Dekoracja sali - prośba o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-01, 09:33   #1
anamaya1
Przyczajenie

Dekoracja sali - prośba o pomoc

Witam wszystkie Forumowiczki!
Mimo że czytam to forum od dawna, do tej pory nic nie pisałam. W lipcu wychodzę za mąż, a ponieważ postanowiłam sama zrobić dekorację sali chciałam się Was poradzić. Czytałam już na tym forum wątki dotyczące dekoracji i zaczerpnęłam z nich bardzo dużo pomysłów, ale chciałabym wrzucić zdjęcia mojej sali i poprosić Was o sugestie/pomysły/rady
W sali nie ma okien, więc kolory muszą być jasne. Myślałam o bieli z pomarańczą. Planuję podwiesić materiał pod sufitem i wokoło sceny, udekorować kolumny (organzą?), zrobić lub wypożyczyć kokardy pomarańczowe na krzesła, złożyć ładnie serwetki, zaczęłam już robić kule kwiatowe z papieru. I przydałoby się coś ładnego za parą młodą. Poradźcie coś
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sala1.jpg (38,8 KB, 125 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sala2.jpg (36,7 KB, 93 załadowań)
anamaya1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 13:54   #2
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

Dot.: Dekoracja sali - prośba o pomoc

Witam.
A może kolor łososiowy?
Butterfly Dodatki Slubne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 17:45   #3
MajsterkaANB
Zakorzenienie

kolory sali masz bardzo uniwersalne i właściwie każdy kolor byłby dobry ale wydaje mi się, że bardziej takie w odcieniach pastelowych

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 18:11   #4
anamaya1
Przyczajenie

Łososiowy i pastelowe też ładne A jak myślicie, co zrobić z kolumnami, jak je udekorować?
Stary 2014-02-02, 23:50   #5
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

Wszystko zależy od tego, czy na tych kolumnach jest do czego przymocować dekoracje, a jak widzę są gładki bez żadnej możliwości zamocowania. Przyssawki nie utrzymają się. Ja widzę jedyne rozwiązanie to lekkie wstęgi organtyny (szer 16cm) drapowane i spiralnie owinięte dookoła słupków aby nie spadały w kilku miejscach punktowo mocowane za pomocą dwustronnej taśmy (te punkciki nie mogą być większe niż 1cmx1cm) inaczej później nie usuniesz taśmy z kolumn. Inne dekoracje będą za ciężkie mogą w trakcie zabawy poodpadać.
Stary 2014-02-03, 19:42   #6
MajsterkaANB
Zakorzenienie

ja bym kolumny zostaawiła w spokoju

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 20:29   #7
anamaya1
Przyczajenie

Tak też zrobię.
Wiem, że ciężko ocenić jest po samych zdjęciach, ale ile mniej więcej może być potrzebnej szerokiej organzy do podpięcia pod sufitem (nie bardzo blisko siebie)?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-04, 07:57   #8
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

Organtyna zwłaszcza szeroka jest bardzo droga i do tego prześwitująca, pod sufitem najlepiej dać zwykłą białą tkaninę do dekorowania jest tańsza i mniej prześwituje w niektórych miejscach kilka wstęg w innym wybranym kolorze można z organtyny. Ale samej organtyny po polecam.
Na ile osób jest ta sala, wygląda na dość sporą na około 120-130?
Stary 2014-02-04, 15:43   #9
anamaya1
Przyczajenie

Dziękuję za sugestię.
Może na zdjęciach sala wygląda na dużą, ale w rzeczywistości taka nie jest. My planujemy wesele na ok. 60 osób i będzie to w sam raz tam.
Stary 2014-02-05, 08:28   #10
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

Możecie mieć wesele na sali na 60 osób, ale z założenia sala może pomieścić więcej osób około 100. Przy rozsądnym rozstawieniu stołów może pomieścić klasyczną ilość gości weselnych. Podejrzewam, że tkaniny będziesz potrzebowała dość sporo. Hipotetycznie zakładając że sala ma po przekątnej 10m, to zawieszając od wszystkich czterech kątów przez środek 2 wstęgi już jest 20m+ kilka kolorowych wstęg z organtyny też około 20m. Do zasłonięcia podestu graików jeżeli ma około 7m, przy zmarszczeniu tkaniny będziesz potrzebować jej około 14m. To takie minimum
Stary 2014-02-11, 06:29   #11
themarcel2783
Przyczajenie

Arrow Dot.: Dekoracja sali - prośba o pomoc

Ja bym postawiła na biel i seledyn.<br />
<br />

Edytowane przez themarcel2783
Czas edycji: 2015-04-07 o 15:34
themarcel2783 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 18:29   #12
anannke
Zakorzenienie

szczerze? masz taką ładną elegancką salę że nawet bym sobie darowała materiały pod sufitem, jakieś pokrowce. Dla mnie minimalizm będzie najlepszy. Jasne obrusy, do tego kompozycje na stoły z kwiatów i świeczki i wyjdzie ci ślicznie. może być jakiś dwukolorowy np biel i seledyn, krem i fuksja?
kolumny też bym zostawiła w spokoju

edit: przyjrzałam się jeszcze raz zdjęciom - na prawdę nie masz czego zasłaniać..nie masz ani nic odrapanego ani brudnego ani starego.. nawet ten podest jest ładny i subtelnie zrobiony tak że nie musisz nic na siłę kombinować.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2014-02-12 o 18:31
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 21:15   #13
anamaya1
Przyczajenie

Dziękuję za wyliczenia. Muszę jechać na salę zobaczyć jak i czy w ogóle można przymocować ten materiał. Czy można to zrobić na jakiś taśmach (np. dwustronnej) czy muszą być w ścianach gwoździe lub coś podobnego?

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
szczerze? masz taką ładną elegancką salę że nawet bym sobie darowała materiały pod sufitem, jakieś pokrowce. Dla mnie minimalizm będzie najlepszy. Jasne obrusy, do tego kompozycje na stoły z kwiatów i świeczki i wyjdzie ci ślicznie. może być jakiś dwukolorowy np biel i seledyn, krem i fuksja?
kolumny też bym zostawiła w spokoju

edit: przyjrzałam się jeszcze raz zdjęciom - na prawdę nie masz czego zasłaniać..nie masz ani nic odrapanego ani brudnego ani starego.. nawet ten podest jest ładny i subtelnie zrobiony tak że nie musisz nic na siłę kombinować.
Sala rzeczywiście jest świeżo odnowiona, więc nie trzeba ukrywać żadnych mankamentów, ale chciałabym, żeby było tak 'weselnie', więc jakieś nieduże dekoracje materiałowe pewnie wprowadzę
Stary 2014-02-12, 21:20   #14
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anamaya1 Pokaż wiadomość
Dziękuję za wyliczenia. Muszę jechać na salę zobaczyć jak i czy w ogóle można przymocować ten materiał. Czy można to zrobić na jakiś taśmach (np. dwustronnej) czy muszą być w ścianach gwoździe lub coś podobnego?

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Sala rzeczywiście jest świeżo odnowiona, więc nie trzeba ukrywać żadnych mankamentów, ale chciałabym, żeby było tak 'weselnie', więc jakieś nieduże dekoracje materiałowe pewnie wprowadzę
ja akurat jestem anty-dekoracjowa więc mi się tak jak jest bardzo podoba i uważam że jest o wiele lepiej bez tych materiałów i cudów. prostota i minimalizm ale to ty masz być w 100% zadowolona co do kolorów to wprowadziłabym jakiś ożywczy kolor jeden - bardzo mi się to podoba jak jest taki kontrast i myślę że działa tak ożywczo, coś się dzieje

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 17:17   #15
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anamaya1 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Forumowiczki!
Mimo że czytam to forum od dawna, do tej pory nic nie pisałam. W lipcu wychodzę za mąż, a ponieważ postanowiłam sama zrobić dekorację sali chciałam się Was poradzić. Czytałam już na tym forum wątki dotyczące dekoracji i zaczerpnęłam z nich bardzo dużo pomysłów, ale chciałabym wrzucić zdjęcia mojej sali i poprosić Was o sugestie/pomysły/rady
W sali nie ma okien, więc kolory muszą być jasne. Myślałam o bieli z pomarańczą. Planuję podwiesić materiał pod sufitem i wokoło sceny, udekorować kolumny (organzą?), zrobić lub wypożyczyć kokardy pomarańczowe na krzesła, złożyć ładnie serwetki, zaczęłam już robić kule kwiatowe z papieru. I przydałoby się coś ładnego za parą młodą. Poradźcie coś
Ja bym szła w biel z żółcią, nawiązując do koloru ściany

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 17:27   #16
anamaya1
Przyczajenie

Kolory jednak wybrałam biało/kremowo/pomarańczowe, ale dołożę jeszcze jakiegoś ożywczego miejscami
Póki co zrobiłam takie dekoracje.
Dzięki za pomoc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0299.jpg (47,5 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0308.jpg (36,0 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0310.jpg (79,9 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0311.jpg (55,9 KB, 17 załadowań)
Stary 2014-02-27, 07:19   #17
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

[QUOTE Czy można to zrobić na jakiś taśmach (np. dwustronnej) czy muszą być w ścianach gwoździe lub coś podobnego?
[/QUOTE]

Jeżeli to sala świeżo odnowiona, to raczej nie pozwolą na wbijanie gwoździków, przyklejanie taśm, używania takera w obawie, że zostaną ślady, dziury i t.d. Musisz dokładnie obejrzeć sale, najlepiej zaangażuj narzeczonego w sprawy techniczne (facet lepiej podpowie, na czym i jak zawiesić) niech obejrzy zwłaszcza pod sufitem, gdzie są jakieś (haczyki, lampy, kolumny, konstrukcje, elementy stałych dekoracji sali, wszystko do czego można by było przymocować tkaninę. Zapytaj obsługę sali, w jaki sposób były dekorowane poprzednie wesela, na czym zawieszali, czego używali. Zrób identycznie tak, jak były zawieszane poprzednie dekoracje, wówczas będziesz miała naprawdę taniej i szybciej. Jeżeli zaczniesz kombinować i wieszać ozdoby w miejscach, gdzie nikt nie wieszał, albo gdzie nie ma na czym zamocować, znacznie podroży dekorowanie, zmarnujesz czas, niepotrzebna dodatkowa nerwówka tuż przed ślubem. Jeżeli chcesz ozdobić kolumny to jedyną możliwością jest lekka organtyna, malutki kawałek dwustronnej taśmy pod sufitem na kolumnie nikt nie zauważy, owiń dookoła kolumny wstęgę i zamocuj na dole też na taśmie. To wszystko. Szybko ładnie i bezproblemowo.
Stary 2014-02-27, 15:23   #18
anamaya1
Przyczajenie

Dziękuję. Problem w tym, że moje wesele będzie pierwszym na tej sali Więc rzeczywiście muszę się tam wybrać i dokładnie pooglądać co da się zrobić.
Stary 2014-02-28, 06:13   #19
Butterfly Dodatki Slubne
Przyczajenie

no to faktycznie będzie problem, prawdopodobnie nie będzie żadnych mocowań i będą negatywnie nastawieni na wbijanie, wkręcanie, naklejanie, będziesz musiała dogadać się z właścicielami żeby jednak pozwolili zamocować cokolwiek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości