|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Niesmak po rozstaniu.. I problem ze studiami :(
Ostatnio wszystko mi się wali.
![]() ![]() ![]() Druga sprawa to studia. Chodziłam do jednego z najlepszych czteroletnich liceów w mojej okolicy. Zawsze chciałam studiować prawo, ale doszłam do wniosku że po samym prawie mam niewielkie kompetencje a nie wiem czy się dostanę na aplikację (nie mam w rodzinie, wśród znajomych prawników) i wybór padł na filologię rosyjską. Studiuję pierwszy rok i studia bardzo mi się podobają, ale coraz częściej zastanawiam się nad ich sensem. Mieszkam w województwie opolskim, w małym miasteczku i mam wątpliwości co do ich przydatności w późniejszym życiu. Zawsze marzyłam o zamieszkaniu za granicą, w UK ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niesmak po rozstaniu.. I problem ze studiami :(
Myślisz o zamieszkaniu za granicą, a nie bierzesz pod uwagę zmiany miasta? Dość dziwne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Co do mężczyzny... Nie ma no to chyba cudownego leku
![]() ![]() CO do studiów. Myślę, że wybrałaś dobrze. Języki są podstawą a rosyjski to przydatny język. Warto zwrócic również uwagę na jęzuki tzw skandynawskie. Skoro znasz dobrze hiszpański myślę, że dobrze wybrałaś ![]() osobiście prawa nie polecam ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Miałam identyczną sytuację z rozstaniem- meczyłam się z tym dłużej niż rok, spotykałam z facetami, ktorzy mi nie odpowiadali, mialam cele zyciowe i nic nie pomagalo. W koncu poznałam takiego, w ktorym sie zauroczylam i byly pozostał tylko mglistym wspomnieniem. Ty też tak będziesz pewnie miała.
Co do studiów, na Twoim miejcu pozostałabym przy rosyjskiej + drugi kierunek angielska (moim zdaniem najbardziej przyszłosciowa). Poza tym nie zakładaj, ze będziesz w przyszłości mieszkać w swoim małym miasteczku, może Cię zycie w inne miejsce poniesie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Zostałabym na rosyjskiej, czemu niby nie masz mieć możliwości pracy w Anglii? Masz dwa razy większe możliwości jako polka mówiąca po rosyjsku i znająca perfekcyjnie angielski (tak, to jest warunek, więc albo idziemy na kurs albo ciśniemy anglistykę jako drugi kierunek, raczej bym nie rzucała)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zależy o jakiej pracy myślisz. Siedze w UK i powiem Ci tak - po pierwsze, jeśli chcesz robić cokolwiek, papier będzie liczył się mniej niż doświadczenie, na niektóre stanowiska nie musisz w ogóle mieć ukończonej szkoły, albo mieć jakikolwiek degree (stopień naukowy wyższy, np licencjat), do tego (choć akurat o mastery, czyli odpowiedniki naszej magisterki się nie dowiadywałam, ale wydaje mi się, że byłaby zawsze opcja zrobić je już na wyspach jeśli miałabyś licencjat i to pewnie też niekoniecznie w dziedzinie, czyli powiedzmy że dorobilabyś sobie jakąś organizację kulturą czy inny managemant i miałabyś całkiem niezłe papiery (jak na angielskie warunki), także droga jest otwarta
![]() Po drugie Brytyjczycy, to hmm leniuszki, niewielu z nich zna jakikolwiek drugi język (a nawet swój własny, poprawny :P), a jeśli już to jest to francuski lub hiszpański. Wszystkie słowiańskie to dla nich super wyzwanie. Także ja bym nie patrzyła tak pesymistycznie na te swoje studia i późniejsze perspektywy, bo rosyjska społeczność jest tutaj znacząca, rozrasta się i zapotrzebowanie na tłumaczy, interpretatorów czy znawców będzie stale rosnąć. Ja, osobiście, nie szła bym na anglistykę, ale uczyła się i ćwiczyła angielski z anglikami, native speaker'ami, w różnych grupach (w necie można znaleźć ludzi z wymian, którzy w zamian za pomoc np w polskim poduczą Cię angielskiego). Z resztą, poza studiami, szukałabym też jak najwięcej kontaktu z Rosjanami, żeby również nabrać wprawy w żywym języku ![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na wschodzie rosyjski ma takie znaczenie jak angielski na zachodzie, więc spokojnie dasz radę znaleźć pracę w jakiejś dużej firmie, która np. handluje z Rosją. W małym miasteczku raczej nie będziesz mieć takiej możliwości, ale w dużych miastach w Polsce czy za granicą jak najbardziej.
Co do prawa, to trochę się zmieniły przepisy przez ostatnie lata i już nie ma tak źle. Kiedyś najgorzej było z aplikacją adwokacką, jak patrzyło się na listę przyjętych to faktycznie były w większości "znajome" nazwiska. Teraz nie ma tak źle, są też różne możliwości zmiany, np. sędzia może zostać notariuszem i otworzyć własna kancelarię. Także akurat o to nie masz się co martwić, musiałabyś po prostu dobrze napisać egzamin.
![]() |
#9 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Co do drugiej kwestii: Twoim glownym problemem jest negatywne nastawienie. 'To sie nie uda', 'to za slabe i daje za male perspektywy' itd. Ile czasu spedzilas sprawdzajac realne szanse zatrudnienia w UK po ukonczeniu kierunku, ktory studiujesz? Jak dokladnie szukalas? Od razu moge ci powiedziec, ze kiepsko. Zamiast marudzic, uzalac sie nad soba i szukania dziury w calym, zorganizuj sie, zdobadz informacje i zacznij dzialac. W mdzy czasie jakis facet zapewne sie pojawi. A jesli nie, to chociaz jeden problem bedziesz miala rozwiazany. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.