Sprzedaż/ kupno mieszkania. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-09, 03:58   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Question

Sprzedaż/ kupno mieszkania.

Znajomi sprzedali mieszkanie. Obecny właściciel twierdzi, że kupił je za 30 tys.
Wiem, że tyle dali pierwsi właściciele. Mieszkanie było całkowicie do remonty (wymiana okien, zrobienie podłogi, otynkowanie , pomalowanie, kupno pieca itp) .

Mam takie pytanie: czy sprzedaż mieszkania powyżej 30 tys. zł niesie za sobą jakieś podatki duże czy coś tego typu?

Z tego co się orientuję, to za sprzedanie auta poniżej 1000 zł nie płaci się czegoś tam, a powyżej już tak, więc niektórzy na umowie zaniżają cenę, a sprzedają drożej (nie mam prawa jazdy , więc się dokładnie nie orientuję ) .

I jeszcze jedno: jak jest w przypadku kupienia mieszkania od gminy? Za bardzo tanie pieniądze? Czy za zakup poniżej 3 tys. (zasiedziałość itd) właściciel musi później coś jeszcze dopłacać?
Bo jak będzie chciał sprzedać mieszkanie przed upływem 5 lat, to musi gminie zapłacić normalną wartość mieszkania, a po tych 5 latach, jak właściciel nie sprzedaje nic się później nie dopłaca?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 15:29   #2
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Sprzedaż/ kupno mieszkania.

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Znajomi sprzedali mieszkanie. Obecny właściciel twierdzi, że kupił je za 30 tys.
Wiem, że tyle dali pierwsi właściciele. Mieszkanie było całkowicie do remonty (wymiana okien, zrobienie podłogi, otynkowanie , pomalowanie, kupno pieca itp) .

Mam takie pytanie: czy sprzedaż mieszkania powyżej 30 tys. zł niesie za sobą jakieś podatki duże czy coś tego typu?

Z tego co się orientuję, to za sprzedanie auta poniżej 1000 zł nie płaci się czegoś tam, a powyżej już tak, więc niektórzy na umowie zaniżają cenę, a sprzedają drożej (nie mam prawa jazdy , więc się dokładnie nie orientuję ) .

I jeszcze jedno: jak jest w przypadku kupienia mieszkania od gminy? Za bardzo tanie pieniądze? Czy za zakup poniżej 3 tys. (zasiedziałość itd) właściciel musi później coś jeszcze dopłacać?
Bo jak będzie chciał sprzedać mieszkanie przed upływem 5 lat, to musi gminie zapłacić normalną wartość mieszkania, a po tych 5 latach, jak właściciel nie sprzedaje nic się później nie dopłaca?
najlepiej zadzwonić do urzedu skarbowego - zrodło najpewniejsze

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 07:38   #3
iceflower
Przyjaciółka KWC

Notariusz wysyła zawsze akt notarialny do urzędu skarbowego i jeżeli US uzna że kwoty są zaniżone to wszyscy na postępowanie wyjaśniające, żeby sprawdzić czy kupujący i sprzedający nie zaniżyli ceny w celu obniżenia podstawy podatku.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 21:18   #4
Vivienne
... choć nie Westwood

To są realne ceny mieszkań? Istnieje cos takiego jak mieszkanie za 30 tys? ZŁOTYCH?

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Notariusz wysyła zawsze akt notarialny do urzędu skarbowego i jeżeli US uzna że kwoty są zaniżone to wszyscy na postępowanie wyjaśniające, żeby sprawdzić czy kupujący i sprzedający nie zaniżyli ceny w celu obniżenia podstawy podatku.

U mnie notariusz tego nie załatwiał, sama chodziłam do US i składałam oświadczenie o stanie mieszkania, kwocie za jaką kupiłam itp. Z tego co mi wiadomo notariusz nie ma takiego obowiązku. Zresztą kupujący tez nie, ale US ma na postepowanie 5 lat i może być niemila spodzianka 4 lata po kupnie mieszkania, że jego wartośc wzrosła i trzeba doplacić podatek. Ja kupilam mieszkanie do generalnego remontu i chciałam uniknąc takiej sytuacji.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:13   #5
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
To są realne ceny mieszkań? Istnieje cos takiego jak mieszkanie za 30 tys? ZŁOTYCH?
Sama bym z chęcią takie kupiła Zresztą podatek i tak z tego co kojarzę jest wyliczany wg wyceny US, a nie wg oświadczenia kupującego/sprzedającego.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 18:31   #6
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość

U mnie notariusz tego nie załatwiał, sama chodziłam do US i składałam oświadczenie o stanie mieszkania, kwocie za jaką kupiłam itp. Z tego co mi wiadomo notariusz nie ma takiego obowiązku. Zresztą kupujący tez nie, ale US ma na postepowanie 5 lat i może być niemila spodzianka 4 lata po kupnie mieszkania, że jego wartośc wzrosła i trzeba doplacić podatek. Ja kupilam mieszkanie do generalnego remontu i chciałam uniknąc takiej sytuacji.
Masz chyba rację, pomyliło mi się z darowizną.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 18:45   #7
Vivienne
... choć nie Westwood

Dopiero co kupilam mieszkanie, jestem na świeżo

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Sama bym z chęcią takie kupiła Zresztą podatek i tak z tego co kojarzę jest wyliczany wg wyceny US, a nie wg oświadczenia kupującego/sprzedającego.
Podatek płaci się u notariusza na podstawie ceny ustalonej pomiędzy sprzedającym a kupującym. US nie ustala wartości mieszkania, może ją ewentualnie tylko zmienić.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości