siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-09, 12:10   #1
kinganowak
BAN stały

siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!

Witam
Zarejrestrowałam się na tym forum bo potrzebuję obiektywnej opinii. Moja 20 letnia siostra chcę usunąć ciążę. Chłopak ma jej dać no to kasę. O ciąży wiem tylko ja, zabroniłam mi o tym mówić rodzicom bo twierdzi, że już nie będę jej siostrą. To jest dla mnie straszne co ona chcę zrobić. Twierdzi, że dopiero dostała pracę i teraz nie czas na dziecko. Była nawet u lekarza i już ma termin ustalony ale nie chec mi powiedzieć kiedy. Co robić? jak ją powstrzymać od tego? przecież będzie tego żałować. Już nie mam siły jej przekonywać aby tego nie robiła.
kinganowak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:14   #2
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Dot.: siostra chcę usunąć ciążę!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez kinganowak Pokaż wiadomość
Witam
Zarejrestrowałam się na tym forum bo potrzebuję obiektywnej opinii. Moja 20 letnia siostra chcę usunąć ciążę. Chłopak ma jej dać no to kasę. O ciąży wiem tylko ja, zabroniłam mi o tym mówić rodzicom bo twierdzi, że już nie będę jej siostrą. To jest dla mnie straszne co ona chcę zrobić. Twierdzi, że dopiero dostała pracę i teraz nie czas na dziecko. Była nawet u lekarza i już ma termin ustalony ale nie chec mi powiedzieć kiedy. Co robić? jak ją powstrzymać od tego? przecież będzie tego żałować. Już nie mam siły jej przekonywać aby tego nie robiła.
to jej sprawa, jest dorosła, nie wtrącaj się
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:16   #3
abiblabla
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3966882 8]to jej sprawa, jest dorosła, nie wtrącaj się[/QUOTE]

dokładnie
Stary 2013-03-09, 12:18   #4
kinganowak
BAN stały

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3966882 8]to jej sprawa, jest dorosła, nie wtrącaj się[/QUOTE]

i mam patrzeć jak popełnia być może najgorszy błąd w swoim życiu.....[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

jest w pierwszym miesiącu i twierdzi, że to jeszcze nie jest dziecko to jest dla mnie niewyobrażalne....[COLOR="Silver"]
Stary 2013-03-09, 12:18   #5
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
i mam patrzeć jak popełnia być może najgorszy błąd w swoim życiu.....
a skąd ty możesz wiedziec że to będzie błąd i skąd możesz wiedziec że będzie tego żałowac? siedzisz w jej głowie?
Stary 2013-03-09, 12:20   #6
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------

jest w pierwszym miesiącu i twierdzi, że to jeszcze nie jest dziecko to jest dla mnie niewyobrażalne....
Nie Twoja sprawa, nie wtrącaj się, to jest jej błąd, nie Twój.

Dla Ciebie, nie dla niej.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:21   #7
Lady in Blue
Zakorzenienie

Autorko, uważam, że to jest sprawa wyłącznie Twojej siostry i jej sumienia. Nie powinnaś się wtrącać.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-09, 12:25   #8
jesienny_lisc
Zakorzenienie

A ja myślę, że jesteś trollem, który chce rozpętać kolejną dyskusję o aborcji.

Jeśli nie jesteś trollem:
Twoja siostra podjęła decyzje, Ty się nie zgadzasz. Po pierwsze - jeśli ona jest zdecydowana, to nie przekonasz jest tekstami "to jest dziecko", "najgorszy błąd w twoim życiu", bo to są tylko Twoje poglądy. Siostra ma widocznie inne. Co możesz zrobić? Siąść z nią i na spokojnie powiedzieć, jakie ma opcje i co się z każdą wiąże - używając konkretnych argumentów. A nie emocjonalnych tekstów.
Po drugie - jeśli zależy Ci na siostrze, to będziesz ją wspierać, bez względu na to jaką podejmie decyzje.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:31   #9
agnes154
Raczkowanie

A ja bym spróbowała poszukać jakieś filmy w necie przeciwko aborcji i pokazać to siostrze. Może przecież urodzić to dziecko,a potem oddać do adopcji.
Szkoda dzieciaka, prawdopodobnie urodziłby się zdrowy.

Edytowane przez agnes154
Czas edycji: 2013-03-09 o 12:35
agnes154 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:54   #10
Lachezis
Rozeznanie

Oddać do adopcji, w Polsce? Jak ja uwielbiam te "rady" prawie jak z gazety fakt, czy innej bulwarówki. Dziewczyna jest młoda, dostała pracę, więc prędzej, czy później, jakby miała się do tej światłej rady odnieść, musiałaby pracodawcy powiedzieć. Znając życie, pewnie ma umowę-zlecenie lub o dzieło, więc pewnie zostanie wylana, Jak nie, to jak sobie wyobrażasz, że po urodzeniu wraca jak gdyby nic do pracy? Bez pójścia na macierzyński? Wiesz, jak u nas traktuje się kobiety, które oddadzą dziecko? Młoda dziewczyna nie miałaby życia w swoim mieście.
Ponadto to jest jej decyzja, jej ewentualny błąd. Jakoś w PRL-u kobiety usuwały ciąże i nie popadały w nagminnie żadne "postaborcyjne" żale.

To trochę przerażające, że przez 20 lat istnienia ustawy antyaborcyjnej, udało się kobietom zrobić pranie mózgu.

Spieraj siostrę, tylko tyle możesz zrobić. Bo to jej decyzja. Tyle

Edytowane przez Lachezis
Czas edycji: 2013-03-09 o 12:56
Lachezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:58   #11
kennedy
Zakorzenienie

Nie przeszkadzaj jej bo to nie twoja sprawa. Jest dorosla. No i popsujesz wasze stosunki.

Powinnas wspierac siostre a nie mowic co ma wg ciebie robic.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 12:59   #12
agnes154
Raczkowanie

Ta.:P To lepiej zabij dziecko jak gdyby nigdy nic, bo tak się teraz robi. Trzeba było się zabezpieczać i uważać, znali doskonale konsekwencje. Dzieci z kapusty się przecież nie biorą.
Stary 2013-03-09, 13:13   #13
Lachezis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnes154 Pokaż wiadomość
Ta.:P To lepiej zabij dziecko jak gdyby nigdy nic, bo tak się teraz robi. Trzeba było się zabezpieczać i uważać, znali doskonale konsekwencje. Dzieci z kapusty się przecież nie biorą.
To, że według Ciebie jest to dziecko, nie znaczy, że dla siostry autorki wątku zarodek dzieckiem jest.
I nie, nie będę brała udziału w niekończącej się dyskusji od kiedy mówi się o człowieku. Wg mnie, nie od początku poczęcia. Jakoś nie miałabym wyrzutów w usuwaniu moruli lub blastuli.
Stary 2013-03-09, 13:14   #14
kinganowak
BAN stały

Powiem Wam coś ja staram się zajść w ciążę ale nie mogę a ona chce usunąć ciążę to dla mnie coś strasznego. Co za ironia losu. Ja chcę dziecka i nie mogę a moja siostra jest w ciąży i chcę usunąć. Dla mnie to straszna sytuacja. Bardzo trudno mi się w tym wszystkich odnaleźć.
Tą wiadomość mi gdzieś przekierowało nie wiem o cho chodzi ale napisałam jeszcze raz może tym razem uda mi się wysłać.
Stary 2013-03-09, 13:17   #15
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
To Twoim zdaniem błąd. Według niej to może być w tym momencie najlepsza decyzja.

Cytat:
Nie dla każdego miesięczny płód to już dziecko. Takie sytuacja się zdarzają. Skąd wiesz, że się nie zabezpieczali?

Autorko, nie trącaj się. To jej decyzja i ona będzie ponosiła jej konsekwencje. Przestań wymuszać na niej inną decyzję, bo do kogo będzie mogła mieć później pretensje?
Jest dorosła. Skoro uważa, że tak będzie lepiej niech to zrobi. Ja na jej miejscu postąpiłabym tak samo. Zrozum, że nie każdy musi mieć taki sam pogląd na życie jak Ty.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Powiem Wam coś ja staram się zajść w ciążę ale nie mogę a ona chce usunąć ciążę to dla mnie coś strasznego.
W takim razie nie przelewaj swoich frustracji na nią. Przykro, że Tobie się nie udaje, ale nie jest to powód aby ona zmieniała decyzję i swoje życie.
Stary 2013-03-09, 13:26   #16
agnes154
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość
To Twoim zdaniem błąd. Według niej to może być w tym momencie najlepsza decyzja.

Nie dla każdego miesięczny płód to już dziecko. Takie sytuacja się zdarzają. Skąd wiesz, że się nie zabezpieczali?

Autorko, nie trącaj się. To jej decyzja i ona będzie ponosiła jej konsekwencje. Przestań wymuszać na niej inną decyzję, bo do kogo będzie mogła mieć później pretensje?
Jest dorosła. Skoro uważa, że tak będzie lepiej niech to zrobi. Ja na jej miejscu postąpiłabym tak samo. Zrozum, że nie każdy musi mieć taki sam pogląd na życie jak Ty.[COLOR="Silver"]

Jak się jest niedoświadczonym w "tych sprawach" to najlepiej w ogóle się nie brać za seks, a nie traktować aborcję jako sposób na niechciane dziecko.

Edytowane przez agnes154
Czas edycji: 2013-03-09 o 13:27
Stary 2013-03-09, 13:27   #17
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Wam coś ja staram się zajść w ciążę ale nie mogę a ona chce usunąć ciążę to dla mnie coś strasznego. Co za ironia losu. Ja chcę dziecka i nie mogę a moja siostra jest w ciąży i chcę usunąć. Dla mnie to straszna sytuacja. Bardzo trudno mi się w tym wszystkich odnaleźć.
Tą wiadomość mi gdzieś przekierowało nie wiem o cho chodzi ale napisałam jeszcze raz może tym razem uda mi się wysłać.
Kogo to obchodzi czego ty chcesz?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 13:29   #18
Lachezis
Rozeznanie

Cytat:
Jak się jest niedoświadczonym w "tych sprawach" to najlepiej w ogóle się nie brać za seks, a nie traktować aborcję jako sposób na niechciane dziecko.
Przecież wiesz, że nie ma 100% skutecznej antykoncepcji, a mimo tego ludzie, czy tego chcesz czy nie, uprawiali, uprawiają i będą uprawiać seks. Poza tym nadal nie czytasz - to, że dla Ciebie dziecko powstaje w momencie zapłodnienia, nie znaczy, że dla innych tak jest. Niektórzy w moruli widzą jeno pęcherzyki powietrza, a w zarodku komórki. Pogódź się z tym.
Stary 2013-03-09, 13:30   #19
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, ciekawe jak można zdobyć doświadczenie nie uprawiając seksu
Chciałaś powiedzieć chyba 'jak się nie ma wiedzy'. Wiedzę można mieć ale wypadki i wpadki chodzą po ludziach. Czasami chwila nieuwagi i tyle. Zdarza się nawet najbardziej 'dokształconym' i 'doświadczonym'. Nie znaczy to od razu, że trzeba sobie całe życie wywracać do góry nogami. Po to właśnie jest aborcja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-09, 13:31   #20
mariamarysienka
Zakorzenienie

Nie wiem, czy wiesz, ale czasem antykoncepcja zawodzi

Autorko, nie powinnaś się do tego wtrącać. Dla Ciebie siostra popełnia błąd, ale opinię zachowaj dla siebie. Możesz ją tylko wspierać, jak zaczniesz jej pokazywać filmiki antyaborcyjne Wasze stosunki na pewno się pogorszą, a siostra i tak i tak aborcję zrobi.

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 13:36   #21
Kocurasek
Zakorzenienie

Autorko, skoro tak bardzo chcesz dzidzię to rozumiem, że zaproponowałaś siostrze, że adoptujesz jej dziecko jak się zdecyduje urodzić?

Twoje pragnienia =/= pragnieniom tych, co dzieci nie chcą.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 13:41   #22
delfix10
Zakorzenienie

nie wtrącaj się bo to nie Twoje życie
delfix10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 13:49   #23
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Co cie to obchodzi to jest jej indywidualna decyzja i ty nie powinnaś się wtrącać.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-09, 13:52   #24
Lulla12
Rozeznanie

Nie wtrącaj się. To sprawa Twojej siostry. Na jej miejscu zrobiłabym tak samo, bez wyrzutów sumienia. Płód to nie dziecko, to nie żywa istota. A oddawanie dziecka do adopcji jak psa to dopiero głupota...
Twoja siostra jest dorosła wie co robi.

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;3967053 6]Co cie to obchodzi to jest jej indywidualna decyzja i ty nie powinnaś się wtrącać.[/QUOTE]

Dokładnie.

Odchudzam się:
Jest: 57 kg
Cel: 50 kg
Lulla12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 14:32   #25
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lulla12 Pokaż wiadomość
Nie wtrącaj się. To sprawa Twojej siostry. Na jej miejscu zrobiłabym tak samo, bez wyrzutów sumienia. Płód to nie dziecko, to nie żywa istota. A oddawanie dziecka do adopcji jak psa to dopiero głupota...
Twoja siostra jest dorosła wie co robi.

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Dokładnie.
a co kosmita? jeśli nie żywa to jaka? wtf

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out

Edytowane przez gasolina84
Czas edycji: 2013-03-09 o 14:33
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 14:41   #26
andune
Rozeznanie

To jej decyzja.
Powinnaś ją wspierać, a nie zmuszać do zmiany tudzież szantażować emocjonalnie jakimiś filmikami... swoją drogą, brr - uważam tego typu publikacje (filmy, zdjęcia) za wybitnie niesmaczne i niewłaściwe. Nie powinno się ich rozpowszechniać, ani tym bardziej pokazywać komuś, kto stoi przed trudną decyzją dotyczącą swojego dalszego życia. Myślę, że to zbyt trudny wybór nawet bez takich "wspomagaczy".
Stary 2013-03-09, 14:46   #27
mary_poppins
sissy that walk

Jakkolwiek nie zgadzałabyś się z decyzją siostry, jest to wyłącznie jej decyzja. Według mnie słuszna - ma pracę, niech ją utrzyma. Ty za nią dziecka nie urodzisz i nie wychowasz, pracy jej nie znajdziesz, na własne utrzymanie jej nie weźmiesz - więc nie możesz również za nią decydować.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 14:57   #28
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam
Co robić? Uszanować decyzję siostry. Nie przekonywać, nie napastować materiałami antyaborcyjnymi, zająć się sobą.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 15:12   #29
kinganowak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Co robić? Uszanować decyzję siostry. Nie przekonywać, nie napastować materiałami antyaborcyjnymi, zająć się sobą.
Mam tak spokojnie patrzeć jak moja siostra dokonuje aborcji...........
To przecież nieludzkie tak podchodzić do tego jak by się wyrzucało papierek do kosza.
Stary 2013-03-09, 15:15   #30
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andune Pokaż wiadomość
To jej decyzja.
Powinnaś ją wspierać, a nie zmuszać do zmiany tudzież szantażować emocjonalnie jakimiś filmikami... swoją drogą, brr - uważam tego typu publikacje (filmy, zdjęcia) za wybitnie niesmaczne i niewłaściwe. Nie powinno się ich rozpowszechniać, ani tym bardziej pokazywać komuś, kto stoi przed trudną decyzją dotyczącą swojego dalszego życia. Myślę, że to zbyt trudny wybór nawet bez takich "wspomagaczy".
Co do zdjęć racja- to tak jakby osobie przez transplantacją serca pokazywac takie "smaczki" i sie potem dziwić, że sienie da "pokroic" by zyć.

Jestem zdania jak dziewczyny wyżej- pozwól jej decydować o swoim życiu. Żyj i pozwól zyć innym. Jakoś w wielu krajach Europy aborcja, legalna i bezpłatna, jest dostępna- kobiety wykonują wiele aborcji, ale jakos sie nie załamują, nie wpadają depresję (czyżby tylko Polki były ułomne emocjonalnie i wpadały w deprechę poźniej a np. Portugalki się cieszyły?). Ba, w UK największy odsetek kobeit które tam usuwają ciąże to Polki....nie wspominam o klinikach na Słowacji czy w Czechach, które mają infolinie dostępną po Polsku bo mają tyle klientek
Zmuszanie do urodzenia dziecka jest głupotą bo sorry, ale poród czy nawet noszenie ciązy to nie są wakacje.
Zdecydowanie lepiej jest usunąć, niż potem oddać albo co gorsze meczyc sie z dzieckiem i mieć w stosunku do niego wyrzuty, że przez nie cos nam umknęło w życiu, cos straciliśmy i obwiniac niewinne dziecko za swoją pomyłkę itp.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości