksero jest otwarte i sklejać z kartek a3. Ale ostatnio nawet zdarzyło mi się skleić harmonogram z 20 kartek bo skończyłam go robić jak już dawno ksero było zamknięte, a u siebie mam tylko drukarkę a4.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 07:36   #11
Catkate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A mnie guzik obchodzi co mówią wykładowcy gdybym posłała na budowę rysunek wymiarowany w mm, to by mnie murarze wyśmiali
Ja akurat specjalizuję się w projektach architektoniczno-budowlanych. Co innego, gdy przy bardziej skomplikowanych inwestycjach potrzebny jest projekt wykonawczy. Wtedy, np przy rozrysowaniu zbrojenia, wymiaruje się w mm. Tak samo w konstrukcjach stalowych, gdy musisz uwzględnić np rozstaw śrub, czy nitów. Ale to wszystko są rysunki w skalach1:10, 1:25.
A dziewczyna potrzebuje w 1:500, nie sądzę, żeby wymiarowała w mm A tak a'propos, my sie tu produkujemy, a założycielka wątku zamilkła. Mogłabym np napisać, jak podzielić A1 na A4 do drukowania- robiłam tak na studiach. Ale mi się nie chce. Marlena chyba straciła zainteresowanie.

Edytowane przez Catkate
Czas edycji: 2013-02-13 o 07:38
Catkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 09:35   #12
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości