dziwny okres- śluz - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-10, 20:51   #1
Asiulka_93
Przyczajenie

dziwny okres- śluz

Witam. Mam 17 lat.Od pewnego czasu martwi mnie moja miesiączka.Miesiączkowała m regularnie co około 34 dni,ale od jakiś 5 miesięcy okres albo spóźnia mi się 3-4 dni lub jest o 3-4 dni za wcześnie.Jednak to niesj problem dla jakiego tu piszę. Okres trwał u mnie zwykle 7 dni i było z nim ok kolorystycznie itp. Jednak od pewnego czasu okres czerwony mam tak około 3 dni,a pozostałe dni są takiego czegoś brązowego niby to okres niby to śluz- nie wiem jak to nazwać.Na początku (tej brązowej wydzieliny) jest sporo, można powiedzieć,że wydziela się jej jak przy normalnym okresie,ale z dnia na dzień jest jej coraz mniej. Raz zdarzyło mi się,ze 3 dni miałam normalny okres,później 2 dni nie miałam,a później pojawił się znów okres,a później ta wydzielina brązowa. Ostatnio zauważyłam,że często mnie bolą jajniki.Nie wiem co mam robić,czy iść do ginekologa czy to jest po prostu jakaś głupotka... Dodam tylko,że nie przyjmuje żadnych leków oraz nie współżyłam jeszcze. Dziękuje z góry za pomoc.
Asiulka_93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 11:24   #2
La Monica
La Moderatoiure

Dot.: dziwny okres- śluz

Masz 17 lat, to najprawdopodobniej hormony...rośniesz przecież jeszcze Tym bardziej, że nie współżyjesz jeszcze.
Jak jajniki będą cię często boleć to idź do ginekologa (może być to zapalenie). Mnie zazwyczaj bolą w połowie cyklu. I to jest normalne, wiele kobiet tak ma.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 14:15   #3
Asiulka_93
Przyczajenie

Dzięki za pomoc,a co do rośnięcia no to nie wiem czy to należy tak rozumieć, ponieważ miesiączkuje już od 6 lat więc myśle,ze już tam się chyba wszystko rozwinęło itd. Ale i tak dziękuje
Stary 2011-01-12, 22:22   #4
moonlight20
Raczkowanie

A ja mam takie problem, że ostatnio miałam miesiączkę i wydawała mi się bardziej obfita niż zwykle. Ale po jej zakończeniu czułam jakby "lała się ze mnie woda" . Wydzielał się lejący śluz, po prostu ni z tego ni z owego fruu i jest mokro. Wiem, że tak się dzieje podczas dni płodnych ale to przecież było zaraz po zakończeniu okresu. Co to może oznaczać?
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 11:37   #5
La Monica
La Moderatoiure

Asiulka- okres u kobiet z reguły reguluje się sam około 15-17 roku życia. Ale nie jest to regułą. Wiele kobiet ma nieregularne okresy całe życie. Jesteś młoda, ciągle się rozwijasz, hormony jeszcze sobie szaleją, więc nie ma się co dziwić gdy okres się trochę spóźnia lub przyspiesza. Tym bardziej gdy zmienia się ilość wydzieliny czy długość krwawienia. Ważne, żeby mieściło się to w normie. Uwierz, 6 lat miesiączkowania to nie tak dużo I jeszcze okres może Ci nie raz dać do myślenia tzn jego przebieg.
moonlight - mam czasami taki śluz zaraz po okresie, bezbarwny, niepłodny, rzadki. Myślę, że to resztki śluzówki..

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 13:23   #6
yellow tweet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez [B
La Monica[/B];24345766]
mam czasami taki śluz zaraz po okresie, bezbarwny, niepłodny, rzadki. Myślę, że to resztki śluzówki..
Też mam czasem taki śluz. La Monica ma rację - to sluzówka. Jest go więcej niż czasem po orgazmie.
Ale do rzeczy: Asiulka_93 jeśli masz takie wahania z okrsem to myślę,ze warto by pójść do endokrynologa albo wziać skierowanie do hematologa. możesz mieć jakieś zaburzenia/skazy krwi itp. Mi to zdiagnozowali zupełnie przypadkiem i cieszę się,że to się stało, bo nadmierne albo nieregularne krwawienie nie u każdego jest normalne. u mnie nadmierny okres jest jednym z objawów mojej choroby (von Willebrandta). Większość społeczeństwa nawet nie wie,że jest na coś chora, a są rzeczy które można wyleczyć albo zminimalizować uciążliwe dla Ciebie skutki. Myślę,że najlepiej się zbadać i uspokoić swoje obawy albo pomóc sobie znosić lepiej te trudne dni...

przepraszam,że mam problemy z cytowaniem,ale to mój pierwszy post tego typu...

Edytowane przez yellow tweet
Czas edycji: 2011-01-13 o 13:25 Powód: problem z cytowaniem
yellow tweet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 16:06   #7
mangonetta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moonlight20 Pokaż wiadomość
A ja mam takie problem, że ostatnio miałam miesiączkę i wydawała mi się bardziej obfita niż zwykle. Ale po jej zakończeniu czułam jakby "lała się ze mnie woda" . Wydzielał się lejący śluz, po prostu ni z tego ni z owego fruu i jest mokro. Wiem, że tak się dzieje podczas dni płodnych ale to przecież było zaraz po zakończeniu okresu. Co to może oznaczać?
Mi ginekolog powiedział, że czasem jajnik wysyła 2 komórki jajowe(najpierw jedną, po jakimś czasie może wysłać drugą), ta jadna mogła już wiesz powodować okres a ta druga dopiero może była w trkacie "wędrówki" i mógł być dzień płodny. Dlatego też czasem rodzą się bliźniaki ale zapłodnione w innym dniu
Ale może to też być śluzówka. Piszę tylko co powiedział mi lekarz
Pozdrawiam
mangonetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-14, 16:29   #8
Asiulka_93
Przyczajenie

Dzięki wielkie dziewczyny za pomoc
Naprawdę
Stary 2011-01-16, 11:21   #9
moonlight20
Raczkowanie

Wielkie dzięki, uspokoiłam się ale bynajmniej wiem, że nie mogę sugerować się teraz moimi dniami płodnymi i niepłodnymi, bo jak widać nie zawsze są one tak samo i a nuż wpadne .. Pozdrawiam.
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 16:26   #10
Moniczka96
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asiulka_93 Pokaż wiadomość
Witam. Mam 17 lat.Od pewnego czasu martwi mnie moja miesiączka.Miesiączkowała m regularnie co około 34 dni,ale od jakiś 5 miesięcy okres albo spóźnia mi się 3-4 dni lub jest o 3-4 dni za wcześnie.Jednak to niesj problem dla jakiego tu piszę. Okres trwał u mnie zwykle 7 dni i było z nim ok kolorystycznie itp. Jednak od pewnego czasu okres czerwony mam tak około 3 dni,a pozostałe dni są takiego czegoś brązowego niby to okres niby to śluz- nie wiem jak to nazwać.Na początku (tej brązowej wydzieliny) jest sporo, można powiedzieć,że wydziela się jej jak przy normalnym okresie,ale z dnia na dzień jest jej coraz mniej. Raz zdarzyło mi się,ze 3 dni miałam normalny okres,później 2 dni nie miałam,a później pojawił się znów okres,a później ta wydzielina brązowa. Ostatnio zauważyłam,że często mnie bolą jajniki.Nie wiem co mam robić,czy iść do ginekologa czy to jest po prostu jakaś głupotka... Dodam tylko,że nie przyjmuje żadnych leków oraz nie współżyłam jeszcze. Dziękuje z góry za pomoc.
odkopuję "stary" wątek, może jeszcze nie taki stary...
ja mam 16 lat i mam to samo od kilku miesięcy, jestem już umówiona na wizytę do ginekologa.
Jeżeli to tylko wahania hormonalne j.w., wystarczą tabletki?
...próbuję być konsekwentna..
Moniczka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości