Zostać z nim czy się rozstać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-18, 14:50   #1
mademoiselle5
Przyczajenie

Zostać z nim czy się rozstać?

hej. Mam wielki dylemat odnośnie mojego chłopaka.. czuje że powinnam się z nim rozstać jednak bardzo ale to bardzo go kocham i chciałabym poznać zdanie kogoś innego, no więc. Jesteśmy juz razem 3,5 roku od 2 lat ponad mieszkamy razem ponieważ rok po naszym poznaniu zaczynałam studia i chłopak postanowił wyjechać ze mna. Jeśli chodzi o sprawy domowe itp to wszystko jest ok. Kocham go najbardziej na świecie i gdyby nie pewne sprawy , które nie dają mi spokoju wiedzialabym, że to jest ten z którym warto spędzić reszte życia. A mianowicie mój chłopak ma troszke hmmm nieciekawa przeszłość która się ciągnie zanim do dzisiaj a dokładnie chodzi o długi... ;/ jakby to powiedzieć za małolata troche szalał jakieś grzywny niepospłacane mandaty itp, z tego co sie orientuje to jest tego ok 5tys a nawet wiecej ;/ sciga go komornik i firmy windykacyjne, probowałam z nim rozmawiać żeby wziął się za siebie jeśli chce założyc ze mna rodzine żeby miał czyste konto. Jego rodzice proponowali mu pomoc , że to ogarna a on pózniej jakos ich splaci ale nie, bo męska duma nie pozwala mu na to żeby mieszać w to rodziców. I nie wiem co robić on mnie nie słucha mowi zebym sie nie wtracala bo to nie moje dlugi .. no ok rozumiem ale strasznie mnie to meczy i nie daje mi spokoju , powiem jeszcze ze ja mam 22 lata a on 27 ;/;/ wiec juz chyba najwyzsza pora zeby sie wziac za siebie. co myslicie o tym zeby postawic mu ultimatum? bo ja na prawde podchodzilam juz do tego tematu z nim wielokrotnie i nic .. na chwile zapominam ale zaraz i tak to do mnie wraca i mnie meczy ;/ sama nie wiem co robic , do niego nie da sie dotrzec ani prosba ani grozba a nie chce go stracic, ((
mademoiselle5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 14:57   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: Zostać z nim czy się rozstać?

Cytat:
Napisane przez mademoiselle5 Pokaż wiadomość
hej. Mam wielki dylemat odnośnie mojego chłopaka.. czuje że powinnam się z nim rozstać jednak bardzo ale to bardzo go kocham i chciałabym poznać zdanie kogoś innego, no więc. Jesteśmy juz razem 3,5 roku od 2 lat ponad mieszkamy razem ponieważ rok po naszym poznaniu zaczynałam studia i chłopak postanowił wyjechać ze mna. Jeśli chodzi o sprawy domowe itp to wszystko jest ok. Kocham go najbardziej na świecie i gdyby nie pewne sprawy , które nie dają mi spokoju wiedzialabym, że to jest ten z którym warto spędzić reszte życia. A mianowicie mój chłopak ma troszke hmmm nieciekawa przeszłość która się ciągnie zanim do dzisiaj a dokładnie chodzi o długi... ;/ jakby to powiedzieć za małolata troche szalał jakieś grzywny niepospłacane mandaty itp, z tego co sie orientuje to jest tego ok 5tys a nawet wiecej ;/ sciga go komornik i firmy windykacyjne, probowałam z nim rozmawiać żeby wziął się za siebie jeśli chce założyc ze mna rodzine żeby miał czyste konto. Jego rodzice proponowali mu pomoc , że to ogarna a on pózniej jakos ich splaci ale nie, bo męska duma nie pozwala mu na to żeby mieszać w to rodziców. I nie wiem co robić on mnie nie słucha mowi zebym sie nie wtracala bo to nie moje dlugi .. no ok rozumiem ale strasznie mnie to meczy i nie daje mi spokoju , powiem jeszcze ze ja mam 22 lata a on 27 ;/;/ wiec juz chyba najwyzsza pora zeby sie wziac za siebie. co myslicie o tym zeby postawic mu ultimatum? bo ja na prawde podchodzilam juz do tego tematu z nim wielokrotnie i nic .. na chwile zapominam ale zaraz i tak to do mnie wraca i mnie meczy ;/ sama nie wiem co robic , do niego nie da sie dotrzec ani prosba ani grozba a nie chce go stracic, ((
- ponieważ nie raz i nie dwa widziałam, jak niefrasobliwość w podejściu do pieniędzy potrafi zniszczyć związek- dla mnie opisane zachowania byłyby alarmem; bo dla mnie rozsądne podejście do pieniędzy to bardzo ważna rzecz. Tu- na dzień dobry są jacyś komornicy, windykacje, długi- i bez sensu podejście faceta.
Jeśli zdecydujesz się z takim facetem na małżeństwo, to - dobrze radzę- tylko z rozdzielnością majątkową. Inaczej może być źle - a jak źle, to widziałam już na własne oczy.

Aha, ty możesz chcieć, aby on się ogarnął, ale jak on SAM nie będzie chciał, nic z tego nie wyjdzie.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 14:59   #3
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Autorko, czy on spłaca na bieżąco te długi?
Stary 2013-02-18, 15:22   #4
bluebluesky
Zakorzenienie

Wspolczuje! Rozumiem, ze Ci z nim dobrze, ale zakladac rodzine z kims takim to recepta na nieszczescie. Przedewszystkim powinnas dowiedziec sie ile dokladnie ma dlugow i jak planuje sie zabrac za ten problem. I o ile nie zabierze sie za to juz dzis, ja pewnie bym sie rozstala.
Stary 2013-02-18, 15:45   #5
ARAKSJEL
Hrodebert

Za małolata ? To musiał mieć parę złotych na początku ,skoro teraz ma tylko tyle .To co nie pracował ,nie pracuje w ogóle ?
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 16:21   #6
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

Powtarza, że masz się nie wtrącać, bo to nie Twoja sprawa... ale czy on robi coś, żeby sobie z tą sprawą poradzić czy liczy na cud?

Poważniejszych decyzji sobie nie wyobrażam z kimś, kto nie potrafi jakoś pozbierać tyłka i rozwiązać swoich problemów. O ile teraz to może i faktycznie nie są Twoje problemy, o tyle w małżeństwie dotyczyłyby także Ciebie... a kto wie czy nie pojawiłyby się dodatkowe tego typu problemy.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 16:43   #7
Clemence
Zakorzenienie

Haha jasne,nie wtracaj sie a potem bedziesz razem z Nim dlugi splacac

Co Ci radzą rodzice?

Ja sama nie wiem co bym zrobiła.
Jezeli ich nie spłaca to bym się bała o swoją przyszłość..

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-18, 19:35   #8
shawty19
Wtajemniczenie

GG do shawty19

Z pewnością go kochasz, ale 27-letni facet z długami to jakoś dobrze nie wróży.
On je jakoś spłaca czy liczy na cud?
Jak te Wasze rozmowy wyglądały?
Na chwilę obecną to nie myślałabym na Twoim miejscu o żadnym zakładaniu rodziny, niech on załatwi najpierw swoje sprawy.
Stary 2013-02-18, 21:11   #9
mazena111
Rozeznanie

Zakładanie rodziny z facetem, którego ścigają komornicy to dość ryzykowna postawa, bałabym się o swoją przyszłość. Facet spłaca to na bieżąco, czy tylko unika? Bo jak na razie to kwota jest malusia, wspólnymi siłami moglibyście to wyzerować, tzn ty i on, proponowałaś swoją pomoc?

tkwi w każdym z nas...

"Nie sztuka mi się oprzeć,
sztuka zaakceptować"
mazena111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 21:48   #10
zieloneoliwki
Raczkowanie

Również pytam- chłopak spłaca te długi?
5 tys. to jeszcze nie jest tak wiele, pod warunkiem że je na bieżąco spłaca, a nie olewa. Dziwne dla mnie że nie chce niczyjej pomocy, jeśli Rodzice proponowali mu pomoc, wg mnie powinien się zgodzić. Łatwiej byłoby oddać później Rodzicom niż uciekać przed komornikiem. a odsetki dalej rosną...

Nie wiem jakie macie plany, ale ja nie wkładałabym swoich wielkich sum pieniędzy w jego długi. Nie wiadomo jak to wszystko się potoczy. Może się okazać że mu pomożesz, a on nie spłaci ze swoich pieniędzy ani grosza.
I przede wszystkim porozmawialabym na ten temat, jakie ma plany wobec Ciebie. Powiedz, że póki nie będzie miał czystego konta to nie ma co liczyć na małżeństwo itd..

od 25.12.2013 Szczęśliwa Narzeczona!
zieloneoliwki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 21:59   #11
laisla
Zakorzenienie

Posłuchaj intuicji jeśli nie potrafisz posłuchać głosu rozsądku. A sama napisałaś, że czujesz, że powinnaś odejść.

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

Cytat:
Napisane przez bluebluesky Pokaż wiadomość
Wspolczuje! Rozumiem, ze Ci z nim dobrze, ale zakladac rodzine z kims takim to recepta na nieszczescie. Przedewszystkim powinnas dowiedziec sie ile dokladnie ma dlugow i jak planuje sie zabrac za ten problem. I o ile nie zabierze sie za to juz dzis, ja pewnie bym sie rozstala.
Ja tam bym sobie szczegółami głowy nie zawracała, w końcu to nie jej długi, ale o ile rozważałabym w ogóle pozostanie z nim, to musiałabym zobaczyć dowód spłaty długów, między innymi umorzenie postępowania komorniczego. Ewentualnie udokumentowane na piśmie kolejne wpłaty na rzecz tego zadłużenia.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-02-18 o 22:00
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 11:22   #12
mademoiselle5
Przyczajenie

oczywiscie ze proponowalam mu swoja pomoc, niestety nie bylaby ona zbyt wielka bo jestem jeszcze studentka na utrzymaniu mamy ;/ jedyny stalu dochod jaki mam to 450 zl renty z reszta pomaga mi mama... moj chlopak pracuje w tym temacie nie ma sie co czepiac bo prace szanuje tyle ze pracuje na czarno ;/;/ wiadomo ze zycie jest teraz drogie jemu rodzice juz nie pomagaja wiec musi utrzymywac sie sam... wczoraj z nim rozmawialam i powiedział ze zacznie to splacac ... to juz jest jakas deklaracja ale wiem ze od slow do czynow daleka droga, ja wiem ze w takiej sytuacji nie ma mowy o malżenstwie bez intercyzy czy cos takiego. ale tez z drugiej strony co mi da intercyza jak on nie bedzie miec poeniedzy na zycie ? wiem ze to wczesnie o tym mowic ale co bedzie jak dojda dzieci ? jak tego nie posplaca to co? cale zycie bedzie pracowac na czarno bo takto komornik mu wejdzie na pensje i zostanie mu 500zl na zycie ;/;/
Stary 2013-02-19, 11:24   #13
zieloneoliwki
Raczkowanie

Cytat:
oczywiscie ze proponowalam mu swoja pomoc, niestety nie bylaby ona zbyt wielka bo jestem jeszcze studentka na utrzymaniu mamy ;/ jedyny stalu dochod jaki mam to 450 zl renty z reszta pomaga mi mama... moj chlopak pracuje w tym temacie nie ma sie co czepiac bo prace szanuje tyle ze pracuje na czarno ;/;/ wiadomo ze zycie jest teraz drogie jemu rodzice juz nie pomagaja wiec musi utrzymywac sie sam... wczoraj z nim rozmawialam i powiedział ze zacznie to splacac ... to juz jest jakas deklaracja ale wiem ze od slow do czynow daleka droga, ja wiem ze w takiej sytuacji nie ma mowy o malżenstwie bez intercyzy czy cos takiego. ale tez z drugiej strony co mi da intercyza jak on nie bedzie miec poeniedzy na zycie ? wiem ze to wczesnie o tym mowic ale co bedzie jak dojda dzieci ? jak tego nie posplaca to co? cale zycie bedzie pracowac na czarno bo takto komornik mu wejdzie na pensje i zostanie mu 500zl na zycie ;/;/
nie przesadzajmy znowu, przecież 5 tysięcy to nie jest tak dużo...
Jakby chciał to zdążyłby to spłacić spokojnie w ciągu roku.

od 25.12.2013 Szczęśliwa Narzeczona!
zieloneoliwki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 11:28   #14
mademoiselle5
Przyczajenie

no ale odestki cały czas rosna ;/;/ nie wiem w jakim tempie i na jakies zasadzie to jest ale jesli nie zacznie tego splacac to dlug sie zmiejszac nie bedzie wrecz przeciwnie... Różni nas jeszcze bardzo podejscie do zycia.. ja jako kobieta mysle o tym jak to bedzie za te 3 5 lat dzieci rodzina itp... a moj chlopak najdalej mysli o tym co bedzie jutro a jak mu mowie o przyszlosci to mowi zebym tak daleko nie wybiegala ;/;/;/ bez sens
Stary 2013-02-19, 12:22   #15
mazena111
Rozeznanie

Więc powoli wychodzi szydło z worka. Nie przejmuje się długami, bo skoro pracuje na czarno to nikt mu na pensję nie wejdzie, a szkoda, bo widzę, że przydałby mu się taki kopniak. Ma to zwyczajnie w nosie. I ciebie w kółko poruszającą ten temat, co widać po jego reakcji. Ja przestałabym się już nim przejmować i jego długami, skoro nie widać, by chciał wiązać z tobą przyszłość, po co ci kula u nogi?

tkwi w każdym z nas...

"Nie sztuka mi się oprzeć,
sztuka zaakceptować"
mazena111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 12:28   #16
madana
Zakorzenienie

Cytat:
no ale odestki cały czas rosna ;/;/ nie wiem w jakim tempie i na jakies zasadzie to jest ale jesli nie zacznie tego splacac to dlug sie zmiejszac nie bedzie wrecz przeciwnie... Różni nas jeszcze bardzo podejscie do zycia.. ja jako kobieta mysle o tym jak to bedzie za te 3 5 lat dzieci rodzina itp... a moj chlopak najdalej mysli o tym co bedzie jutro a jak mu mowie o przyszlosci to mowi zebym tak daleko nie wybiegala ;/;/;/ bez sens
- zgadzam się: bezsens - bo wychodzi na to, ze on NIC z tym nie robił, nie spłacał, nie spłaca, na razie OBIECAŁ, że zacznie.
-i o ile para może się różnić charakterologicznie/osobowościowo, to wg mnie do udanego związku potrzebna jest jedna rzecz: podobne podejście do życia i tzw. spraw ważnych. A ty nie dość, że jesteś z facetem, lat 27, który ma długi, których nie spłaca, to ma zupełnie inne podejście do życia, dla mnie oznacza to jedno: użeranie się.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 12:30   #17
shawty19
Wtajemniczenie

GG do shawty19

Cytat:
Napisane przez mazena111 Pokaż wiadomość
Więc powoli wychodzi szydło z worka. Nie przejmuje się długami, bo skoro pracuje na czarno to nikt mu na pensję nie wejdzie, a szkoda, bo widzę, że przydałby mu się taki kopniak. Ma to zwyczajnie w nosie. I ciebie w kółko poruszającą ten temat, co widać po jego reakcji. Ja przestałabym się już nim przejmować i jego długami, skoro nie widać, by chciał wiązać z tobą przyszłość, po co ci kula u nogi?
Zdecydowana racja.
Stary 2013-02-19, 13:28   #18
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Całe życie będzie spłacał te 5 tysiaków Chyba, że robi kolejne długi..
Jak założycie rodzinę (urodzą się dzieci) to będzie to dla Ciebie dużo bardziej uciążliwe.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości