|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak wyczyścić kożuch z psiej śliny?
Witam
![]() Dziś od rana przepiękna wiosenna pogoda, postanowiliśmy z moim Tż zabrać psa na spacer do lasu. Ubraliśmy się ciepło i wyruszyliśmy w drogę. Na miejscu podbiegł do nas duży pies. Mój facet wziął na ręce szybko naszego yorka żeby uratować go przed staranowaniem przez tamtego, ale psisko na niego skoczyło, objęło mocno brudnymi łapami i nie chciało puścic... Właściciele tego psa, którzy szli z nim (jedyni ludzie jacy w tej chwili byli obok), zupełnie nie zareagowali na naszą prośbę żeby zawołali psa na smycz - ba! nie przyznali się do niego ![]() ![]() I tu następuje moje pytanie: kożuch mojego Tż jest brudny, udało mi się go otrzepać ze śladów psich łap już w lesie, ale są na nim wciąż ślady śliny ![]() Znacie jakąś metodę na nieinwazyjne doczyszczenie kożuszka z psiej śliny? Będę bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wyczyścić kożuch z psiej śliny?
Nie ryzykowałabym i oddała do pralni. Przynajmniej masz pewność, że kożuch wróci w idealnym stanie
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Witaj, z tym kożuchem to może nie być tak łatwo. Ale spróbuj lekko oczyscić go papierem ściernym, ale tak delikatnie i posypaj talkiem. Po kilkunastu minutach dokładnie strzep i przetrzyj delikatnie miękką szmatką.
A w necie znalazłam jeszcze coś takiego: Grube kożuchy, można czyścić mieszaniną terpentyny i tranu w proporcji: 1 łyżka terpentyny na 5 łyżek tranu. Czystą, grubą szmatkę lnianą zwilżyć tą mieszaniną i przecierać cały kożuch, kawałek po kawałku, starannie wcierając kolistym ruchem. Zawiesić na ramiączku w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Po takim zabiegu kożuch będzie miękki i elastyczny. Cienkie, delikatne kożuszki można przetrzeć miękką szmatką zmoczoną w wodzie z rozgotowanym mydłem i odrobiną amoniaku. Szmatkę trzeba często zmieniać, aby nie wcierać brudu w skórę. Następnie przygotować mieszaninę 1/2 litra ciepłej wody, 20g gliceryny, 20g amoniaku i 5g boraksu. Silnie ją skłócić, zwilżyć czystą szmatkę, wyżąć i szybko przetrzeć cały wierzch kożuszka. Powiesić na ramiączku w chłodnym, przewiewnym miejscu. A jeśli skóra będzie nieco sztywna po tym zabiegu, zmiąć ją w rękach. Niestety ludzie w dzisiejszych czasach są bardzo różni, często myślą tylko o sobie i żeby im dogodzić. Współczuję... Pozdrawiam
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oddałabym do pralni albo chociaż w pralni podpytała jak można to wyczyścić.
I nie brałabym yorka na ręce. To że pies jest duży wcale nie znaczy, że stratuje mniejszego. Naprawdę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam bardzo za porady, jakoś udało mi się to doczyścić bez wizyty w pralni
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Oczywiście ze "starymi kumplami" chętnie się wita i bawi ![]() Edytowane przez SolAngel Czas edycji: 2013-03-11 o 11:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak na marginesie napiszę jeszcze, że akurat mojego psa kiedyś dziabnął o wiele mniejszy od niego, więc to i tak nie od wielkości psa zależy tylko od charakteru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.