Korony porcelonowe czy licówki porcelanowe - co lepsze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-31, 17:39   #1
karolcia_20
Przyczajenie

Question

Korony porcelonowe czy licówki porcelanowe - co lepsze?

Witajcie.

Jak w tytule. Co jest lepsze: Korony porcelanowe czy licówki porcelanowe. Czym one się różnią od siebie? Chciałabym założyć sobie na zęby korony lub licówki - zarówno na górne jak i na dolne zęby. Jaka jest cena założenia licówek i koron zarówno na górne jak i na dolne zęby? U mnie w mieście jest gabinet stomatologii estetycznej i na stronie internetowej pisze że koszt założenia korony porcelanowej wynosi 450 zł, ale nie pisze czy jednej czy koron na wszystkie zęby.
Dodam że zęby mam wyleczone i na górnych nie mam żadnej wady zgryzu, tylko na dolnej. czy jeśli zdecyduję się na licówki lub korony czy będę musiała pozbyć się tej wady zgryzu na dole?
czekam na odpowiedzi.

P.S. mam 20 lat.
karolcia_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 17:24   #2
pirelli
Przyczajenie

Dot.: Korony porcelonowe czy licówki porcelanowe - co lepsze?

Hejka
Właśnie wróciłam od dentysty który będzie mi zakładał licówki. Na częś c pytań mogę Ci odpowiedzieć, na pozostałe najlepiej bezie się skonsultować z własnym lekarzem.

Po pierwsze: czy korona porcelanowa i licówka porcelanowa to coś innego? Serio pytam. Na pewno jeśli miałabyś wybierać między licówką kompozytową a porcelanową to decyduj się na porcelanową (droższa, ale trwalsza, wystarcza nawet na 10lat).

Żeby założyć licówki musisz mieć wyleczone ząbki z próchnicy. Wada zgryzu nie powinna przeszkadzać (ale o to dopytaj lekarza, bo czasem przy duzej wadzie protetyk ma trudnosc z dopasowaniem ksztaltu licówki).

Ceny KOSMICZNE ale efekt powalający na plus. Jedna licówka porcelanowa to - w dużym mieście typu Łódź/Warszawa- koszt 1100-1400zł. To co napisałaś jest więc ceną BAAAArdzo korzystną.

Kolejne pytanie: dlaczego chcesz licwki na wszystki zęby? Są aż tak fatalne? tzn przebarwione, połamane, żółte, mają widoczne stare plomby? Może warto założyc tylko na front? Ja np robię na 5 zębów, każdy za 750zł. Wychodzi mi ok.3800zł. Pomyśl nad iloscią licówek no chyba ze koszty Ci nie robią róznicy ale na wszystkie zęby czyli 28*450zł = to zapłacisz 12600zł!!!

Zajrzę tu jeszcze, wiec jak masz dodtakowe pytania to pisz.
Pozdrawiam
pirelli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 20:11   #3
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia_20 Pokaż wiadomość
Witajcie.

Jak w tytule. Co jest lepsze: Korony porcelanowe czy licówki porcelanowe. Czym one się różnią od siebie? Chciałabym założyć sobie na zęby korony lub licówki - zarówno na górne jak i na dolne zęby. Jaka jest cena założenia licówek i koron zarówno na górne jak i na dolne zęby? U mnie w mieście jest gabinet stomatologii estetycznej i na stronie internetowej pisze że koszt założenia korony porcelanowej wynosi 450 zł, ale nie pisze czy jednej czy koron na wszystkie zęby.
Dodam że zęby mam wyleczone i na górnych nie mam żadnej wady zgryzu, tylko na dolnej. czy jeśli zdecyduję się na licówki lub korony czy będę musiała pozbyć się tej wady zgryzu na dole?
czekam na odpowiedzi.

P.S. mam 20 lat.
Na pewno jednej korony, gdyż porcelana jest droga. Sama korona to nie wszystko, trzeba doliczyć jeszcze cenę wkładu.
Stary 2013-02-22, 21:18   #4
guacamole
Wtajemniczenie

Ja za korone porcelanowa placilam ok. 3000 zl. Mialam zab leczony kanalowo, kazdy sztyft wypelniajacy kanal tez sporo kosztowal. Ogolnie, cale leczenie, bo mialam jeszcze 3 wypelnienia, kosztowalo mnie jakies 4000 zl. Wroclaw. Pod mikroskopem.
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości