Manna czy mąka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-03, 11:41   #1
ledzeppelin75
Raczkowanie

Manna czy mąka

Postanowiłam urozmaicić moją dietę. Szukając zmian trafiłam na ciastka z kaszą manną. Efekt był taki, że smakowały zupełnie tak samo jak moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Z tą różnicą, że we wspomnianych z dzieciństwa ciastkach nie było kaszy, za to tłuszczu i jaj dwa razy więcej (mam ten przepis w dalszym ciągu). Oczywiście udoskonaliłam moje ciasteczka z kaszy, dodając zamiast mąki białej mąkę pełnoziarnistą (kasza i mąka w przepisie były w proporcjach 1:1). Mimo to charakterystyczny smak mąki pełnoziarnistej był zupełnie niewyczuwalny. Idąc tropem kaszy natknęłam się na omlet z kaszą (zamiast mąki), knedle z kaszy, ciasteczka... Moje pytanie brzmi - czy warto korzystać z przepisów, w których zamiast tradycyjnie mąki używać kaszy, czy dać sobie z tym spokój i wrócić do mąki z podkulonym ogonem? Potrawy z kaszą bardzo mi smakują i prawdę mówiąc czułabym się lepiej posiadając informacje : czy kasza ma jakiekolwiek wartości odżywcze oprócz węglowodanów (chociażby jakieś witaminy), czy ma ich więcej niż mąka i czy jest zdrowsza od białej mąki.
ledzeppelin75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 13:06   #2
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Manna czy mąka

manna nie jest zalecana przy odchudzaniu.
mozesz sprobowac z platkami owsianymi czy otrebami jak szukasz nowego smaku a to tez sie nadaje na panierke czy do ciast.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 14:02   #3
ledzeppelin75
Raczkowanie

Nie odchudzam się. W sieci nie mogę znaleźć porównania. Wiem tyle, że mąka to same węglowodany bez witamin i innych pierwiastków (nie mówię tu o mące pełnoziarnistej). Kasza manna to po prostu moja kulinarna przygoda ( ), jednak cieszyłabym się, gdyby się okazało, że oprócz smaku i miłej odmiany od codzienności wnosi coś jeszcze. Nie lubię jedzenia niewartościowego, a margaryn (w tychże ciastkach na przykład), mąki białej i cukru unikam nie dlatego, że dbam obsesyjnie o figurę, tylko dla dobra ogółu , bo lubię prawdziwe jedzenie. Czytałam też, że kasza manna tuczy i jest właściwie niewartościowa... To chyba nie może być prawdą. Np do jednej porcji (na 1 szkl mleka) kaszy gotowanej używam dwóch łyżek takiej kaszy - taka porcja nie może tuczyć. Mógłby mnie ktoś oświecić?
Stary 2013-03-04, 08:43   #4
Dharma88
Raczkowanie

Kasza manna jest robiona z pszenicy, tak jak mąka. Nie ma szczególnych właściwości odżywczych, niestety. To głównie skrobia.

.
Dharma88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 14:12   #5
anshe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ledzeppelin75 Pokaż wiadomość
Postanowiłam urozmaicić moją dietę. Szukając zmian trafiłam na ciastka z kaszą manną. Efekt był taki, że smakowały zupełnie tak samo jak moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Z tą różnicą, że we wspomnianych z dzieciństwa ciastkach nie było kaszy, za to tłuszczu i jaj dwa razy więcej (mam ten przepis w dalszym ciągu). Oczywiście udoskonaliłam moje ciasteczka z kaszy, dodając zamiast mąki białej mąkę pełnoziarnistą (kasza i mąka w przepisie były w proporcjach 1:1). Mimo to charakterystyczny smak mąki pełnoziarnistej był zupełnie niewyczuwalny. Idąc tropem kaszy natknęłam się na omlet z kaszą (zamiast mąki), knedle z kaszy, ciasteczka... Moje pytanie brzmi - czy warto korzystać z przepisów, w których zamiast tradycyjnie mąki używać kaszy, czy dać sobie z tym spokój i wrócić do mąki z podkulonym ogonem? Potrawy z kaszą bardzo mi smakują i prawdę mówiąc czułabym się lepiej posiadając informacje : czy kasza ma jakiekolwiek wartości odżywcze oprócz węglowodanów (chociażby jakieś witaminy), czy ma ich więcej niż mąka i czy jest zdrowsza od białej mąki.
myślę że diete warto urozmaicić tą kaszą, przede wszystkim jest lekkostrawna, ja dbam o linię, i kaszę czasami jem na śniadanie, czasem na obiad,
Kasza manna zawiera:
  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę PP,
  • Witaminę B6,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.
Kasza manna ma IG 58, mąka pszenna 85, wiec ja uważam że zdrowsza od mąki pszennej
anshe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 14:38   #6
ledzeppelin75
Raczkowanie

anshe. Dziękuję bardzo! Właśnie o takie informacje mi chodziło
Stary 2013-04-18, 07:17   #7
Kucharka2013
Rozeznanie

Kasza manna chyba najlepsza, przynajmmniej ja się odchudzam i ją jem z mącznych potrwa za bardzo nic.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości