|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nowe studia, chce coś osiągnąć i naprawić błąd - pomożecie?
Wiem, że decyzja o wyborze studiów to indywidualna i osobista decyzja. Jednakże popełniłam błąd. Jestem na kierunku humanistycznym, na 4 roku i już widzę, szukając pracy, że jej dla mnie nie będzie i te lata poszły się...
Chce zacząć od przyszłego roku studia niestacjonarne, na dobrej uczelni w Krakowie lub Katowicach, aby w przyszłości mieć "konkretny" zawód, "coś" umieć i mieć możliwość pracować za godne wynagrodzenie. Jeśli chodzi o moje zainteresowania, to niestety, ale mam humanistyczne, dlatego będę celować w kierunek, który nie będzie moim konikiem. Nie jestem mistrzem matematyki, ani nawet dobra, ale w liceum sobie radziłam, taka przeciętna. Zrobię wszystko, by skonczyć przyszłosciowy kierunek, ktory pomoze mi w przyszlosci w czyms sie realizowac. Ten obecny rok chce przeznaczyc na nauke jezykow obcych oraz praktyki, staze, nawet bezplatne. Proszę, pomózcie mi znaleźć taki kierunek. Myślałam o inżynierii budownicta, geodezji lub rachunkowosci. Bardziej sklaniam sie ku studiom inzynieryjnym (poniewaz sa krotsze, a magistra z obecnych dociagne). Prosze, poradźcie mi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Nowe studia inżynierskie, chce coś osiągnąć i naprawić błąd - pomożecie wybrać?
Cytat:
Skoro z matematyki byłaś przeciętna i nie miałaś z nią styczności w ostatnich latach, to może być Ci ciężko... Budownictwo i geodezja to dodatkowo fizyka, trochę chemii też się przewinie. I rysunek, projekty. Przeglądałaś plany studiów z tych kierunków, jesteś pewna, że to jest to, czego chciałabyś się uczyć i z czym chciałabyś mieć styczność w pracy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nowe studia, chce coś osiągnąć i naprawić błąd - pomożecie?
A ekonomia? Owszem, jest matematyka, ale jednak nie tylko matematyka sie tam przewija. Ludzie ida na ekonomie po podstawowej matematyce, moglabys przerobic material z liceum np. pod okiem korepetytora i bylabys niezle przygotowana. Mowisz, ze szlifujesz jezyki obce, co na pewno dla ekonomisty jest punktem dodatnim w CV.
Napisz nam, co teraz studiujesz, to bedzie latwiej cos dobrac. Byc moze uda nam sie dobrac cos, w czym twoj obecny kierunek studiow to atut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
na przekór do celu
|
Autorka bierze pod uwagę rachunkowość, nie ekonomię, podobne, ale nie do końca.
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Znam roznice miedzy ekonomia a rachunkowoscia, po protu poradzilam cos od siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Nie pchalabym sie w budownictwo. Zanim to skonczyc i nabierzesz praktyki mina lata swietlne. A zarobki na poczatku kariery zawodowej moga spowodowac zawal serca.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Obecnie studiuje zarządzanie. Nietrafione studia.
Jeśli zaś chodzi o matematykę, to prawda, mistrzem nie byłam, ot przeciętna. Jednakże kilku znajomych z liceum, którzy byli słabsi ode mnie radzą sobie na kierunkach stricte matematycznych i stąd własnie moj pomysl. Ok, skoro budownictwo czy geodezja odpada, to co wybrac? Na pewno ekonomia czy rachunkowość ma ten atut, że to studia 2 letnie (chodzi mi o magisterskie, licencjat mam już). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
na przekór do celu
|
To chcesz iść na mgr z innego kierunku? Wcześniej pisałaś "magistra z obecnych dociagne", czyli dwie magisterki chcesz skończyć?
Zaoczna magisterka chyba z każdego kierunku trwa 2 lata... Nie mówię, że budownictwo i geodezję masz odrzucić, tylko zastanowić się czy wiesz na co się decydujesz. I czy widzisz się w takich zawodach.
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Mogłabym dokończyć, specjalnie nie trudzę się na tych obecnych studiach. Natomiast chodziło mi o to, że gdybym przykładowo wybrała rachunkowość czy ekonomię, to chyba na zasadzie 2 letnich studiów magisterskich? Czy na 3 lata licencjatu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Spróbuj zainteresować się mechatroniką lub informatyką. Możesz zostać np. testerem oprogramowania. Bardzo popularna tematyka. Nie musisz mieć ukończonych studiów z informatyki do tego. Możesz zacząć od prostych testów. Jak poczujesz, że to jest to to możesz kształcić się w tym kierunku. Poczytaj trochę o tym zawodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie lepiej zrobić jakąś przydatną podyplomówkę, zamiast zaczynać od nowa życie bez planu i iść w niepewne?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tez tak mysle. Zarzadzanie wcale nie jest takie bezprzyszlosciowe, a na pewno mozna z nim polaczyc wiele aspektow - mowilas, ze bedziesz szlifowac jezyki, to sie bardzo ladnie komponuje. Naucz sie jeszcze jednego jezyka i obslugi kilku programow, np. przydatnych w marketingu, zainwestuj pieniadze w kursy, a czas (zamiast isc na nowe studia) w staze i praktyki, moze nawet miedzynarodowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Nie wiem gdzie Ty szukasz pracy, ale każda osoba po zarządzaniu która znam pracę ma - zwłaszcza w Krakowie.
1. Czy znasz dobrze angielski lub/i jakiś inny język? 2. Czy podczas studiów udzielas się gdzieś masz coś w cv pracowalas, robiłas praktyki? 3. Nie myślałaś o pracy w HR albo marketingu? Tam głównie poszukują ludzi po zarządzaniu. 4.Nie ma nieprzyszlosciowych studiów, są tylko nieprzyszlosciowi studenci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
BAN stały
|
"- Kończę studia humanistyczne
- A co konkretnie? - Zarządzanie" Ała, aż mnie brzuch ze śmiechu rozbolał. Sprawdź sobie w słowniku, co to kierunek humanistyczny. Jeśli do tej pory nie zdążyłaś zauważyć, że już studiujesz na kierunku ekonomicznym, rzeczywiście możesz mieć problemy ze znalezieniem pracy. Z ekonomią i rachunkowością prawdopodobnie pokrywałaby ci się nawet część przedmiotów. I tak, ludzi często chodzą na ekonomię lub rachunkowość po zarządzaniu, bo to pokrewne kierunki. PS Nie miałaś matmy na zarządzaniu? PS2 Pochwal się swoimi "humanistycznymi" zainteresowaniami, bom ciekawa. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez megamag Czas edycji: 2016-12-07 o 16:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.