|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
![]() Przygnêbienie czy co¶ wiêcej?
Witam, mam pewien problem, który mo¿e wydaæ siê niewart uwagi, mi to jednak przeszkadza. Zacznê od tego, ¿e od d³u¿szego czasu by³am osob± bezrobotn±, ostatnio dosta³am telefon od potencjalnego pracodawcy. Wczoraj by³am tam pierwszy raz (jest to zwyk³y sklep spo¿ywczy), zaraz bêdê wychodziæ na swoj± dzisiejsza zmianê, problem w tym, ¿e nie mam si³y siê tam zebraæ. Od wczoraj, odk±d wysz³am z pracy czujê siê przybita, jestem p³aczliwa i wogóle bez energii. Mo¿e to by¶ spowodowane ¶redni± atmosfer± w pracy i tym, ¿e jestem tam nowa. CZujê, ¿e je¶li tam d³u¿ej popracujê to siê pochorujê. Najchêtniej rzuci³abym tê robotê w cholerê teraz, ju¿. W zasadzie nic mnie tam nie trzyma bo nie podpisa³am jeszcze umowy, nawiasem mówi±c to ma byæ umowa zlecenie podpisana na miesi±c. Co robiæ?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 5 995
|
Dot.: Przygnêbienie czy co¶ wiêcej?
Cytat:
Mo¿e nie bêdzie tak ¼le. Jeste¶ w chwilowym stresie zwi±zanym z now± prac± i dlatego tak reagujesz. Masz mieæ krótk± umowê, za³ó¿ , ¿e tylko na czas tej umowy tam pracujesz. O pracê dzi¶ trudno. Je¶li zrezygnujesz bez popracowania trochê to mo¿esz potem ¿a³owaæ, ¿e nawet nie spróbowa³a¶. A za pieni±¿ki zarobione kup sobie co¶ co sprawi ci przyjemno¶æ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 190
|
Spokojnie dziewczyno, ka¿da nowa praca rodzi du¿y stres. Ty i Twój organizm musicie siê do tego przystosowaæ. Zmiana trybu dnia itp., otoczenia nie jest taka ³atwa.
Ale na pewno bêdzie dobrze i dasz radê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 327
|
Pierwsze dni w pracy zazwyczaj bywaj± trudne. Potrzebujesz trochê czasu ¿eby siê tam poczuæ w miarê swobodnie.
Dlaczego mówisz, ¿e atmosfera w pracy jest ¶rednia? Czym to jest spowodowane? Mo¿e praca w sklepie spo¿ywczym nie jest ca³kiem ³atwa i przyjemna (wiem co mówiê, bo kilka miesiêcy tak pracowa³am), jednak skoro przez d³ugi czas by³a¶ bezrobotna to chyba nie mo¿esz sobie pozwoliæ na utratê tej pracy? Musisz zmieniæ swoje odgórne nastawienie do tej pracy. I¶æ z my¶l±, ¿e dzi¶ bêdzie lepiej, bo my¶li typu: tam jest strasznie, nie chcê tam pracowaæ nie bêd± Ci pomagaæ, a wrêcz przeciwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 479
|
A wed³ug mnie, nie chce Ci siê prawcowaæ i tyle, szukasz g³upich powodów.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 163
|
Kochana, rozumiem Twoje obawy. Jest to nowa praca, ka¿dy na swój sposób prze¿ywa stres z tym zwi±zany, u Ciebie pojawi³o siê przygnêbienie, p³aczliwo¶æ. Dzisiaj dopiero jest Twój pierwszy dzieñ tam, wiêc to zupe³nie normalne! Piszesz o niezbyt fajnej atmosferze w pracy - ale to tylko pierwsze wra¿enie, które w przeci±gu najbli¿szych dni, tygodni ulegnie zmianie. Teraz to, o czym musisz pamiêtaæ, to ¿e powinna¶ i¶æ do tej pracy, skoro od d³u¿szego czasu jeste¶ bezrobotna, nie tak ³atwo znale¼æ przecie¿ zajêcie. Ponadto wychodzê z za³o¿enia, ¿e podejmowanie wyzwañ, stawianie czo³a trudnym sytuacjom czyni nas silniejszymi, buduje wiarê w siebie, której chyba Tobie teraz brakuje. Co¶ mi siê wydaje, ¿e za kilka dni, tygodni pomy¶lisz sobie, ¿e to ¶wietnie, ¿e jednak spróbowa³a¶, ¿e wcale nie jest tak ¼le.
Napisz proszê po powrocie z dzisiejszej zmiany, jak by³o, a pomo¿emy Ci uporaæ siê z Twoimi ewentualnymi obawami/stresem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 519
|
Od d³u¿szego czasu nie pracowa³a¶, nagle pracujesz, wi±¿e siê to z przeorganizowaniem dotychczasowego trybu ¿ycia.
Poza tym jak sama mówisz, jeste¶ nowa. Pocz±tki zawsze s± trudne, ¿eby siê przyzwyczaiæ, zaklimatyzowaæ z nowymi wspó³pracownikami. Zaryzykuj, nie masz nic do stracenia. Je¶li przez d³u¿szy czas nie stwierdzisz poprawy to rozejrzyj siê za now±. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 12
|
Dziêki za wszystkie odpowiedzi. Mo¿e macie racjê z tym ¿ebym da³a sobie trochê czasu. Poprostu pierwszy raz mnie co¶ takiego spotka³o, zazwyczaj nowa praca nie sprawia³a mi wiêkszych problemów,a tutaj czujê siê ¼le i tyle. A skoro praca nie sprawia mi chocia¿ odrobiny przyjemno¶ci, to nie umiem pracowaæ wydajnie. Pomy¶lê o tym, co mi radzi³y¶cie. Jednak nikt mi nie mo¿e zarzuciæ, ¿e nie próbowa³am.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 88
|
To prawda daj sobie troche czasu. Po takiej przerwie ciezko jest sie bujnac i "wrocic do zycia". I niestety wszystko co zwiazane jest z ta praca jest nie takie jak byc powinno. Popracuj jeszcze troche , rozejrzyj sie, zobacz o co w tym chodzi. Moze jak nabierzesz pewnosci w wykonywaniu swoich obowiazkow bedzie Ci lzej? A jesli po tym czasie ktory sobie dalas, dalej Ci sie nie bedzie podobalo to rzuc to.
Ja jestem w tej samej sytuacji. Od 3 miesiecy jestem bezrobotna i zaproszono mnie na rozmowe. Pojechalam, Pan poinformowal mnie, ze bedzie drugi etap i jak sie spodobalam to zadzwoni. Na drugi telefon czekalam dwa dni. Zaproszono mnie kolejny raz "na szkolenie". Szkoleniem okazala sie praca w tym miejscu przez 3 dni. Pierwszy dzien spoko, w ciagu drugiego dnia moja ekscytacja spadla prawie, ze do zera, a w trzecim dniu od samego rana kombinowalam jak stamtad uciec. ![]() ![]() Tak wiec Autorko sprobuj jeszcze i zobacz jak bedzie. Ja rozumiem z jednej strony ciezko o prace i teoretycznie powinno sie brac co daja. Ale z drugiej chyba nie warto robic cos, czego sie nie lubi/ badz sie do czegos nie nadaje. Bo nie kazdy nadaje sie do wszystkiego. Ale zawsze warto probowac. Moze po jakims czasie, okaze sie, ze ta praca bedzie nam sprawiala przyjemnosc. Tak wiec zycze powodzenia ![]()
Gdy wie siê, jakie kto¶ czyta ksi±¿ki, jakie ma autorytety, za co najbardziej podziwia swoich rodziców, jak spêdza wolny czas, jakiej muzyki s³ucha, jakie wiersze zna na pamiêæ, co go oburza, a co go wzrusza lub jakie ma marzenia, to w zupe³no¶ci wystarcza". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.