|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kupne zioła w doniczce
Witam wszystkie Wizażanki
![]() Pragnę się przywitać bo choć podczytuje Was od dawna to jest mój pierwszy post ![]() Mam problem z ziłami w doniczce kupionymi w sklepie. Każde ale to KAŻDE po około tygodnia zaczynają mieć pleśń na ziemi. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Chciałabym kupować po kilka rodzajów ziół ale nie jestem w stanie zjeść wszystkiego w przeciągu tygodnia. Macie jakieś sprawdzone na sposoby? Pozdrawiam Huhulka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: kupne zioła w doniczce
Niestety to normalka, zioła te umierają gdyż warunki które mają u nas w domu są zupełnie inne niż przy produkcji.... nie ma na to sposobu i kropka
Jeśli pragniesz mieć zioła w doniczkach kup nasionka i wysiej sama....zobaczysz może nie są tak okazałe ale aromat i smak wspaniały ja tak robię i jestem zadowolona-) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mam problem z takimi małymi muszkami wylatującymi z ziół, najwięcej miałam w sałacie. Ostatnio wylatywały nawet z rzeżuchy. Z tego powodu praktycznie zrezygnowałam z roślin w kuchni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Niestety sklepowe zioła w doniczkach nie są trwałe(oprócz rozmarynu, rozmaryn potrafi znieść wszystko
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() Trochę mnie zasmuciłyście z tymi ziołami. Zastanawiałam się nad własną mini hodowlą ale czy mogę ją prowadzić w kuchni? Jak wyniosę doniczki na balkon to mi ptaki wszystko wydziobią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywam suszone ziola i mam swiety spokoj. Z doniczkami zawsze bylo cos nie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
A jakby te ziola przesadzic do normalnej duzej doniczki i dobrej ziemi ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
mOLDerator
|
Rena- ja już też suszone, nie kombinuję. Zamrożony mam tylko koperek i pietruszkę, a w lato jak skombinuję od kogoś to jeszcze mrożę lubczyk. Sama działki nie mam, a w ogrodzie nie chcę mieć hodowli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Też się zastanawiałam nad przesadzaniem. Może następnym razem spróbuję w ten sposób.
Suszone zioła używam namiętnie i mam ich sporo ![]() Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mnie kiedyś mięta taka ze sklepowej minidoniczki bardzo obrodziła po przesadzeniu do skrzynki na balkonie. Ale nie każda sadzonka się przyjmuje niestety. Ładnie urósł mi też koperek z ziarenek. Teraz też mam coś zasadzone ale nie pamiętam co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
mi zioła żyją i niektóre mam już kilka miesięcy.
Nie kupujcie ziół w małej kwadratowej doniczce, są do kitu, po kilku dniach więdną nawet po przesadzeniu. ( nie pamiętam firmy ) Są zioła w szerokich, dużych, okrągłych donicach ( czasem można spotkać w Almie, Auchan ). One nawet bez przesadzania potrafią rosnąć. Mam oregano, które bez przesadzania rośnie od września. Jakoś po świętach planuję je przesadzić. Te w okrągłych donicach są z reguły droższe ale jak chcemy żeby nam rosły to warto dać te parę zł więcej
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-03-31 o 10:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie kupuję ziół w marketach tylko na placach - może to kwestia dostawców, bo zazwyczaj są lepsze, intensywniejsze i dłużej wytrzymują niż te marketowe.
A do tego je przesadzam do większych doniczek [często sadzę dwa trzy krzaczki w jednej dużej donicy] i faktycznie dłużej wytrzymują. To co mogę wysiewam. Suszonych ziół również dużo używam, ale szczerze mówiąc - wolę te świeże. Mają zupełnie inny aromat i są intensywniejsze. Często też jedne i drugie mieszam, bo zioła w doniczkach nie odrastają mi tak szybko jak potrzebuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Dziś i wczoraj przesadzałyśmy z siostrą śródziemnomorskie zioła do donic tarasowych. To jest dobry plan na całoroczne rośliny, które jak wiadomo potrzebują ciepła. Donice są wyjmowane, więc w razie nagłego ochłodzenia czy deszczów są wstawiane do domu a wygląda to jak na zdjęciu, trochę trzeba się namęczyć jednak warto (nie używamy żadnej chemii, nawozów, itp.)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja mam bazylię w domu.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam, ja używam w kuchni taki domowy ogródek. Działa bardzo dobrze nie ma problemów ani pleśni.
---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Witam, ja używam w kuchni taki domowy ogródek. Działa bardzo dobrze nie ma problemów ani pleśni. Mam jakiś problem z dodawaniem zdjęć na forum. Edytowane przez Maciej_Tregren Czas edycji: 2017-04-03 o 13:25 Powód: brak zdjecia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.