![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stosunki międzynarodowe
Sudiuje ktos?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Stosunki międzynarodowe
Ja, niestety...już ostatni rok przede mną, na szczęście. Studiuję na UMK - poziom języków - tragedia! Ogólnie kierunek baaardzo ogólny, wszystkiego po trochu...
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ale co aż tak źle jest na tym kierunku? Czemu piszesz,że jest tragedia z językami? A przecież wybieracie chyba specjalizacje? Ciężkie są te studia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Widzę że nie tylko na mojej uczelni SM to jedna wielka porażka... Skończyłam na UWMie, poziom języków: tragedia. Studia bardzo łatwe do przejścia, ale jak i się okazuje: bezużyteczne. Połowa ludzi na 2 roku brała kolejny kierunek (np administracje, ekonomię...). Druga połowa po skończeniu licancjatu ucieka z Olsztyna na inne uczelnie.
Jeśli o specjalizacje chodzi: u mnie była ona odgórnie narzucona- polityka europejska. Ale szczerze powiedziawszy całe SM prawie nic wspólnego z aktualną polityką nie miały... Za jedyny plus tych 3 letnich studiów uważam wyjazd na jeden semestr na zagraniczną wymianę studencką (i szczerze radzę: zainteresuj się programem Erasmus- niezapomniane przeżycia, i nawet jeśli po 3 latach studiów uznasz że SM to jedna wielka pomyłka, będziesz miło wspominać czas za granicą ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Duniaaa - zgadzam się z Tobą odnośnie Erazmusa, bo tylko tam podszkolisz język. Ja nie skorzystałam ze względów osobistych, ale znajomi co byli mają swobodę w mówieniu...
Na moich stosunkach 3 + 2 na UMK tylko przez 2 pierwsze lata studiów były języki: na 1 roku 2 godziny angielskiego i 1 godzina innego języka, a na 2 roku już tylko 1 godzina angielskiego i 1 godzina drugiego, oczywiście tygodniowo. Czyli ŻENADA ![]() Licencjat miałam ogólny, bez specjalizacji. Na 1 roku magisterki mieliśmy do wyboru 4: ekonomiczna (nie została utworzona, brakowało chyba 3 osób do otwarcia tej specjalizacji), Europa Środkowo-Wschodnia (chyba tylko 3 osoby były chętne, więc również nie utworzyli), dyplomatyczno-konsularna (jest na na niej 1/4 roku i uważam, że dla większości to zły wybór - żeby pracować w dyplomacji trzeba odznaczać się pewnymi cechami, którymi oni się nie wykazują) i UE, na której jestem. Sama sucha teoria, zero praktyki. Ja osobiście wybieram się podyplomowo na przygotowanie pedagogiczne a następnie na historię z nauczaniem WOSu, bo po tych stosunkach to nic nie ma. Teraz żałuję, że nie poszłam na historię ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Już tak nie narzekajcie,pracę można znaleźć wszędzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Owszem pracę znajdziesz wszędzie...dla przykładu - Pani Doktor, z którą miałam zajęcia opowiadając nam o absolwentach tego kierunku powiedziała, że jeden absolwent wylądował w ambasadzie RP w Waszyngtonie, innego z kolei spotkała na myjce samochodowej...
![]() Nie zachęcam, ale wybór jest Twój. Moim zdaniem stosunki są po prostu przereklamowane...też dałam się na to nabrać ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Można też pracować w służbach mundurowych np policja wojsko... Co możesz powiedzieć na temat przedmiotów na tych studiach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Po takich studiach rzeczywiście może być łatwiej dostać się do służb mundurowych. Na rozmowie kwalifikacyjnej do SG byli bardzo miło zaskoczeni kierunkiem studiów i tematem pracy dyplomowej (Swoboda przepływu osób w UE). W moim przypadku było warto. Studia na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Przedmioty rozmaite, dla przykładu: Historia SM, Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, Bezpieczeństwo międzynarodowe, Teoria SM, Współczesne Doktryny Polityczne, Prognozowanie i symulacje międzynarodowe, Międzynarodowe Stosunki Kulturalne, Międzynarodowe Stosunki Polityczne, Nauka o państwie, Podstawy prawa, Psychologiczne Aspekty Funkcjonowania Społeczeństwa, Ekonomia...to tylko niektóre, ale zaznaczam - sama sucha teoria. Możesz wejść na stronę WPiSM UMK i tam wejść sobie w programy studiów i popatrzeć jakie są przedmioty. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Taak, pracę można znaleźć wszędzie. Ja na przykład pracuję w alkoholach świata ;P
W wielu urzędach w Białymstoku (Marszałkowski, Wojewódzki, Sejmik Województwa Podlaskiego) nie chcą na staż ludzi po SM. A jeśli masz wyższe aspiracje i chcesz po stosunkach pracować w ambasadzie/konsulacie... To życzę powodzenia. Kiedyś byłam na rozmowie z przedstawicielką ambasady, zajmującą się kadrami. Jak dla mnie wymagania są kosmiczne: począwszy od biegłej znajomości dwóch języków obcych , poprzez zdawanie egzaminów: z wiedzy o świecie współczesnym, historii SM, historii dyplomacji... I nie pamiętam co jeszcze. Jakąś taką jakby podyplomówkę też trzeba przejść (1,5 roku) i z ponad 100 osób które już przejdą wszystkie etapy wybierają kilka osób które zatrudniają na próbę. Po rozmowie z tą sympatyczna Panią stwierdziłam ze ambasadorką nie zostanę ;P Cytat:
a co do przedmiotów, te które pamiętam: 2 języki obce: 1 godz w tyg ang i rosyjskiego. na ang jestem na poziomie upper intermediate... Zajęcia wyglądały w ten sposób ze lektor puszczał nam film, a wszyscy robili co chcą. Na półrocze było koło.. zapamietam je do końca życia. 4 pytania: co robisz w weekend, jakie jest nazwisko panieńskie twojej matki, czy masz rodzeństwo (jeśli tak, podaj wiek i imiona), gdzie robisz zakupy i ile średnio na nie wydajesz ![]() pozostałe przedmioty które pamietam: statystyka i matemtyka, historia filozofii, ekonomia, informatyka, historia Rosji, historia krajów nadbałtyckich, wstęp do SM, podstawy SM (te dwa przedmioty były o tym samym...), geografia, historia SM, polska polityka zagraniczna, systemy polityczne, organizacje międzynarodowe, prawo miedzynarodowe, międzynarodowe stosunki gospodarcze, podstawy prawa, nauka o państwie. Jednak to wszystko to taka sama sucha teoria... Z perspektywy czasu uważam, że sm mogą być jako dodatkowy fakultet: np do ekonomii czy też administracji. Same w sobie są nic nie warte.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja studiowałam dziennie i wf miałam bodajże 3 semestry. A czy na zaocznych jest, nie mam zielonego pojęcia...
I w sumie nie powiedziałabym że zaliczenia były banalnie proste. To zależy od wykładowcy. Jeden będzie cały rok straszył że połowę usadzi a jak przychodzi do egzaminu to podaje przed pytania lub w trakcie egzaminu zasłania się gazetą i daje ściągać, a inny nie będzie puszczał list na wykładach, sprawiał wrażenie że ma wszystko gdzieś, a jak przyjdzie co do czego, to usadzi pół roku. jestdobrzetak - a na jakiej uczelni Ty będziesz studiować??
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale się uśmiałam ![]() ![]() Widzę, że dużo tych samych przedmiotów miałyśmy, również miałam statystykę i elementy matematyki czyli całki i logarytmy ![]() Miałam też międzynarodowe prawo publiczne - uczyłam się na ten egzamin sumiennie 2 tygodnie! ale w końcu egzamin był z profesorem Symonidesem, więc nie dało się tego olać. Swoją drogą bardzo ciekawe, ale trudne. Miałam też technologie informatyczną, poza tym historię gospodarczą (mile wspominam ![]() ![]() Trochę tego było, to głównie z licencjatu przedmioty. W-F miałam na II roku studiów, chodziłam na aerobic step, ale też jestem na dziennych. Na SM trzeba być dość wszechstronnym jeśli chce się być dobrym w tej dziedzinie. Ja jestem raczej kiepska z ekonomicznych przedmiotów, więc z tego miałam gorsze oceny. I jak pisała Duniaaa wszystko zależy z zaliczeniem od wykładowców i tyle. Zależy na kogo się trafia.
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ojjj.. uwierz że mi nie było tak bardzo do śmiechu, gdy po dwóch latach tej "intensywnej" nauki angielskiego zaczęłam czuć że się cofam i zaczynam mieć problemy z prostymi zdaniami po ang...
a "najlepsze" w tym wszystkim jest to, że gdy pierwszego dnia zobaczyłam obco brzmiące nazwisko lektora (jest Kanadyjczykiem), miałam nadzieję że native speaker podciągnie mój angielski... a gdzież tam! :P
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Takie mają być przedmioty,matematyki tu nie widzę... Które z tych przedmiotów są ciężkie do zaliczenia? źródło Wyższa szkoła integracji europejskiej Przedmioty podstawowe: Prawo Ekonomia Demografia Statystyka Nauka o państwie Historia stosunków międzynarodowe Geografia polityczna i ekonomiczna Polityka społeczno-gospodarcza Przedmioty kierunkowe: Międzynarodowe stosunki kulturalne Międzynarodowe stosunki polityczne Międzynarodowe stosunki gospodarcze Prawo międzynarodowe publiczne Współczesne systemy polityczne Organizacje międzynarodowe Integracja europejska Polityka zagraniczna Polski Przedmioty ogólne: Język obcy Socjologia Psychologia społeczna Wychowanie fizyczne Przedmioty pozostałe (dotyczące wszystkich specjalności): Technologia informacyjna Ochrona własności intelektualnej Techniki komunikowania i negocjacje Etyka i kultura w stosunkach międzynarodowych Prawo pracy Przygotowanie do wejścia na rynek pracy Zajęcia fakultatywne Seminarium dyplomowe/wykład promotora ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- źródło Wyższa szkoła integracji europejskiej ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- A to był zwykły w-f czy np samoobrona itp? ![]() Edytowane przez jestdobrzetak Czas edycji: 2010-09-18 o 12:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jeśli o w-f chodzi, ja chodziłam na zwykły. Akurat samoobrony u nas nie było, ale z tego co się orientuję był np taniec, aerobic, narty (tygodniowy, płatny wyjazd który zaliczał cały semestr ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Dunia ale to były studia dzienne,więc ja mam nadzieję że u mnie tańca nie będzie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
To nic że inna uczelnia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja przypadkowo wyladowalam na SM, w tym roku koncze studia pierwszego stopnia i przygode miedzynarodowa
![]() U mnie co do trudnosci : zeby nie zdac - trzeba bylo sie ogromnie postarac, ale zeby miec dobra srednia, stypendium - trzeba bylo sie starac jeszcze bardziej.. Studia srednio interesujace, mnie bardziej ciekawily przedmioty uzupelniajace - geografia polityczna, prawo miedzynarodowe publiczne, podstawy prawa nawet ekonomie ![]() ![]()
62-60-54 ![]() Edytowane przez SailorMoon Czas edycji: 2010-09-19 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A ekonomia jest związana z matmą? Bo niestety ten przemiot,to mój słaby punkt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Na studiach humanistycznych ekonomia nie ma ŻADNEGO związku z matmą
![]() ![]() Gorzej jest już trochę ze statystyką, u mnie poległo tyyyyle osób, ale większość z nich nasłuchała się od starszych roczników, że to taki straszny przedmiot i nawet się nie przygotowywali zbytnio.. Ja podeszłam na luzie, ale przygotowana i nie miałam żadnych problemów ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
A na statystyce jest matematyka? Czy to jakieś inne wyliczenia?
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Ja na drugim roku wybiore specjalnosc bezpieczenstwo publiczne ![]() Edytowane przez jestdobrzetak Czas edycji: 2010-09-19 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Statystyka jest przeciez dzialem matematyki, byla nawet w liceum.. te obliczenia nie sa skomplikowane, ale u nas przedmiot byl osnuty legenda
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Działem matematyki ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
u mnie na stosunkach na pierwszym roku była matematyka statystyka i ekonomia
nic strasznego
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ale jak jestem głąbem mtematycznym to dla mnie może to być problemem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
statystyka była banalna, matematyka średnia a ekonomię poprawiałam
trudno powiedzieć. musisz sama ocenić swoje możliwości
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Już oceniłem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja statystykę wspominam dobrze, na kolokwium mogliśmy mieć wzory na kartkach, bo kto by się uczył tego na pamięć ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.