Nie dogaduję się z mamą... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-18, 23:16   #1
magdalena0610
Przyczajenie

Nie dogaduję się z mamą...

Mam mały problem... nie potrafię dogadać się z własną matką...w sumie to prawie w ogóle nie rozmawiamy. Nie wiem do końca w czym jest problem. Mam wrażenie, że obwinia mnie o wszystko a na dodatek stwierdziła, że za duzo czasu spędzam ze swoim chłopakiem.. tego nie rozumiem najbardziej. Jak mogę za duzo czasu spędzać z najbliższa mi osobą, z która jestem szczęśliwa..?Próbowałam rozmawiać na ten temat, wytłumaczyć , że nie robię nic złego, będąc z nim ale widzę, że moje szczęście jak na razie nie interesuje mojej mamy...nie wiem jak mam zacząc rozmowę, co powiedzieć, czasami milcze i nie odzywam sie w ogóle bo boje sie co z tego wyniknie. A jak juz cos powiem czy zaproponuję to dostaję od mamy odpowiedź z takim wyrzutem jakby w myślach sobie mówiła " po co sie w ogóle odzywasz"
Jak myślicie, powinnam zebrać w sobię odwagę i porozmawiać z mamą czy milczyc dalej..?
magdalena0610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 00:05   #2
201605300922
Konto usunięte

Dot.: Nie dogaduję się z mamą...

Cytat:
Napisane przez magdalena0610 Pokaż wiadomość
Mam mały problem... nie potrafię dogadać się z własną matką...w sumie to prawie w ogóle nie rozmawiamy. Nie wiem do końca w czym jest problem. Mam wrażenie, że obwinia mnie o wszystko a na dodatek stwierdziła, że za duzo czasu spędzam ze swoim chłopakiem.. tego nie rozumiem najbardziej. Jak mogę za duzo czasu spędzać z najbliższa mi osobą, z która jestem szczęśliwa..?Próbowałam rozmawiać na ten temat, wytłumaczyć , że nie robię nic złego, będąc z nim ale widzę, że moje szczęście jak na razie nie interesuje mojej mamy...nie wiem jak mam zacząc rozmowę, co powiedzieć, czasami milcze i nie odzywam sie w ogóle bo boje sie co z tego wyniknie. A jak juz cos powiem czy zaproponuję to dostaję od mamy odpowiedź z takim wyrzutem jakby w myślach sobie mówiła " po co sie w ogóle odzywasz"
Jak myślicie, powinnam zebrać w sobię odwagę i porozmawiać z mamą czy milczyc dalej..?
Piszesz mało konkretnie. O co Cię obwinia? Konkret. Po drugie, ile masz lat? Czy lubi Twojego chłopaka, zna go? Jak często i jak długo się widujecie? Praktycznie nie ma rodziców, którzy nie chcieliby szczęścia dla swoich dzieci, szczęścia we własnym mniemaniu. I tak, powinnaś porozmawiać, ale nastawić się także na to, że być może Twoja mama ma Ci coś jednak konkretnego do zarzucenia, a Ty wtedy nie strzelisz focha, tylko wysłuchasz, przedstawisz spokojnie swój punkt widzenia, zastanowicie się razem, co można zrobić. A dopowiadanie sobie, co w myślach mówi Twoja mama to już trąci czepialstwem i daleko posuniętą nadinterpretacją...
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 09:13   #3
magdalena0610
Przyczajenie

Gdybym musiała wypisywac konkrety dużo by mi to zajęło. Mam 18 lat. Chłopaka zna i akceptuje. Nie ma nic przeciwko, że z nim jestem mimo roznicy wieku ( 6 lat starszy a zaczęliśmy sie spotykac jak miałam 16 lat).
Moja mama jest materialistką. Kiedy nie ma pieniędzy obrażona jest na wszystkich, a kiedy pieniązki są, wyda je błyskawcznie. Moj tato pracuje za granicą i zarobiona kase przesyła na polskie konto, do ktorego ja mam kartę, poniewaz gdyby dał ją mamie, środków do życia już by nie było. Sytuacja w domu nigdy nie była dość dobra. Ciągłe kłótnie rodziców słyszałam juz od dziecka. Musiałam szybko dorosnąć i poradzic sobie z tym bo najbardziej kiedy jeszcze nie bylo mlodszego rodzenstwa cierpiałam ja. Głupio jest mi to pisać ale mama lubi pić- piwo. Tak...własnie wydaje pieniadze na swoje piwo odkąd pamiętam. I o to najbardziej mi chodzi... popełnila tyle błędow w zyciu..ile razy próbowałam jej powiedziec żeby przestała...odnosiła sie do mnie tak, że probowała powiedziec ze nie widzi winy w sobie tylko w nas- swoich dzieciach i dlatego pije....do tego dołączała tez tate. Nie powinna zloscic sie na mnie ze staram sie uciec, choc na chwile od tego , spedzajac czas ze swoim chlopakiem. Przy nim czuję się spokojniejsza.
magdalena0610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 10:25   #4
Dariella
Rozeznanie

Czytam co napisałaś i mam wrażenie, że Twoja mama nie umie odnaleźć swojego szczęścia, jest zagubiona i dlatego wyładowuje się na Tobie i reszcie rodziny.
Może tata powinien z nią porozmawiać jak wróci do PL? Jej zachowanie przecież wpływa negatywnie na innych członków rodziny. Może psycholog?
Stary 2013-02-19, 12:30   #5
mazena111
Rozeznanie

Widocznie jest nieszczęśliwa, czuje się samotna i obarczona wszystkim sprawami rodzinnymi, bez jakiejkolwiek pomocy, bo ojciec za granicą. I zapija smutki. Tu już sama rozmowa nie wystarczy, przydałby się specjalista. Tata wie o wszystkim, akceptuje, co mówi?

tkwi w każdym z nas...

"Nie sztuka mi się oprzeć,
sztuka zaakceptować"
mazena111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 13:27   #6
dudipopka
kobieta za ladą

mnie jako matkę trafił by za pzreproszeniem szlag gdyby moja nastoletnia córka dysponowała kartą i rozporządzała pieniędzmi
nie jestes głową rodziny zostałaś wciągnięta miedzy rodzinne rozgrywki
twój tata nie ufa mamie tak ? wiec idz do banku załóz konto i miej swoją kartę na którą ojciec niech ci wysyła kieszonkowe
kartę od nieswojego konta oddaj mamie

mówisz ze mama popełnia wiele błedów ale własnie ty masz prawo jej wypominac a ona nie ma prawa zwrócic ci uwagi bo zaraz sie obrażasz
ojciec wyjechal wiec podejrzewam ze nie musisz wysłuchiwac ciągłych kłótni i co uciekasz z domu bo...przy nim czujesz sie spokojniejsza oki rozumiem ale starałaś sie pomóc jakoś mamie poza ciągłym krytykowaniem jej?

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości