|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Informatyka: UAM czy PP?
Cześć,
jestem na etapie rozważania podjęcia studiów (zaocznych) na kierunku informatyka - pod uwagę biorę dwie uczelnie: PP (Wydział Informatyki; Elektryczny raczej odpada) i UAM. Jestem absolwentką innego kierunku technicznego, jestem w trakcie szukania nowej pracy w zawodzie jednak myśląc długoterminowo raczej skłaniam się ku przekwalifikowaniu ![]() ![]() Prosiłabym o opinie osoby mające związek z informatyką na którejś z tych uczelni, które tam studiowały lub znają studentów itd. Z góry dziękuję za opinie typu: - polibuda lepsza niż uniwerek bo to polibuda (nie chcę porównania całych uczelni czy wręcz typów uczelni, tylko samej informatyki i to nie na podstawie tylko rankingów i niczego więcej) - lepiej być inżynierem (obie uczelnie mają informatykę w trybie inżynierskim) - w informatyce studia są nieistotne (zdaję sobie sprawę z konieczności pracy własnej - to nie jedyny kierunek jej wymagający; po znajomych zaczynających pracę bez studiów widzę że tkwią w tym samym miejscu i w pewnym momencie zaczynają rozważać studia; w ogłoszeniach o pracę na pewne stanowiska jednak się te studia przewijają) ![]() W tej chwili jestem na etapie analizowania programów studiów: UAM siatka godzin: https://www.wmi.amu.edu.pl/images/Dl...zynierskie.pdf sylabusy: https://ramy14.wmi.amu.edu.pl/Przedmioty.aspx PP karty ECTS: http://fc.put.poznan.pl/studia/krajo...krk%2C417.html Będę bardzo wdzięczna za uwagi od osób bardziej rozeznanych w temacie - za coś czego nie zobaczę z samego porównania siatek z godzinami i opisów, coś co wyłapują osoby dłużej siedzące w temacie lub mające styczność z kierunkiem na uczelni ![]() Bardzo zależy mi też na opiniach jak to wygląda w praktyce. Mam doświadczenia ze studiami (akurat dziennymi i na innym kierunku) na PP i chociaż miały swoje plusy, to miały też minusy: - starzy pracownicy i stara wiedza - starsi prowadzący niechętnie przyswajali sobie nowsze informacje, programy itd. i skupiali się na czymś co obecnie jest przestarzałe, nieaktualne; nie mieli zadnego odgornego przymusu aktualizacji; nowości trzeba było nadrabiać we własnym zakresie a przy mnóstwie projektów - w tym ze staroci - czasowo nie było łatwo ![]() - omawiane programy komputerowe niedostosowane do realiów branżowych (żeby nie było: dwa powyższe nie zawsze wynikały bezpośrednio z programów, np. przedmiot miał wypisane kilka programów do wyboru - tia, tyle że wybierał prowadzący) - zbędne przeładowanie godzinowe zajęć: np. zajęcia projektowe z obowiązkową obecnością które polegały tylko na... indywidualnych konsultacjach - przyjść musiała cała kilkunastoosobowa grupa a na konsultacje mogło załapać się kilka osób ![]() - nielogiczny układ przedmiotów (np. nauka obsługi programu semestr czy dwa po tym jak trzeba było go już używać na innych przedmiotach) - kolokwia z programów... pisane na kartkach papieru To są przeboje których chciałabym uniknąć lub przynajmniej zdawać sobie sprawę z ich istnienia przed podjęciem decyzji ![]() A może zaoczne to strata czasu i jak nie poszłam na dzienne to już wszystko przepadło? ![]() Zapraszam do wypowiadania się ![]() Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-06-08 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Informatyka: UAM czy PP?
Odpowiem Ci jako osoba studiujaca na pierwszym stopniu informatyki na PP, więc mam nadzieję, że mój punkt widzenia Ci pomoże.
Polecam informatykę na PP (ale WI). Z wielorakich względów. Musisz się liczyć z tym, że jest bardziej wymagająca, niż na WSB, Collegium da Vinci, UAM, ale zakładam, że skoro decydujesz się podjąć wysiłek na drugich studiach, płatnych w dodatku, to chodzi Ci o coś porządnego. Na początku jest sporo przedmiotów "ogólnych" jak na każdych studiach (matematyka, fizyka - potrzebna szczególnie programistom gier i inne). Stosunkowo szybko pojawiły sie przedmioty powiązane z programowaniem. Niektóre osoby pracujące jako programiści od dluższego czasu miały nieco inne oczekiwania. Weź pod uwagę, że jeśli studowałaś coś technicznego to sporo przedmiotów potencjalnie możesz przepisać - warto walczyć o to na początku, gdyż jest duży odsiew przez pierwsze dwa lata minimum. Jak na każdej uczelni trafiają się pracownicy starzy i niechętni względem aktualizacji wiedzy - moim zdaniem jest ich niewielu. "Omawiane programy komputerowe niedostosowane do realiów branżowych" - to zależy jak na to spojrzeć. Jeśli na jakimś przedmiocie masz język C to nie jest on zbyt komercyjny, a jednak dobrze mieć jego podstawy. Na jednym z przedmiotów projektem zaliczeniowym był program do napisania w Javie - do zarządzania sklepem odzieżowym. Dla kogoś początkującego bardzo rozwojowe, mimo iż w Swingu lub FX pisane. Nie mogę narzekać na dostosowanie godzin, jest ich bardzo dużo na pierwszym roku ogólem, czasem zajęcia 8-21:40, potem do 18:30 to najpóźniej jak kończymy (niekoniecznie zaczynając o 8). Układ przedmiotów z jednym wyjątkiem jest ok, bardziej ta sytuacja wyniknęła z tego, że jesteśmy zaoczni i jakoś trzeba zorganizować te przedmioty mądrze niż z niewiedzy osób od planu studiów. Haha kolokwia z programów na kartce. ![]() Nie daj sobie wmówić, że cokolwiek przepadło. Podjęcie pracy dość szybko w tym zawodzie to dobry pomysł. Tak jak mówisz - podszkolić w Javie i do pracy. Obracając się w tym środowisku i rozmawiając z starszymi programistami, także przeprowadzającymi rekrutację widzą stety/niestety różnicę między absolwentami PP i innych uczelni (choć to też zależy od studenta oczywiście). Ogól wiedzy, jaki przyswoili podczas studiów pozwala im lepiej wypadać przy aplikacji na wyższe stanowiska podczas rozmowy technicznej. Podejrzewam, że wynika to właśnie z programu nauczania i wymagań prowadzących (przynajmniej części). Podobne różnice dostrzegają czasem też programiści podczas pracy w teamie z osobami z różnych uczelni. Pytanie na ile jesteś/będziesz pasjonatem, na ile chcesz być dobrym programistą, a na ile robić "cokolwiek" w tej branży. ![]() Wiele osób porezygnowało - przeniosło się na inne uczelnie, ponieważ uważali, że jeśli płacą to nie będą ich tak cisnąć, a zależy niektórym przede wszystkim na tytule. Przestrzegam przed takim podejściem bardzo. Nie warto tylko w tym celu iść tam. Niektóre przedmioty mniej mnie interesują, wiadomo, niektóre są wrzodem na tyłku też, ale absolutnie nie żałuję decyzji. Serio rozmawiam z ludźmi po PP i te dupogodziny wyrobione na nauce (także programowania w domu! Bez tego nie ma dobrej pracy i kasy.) to jest inwestycja, żeby później zbierać profity. Jeśli chcesz się przebranżowić i chcesz to zrobić porządnie to polecam Ci WI na PP. Oczywiście dodatkowo programować, programować, programować duuużo we własnym zakresie. To droga do sukcesu. Edytowane przez LightLeaf Czas edycji: 2016-09-21 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wypowiedzi o minusach PP były na podstawie innego kierunku ![]() ![]() A wykorzystując że masz bezpośredni kontakt z informatyką na PP ![]() I jeszcze jedno: nie czujesz że przez ten tryb zaoczny coś Ci umyka? Bo np. wiem że nikomu nie poleciłabym zaocznie mojego pierwszego kierunku (zaocznie trwa dłużej niż dziennie, zjazdy są bardzo często i na niektórych semestrach 3-dniowe itd.; widzę po znajomych że dużo im ucieka bo przez pracę mają mało czasu na zgłębianie tematu) - jak to odczuwasz z informatyką, mając już doświadczenia z innego kierunku dziennego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W związku z tym, że rozpatrujesz WI, a nie ten drugi wydział to przeładowania elektroniką nie ma. Były Podstawy Elektroniki na pierwszym roku, na drugim Podstawy Techniki Cyfrowej, Podstawy Robotyki, Podstawy Automatyki.
Podstawy Techniki Cyfrowej byly dość wymagające, ze względu na prowadzącego. Mimo poprawki podobał mi się ten przedmiot. Jestem na drugim roku, więc o innych przedmiotach Ci nie powiem. Podstawy elektroniki, robotyki i automatyki powiedziałabym, wystąpiły raczej w kategorii dodatku. Zdecydowanie ważniejsze były do tej pory przedmioty takie jak Algorytmy i Struktury Danych, Systemy Operacyjne, Programowanie Obiektowe - fajny projekt, Programowanie Niskopoziomowe. Trudno mi tak na szybko sobie przypomnieć. Później ma być Programowanie współbieżne, Programowanie równoległe, Sztuczna inteligencja i inne, ale się nie mogę na ich temat wypowiedzieć. Czy mi coś umyka... Powiem tak, mnie cieszy, że tu jestem. Będąc na dziennych przyswoiłabym więcej materiału ze studiów, ale nie mogłabym tak już iść do pracy, bo nie miałabym na to czasu. Mojego pierwszego kierunku nie da się studiować dziennie, więc trudno mi porównać. Uważam że umknęłoby mi więcej, gdybym poszla na uczelnię o mniejszych wymaganiach. A, że ludzie mają mniej czasu na naukę studiując zaocznie, to w sumie logicznie, ale na ile się zagłębi dany temat to własna wola - ludziom się często nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zacznę się w takim razie uważniej przyglądać PP ![]() A jak wygląda postawa prowadzących na zajęciach laboratoryjnych czy projektowych? Jest jakieś wprowadzenie z ich strony czy "róbcie sami, ja będę patrzeć"? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
To widzę po wypowiedzi, że podstawowy kierunek mamy z podobnej dziedziny.
Co do laboratoriów. Na pierwszym semestrze z Wprowadzenia do informatyki tak było, że byliśmy pozostawieni sami sobie. Byłam bardzo rozczarowana. Okazało się że akurat na moim roczniku testowano z tego przedmiotu jakiś kijowy sposob nauczania i mieli narzucone z góry prowadzący laby, żeby tak robić. ![]() Zmienili z tego co wiem, bo to porażka była. To nie są lamerskie pytania. Na reszcie zwykle było wprowadzenie. Ale też fakt, że więcej się ogarniało i samodzielność już po pierwszym semestrze mi się zwiększyła. Rozważ, ja polecam, jestem zadowolona. Przyszłam jako zielony łoś rozmawiając z absolwentami i obserwując rynek. Umiejac napisać Hello World w C++ i Fibonacciego... Da się. Jak uważasz, że dasz radę na dziennych to go ahead, zawsze się możesz przenieść (u nas się przenoszą bez problemu). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Żałuję, że od razu nie poszłam na informatykę.
Znam to podejście, o którym mówisz. Bardzo krzywdzące, bo nie trzeba być pasjonatem, żeby być dobrym programistą, nie trzeba programować od gimnazjum, żeby się spełniać w pracy. Mam na roku ludzi po 30 r.ż. i dobrze. ![]() Polecam blog Macieja Aniserowicza - co prawda jego wpisy nie klepią po ramieniu, tylko motywują do brania się ostro za siebie jeśli zaczyna się później, ale wpisy ma ciekawe i polecam całą serię dot. zawodu programisty. Przez to, że umialam tylko to hello World i fibonacciego (dobra, jeszcze silnię rekurencyjnie wyliczać...) to na laboratoriach z Wstępu do Informatyki było mi tak trudno, a mieliśmy pracować sama. Jak widzisz, radzę sobie, całkiem nieźle. Znalazłam technologię, w której chcę pracować. Teraz mnie czeka dużo nauki, siedzenia i kodowania. ![]() Nie daj sobie wmówić, że jest dla Ciebie za późno jeśli masz możliwości i chcesz w to iść, podoba Ci się to. Puść bokiem, rób swoje. Tobie zaprocentuje za parę lat a malkontenci pozostaną malkontentami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja się tylko zapytam - czego oczekujesz od studiów informatycznych? Bo ja powiem szczerze - jeżeli chcesz zostać programistą (np. Java) - nie ma praktycznie żadnego sensu iść na 3,5 roku studiów dziennych/zaocznych - one zapełnią tylko ten czas, który będziesz mogła poświęcić na naukę programowania.
Tak, pewne przedmioty są ważne - Algorytmy, logika, systemy komputerowe, programowanie niskopoziomowe (chociaż, jeżeli nie interesują cię języki niskopoziomowe, to jest to przedmiot-zapychacz) - ale żeby iść na studia, żeby nauczyć się programować? No way. Ja zaczęłam studia - właśnie zdałam sesję, ale biorę urlop dziekański bo w niczym mi te studia nie pomagają, a wręcz szkodzą - mam mniej czasu na praktykę - w tygodniu praca, praktyczne trzy weekendy w miesiącu zajęcia od rana do wieczora - jeden weekend odpoczywałam i nie miałam kiedy uczyć się tego, co naprawdę ważne. A wszelką teorię - mówię z doświadczenia ![]() Jeżeli wybierasz Javę - zacznij od algorytmów, książki Gynvaela "Zrozumieć programowanie" - a później praktyczna nauka Javy - projekty, projekty, tutoriale i samodzielna praca ze stack overflow ![]() Ale jest to jedynie moje zdanie - ja sama się wszystkiego nauczyłam (w tej chwilii HTML, CSS, Javascript, podstawy C i teraz uczę się Javy) - i jestem zadowolona, bo wcześniej zaczęłam pracę (bez studiów) - a szczerze powiedziawszy, więcej się uczę w pracy niż na studiach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Od studiów oczekuję podstaw - jak to od studiów, szczególnie zaocznych. Java to coś na start żeby móc się zahaczyć do pracy po roku nauki - u mnie w mieście jest sporo ogłoszeń w których się pojawia, łącznie z programami stażowymi. Nie wykluczam że jak się wgłębię w temat przerzucę się na coś innego ![]() Właśnie, czy w ogóle robić studia? Tu się natykam na różne opinie. Od "to branża dla samouków" (co się ze studiami nie kłóci), po "bez studiów jest się wyrobnikiem-klepaczem prostego kodu bez większych perspektyw". Biorąc pod uwagę po pierwsze moje preferencje dotyczące nauki podstaw, po drugie studia przewijające się jako wymóg w ogłoszeniach, raczej spróbuję zrobić chociaż ten I stopień. Najwyżej też zrezygnuję w trakcie ![]() ![]() Dzięki za polecenie książki ![]() Powiedz mi Ty pracowałaś w zawodzie po IŚ? Jeśli tak widzisz zmiany na plus w szeroko pojętych standardach pracy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Może co do tych uczelni się nie wypowiem, ale ogólnie do studiów informatycznych się odniosę.
![]() Uczyć się trzeba samemu, czy to programowania czy innych pierdół. Czy studia są potrzebne żeby zdobyć pracę (jako programista)? Nie. Czy ułatwiają życie? Jak dla mnie tak. Ja poszłam na informatykę bez żadnej wiedzy o programowaniu w sumie, z myślą że będę grafikiem ![]() ![]() ![]() Po kolei, co do nauki programowania - wszystko zależy od uczelni i prowadzących. U mnie w zależności od przedmiotu byli ludzie co super tłumaczyli podstawy, jak rozwiązywać problemy, dawali ciekawe projekty do zrobienia, a znowu inni kazali pisać kod na kartce ![]() ![]() ![]() Drugie na co chcę zwrócić uwagę to praca zespołowa, nie wiem jak to jest na zaocznych, ale u mnie dużo projektów robiło się w grupach i o ile różnie z tym bywało to jednak warto było zobaczyć jak to jest pracować w kilka osób nad jednym projektem. Mnie studia jeszcze pomogły w odkryciu co chcę robić w informatyce. Możliwości jest mnóstwo - od aplikacji na smartphone do programowania sterowników przemysłowych i mikrokontrolerów. Chciałam iść w stronę grafiki na początku, teraz idę w stronę aplikacji mobilnych i zastosowań biznesie ![]() W tym studia pomagają, ale są też minusy. Chyba najważniejszy to to, że studia są pożeraczem czasu, w czasie który trzeba poświęcić na naukę na kolokwium z jakiegoś niepotrzebnego przedmiotu można zrobić milion innych rzeczy. Ale wszystko da się pogodzić, wiem z doświadczenia ![]() Studia pracy nie gwarantują, ale ułatwiają start, przynajmniej u mnie. Jest mnóstwo ofert dla studentów płatnych praktyk i staży, gdzie później takiego studenta przyjmują na stałe. Na uczelni zawsze jest pełno ofert, targi pracy i takie tam. Dodatkowo papierek się przydaje i miło jest zobaczyć inż. przed imieniem ![]() Studia nie zaszkodzą więc jak masz czas i chęci to warto spróbować. Przecież nikt na siłę nie trzyma i zawsze można zrezygnować ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja od razu powiem - studia nauczą cię teorii - która się przydaje (jak działa kompilator, sama napiszesz kompilator, jak są przetwarzane sygnały, logika, metody numeryczne, dowiesz się o sieciach i jak dokładnie działa pamięć RAM - ale przy okazji też będziesz się uczyć przestarzałych technologii bo niestety większość wykładowców zatrzymała się w czasach jaskiniowych - przykład Java - teraz jest Java 8, a na niektórych uczelniach nadal uczą 6, której nigdzie nie ma, a o lambdach nie słyszeli ![]() ![]() Oczywiście, studia zmuszają cię do uczenia się - ale jak ktoś ma samozaparcie to się sam nauczy ![]() Co to wyrobników-klepaczy - takim kimś można być i po studiach. Wystarczy po prostu przelecieć przez studia i niczego z nich nie wynieść. Ja się nie uważam za wyrobnika i klepacza - mam swoje pomysły, sama poznawałam zależności, SAMA napisałam sobie prosty kompilator, przeszłam przez język C, C++ i inne rzeczy - aktualnie one mi się w pracy w niczym nie przydają, ale dla własnej satysfakcji o tym wszystkim czytałam i nadal czytam ![]() ![]() ![]() Pracowałam chwile w IŚ (hmmm.. około pół roku?) i poczynając od wynagrodzenia, poprzez rozwijanie się, szkolenia, możliwości, dodatki - w IT wszystkie te rzeczy są trzy razy lepsze. Poza tym - olbrzymi szacunek do pracownika - w firmie z branży IŚ cały czas miałam odczucie, że jak nie będę zostawać po godzinach i uczyć się jeszcze po tych nadgodzinach, to zamienią mnie na innego absolwenta, bo ich są tysiące ![]() Cytat:
![]() Ale ważne, że studia dały ci kopa, motywację bo to jest najważniejsze (chociaż na studiach próbujesz wszystkiego po troszku - 30/60 godzin programowania w Javie, zgroza! - i nie możesz się skupić na niczym konkretnym, dobrze, że chociaż ty odnalazłaś swoją ścieżkę ![]() Powodzenia wam obu życzę - branża IT jest naprawdę świetna (jeżeli traficie do dobrych firm) i tylko się rozwijać i czerpać z tego korzyści ![]() Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2016-06-15 o 19:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja to w ogóle w innej technologii teraz pracuję, taki język javopodobny więc i tak się teraz uczę od nowa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Studiuję informatykę na UAMie, co prawda na studiach stacjonarnych, ale przedmioty są takie same, więc mogę co nieco powiedzieć. Piszesz, że po pierwszym roku chciałabyś iść do pracy jako programista Java. Jeśli chodzi o I rok informatyki, to nauczysz się ABSOLUTNYCH podstaw, wiem co mówię
![]() Moim zdaniem (MOIM) sensowniej byłoby poświęcić ten czas na samokształcenie się. Interesujące przedmioty pojawiają się dopiero dużo później, wtedy możesz być już tak zaaferowana pracą, że najzwyczajniej studiowanie tego nie będzie miało sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nope, Apex
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Odpuść sobie książki, one są nieaktualne i to dosyć szybko. Pisanie kodu na kartce ma sens, chociaż nie wydaje się logiczne - chociażby nauka poprawnej składni. Już ci mówię, będzie ci ciężko połączyć studia z pracą, szczególnie w gorącym okresie, dlatego ważna jest systematyka z wykonywaniem zadań na studia by nie zaliczać nocek. A po pracy szybko nie będzie już ochoty na siedzenie i programowanie w domu. A na PP poznasz mistrza Polski w turbo pascalu ![]() Edytowane przez 201702031224 Czas edycji: 2016-06-19 o 19:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Sam się dziwiłem, że paru znajomych kolegi z podobnym doświadczeniem wyciągają 10k, 3 tygodnie później i ja dostaje podobną propozycje
![]() Dla większości i tak jest najśmieszniejsze, że to moja druga (nie licząc praktyk, które i je ta zasada obowiązuje), że nigdy nie szukałem pracy, sama przychodziła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pracy w grupie to można nauczyć się w pracy - zresztą, tam masz od kogo uczyć się nowych technologii czy frameworków, a na studiach nie ![]() ![]() Trzeba wiedzieć, jakie książki czytać, żeby były aktualne. Poza tym, bardzo dobrze systematyzują wiedzę. Poza tym - książka Gynvaela Coldwina (programisty z kilkakrotnie większym doświadczeniem niż ty ![]() Naukę poprawnej składki to się uczy wraz z doświadczeniem. A pisanie kodu na kartce to przeżytek. Wystarczy przejrzeć książkę "Mistrz czystego kodu" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, w pracy nauczysz się wszystkie, szybciej i lepiej, ale nie o to mi chodzi. Nie wiem jakie projekty są u ciebie, ale u mnie jak w poprzedniej jest rozwijanie dalej projektu (w poprzedniej miał już 10 lat program). Wszystko trzymało się określonych wzorców, narzędzi i czasem dochodziło do jakiś zmian - to nie jest fajne jak np. w gui parę tabelek z danymi i do każdej wykorzystana jest inna technologia, po to chociażby są trzymane te zasady. A po codziennym siedzeniu po co najmniej 8h masz już dosyć tego. Dlatego studia są dobrą okazją do nauki nowych narzędzi, masz motywacje, nic cię nie ogranicza z wyborem technologii czy tematu, takie wyrwanie się z monotonii. Jasne, w pracy też możesz mieć podobną sytuację z ludźmi z przypadku, małą ale często zdarzają się takie osobniki co robią jeden dialog dajmy dwa sprinty, a ich czeka wiadomo co. ![]() Osobiście więcej frajdy dawałoby mi programowanie na studia niż w pracy, w pewnym momencie tak zacząłem tego nienawidzić, aż przyszedł akurat projekt zespołowy na studiach, fajny temat, powrót do jednej technologii z dwowa nowmi frameworkami, coś co nigdy nie robiłem i nagle znowu pojawiła się zajawka na klepanie kodu. ![]() Zaskoczę cię, znam Gynvaela Coldwina był parę razy w mojej poprzedniej pracy. :P I nie mówię, że jestem jakiś mega mistrzem bo nie jestem (jeszcze, ale za 10 lat już będę! :P ). To wszystko zmienia się strasznie szybko, książki stają strasznie szybko nieaktualne, lepiej po prostu usiądź pomyśleć nad swoim projektem i robić go, a jeśli nie potrafię to wujek google. Ok dam ci więcej przykładów dlaczego uczy się programowania od pisania kodów na kartce ![]() - karta ma ograniczoną wielkość, a pisanie kodu od razu w IDE nie - nauka piania jak najkrótszych kodów, struktury kodu, - skupienie uwagi na detalach, - musisz pomyśleć przed zapisaniem kartki nad temat algorytmu i jego struktury, - większa świadomość pisania kodu, - jeśli potrafisz pisać kod na kartce, potrafisz i pisać w IDE. Nawet programiści z doświadczeniem 10 letni uczą się tego ciągle. Można zawsze obejrzeć Clean Coders, co polecam zrobić, pomimo swoich wad. :p Zresztą każda technologia ma swoje standardy jak firma i zespół programistyczny. Edytowane przez 201702031224 Czas edycji: 2016-06-21 o 09:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak ktoś chce pracować w Polsce, nie za granicą, to mu się nie przyda możliwość dostania wizy. Ale to już zależy od osoby ![]() Książki są właśnie dobre dla POCZĄTKUJĄCYCH. Cały temat jest dla osoby, która kompletnie nie ma miała do czynienia z programowaniem w żadnej postaci - toteż te książki pozwolą jej dowiedzieć się dużo i usystematyzować wiedzę. Początkująca osoba raczej nic sobie sama nie wymyśli ![]() ![]() Pisałam kod na kartce - jakoś mnie to nie ujęło, było męczące - tak, jako początkująca osoba fajnie takie coś robić, ale przez chwilę. I nie zauważyłam, aby ludzie 10+ lat doświadczenia tak chętnie pisali cokolwiek na kartkach ![]() ![]() Ale studia to już decyzja samego potencjalnego kandydata a nie nas - oboje przedstawiliśmy zalety i wady ![]() Jako pointę tylko napiszę: Znam kupę bardzo dobrych programistów bez studiów, samouków - ale znam też kupę bardzo dobrych programistów po studiach ![]() ![]() Edytowane przez SofiaPrunikos Czas edycji: 2016-06-22 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie odzywam się ale wszystko czytam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I nigdy, nigdy nie proponuj pracodawcy, że z taką wiedzą odbędziesz darmowy staż. Nigdy, przenigdy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Oczywiście znajomość SQL + SASS na pewno się przyda, ale niekoniecznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.