rozsadzenie gości przy stole/stołach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-04, 12:17   #1
tifeneb
Raczkowanie

rozsadzenie gości przy stole/stołach

Nie wiem gdzie dodać ten wątek, więc w razie pomyłki proszę o przeniesienie go we właściwe miejsce

Dziewczyny, jaki macie sposób na rozsadzenie gości, gdzie są długie, połączone stoły np. w kształcie litery U?
Czy nie ma zamieszania podczas szukania swoich miejsc przez gości?
Myślałam nad wykonaniem tablicy informacyjnej przed wejściem, ale nie wyobrażam sobie jak mogłaby wyglądać przy takim ustawieniu stołów :/
Jeszcze jedna opcja, nad którą myślałam to rozsunięcie stołów (zostawienie pojedynczych prostokątów) i usadzenie gości po 10 przy stole i wtedy tablica informacyjna jak w załączniku. Ale czy to nie będzie głupio wyglądało (prostokątne stoły ustawione "na wzór" okrągłych)???

Jeśli macie jakieś rady to chętnie ich "wysłucham"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2k3948c96258.jpg (23,0 KB, 105 załadowań)
tifeneb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 12:51   #2
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: rozsadzenie gości przy stole/stołach

A może poustawiasz na stołach numerki? I wtedy do każdego numerku będzie przypisane 10 osób, co 5 miejsc kolejny numerek. Przy wejściu będzie stała osoba z listą gości i informacją, do jakiego numeru są przypisani. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Sama planuję tak u siebie, tylko, że u mnie będą okrągłe stoliki. Tzn będzie jeden rząd prostokątny przy którym zmieści się ok. 40 osób i tam też bym chciała ustawić numerki. Żeby zminimalizować ryzyko chaosu
Stary 2012-05-04, 13:45   #3
Dorka__00
Zadomowienie

GG do Dorka__00

możesz rozrysować plan stołów i rozpisać gości - niezależnie od układu jaki wybierzesz każdy szybko znajdzie swoje miejsce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg plan.jpg (51,1 KB, 168 załadowań)
Dorka__00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 13:59   #4
roksana111
BAN stały

U mnie to ja wymyśliłam że będzie tak,stoły ustawione w literę U.Przy wejściu będzie rozpiska coś w tym stylu nr.2 i nazwiska osób,nr.3 i nazwiska osób i tak dalej.Te numery będą z tego że będą stały kwiaty na stołach a w kwiatach bedą duże widoczne numery,goście bedą wiedzieli pod jakim numerem szukać swojego miejsca.Świadkowie też będą mieli takie listy i pomogą gościom
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 16:10   #5
niusia_87
Zakorzenienie

Myśmy uradzili wiekowo. Świadkowie, rodzice wskazywali miejsca
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 11:25   #6
mezaga
Zakorzenienie

Zobacz, jak mógłby wyglądać taki plan - to oczywiście prowizorka zrobiona na szybko ale chyba wiadomo o co chodzi.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg przykladowy_plan.jpg (32,1 KB, 159 załadowań)
Stary 2012-05-05, 19:08   #7
dziuba85
Zakorzenienie

Hej,

Miałam ustawione stoły dokładnie, jak mezaga wrzuciła do posta
Powiem tak, to nie jest takie trudne i polecam rozsadzenie gości na sali, a nie planowanie, bo i tak zmieni Ci się plan w trakcie rzeczywistego usadzania My z mężem i świadkową usadziliśmy gości dzień przed ślubem o 22 i poszło szybko!
Usadziliśmy rodziców bliżej Naszego stołu i mniej ważnych gości dalej w kierunku sali.

Powodzenia!!!

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 07:14   #8
tifeneb
Raczkowanie

dzięki Dziewczzyny za podopowiedzi i pomoc Już mi coś świta w główce i dalej będę kombinować
tifeneb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 09:26   #9
misiadelko
BAN stały

Ja widziałam coś podobnego jak wyżej, tylko, że zamiast napisów stół A, B było "rodzina panny młodej" "pana młodego" "przyjaciele", ale to tylko w wypadku gdy chcesz ich tak rozsadzić
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 18:46   #10
vero_nike
Przyczajenie

A ja się zastanawiam nad wyborem stołów - okrągłe czy w podkowę? W restauracji polecają mi okrągłe, są bardziej eleganckie, zresztą takie najbardziej mi się podobają, ale mam wielki problem, żeby rozsadzić do nich gości. Zawsze zostają jakieś osoby, których nie mam z kim posadzić. A wy co radzicie? Jakie stoły są lepsze?
vero_nike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 22:15   #11
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez vero_nike Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam nad wyborem stołów - okrągłe czy w podkowę? W restauracji polecają mi okrągłe, są bardziej eleganckie, zresztą takie najbardziej mi się podobają, ale mam wielki problem, żeby rozsadzić do nich gości. Zawsze zostają jakieś osoby, których nie mam z kim posadzić. A wy co radzicie? Jakie stoły są lepsze?
Przy stołach w podkowę goście czują się bardziej zintegrowani po drugie więcej talerzy można postawić,przy stołach okrągłych jest bardziej elegancko ale nie postawisz całej zimnej płyty,dla obsługi jest wygodniej obsługiwać okrągłe stoły dlatego bardziej je polecają
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 17:02   #12
vero_nike
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Przy stołach w podkowę goście czują się bardziej zintegrowani po drugie więcej talerzy można postawić,przy stołach okrągłych jest bardziej elegancko ale nie postawisz całej zimnej płyty,dla obsługi jest wygodniej obsługiwać okrągłe stoły dlatego bardziej je polecają
Pewnie masz rację, ale muszę to jeszcze przemyśleć, bo jednak znacznie bardziej podobają mi się okrągłe stoły
vero_nike jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 22:15   #13
betterw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Z tych samych powodów jestem za "podkową". Dodałabym jeszcze, że przy takim układzie nikt nie siedzi tylem do Młodych ani tyłem do parkietu (jeśli parkiet jest na tej samej sali, tak jak u nas), czyli każdy widzi wszystko. W przypadku okrągłych stolików jest problem z rozdzielaniem gości na grupki o konkretnej liczbie osób. Jest mnieszy wybór jedzenia w zasięgu ręki, bo raczej nikt nie będzie podchodził do sąsiednich stolików. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem jest dodatkowy szwedzki stół na zimną płytę, ciasta, owoce, alkohol inny niż wódka itp.

Edytowane przez betterw
Czas edycji: 2012-05-17 o 22:19
betterw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 08:23   #14
olka89m
Raczkowanie

ja tez powoli zastanawiam sie nad tym, ale sadze, że na wesela to tylko U a nie osobne stoliki. Wg mnie dziwinie to bedzie wygladac, ludzie musza pogadac zintegrowac sie ze wszytekimi itp
Stary 2012-05-18, 08:34   #15
mezaga
Zakorzenienie

Beterw z tym siedzeniem tyłem się nie zgodzę. Jeśli stoły są w podkowę wkoło części tanecznej to i tak cześć ludzi będzie tyłem. Przecież wewnątrz podkowy tez są miejsca siedzące. Goście siedzą po obu stronach stołu.

Wiadomo każdy ma inne upodobania co do usadzania gości. Mi bardziej podobają się okrągłe stoliki, gdzie goście siedzą w niewielkich grupach, blisko siebie. Łatwo przy takich stolikach rozmawiać. Byłam na weselach i z podkową i małymi stolikami i zdecydowanie przy tych drugich konwersacja była wygodniejsza. Dostanie się do na przykład patery z owocami czy ciastami było też o wiele łatwiejsze.
Stary 2013-06-28, 05:48   #16
ana909
Erudycja

Witam, ja już mam wybrane stoły okrągłe na weselu, 10-cio osobowe, ale tu pojawia się problem z usadzeniem gości. Początkowo chciałam winietki, później zdecydowaliśmy się na tablicę i numerki przy stołach, ale gdy zaczęłam układać listę gości, kto z kim ma siedzieć... To wyszło mi, że na moje 20 kilka osób z rodziny potrzebowałabym chyba ze 4 stoliki. A dlaczego? Dlatego, że nie każdy z mojej rodziny się lubi lub powinien koło siebie siedzieć ( możliwe kłutnie po alkoholu lub ogólnie pijaństwo). Taka mam niestety rodzinę. Tylko przy rodzinie mojego Tż raczej nie byloby tego problemu. Nie chcę żadnych awantur, wiec co ja mam zrobić?
Stary 2013-06-29, 12:41   #17
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
Witam, ja już mam wybrane stoły okrągłe na weselu, 10-cio osobowe, ale tu pojawia się problem z usadzeniem gości. Początkowo chciałam winietki, później zdecydowaliśmy się na tablicę i numerki przy stołach, ale gdy zaczęłam układać listę gości, kto z kim ma siedzieć... To wyszło mi, że na moje 20 kilka osób z rodziny potrzebowałabym chyba ze 4 stoliki. A dlaczego? Dlatego, że nie każdy z mojej rodziny się lubi lub powinien koło siebie siedzieć ( możliwe kłutnie po alkoholu lub ogólnie pijaństwo). Taka mam niestety rodzinę. Tylko przy rodzinie mojego Tż raczej nie byloby tego problemu. Nie chcę żadnych awantur, wiec co ja mam zrobić?
Pomieszajcie gości, najlepiej by wiekowo do siebie pasowali i by mieli jakieś wspólne tematy do rozmów
przydzielajcie do stołów, bez konkretnych miejsc
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 07:07   #18
ana909
Erudycja

Tak własnie chcieliśmy, bez usadzania w konkretne miejsce, tylko przypisując do stołów. Jednak pomieszanie jest ciężki, bo nasze rodziny się nie znają i nie wiem czy bedą się dobrze czuli od początku jeśli ich pomieszamy.

Edytowane przez ana909
Czas edycji: 2013-06-30 o 07:09 Powód: literówka
ana909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości