|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Główka dziecka nisko osadzona- poród przedwczesny?
Cześć dziewczyny,
Byłam dzisiaj na wizycie u położnej. Gdy podotykała mnie, żeby wyczuć dziecko, okazało się, że główka jest osadzona dość nisko- ok 7cm pomiędzy końcem główki a końcem warg sromowych. Zdziwiło mnie to troszke, ale dlatego, że myślałam, że dziecko jest wyżej i stwierdziłam żartobliwie, że niewiele poprę sobie podczas porodu. Gdy zadzwoniłam do mamy i powiedziałam jej o tym (tak samo koleżance, która już urodziła), stwierdziła, że to może znaczyć przedwczesny poród. Położna natomiast nie określiła tego, jako coś nadzwyczajnego i niepokojącego. Czy to fakt, że jeżeli główka jest tak nisko osadzona, poród może nastąpić wcześnie? I przede wszystkim, czy to 7cm oznacza, że główka rzeczywiście jest nisko?? Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Główka dziecka nisko osadzona- poród przedwczesny?
Dziecko już na początku 9 miesiąca przyjmuje "pozycję do porodu" jedno wcześniej inne później. Nie musi to wcale oznaczać przedwczesnego porodu. Nic nie piszesz na temat rozwarcia więc wnioskuję, że go nie ma. A to właśnie przez przedwczesne rozwarcie może być wcześniejszy poród. W którym tygodniu/miesiącu jesteś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kotek81, jestem w 30 tygodniu, dokładnie 69 dni przed planowaną datą porodu.
Rozwarcia nie mam rzeczywiście. Że tak zapytam głupio ![]() ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No to faktycznie do porodu masz jeszcze troszkę czasu...
Początkowo rozwarcia możesz nie czuć - pierwsze 2 - 3 cm, ale nie przejmuj się na zapas, skoro położna nie stwierdziła, że dzieje się coś niepokojącego to według mnie nie warto się martwić na zapas. U nas nie podają (przynajmniej ja nigdy nie słyszałam) jak nisko jest główka dziecka w stosunku do warg sromowych ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rozwarcia można nie czuć prawie do końca
![]() Mi doszło do 8 całkowicie bezboleśnie, tak naprawdę jest wiele czynników które mogą sprawić że nastąpi wcześniejszy poród. W pierwszej ciąży od 32 tc córka miała nisko osadzoną główkę i urodziłą się w terminie ![]() Nie zamartwiaj się ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Kotek81, też mi się tak wydaje, że położna powinna zwrócić uwagę, gdyby było to coś niepokojącego, a tego nie zrobiła.
Aczkolwiek myślę, że wybiorę się do prenatalnej kliniki w szpitalu, żeby na wszelki wypadek mnie zbadali, dlatego bo nie mam niestety 100% zaufania do położnych. To smutne, bo powinnam czuć się bezpiecznie w ich rękach, a tak nie jest, chociażby ze względu na wiele historii przeczytanych bądź chociażby dwie położne mierząc synka podały mi różne wymiary etc. Wiem, że to pewnie będzie głupie pytanie, ale jako matka niedoświadczona, oczekująca, strasznie ciekawi mnie wszystko i chciałabym wszystko robić poprawnie, bo gdybym się dowiedziała, że coś co zrobiłam było powodem uszkodzenia dziecka, nie wybaczyłabym sobie. Otóż, odkąd dowiedziałam się, że dzidzia jest tak nisko, mam wrażenie, że jak siadam, a i w tym momencie zgina się szyjka dziecka, mogę mu sprawiać ból lub szkodzić jakoś? Często czuję ból w tej części gdzie jest główka, powiedziałam o tym położnej, ale ona stwierdziła, że to po prostu dlatego, że tam jest główka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kasiu nie zaszkodzisz
![]() Powodem bólu może być faktycznie nisko osadzona główka lub po prostu rozciągające się ścięgna, oprócz tego spojenie łonowe się poszerza przygotowując do porodu i możesz odczuwać różnego rodzaju kłucia i bóle w pochwie. Dziecko jest już ciężki i uciska ![]() co do wielkości dziecka, zawsze istnieje jakiś margines błędu niestety i dwóch różnych lekarzy/ położnych poda różne wielkości
Edytowane przez Carolajna24 Czas edycji: 2009-11-14 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Uspokoiłam się troszkę
![]() ![]() Obawiałam się po prostu, że w sumie jakby nie patrzeć kucając, siadając etc zmuszam maluszka do uginania szyjki, a właściwie robię to sama za pomocą swoich sił, a synek nawet nie ma nic do powiedzenia. Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie
![]() Ni ma takiej możliwości ![]() ![]() Kucając, siadająć itp możesz jednak spowodować że główka będzie szła niżej i może też si skrócić szyjka, ale jeśli nie masz z tym problemów a chyba nie masz to spokojnie. Nie denerwuj się bo to szkodzi najbardziej ![]()
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie U mnie w 32 tyg. ciąży lekarz stwierdził , że główka jest ułóżona bardzo nisko i z tego powodu umieścił mnie w szpitalu Leżałam 6 dni Potem miałam zalecone bezwzględne leżenie do końca ciąży Urodziłam w 38 tygodniu zdrowego synka bez żadnych komplikacji Jednak poród miałam bardzo ciężki Bóle trwały 15 godz choć lekarz zapewniał ,że skoro główka jest już tak nisko to urodze szybciutko. Poza tym od póścia do szpitala czyli 32 tydzien lekarz zalecił mi branie 3 razy dziennie no-spe i salbutamol ponieważ stwierdził ,że są jakieś malutkie skurcze , kórych ja kompletnie nie czułam Czy któraś z Was miała podobnie jak ja zalecone leżenie i leki? Dodam, że moj synek ma dziś prawie 6 latek jest zdrowy i zaczynam starania o drugą dzidzię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No to mnie zaniepokoiłaś ![]() Cóż, myślę, że najlepszym wyjściem jest pojechanie do szpitala i nagadanie im tak, żeby porządnie mnie zbadali. Lepiej dmuchać na zimne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
kasiu mieszkasz w uk?
O ile się nie mylę to tam jest inna opieka i inne wytyczne. W Polsce może faktycznie dostałbyś leki i nakaz leżenie. Dla świętego spokoju przejedz sie do szpitala i wypytaj. A do tej pory po prostu leż, nie wysilaj się ![]()
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tzn ja i tak już nie pracuję, ale zakupy, sprzątanie etc jest na porządku dziennym, więc nie bardzo wiem czy to jest przemęczanie się? Dokładnie, do szpitala pójście jest najlepszym wyjściem, zwłaszcza, że zaczynam mieć jakieś bóle brzucha jak się budzę lub przebudzam i nie wiem czy to jest normalne czy też nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
aszusia w pierwszej ciąży miałam nakaz oszczędzania się w drugiej całkowite leżenie.
Ale to ze względu na specyficzną budowę szyjki macicy. No i standard skurcze, skrócenie szyjki, rozwarcie i groźba poronienia a później przedwczesnego porodu. ADazięki lekom i krążkowi dotrwałam do 36 tc ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Nie pojechałam do szpitala (i tak zignorowaliby mnie pewnie, gdyby posłuchali bicia serca dziecka i wszystko byłoby w porządku), ponieważ niespodziewanie udało mi się umówić z babeczką, która wcześniej robiła mi scan 4D. Koleżanka dla niej pracuje i babeczka zawsze bierze ode mnie przynajmniej 3 krotnie niższe ceny niż normalne. Sama nie wiem czemu, zawsze deklaruję się, iż chcę zapłacić całą sumę (głupio tak ciągle po zniżkach
![]() Babeczka jest niesamowita, bardzo jej zależy na klientach, bardziej niż na zarobieniu 'paru funtów' więcej. Dziecko jest zdrowiusieńkie. O wiele mniejsze niż podały położne. I co najlepsze, główka wcale nie jest osadzona tak nisko ![]() Zbadała serduszko dziecka, nerki etc i wszystko na miejscu i w porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Aszusia, tak to moje pierwsze dziecko i niestety na dzień dzisiejszy stwierdzam, iż również ostatnie.
Nie jest to dla mnie niestety, przechodzę ciążę troszke gorzej niż koleżanki a i wszelkie obawy o bobasa są nieznośne, a ja po prostu nie umiem ich ignorować i się nie przejmować, a to jest na prawdę ciężkie. Często płaczę, tak po prostu, myśląc jak to będzie, czy na pewno będzie zdrowiusieńki. W 100% w nic nie uwierzę, jeżeli nie zobaczę niestety. Chore ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
kasia
![]() nie tylko Ty przechodzisz ciąże z przeróżnymi dolegliwościami, sorry ale ja nie rozumiem takiego rozczulania sie nad sobą ![]() ja musiałam leżec całą ciąże ale nigdy w żadnym momencie nie pomyślałam nawet że mi ciężko i że już nie chce Jak Ty poród zniesiesz??
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Kasiu uk ja też jestem w ciąży w 31tc, od 24tc leżę plackiem i biorę leki, ponieważ też główka dziecka jest nisko osadzona i nastąpiło skrócenie szyjki, rozwarcia na szczęście nie ma. Dlatego nie należy bagatelizować takich objawów i lepiej leżeć i cierpliwie odliczać czas do rozwiązania. Na początku leży się ciężko ale później człowiek się przyzwyczaja. pozdrawiam wszystkie ciężarówki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A poród zniosę jak każdy inny. Albo wezmę zzo. Po prostu nie każdy jest tak silny fizycznie i psychicznie jak Ty. Niestety. Każdy reaguje na wszystko inaczej. To jest coś co jest kompletnie niezależne ode mnie. Edytowane przez kasia uk Czas edycji: 2009-11-20 o 19:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
WITAM WSZYSTKIE PANIE! ZWRACAM SIE Z GORACA PROSBA O WYPELNIENIE ANKIETY WSZYSTKIE PANIE KTORE KIEDYKOLWIEK RODZILY PRZED 37 TYGODNIEM CIAZY ANKIETA TA KTORA POSLUZY MI DO PRACY LICENCJACKIEJ! Z GORY DZIEKUJE!
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ankieta/1081...edwczesny.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ewela chetnie wypelnie, ale wstaw odsrep w linku t o nie wykropkuje. na odchowalni jest tez watek mam wczesniakow (z tym ze tam duzo wczesniakow skrajnych jest)- moze je popros o pomoc
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
dzięki wielki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.