|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wysypka na twarzy, co to jest?
Swędzi mnie twarz i wygląda tak jak w załączniku. Wiecie co to może być i jak to zwalczyć? Mam też takie krosty na ramionach i klatce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Silveris
|
Dot.: Wysypka na twarzy, co to jest?
Przydałoby się więcej szczegółów - od kiedy jest taki stan, czy jest trwały czy potrafi znikać. To może być trądzik - który trzeba leczyć u dermatologa a może być uczulenie i wtedy warto pić wapno, które złagodzi podrażnienie i swędzenie. I w tym drugim przypadku trzeba wykluczyć źródło problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Mam tak od wczoraj, przed chwilą pojawiły mi się jeszcze czerwone kropki na przedramionach :s
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Silveris
|
Zacznij od wapna - przynajmniej nie będzie tak swędziało. Jeśli po kilku dniach nie przejdzie trzeba będzie udać się do dermatologa, który powie Ci co to jest i podda leczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki, piję właśnie wapno, mam nadzieję że coś pomoże bo nie uśmiecha mi się za bardzo chodzenie po lekarzach, szczególnie że pierwszy raz mam taki problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nowy proszek? Jadłeś coś innego niż zazwyczaj? Nowy żel pod prysznic?
Wapno raczej nie pomoże. Z tego co wiem, nie ma badań klinicznych jednoznacznie potwierdzających i zalecających stosowanie wapna w alergii. Działa na zasadzie placebo. Zastanów się co mogło się przyczynić do powstania wysypki, zażyj jakieś tabletki antyhistaminowe, możesz też użyć maści z hydrokortyzonem. Jak nie zniknie to koniecznie idź do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Silveris
|
Jony wapnia wpływają na przepuszczalność błon komórkowych, czyli ograniczają wysięk, obrzęk, opuchnięcia... Fakt, że nie wyleczymy nim alergii, ale z pewnością zmniejszymy nieco reakcję na alergen o ile nie działa on w dalszym ciągu na nasz organizm (np. uczulenia na proszek nie pozbędziemy się lekami dopóki nie przestaniemy używać tego preparatu).
Mam uczulenie na komary - robią mi się bardzo duże, swędząco-piekące obrzęki (czasem średnicy 5 cm). Ból jest tak duży, że nie ma możliwości, aby wapno działało na mnie jako placebo - nie mam tak dużej wiary w lekarstwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Pierwszy raz od dawna zjadłem wczoraj jajka, może dlatego, choć nigdy nic mi po nich nie było...
Nałożyłem też koszulkę upraną w domu, może faktycznie inny proszek, zapytam, zadzwonię. Przejdę się najwyżej do tego dermatologa choć nie za bardzo wiem do którego bo jestem w innym mieście niż mam lekarza rodzinnego ;[ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Silveris
|
Możliwe że nawet rodzinny lekarz Ci pomoże - moja mama ma uczulenie na kurze białko - po zjedzeniu kicha nawet kilkadziesiąt razy pod rząd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Koniecznie idź do dermatologa. Samo nie zniknie.
Edytowane przez Pola1974 Czas edycji: 2013-03-15 o 20:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.